Είναι ικανοί για όλα!

Βέβαια, το 2016 τα περιθώρια ελιγμών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ περιορισμένα, οι αντοχές της κοινωνίας ακόμα πιο πολύ και η οργή για την, κατ΄εξακολούθηση, εξαπάτηση φαίνεται πως ξεχειλίζει. Πάντως θα προσπαθήσουν. Στο χέρι της αντιπολίτευσης-κυρίως της αξιωματικής- είναι να τους τελειώσει μια ώρα αρχύτερα.

Liberal  /  Είναι ικανοί για όλα!  / Του Σάκη Μουμτζή

Νομίζω πως η διάσημη πλέον φωτογραφία του Α. Τσίπρα με Δημάρχους και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και το πανό « Ελληνικό: δεν πωλείται», θα ακολουθεί τον πρωθυπουργό για όσο διάστημα θα κατέχει αυτό το αξίωμα. Θα τον στοιχειώνει. Πάντα μια φωτογραφία, μια φράση, ένα στιγμιότυπο, αποτελούν τομές που χαρακτηρίζουν μιαν εποχή. Μιαν εποχή που λήγει και μιαν άλλη που αρχίζει.

Αυτή η πρωτοφανής ευκολία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράφει τα πάντα, προκειμένου αδιατάρακτα να συνεχίσει να κυβερνά έχει εξηγηθεί επαρκώς. Όπως επίσης αναλύθηκαν, με διαφορετικές προσεγγίσεις, και οι αιτίες αυτής της ριζικής μεταστροφής, δεδομένου πως δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο. Όλες οι ιδεολογικοπολιτικές αναμορφώσεις των κομμάτων- κυρίως της Ευρωπαϊκής Αριστεράς γιατί σε αυτά υπάρχει έντονο το ιδεολογικό στοιχείο- συνέβησαν σε βάθος πολλών δεκαετιών, με έντονες τις συζητήσεις, τις διαφωνίες , τους προβληματισμούς και μέσα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο και μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Το φαινόμενο, ένα κόμμα της Αριστεράς, και μάλιστα της ριζοσπαστικής-κινηματικής, μέσα σε λίγους μήνες, χωρίς ανακατατάξεις στον διεθνή περίγυρο, να κάνει στροφή 180 μοιρών δεν έχει ξαναγίνει.

Αν θυμηθούμε δηλώσεις και συμπεριφορές κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όχι χρόνια πριν, αλλά μόλις λίγους μήνες, θα πρέπει να αναρωτηθούμε όχι μόνον για την δική τους την ποιότητα, το ήθος , την συνέπεια αλλά κυρίως για το ποιόν των ψηφοφόρων τους, όσων τους έχουν απομείνει. Αυτοί οι άνθρωποι συσπειρώθηκαν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε έναν πολιτικό λόγο οξύ, επιθετικό, διχαστικό, που δαιμονοποιούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους προσδίνοντας τους χαρακτηριστικά που ξέφευγαν και από τα πιο ακραία όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Και ξαφνικά οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είδαν μέσα σε λίγες μέρες όλο το σενάριο πάνω στο οποίο «δέθηκαν» σε τέσσερις διαδοχικές νικηφόρες αναμετρήσεις μαζί του, να ξαναγράφεται. Και να εμφανίζεται μπροστά τους ένα παρόμοιο με αυτό που είχαν συγγράψει και υλοποιούσαν οι Σαμαροβενιζέλοι κάτω από τις καταγγελίες, τις λοιδορίες και τα κηρύγματα μίσους των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λογικό να αισθάνονται πολλαπλά προδομένοι, καθώς θα αρχίσει να αισθάνεται και η τσέπη τους το τίμημα-στην κυριολεξία – αυτής της προδοσίας.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να μην καραβοτσακιστεί σε μονοψήφιο εκλογικό ποσοστό, θα πρέπει να επινοήσει μια καινούργια ιδεολογικοπολιτική πρόταση πάνω στην οποία θα συσπειρώσει και θα διχάσει. Γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε πως η πόλωση είναι το βασικό όπλο του κόμματος. Με λόγο πολωτικό και διχαστικό αναρριχήθηκε στην εξουσία και με παρόμοιο λόγο θα προσπαθήσει να παραμείνει σε αυτήν. Αν η ριζοσπαστική Αριστερά απέδειξε πως δεν διαθέτει ελάχιστο ίχνος τσίπας, συγχρόνως απέδειξε πως, με κυνικό τρόπο, είναι ικανή να παράγει τομές και ρήγματα στην κοινωνία για την επιβίωση της.

