Ευ. Βενιζέλος: Συνταγματικές αλλαγές με «διαβούλευση» επιχείρησε μόνο η δικτατορία

Τα παιχνίδια με τους θεσμούς όταν αγγίζουν τον ίδιο τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος αποκτούν διαστάσεις δημοκρατικής πρόκλησης. Οι παραβιάσεις  του Συντάγματος οδηγούν «ανεπαισθήτως», όπως θα έλεγε ο Ποιητής, στην κατάλυση του Συντάγματος.

Το πρόβλημα με την παρούσα κυβέρνηση είναι η ανατριχιαστικά καθεστωτική λογική της.

Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στον τόπο μας και νομίζουν ότι επειδή θέτουν το σενάριο της κατάλυσης του Συντάγματος «χαλαρά» και σε συνδυασμό με αόριστες υποσχέσεις περί εκλογικού συστήματος, το σενάριο αυτό  θα ενταχθεί στη δημόσια συζήτηση σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ε, όχι !

Liberal  /  Ευ. Βενιζέλος: Συνταγματικές αλλαγές με «διαβούλευση» επιχείρησε μόνο η δικτατορία

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος παρεμβαίνει για το ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Ευ. Βενιζέλου:

«Το Σύνταγμα έχει αυξημένη νομική ισχύ έναντι του κοινού νόμου και εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς επειδή είναι αυστηρό, δηλαδή αναθεωρείται μόνο μέσα στα ουσιαστικά και διαδικαστικά όρια που θέτει το ίδιο στο άρθρο 110.

Η διαδικασία του άρθρου 110 είναι αποκλειστική και οι εγγυήσεις που τη διέπουν αφορούν την ανάγκη να συγκεντρωθεί αυξημένη πλειοψηφία, να επιληφθούν δυο Βουλές και να τηρηθούν οι προθεσμίες ώριμου χρόνου που επιβάλλεται να υπάρχουν μεταξύ δυο αναθεωρήσεων.

Το εκλογικό σώμα μετέχει στην αναθεωρητική διαδικασία μέσω των βουλευτικών εκλογών που παρεμβάλλονται.

Το δημοψήφισμα δεν συνιστά παράλληλη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Το Σύνταγμα προβλέπει δυο συγκεκριμένους τύπους δημοψηφίσματος στους οποίους δεν περιλαμβάνεται το συνταγματικό δημοψήφισμα.

Η δημοψηφισματική προσφυγή στο λαό δεν υποκαθιστά τις αυξημένες πλειοψηφίες, δηλαδή τις ρήτρες συνταγματικής συναίνεσης που λειτουργούν μεταπλειοψηφικά.

Η διαβούλευση με την κοινωνία και τα κόμματα δεν υποκαθιστά το ρόλο της αναθεωρητικής Βουλής που επεξεργάζεται και συντελεί την αναθεώρηση με αυξημένη πλειοψηφία  έχοντας προς τούτο ρητή εντολή από το εκλογικό σώμα.

Στην ελληνική συνταγματική ιστορία συνταγματικές  αλλαγές  με «διαβούλευση» και «δημοψήφισμα» επιχείρησε μόνο η δικτατορία το 1968 και το 1973.

Οι διαδικαστικές εγγυήσεις του άρθρου 110 μπορούν να μεταβληθούν ως προς τα μη ουσιώδη σημεία τους μόνο μέσα από την πλήρη και πιστή εφαρμογή της διαδικασίας αναθεώρησης που το ίδιο το άρθρο 110 προβλέπει. Όχι με τεχνάσματα.

Τα παιχνίδια με τους θεσμούς όταν αγγίζουν τον ίδιο τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος αποκτούν διαστάσεις δημοκρατικής πρόκλησης. Οι παραβιάσεις  του Συντάγματος οδηγούν «ανεπαισθήτως», όπως θα έλεγε ο Ποιητής, στην κατάλυση του Συντάγματος.

Το πρόβλημα με την παρούσα κυβέρνηση είναι η ανατριχιαστικά καθεστωτική λογική της.

Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στον τόπο μας και νομίζουν ότι επειδή θέτουν το σενάριο της κατάλυσης του Συντάγματος «χαλαρά» και σε συνδυασμό με αόριστες υποσχέσεις περί εκλογικού συστήματος, το σενάριο αυτό  θα ενταχθεί στη δημόσια συζήτηση σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ε, όχι !»

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

29 Responses to Ευ. Βενιζέλος: Συνταγματικές αλλαγές με «διαβούλευση» επιχείρησε μόνο η δικτατορία

 1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Κ. Τασούλας: «Οι κρουνοί του συνταγματικού λαϊκισμού άνοιξαν!»

  http://www.liberal.gr/arthro/55956/politiki/2016/k-tasoulas-isonoi-krounoi-tou-suntagmatikou-laikismou-anoixansin.html

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Πάνος λέει:

  Ο Βενιζέλος είναι ίσως ο μόνος Έλληνας πολιτικός που όταν γίνεται, τώρα ή στο μέλλον, συζήτηση για Συνταγματική αναθεώρηση, θα πρέπει να περιορίζεται σ’ ένα υπόγειο (με όλα τα κομφόρ) μέχρι να ολοκληρωθεί η όποια διαδικασία. Θα μπορούσαμε να το πούμε και αλλιώς.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η elias λέει:

  Κρίνοντας από το μέγεθος των κυβιστήσεων της κυβέρνησης, αρχίζω να υποψιάζομαι ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι αν θέλουμε το βασιλιά ή όχι. Και αυτοί φυσικά θα υποστηρίξουν βασιλιά.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Όταν φθάσουμε όντως στο ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης, ας αφήσουν οι «παλιοί» να μιλήσουν και οι νεότεροι συνταγματολόγοι (υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι).
  Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και υπάρχουν πολλοί νέοι προβληματισμοί και στο Συνταγματικό Δίκαιο, στη λοιπή Ευρώπη.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Χθες στην Ελβετία έγινε δημοψήφισμα για το εγγυημένο εισόδημα. Για πρώτη φορά αυτό το θέμα τίθεται σε δημοψήφισμα, παγκοσμίως.
  Δηλαδή για αποσύνδεση του βασικού μισθού από την προσφορά εργασίας.
  Με εξέπληξε το υψηλό ποσοστό που πήρε το ΝΑΙ. Γύρω στο 20 %.
  Πρωτη φορά παγκοσμίως. Και σε ποιά χώρα; Στην Ελβετία, χώρα εν πολλοίς εργασιομανών και με αρκετούς (άν και μειοψηφία πάντα) πολίτες που διαθέτουν κληρονομική αποθησαύριση αιώνων.
  Ποιά συνταγματική διαβούλευση και ποιές συνταγματικές προτάσεις μπορούν να είναι ανοιχτές σε τέτοια ενδεχόμενα; Για τους Έλληνες συνταγματολόγους της γενιάς μου (ή και κάπως νεώτερους), αυτά είναι σαν σεμινάριο στα Κινέζικα

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Το Σύνταγμα προβλέπει συναινετική διαδικασία για την αλλαγή άρθρων του. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία είναι σαφής και πρέπει να τηρείται με ευλάβεια.

  Το δημοψήφισμα, αν θυμηθούμε και την τελευταία εμπειρία, έχει σοβαρές πιθανότητες να μεταβληθεί σε μια διχαστική διαδικασία.

  Τα άλλα είναι να λέμε.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  ‘Αρθρο 110: (Αναθεώρηση του Συντάγματος)
  1. Oι διατάξεις του Συντάγματος υπόκεινται σε αναθεώρηση, εκτός από εκείνες που καθορίζουν τη βάση και τη μορφή του πολιτεύματος, ως Προεδρευόμενης Kοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, καθώς και από τις διατάξεις των άρθρων 2 παράγραφος 1, 4 παράγραφοι 1, 4 και 7, 5 παράγραφοι 1 και 3, 13 παράγραφος 1 και 26.
  2. H ανάγκη της αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Bουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση πενήντα τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους έναν τουλάχιστον μήνα. Mε την απόφαση αυτή καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.
  3. Aφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Bουλή, η επόμενη Bουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις.
  4. Aν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των τριών πέμπτων, σύμφωνα με την παράγραφο 2, η επόμενη Bουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της.
  5. Kάθε ψηφιζόμενη αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως μέσα σε δέκα ημέρες αφότου επιψηφιστεί από τη Bουλή και τίθεται σε ισχύ με ειδικό ψήφισμά της.
  6. Δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η xberliner λέει:

  Τα ίδια ακριβώς με το Βενιζέλο έλεγε και ο Πάκης:
  http://www.kathimerini.gr/725740/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/ana8ewrhsh-toy-syntagmatos-mesw-dhmoyhfismatos

  Τα δημοψηφίσματα ακούγονται ωραία, αμεσοδημοκρατικά. Αλλά είμαστε πολύ μακριά από το να αποκτήσουμε άμεση δημοκρατία. Τα δημοψηφίσματα ειδικά όταν αφορούν περίπλοκα ζητήματα είναι η επιτομή του λαϊκισμού. Η συμμετοχική δημοκρατία (του ΓΑΠ που τόσο μας αρέσει να κοροϊδεύουμε) που περιλαμβάνει τη δημόσια διαβούλευση νέων νόμων, τη διαύγεια που επιτρέπει στον κάθε πολίτη να ελέγχει αποτελεί ότι πιο κοντά σε άμεση δημοκρατία μπορούμε να έχουμε σήμερα.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Mitsos λέει:

  Koλπάκια κάνουν για να συνδέσουν το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του με πολιτικά παιχνίδια ώστε να παραμείνουν για λίγο στην εξουσία. Εχουν τελειώσει, είναι πολιτικά ζόμπι και απλώς επιδιώκουν έστω και για λίγο τους βουλευτικούς μισθούς. Ο Κυριάκος είναι προσκεκλημένος στη Μπιλντερμπέργκ οπότε το μήνυμα από τους Συριζαίους ελήφθη ότι ήρθε η ώρα να αδειάζουν τη γωνιά. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι πλέον μπαίνουμε στη φάση εφαρμογής αυτών των απάνθρωπων νόμων που ψηφίστηκαν από τον Αυγουστο μέχρι σήμερα. Η αποτυχία τους είναι δεδομένη διότι σχεδιάστηκαν για να αποτύχουν. Το ζήτημα είναι τι θα έρθει μετά από την αποτυχία και του συριζαίικου μνημονίου δραχμή, διπλό νόμισμα, αποσταθεροποίηση της χώρας, πόλεμος? Πάντως τίποτα καλό πλέον δεν είναι δυνατόν να έρθει όπως τα καταφέρανε από το 81 μέχρι σήμερα.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  http://www.kathimerini.gr/725740/opinion/epikairothta/arxeio-monimes-sthles/ana8ewrhsh-toy-syntagmatos-mesw-dhmoyhfismatos

  Τoυ Προκοπη Παυλοπουλου*
  Αναθεώρηση του Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος;

  🙂

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  xberliner, τα λέει τσεκουράτα ο Πακης 🙂

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Oι πονηρές μπούρδες για το δημοψήφισμα…
  Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει άρτον και σχεδιάζει να προσφέρει «θεσμικό θέαμα». Συνδυασμός επιπολαιότητας και πονηριάς τα περί δημοψηφίσματος. Δεν μπορεί να γίνει, είναι επικίνδυνο, έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

  http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/oi-ponires-bourdes-gia-to-dimopsifisma-44341157322

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η xBerliner λέει:

  «τα λέει τσεκουράτα ο Πακης:)»

  Ειδικά το παρακάτω κομμάτι:
  Ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι είναι δυνατόν η αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος ν’ αποτελέσει αντικείμενο προκήρυξης δημοψηφίσματος «για κρίσιμο εθνικό θέμα»! Κάτι τέτοιο συνιστά όχι απλώς παραβίαση αλλά, κυριολεκτικώς, πρωτοφανή ευτελισμό του γράμματος και του πνεύματος των διατάξεων του άρθρου 44 παρ. 2 εδ. α΄ του Συντάγματος.