Προχθές η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε να φανεί το νέο πεδίο που θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταφέρει την αντιπαράθεση. Το θεσμικό- συνταγματικό. Προφανώς οι εγκέφαλοι του κόμματος προτίθενται να παρουσιάσουν ένα συνταγματικό κείμενο πλήρως ριζοσπαστικό και ιδεολογικοποιημένο και να το θέσουν διλημματικά στα κόμματα και στην κοινωνία. Τηρουμένων των αναλογιών αυτό έπραξαν με το περσινό δημοψήφισμα, την πλειοψηφία του οποίου θα προσπαθήσουν να επανασυγκροτήσουν και τώρα. Μάλιστα να μην εκπλαγούμε αν ακούσουμε και για Συντακτική Βουλή!

Βέβαια, το 2016 τα περιθώρια ελιγμών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ περιορισμένα, οι αντοχές της κοινωνίας ακόμα πιο πολύ και η οργή για την, κατ΄εξακολούθηση, εξαπάτηση φαίνεται πως ξεχειλίζει. Πάντως θα προσπαθήσουν. Στο χέρι της αντιπολίτευσης-κυρίως της αξιωματικής- είναι να τους τελειώσει μια ώρα αρχύτερα.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

21 Responses to Είναι ικανοί για όλα!

 1. Ο/Η Πάνος λέει:

  Τι τραβάει κι ο Σάκης… 😉

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Γράφει τη γνώμη του, δεν βλέπω κάτι περίεργο 🙂

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Οι Τσίπρας & Σια ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν κάποιο σύνθημα που θα αντικαταστήσει την πεθαμένη εδώ και καιρό «αντιμνημονιακή» εκστρατεία. Το παραμύθι «εμείς το κάνουμε καλύτερα από τους άλλους» που πλασάρουν περήφανοι, δεν είχε φαίνεται ιδιαίτερη πέραση και κάποιος μαγκιόρος σύμβουλος, ενδεχομένως ο Καρανίκας ή ο Ζάμπας, τους πέταξε την ιδέα να παίξουν με το Σύνταγμα. Το κόλπο μάλλον τους άρεσε και άρχισαν να βολιδοσκοπούν την κατάσταση, ακόμα κι αυτοί όμως θα πρέπει τώρα πια να έχουν πάρει χαμπάρι ότι «αυτά είναι κόλπα δύσκολα που κάνουν στις Ινδίες» και ότι μπορεί στο τέλος να φάνε μπουγέλο που θα είναι όλο δικό τους. Και στον κουβά δεν θα έχει καθαρό νεράκι…

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η δεξιος λέει:

  Eάν πάνε σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα με δυσνόητο ή αδιάφορο ερώτημα περί συντάγματος για πολλούς αγανακτισμένους θα ειναι ευκαιρία να τους μαυρίσουν.Νομίζω ότι αυτό το καταλαβαίνουν.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @δεξιός
  Από τη στιγμή που οι όλες οι αρχές και οι περισσότερες ρυθμίσεις του Συντάγματος είναι κοινά αποδεκτές (πλην Λακεδαιμονίων φυσικά), απομένουν κάποια επί μέρους προβλήματα για τα οποία όμως είναι κοινή πεποίθηση η ανάγκη τροποποίησής τους. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα είχε δηλώσει αυτάρεσκα ότι «είναι κάθε λέξη του Συντάγματος», είναι επομένως πολύ δύσκολο ως αδύνατο να αξιοποιήσουν πολιτικά κάποιο συνταγματικό ζήτημα για να καλλιεργήσουν την αντιπαλότητα, άρα το μόνο που τους απομένει είναι να μας ζαλίζουν καθημερινά με συνταγματικό αέρα κοπανιστό, μήπως και ξεχνάμε τα υπόλοιπα. Το ίδιο είχε κάνει κάποτε και η χούντα του Παπαδόπουλου, με τα αποκόμματα των εφημερίδων στα οποία οι πολίτες συμπλήρωναν τη γνώμη τους για διάφορα άρθρα του πρώτου προτεινόμενου χουντικού συντάγματος.

  Κατά τη γνώμη μου, ο πραγματικός τους στόχος είναι να καταθέσουν στη βουλή μερικές κοινά αποδεκτές τροποποιήσεις και να θέσουν στους βουλευτές το επιεικώς γελοίο ερώτημα «ή τις ψηφίζετε και σας κολλάμε τη στάμπα του συναινετικού ενώ εμείς κερδίζουμε σε σοβαρότητα και κύρος ή τις απορρίπτετε, οπότε σας φορτώνουμε την ευθύνη της μη στήριξης αναγκαίων αλλαγών». Δύσκολο βέβαια να τους βγει γιατί θα παίζουν σε ξένο γήπεδο και οι αντίπαλοι θα τους περιποιηθούν κατάλληλα, ενώ αν τολμήσουν να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα το οποίο μάλιστα δεν δεσμεύει νομικά κανέναν, θα γίνει όπως είπες. Μάλλον λοιπόν θα ξεχάσουν τα περί δημοψηφίσματος, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν συμμετέχει στην ανάδειξη της γνώμης του λαού.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Πάνος λέει:

  Η συμφωνία για το Ελληνικό, μετά τη επαναδιαπραγμάτευση, είναι μια καλή συμφωνία – αν δεν ξεπεταχτούν τίποτα διαβόλοι που ενδεχομένως κρύβονται στις λεπτομέρειες. Το ότι ο σύριζας έλεγε άλλα πριν δυο χρόνια, με αφήνει παγερά αδιάφορο. Όπως και όλους όσους τον ψηφίσαμε όχι για τις βλακείες που έλεγε, αλλά γι’ αυτά που πιθανολογούσαμε ότι θα κάνει ως κυβέρνηση. Ήδη έχουμε πληρώσει το αναμενόμενο τίμημα της μετάβασης από τη μπουρδολογία στο ρεαλισμό (ή σχεδόν, γιατί κάποια πράγματα, πχ το ασφαλιστικό, θα διορθωθούν έτσι κι αλλιώς) και συνεχίζουμε για να κλείσει ο δεύτερος χρόνος χωρίς το (απολύτως αμετανόητο και σάπιο) ΝΔΣΟΚ στην κυβέρνηση, κάτι εξαιρετικά σημαντικό, με δεδομένο ότι το 3ο μνημόνιο, ο κόφτης, το υπερταμείο κλπ θα ήταν έτσι κι αλλιώς τα ίδια, ακόμα κι αν πρωθυπουργός ήταν ο Ιησούς Χριστός αυτοπροσώπως. Η ζωή συνεχίζεται – ας ευχηθούμε «προσεχώς καλύτερα»!