  Α fortiori, ουδείς μπορεί επίσης να διανοηθεί ότι οι αναθεωρητέες διατάξεις θα λάβουν τη μορφή «ψηφισμένου νομοσχεδίου», το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε δημοψήφισμα!! Ποιος νοσηρός νομικός ή πολιτικός νους θα τολμούσε να ισχυρισθεί πως θα ήταν εφικτή αναθεώρηση του Συντάγματος μέσω σχεδίου νόμου που θα είχε ψηφίσει προηγουμένως η Βουλή; Και ποιος θα τολμούσε να εισηγηθεί τέτοιο σχέδιο νόμου; Αλλά και ποια Βουλή θα δεχόταν να το ψηφίσει, έχοντας στοιχειώδη γνώση και επίγνωση των αντίστοιχων κοινοβουλευτικών ευθυνών;»

  Από το οποίο καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αρκετοί νοσηροί εγκέφαλοι, για την ακρίβεια νόες, στην κυβέρνηση.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η xBerliner λέει:

  Και έχω την εντύπωση ότι κάπου εδώ πρέπει να τελειώσει και η συζήτηση για δημοψήφισμα συνταγματικής αναθεώρησης. Δεν υπάρχει περίπτωση ο Πάκης, ύστερα από αυτά που μάθαμε ότι έγραψε πριν από 5 χρόνια, να υπογράψει για κάτι τέτοιο.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Τα μεγαλοστελέχη του συριζα δεν εκτιμούν την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το ιδανικό γι’ αυτούς θα ήταν οι όποιες ψηφοφορίες να γίνονται με γεμάτες από τα πριν κάλπες*. 🙂

  *κλεμμένο απο το «Ο Αστεριξ στην Κορσική» 🙂

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η physicist λέει:

  Δεν υπάρχει περίπτωση ο Πάκης, ύστερα από αυτά που μάθαμε ότι έγραψε πριν από 5 χρόνια, να υπογράψει για κάτι τέτοιο.

  Εγώ μια φορά δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά …

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μάλλον ήταν για ξεκάρφωμα λόγω Ελληνικού 🙂

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Κάντο όπως ο Μαδούρο!

  Απόστολος Δοξιάδης

  http://www.kathimerini.gr/862845/gallery/epikairothta/politikh/kanto-opws-o-madoyro

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Ενη λέει:

  Ο,τι γραφει ο Βενιζελος, αλλά και ο νυν ΠτΔ, ως συνταγματολογοι ,δεν ειναι δυνατόν να αμφισβητουνται απο μη ειδικους. Τελεια και παυλα.

  Πάντως δημοψηφισμα για αναθεωρηση της Συνταγματος θυμιζει, στον απλο πολιτη ,τη δικτατορία.

  Οι συνταγματολογοι δεν χωριζονται στους νεους (στην ηλικια) και στους παλιους. 😯

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η Ενη λέει:

  ….και τι λεει και ο Μητσοτακης (στο λινκ απο το real.gr που εδωσα σε αλλο ποστ)

  «Σχολιάζοντας τέλος τα σενάρια περί δημοψηφίσματος τονίζει ότι«ελπίζουμε να αντιμετωπίσει το θέμα με την απαραίτητη σοβαρότητα και να μην επιδοθεί σε μια άσκηση συνταγματικού λαϊκισμού».

  Στο ίδιο πλαίσιο, από το επιτελείο της λεωφόρου Συγγρού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν την πρόταση αυτή σαν ένα ακόμη «πυροτέχνημα» για την αλλαγή ατζέντας με στόχο τον αποπροσανατολισμό του κόσμου από τα μέτρα της κυβέρνησης.

  υγ. Μαλλον αυτο επιδιωκειται απο το ΣΥΡΙΖΑ ο αποπροσανατολισμος.