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Πάνος 13:33 +++,
  αυτή είναι η πραγματικότητα και η απλή, σαφής λογική.
  Για τα λοιπά, από τις βλακείες που έλεγε ο «βρεφονηπιακός σταθμός ΣΥΡΙΖΑ» 2010-2015, μέχρι τα «κακιασμένα αδέξια» της χθεσινής και σημερινής ΝΔ (ελπίζω όχι και της ..αυριανής) ισχύει όντως το ψυχρόν Ελεφάντειον απόφθεγμα.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Πάντως, το δημοψήφισμα με συνταγματική αναθεώρηση ήταν επακριβώς και παραδειγματικά το «λέμε και καμμιά μακακία για να περνά η ώρα».
  Αναμενόμενο. Κατά τους ψυχαναλυτές, μερικές φορές στην παιδική ηλικία, ακόμη και στην εφηβεία, συμβαίνουν λεκτικές παλινδρομήσεις προς τη βρεφονηπιακή φάση («μαμά, σέλω τζιτζί και κοκό»)
  Οι ισχύουσες συνταγματικές προβλέψεις στο τμήμα των διαδικασιών είναι σαφείς και δεν υπάρχει συνταγματολόγος που να μη το βλέπει. Οποιαδήποτε αναθεώρηση, ακόμη και των άρθρων που προβλέπουν τις διαδικασίες, πρέπει να γίνει με τις ισχύουσες διαδικασίες. Σε δημοκρατίες δεν υπάρχουν Συντάγματα α λα καρτ.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Τζιτζί = θηλασμός στο βρεφονηπιακό ιδιόλεκτο
  Κοκό = αυγό μελάτο
  (μη πάει ο νούς σε τίποτε …πιο πολιτικό)

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Κλειστές τράπεζες, διχαστικό δημοψήφισμα για καταδίκη της λιτότητας -που έβαλε και τα αυγά στο παιχνίδι- για να ακολουθήσει άγρια λιτότητα, κόκκινες γραμμές με 13η σύνταξη και δε συμμαζεύεται για να ανοίξει εντελώς μαλακισμένα το ασφαλιστικό και να ψηφιστεί η δήμευση του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, οχι δεν πουλάμε, για να ακολουθήσει μια επαίσχυντη συμφωνία, υπογραφή ότι θα φιλοξενήσουμε 50 χιλιάδες πρόσφυγες και 8 μήνες μετά ακόμα σε απάνθρωπες συνθήκες, κλπ κλπ.

  Τι να θυμηθείς. Καλοί οι συμψηφισμοί αλλά ουτε ο …Ιμπραήμ δεν θα τα προκαλούσε όλα αυτά, όπως οι συριζανελ 🙂

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η aftercrisis λέει:

  σχο,
  ως άλλος Γαλιλαίος επιμένω: Και όμως …μαθαίνουν 🙂
  Ιδού: Φίλης-Βούτσης: «με το Σύνταγμα τον πνίξαμε τον κούνελο, ώρα να μαζέψουμε τη μπάλα από το πλεκτό»
  http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500083173
  Μαθαίνουν. Είναι σε …σχολική ηλικία 🙂

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αφτερ, εκει που θα δείξει που θέλουν να το πάνε, είναι αν θα επιχειρήσουν να κλείσουν τα ΜΜΕ.

  Το ότι δεν θυμιατίζουν το συριζα, δεν είναι επιχείρημα. Ας δώσει μια άδεια σε ένα που θέλει να θυμιατίζει (αφου δεν του φτάνει η ΥΕΝΕΔ) και ας μαζέψει όλο το χαρτί 🙂

  Βέβαια η λύση υπάρχει, στο «δεν ισχύει τίποτα» και στο «μην τολμήσετε» που έλεγε ο τσίπρας. Ετσι πρεπει και η ΝΔ να πει ότι όποιος πάρει τις άδειες της λογοκρισίας, ας κλαίει τα λεφτά του. 🙂

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Mitsos λέει:

  Ο Συριζα τελείωσε και πολύ φοβούμαι ότι όπως πάει η κατάσταση μπορεί να τελειώσει και η Ελλάδα. Επελέγη ένα κόμμα το οποίο εξέφρασε εν πολλοίς αυτούς που βρέθηκαν κάποτε στα ξερονήσια γιατι δεν υπέγραφαν, για να υπογράψει ένα μνημόνιο που κανείς άλλος δεν μπορούσε να υπογράψει. Η ουσία είναι αυτή, τα υπόλοιπα είναι θεωρίες. Τα έχουν κάνει θάλασσα και το κακό είναι ότι δεν τους απασχολεί και να ψάξουνε κάποια άλλη οδό.