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η zepos λέει:

  Εμείς – συριζα ντε – είμαστε κάθε λέξη του συντάγματος…
  Ε χεστήκαμε για το άρθρο 110.. Και τι έγινε;

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η zepos λέει:

  @σχο… ακόμη και για «ξεκάρφωμα» να το είπε η Γεροβασίλη – που δεν το πιστεύω, μάλλον ψαρεύει αντιδράσεις – δεν είναι ανήκουστο και άθλια πρακτική;
  Να κουρελιάζουν κάθε επιταγή του συντάγματος και να επαναλαμβάνουν οτι είναι αριστεροί αυτοί και τα παπαγαλάκια τους να φτύνουν ειρωνικά όσους αντιδρούν;

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Το έφερε πιο πάνω ο Σχολιαστής το άρθρο 110 του Συντάγματος, υπάρχουν διατάξεις που δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση και μία από αυτές είναι ο χαρακτήρας του πολιτικού συστήματος – αν δηλαδή θα είναι προεδρική δημοκρατία ή κοινοβουλευτική δημοκρατία. Πουθενά δεν γίνεται λόγος στο υπάρχον Σύνταγμα, αλλά ούτε και υπάρχει σχετική διάταξη, για την χρήση δημοψηφίσματος ως μέσου για την αλλαγή συνταγματικών διατάξεων, πόσο μάλλον αυτών που δεν υπόκεινται καν σε αναθεώρηση. Η διαδικασία για την αλλαγή επιμέρους συνταγματικών διατάξεων ή ακόμα και ολόκληρου του συντάγματος είναι αυστηρά καθορισμένη από το άρθρο 110. Μία διαδικασία που δεν θα ακολουθεί τα οσα προβλέπει το άρθρο 110 θα συνιστά συνταγματική εκτροπή.

  Μου αρέσει!

 24. Ο/Η physicist λέει:

  @ΔΠ, το Δημοψήφισμα-παρωδία του Ιουλίου 2015 για δημοσιονομικό ζήτημα (με απαράδεκτα τεχνικό και ασαφές ερώτημα και με τη διαδικασία στούκας μίας εβδομάδας από ανακοίνωση σε εκτέλεση) δεν ήταν συνταγματική εκτροπή;

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  Ασφαλώς και ήταν εκτροπή.
  Δημοψήφισμα όμως για αλλαγή συντάγματος την στιγμή που από καμία συνταγματική διάταξη δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο συνιστά ακόμα βαρύτερη εκτροπη, ακριβώς γιατί πλέον η εκτροπή θα λάβει θεσμική υπόσταση και έτσι θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η physicist λέει:

  Σύμφωνος, το δεύτερο σενάριο θα ήταν εκτροπή οφθαλμοφανής, απροκάλυπτη ας το πούμε. Εκείνο που με ανησυχεί εμένα είναι ότι το φράγμα έπεσε μια φορά, κάτι που έχει μειώσει τις αναστολές να πέσει και δεύτερη ό,τι απέμεινε, κάνοντας πάταγο.

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η xBerliner λέει:

  «δεν ήταν συνταγματική εκτροπή;»
  Ήταν. Και έγινε με την ανοχή αν όχι και τη σύμφωνη γνώμη του συνταγματολόγου και ΠτΔ Πάκη.
  Οπότε κανονικά ούτε και εγώ δεν θα έπρεπε να βάζω το χέρι μου στη φωτιά αλλά θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν όρια στον δημόσιο αυτοξεφτιλλισμό.

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «το δεύτερο σενάριο θα ήταν εκτροπή οφθαλμοφανής, απροκάλυπτη ας το πούμε. Εκείνο που με ανησυχεί εμένα είναι ότι το φράγμα έπεσε μια φορά, κάτι που έχει μειώσει τις αναστολές να πέσει και δεύτερη ό,τι απέμεινε, κάνοντας πάταγο.»

  Δεν θα ήταν απλά «οφθαλμοφανής» ή «απροκάλυπτη», δεν είναι αυτά τα χαρακτηριστικά το μεγάλο πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η εκτροπή θα αποκτήσει θεσμική υπόσταση και ως εκ τούτου θα είναι πολύ βαθύτερη, και πολύ πιο διαρκής ως προς τις επιδράσεις της.

  Μου αρέσει!

 29. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Συνταγματική ή αναθεωρητική βουλή; Το Σύνταγμα, οι θεσμοί και ο ρόλος της κοινωνίας. Αρθρογραφούν ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής πολιτικών επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου.

  http://m.tvxs.gr/mo/i/122612/f/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85.html

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s