  Δυστυχώς πολύ φοβούμαι ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα χοντρύνουν και θα αγριέψουν πάρα πολύ. Το κράτος ήδη έχει ξεκινήσει να δείχνει τα δόντια του και να ασκεί βία και τρομοκρατία στους πιο αδύνατους της κοινωνίας. Πλέον τελειώνει και η υποκρισία και θα ξεκινήσει η κατά μέτωπον επίθεση εναντίον των πλέον εξαθλιωμένων.

  Δεν υφίσταται πιθανότητα δυστυχώς ούτε μέσω οικουμενικής ή εκλογών να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Βρισκόμεθα στο τέλος των ψευδαισθήσεων, τώρα πλέον δυστυχώς και αυτές πέθαινουν μέρα με την ημέρα.

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Αλικη λέει:

  Το τίμημα απο την «μπουρδολογία στον ρεαλισμό» ηταν 85 δις!

  Απλώς το θυμίζω, διοτι βλέπω οτι χρησιμοποιείται ως συμψηφιστικο/απαλλακτικό επιχείρημα.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η δεξιος λέει:

  Μήτσο μία χώρα που επιλέγει με κριτήρια ξερονήσια και Βάρκιζες σίγουρα έχει πρόβλημα.Έχει περάσει ένα τέταρτο του αιώνος από το τέλος του κομμουνισμού στην Ευρώπη και όλα αυτά είναι αρχαία ιστορία.
  Δεν χρειαζόταν να υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο και δεν θα το υπέγραφε κανείς άλλος ακριβώς γιατί δεν θα το είχε ανάγκη.Οι ψευδαισθήσεις τέλειωσαν για αυτούς που τις είχαν.

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

  Με τη φορα που πηρε ο Τσιπρας εβγαλε…Στο σφυρί το πατρικό σπίτι της Τζάνις Τζόπλιν, στο Τέξας. http://tvxs.gr/news/moysiki/sto-sfyri-patriko-spiti-tis-tzanis-tzoplin-sto-teksas

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Mitsos λέει:

  Οι πλειστηριασμοί ακινήτων στην εμπορική τους αξία είναι πια γεγονός, καθώς με καθυστέρηση μερικών μηνών, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας ακινήτου, που κατάσχεται. Το ΠΔ επιτρέπει στις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές να προχωρούν από την 1η Ιουνίου σε πλειστηριασμούς ακινήτων λαμβάνοντας υπόψιν την εμπορική αξία τους, όπως προσδιορίζεται από τον δικαστικό επιμελητή, ο οποίος υποχρεούται να προσλάβει για το παραπάνω έργο πιστοποιημένο εκτιμητή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ορίζοντας προθεσμία για τη σύνταξη και παράδοση της σχετικής εκτίμησης.

  Η εκτίμηση της αξίας θα πρέπει να διενεργείται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, ενώ θα πρέπει να τηρείται πιστά και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για συνεργάσιμους ή μη δανειολήπτες.

  Η αμοιβή για την διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου. Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής είναι ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση. Το ποσό αυτό βαρύνει, τελικώς, εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση.

  Οι εκτιμητές θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στη Διεύθυνση Οικονομικού Συντονισμού και Μακροοικονομικών Προβλέψεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η Ενη λέει:

  «Δεν χρειαζόταν να υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο και δεν θα το υπέγραφε κανείς άλλος ακριβώς γιατί δεν θα το είχε ανάγκη.Οι ψευδαισθήσεις τέλειωσαν για αυτούς που τις είχαν » (Δεξιος)

  Εχουν χιλιοειπωθει κι΄αυτά. Οτι τον Δεκεμβριο 2014 αλλου πηγαινε η χωρα……

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η Don Johnson λέει:

  Οι πλειστηριασμοί ακινήτων στην εμπορική τους αξία

  Ευτυχώς που ψηφίσαμε τσίπρα για να καταργήσει τον ένφια.,,

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s