Ομολογία αποτυχίας, συνταγή ακυβερνησίας

Και κάτι τελευταίο, που μάλλον αγνοούν ο Πρωθυπουργός και οι επιτελείς του στους σχεδιασμούς που κάνουν. Είναι η παγίδα του λάκκου, όπως την περιγράφει το απόσπασμα της Γραφής: «Οστις σκάπτει λάκκον, θέλει πέσει εις αυτόν…».

Protagon  /  Ομολογία αποτυχίας, συνταγή ακυβερνησίας  /  Γιώργος Καρελιάς

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν το εκλογικό σύστημα για έναν και μόνο λόγο: για να εμποδίσουν το αντίπαλο κόμμα να κυβερνήσει. Αυτό σχεδιάζει σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική, αδιαφορώντας για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο ακυβερνησίας

Οταν οι κυβερνήσεις δεν έχουν να προσφέρουν άρτον, το ρίχνουν στα θεάματα. Εν προκειμένω, επειδή ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του ζορίζονται από τα ουσιαστικά προβλήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, προσπαθούν να μεταθέσουν το ενδιαφέρον στα «θεσμικά». Τέτοια είναι το εκλογικό σύστημα και ο τρόπος εκλογής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και σκοπεύουν να τα αλλάξουν.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Πριν από λίγες μέρες, ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος-υποτίθεται-σχεδιάζει το νέο εκλογικό σύστημα, έκανε μία δήλωση που προκάλεσε εντύπωση (εδώ), αποδεχόμενος ουσιαστικά τη χρησιμότητα του σημερινού συστήματος, το οποίο έχει ως βασικό συστατικό του το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Με αυτό το σύστημα κυβερνήθηκε η χώρα τα τελευταία 40 χρόνια, με αυτό κυβερνά και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.

Φαίνεται, όμως, ότι ο υπουργός δεν έχει ιδέα από τους σχεδιασμούς του στενού κυβερνητικού επιτελείου, εκτός αν έχει και η παραπάνω δήλωσή του εντάσσεται στο πλαίσιο της διγλωσσίας και της παραπλάνησης. Πάντως, το επιτελείο αυτό αδειάζει μεγαλοπρεπώς τον υπουργό, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχεδιασμό του για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ έχουν συνειδητοποιήσει ότι, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, οι πιθανότητες να τις ξανακερδίσουν είναι από μηδαμινές  έως ανύπαρκτες, παρά τους προβαλλόμενους λεονταρισμούς περί «οκταετίας»

Η συζήτηση είχε ξανανοίξει  πριν από δύο χρόνια τέτοιες μέρες, όταν κάποιοι στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ήθελαν την αλλαγή του συστήματος, αλλά οι συσχετισμοί δεν το επέτρεπαν. Η ουσία, πάντως, είναι ίδια, τότε και τώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ έχουν συνειδητοποιήσει ότι, όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές, οι πιθανότητες να τις ξανακερδίσουν είναι από μηδαμινές  έως ανύπαρκτες, παρά τους προβαλλόμενους λεονταρισμούς περί «οκταετίας» (εδώ). Η φθορά της σημερινής κυβέρνησης είναι ήδη πολύ μεγάλη και θα χρειαστεί να ’ρθουν τα πάνω κάτω για να αντιστραφεί η τάση. Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Οι δύο πρώτες μνημονιακές κυβερνήσεις(Παπανδρέου και Σαμαρά-Βενιζέλου) ηττήθηκαν κατά κράτος και δεν υπάρχουν σημάδια ότι η τρίτη (Τσίπρα-Καμμένου) θα έχει διαφορετική τύχη.

Επομένως, βασικός στόχος των σημερινών είναι πώς θα εμποδίσουν ή θα δυσκολέψουν το αντίπαλο κόμμα, εν προκειμένω τη ΝΔ,  να τους διαδεχθεί στην κυβέρνηση. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιθανότατα δεύτερο κόμμα, στόχος είναι να εμποδιστεί το πρώτο κυβερνήσει. Κι εδώ υπεισέρχεται ο καθοριστικός ρόλος του εκλογικού συστήματος.

Ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ, υπό τον μανδύα μιας «θεσμικής υποχρέωσης», θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση. Παρόμοιο ιστορικό προηγούμενο είχαμε την περίοδο 1989-1990

Το ισχύον σύστημα ευνοεί το πρώτο κόμμα(με το μπόνους), αδικεί  λίγο το δεύτερο κόμμα, ενώ για τα μικρότερα λειτουργεί ως(σχεδόν)απλή αναλογική. Αν αφαιρεθεί το μπόνους, ο σχηματισμός κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα, σε συνεργασία με  ένα μικρότερο(όπως συμβαίνει σήμερα), θα γίνει πολύ δύσκολος. Μάλιστα, αν καταργηθεί και το όριο εισόδου στη Βουλή(3% σήμερα), τότε θα χρειάζονται τρία ή και περισσότερα κόμματα για να σχηματίζεται η πλειοψηφία των 151 εδρών στη Βουλή. Μιλάμε για τους διαφαινόμενους σήμερα  συσχετισμούς με το πρώτο κόμμα να συγκεντρώνει το πολύ 35%-40%.

Βεβαίως, η απλή αναλογική είναι το δικαιότερο σύστημα και πάγια θέση της ευρύτερης Αριστεράς. Ομως, εδώ δεν πρόκειται περί αυτού. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αθετήσει πολύ σημαντικότερες υποσχέσεις του, έχει απεμπολήσει βασικές αρχές του και δεν θα στάξει η ουρά του γαϊδάρου αν δεν αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Αλλωστε, καμιά πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση δεν υφίσταται. Η ΝΔ δεν τη θέλει(ευλόγως, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014), τα άλλα κόμματα δεν καίγονται και η κοινή γνώμη αδιαφορεί.

Επομένως, ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ, υπό τον μανδύα μιας «θεσμικής υποχρέωσης», θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση. Παρόμοιο ιστορικό προηγούμενο είχαμε την περίοδο 1989-1990, όταν η τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου άλλαξε το εκλογικό σύστημα και η ΝΔ (του πατρός Μητσοτάκη) χρειάστηκε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, για να καταφέρει να πάρει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή.

Σήμερα, με τόσο πολύ κατακερματισμένο το πολιτικό σκηνικό και τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να μην προσεγγίζουν καν το 40%, η ΝΔ(του υιού Μητσοτάκη) θα δυσκολευθεί ακόμα περισσότερο, αν γίνει αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Μόνο που ο ιδιοτελής αυτός στόχος του κ. Τσίπρα μπορεί να γίνει μπούμερανγκ για τον ίδιο. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Με  δύο τρόπους:

  • Πρώτον, το εκλογικό σώμα να τιμωρήσει περισσότερο του αναμενομένου τον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει στη ΝΔ ποσοστό υψηλότερο του αναμενομένου, εξουδετερώνοντας έτσι το εμπόδιο του εκλογικού συστήματος.
  • Δεύτερον, η αδυναμία  σχηματισμού  κυβέρνησης να είναι τέτοια που να υποχρεώσει τον κ. Τσίπρα να συμπράξει με τη ΝΔ σε μια κυβερνητική λύση. Και όσοι σήμερα πιστεύουν ότι «αυτά δεν γίνονται», θα θυμίσουμε ότι το ίδιο λεγόταν και το 2012, λίγο πριν από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, η απλή αναλογική σήμερα είναι συνταγή ακυβερνησίας, γι’ αυτό είναι επιζήμια επιλογή. Η κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει τέτοιους πειραματισμούς. Το εκλογικό σύστημα δεν είναι αυτοσκοπός. Πρέπει να διευκολύνει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η απλή αναλογική είναι μεν το δικαιότερο σύστημα, αλλά στις σημερινές συνθήκες δεν προέχει η δικαιοσύνη των βουλευτικών εδρών, αλλά να κυβερνηθεί η χώρα.

Και κάτι τελευταίο, που μάλλον αγνοούν ο Πρωθυπουργός και οι επιτελείς του στους σχεδιασμούς που κάνουν. Είναι η παγίδα του λάκκου, όπως την περιγράφει το απόσπασμα της Γραφής: «Οστις σκάπτει λάκκον, θέλει πέσει εις αυτόν…».

ΥΓ: Αλλαγές ουσίας ασφαλώς πρέπει να γίνουν στον ισχύοντα εκλογικό νόμο, όπως το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών κ.α. Είναι άλλο αυτό και άλλο ο στόχος να εμποδιστεί το αντίπαλο κόμμα να κυβερνήσει, τώρα που το νυν κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι θα χάσει. Αυτή είναι, διαχρονικά, φαύλη και παλαιοκομματική μέθοδος.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

32 Responses to Ομολογία αποτυχίας, συνταγή ακυβερνησίας

  1. Ο/Η zepos λέει:

    Μ.Θεοδωράκης: «Κρίμα που δεν μπορώ να περπατήσω να κατέβω στο σύνταγμα με καλάσνικοφ»…
    Στα γεράματα δυστυχώς προσπαθεί από Μίκης να γίνει ..Μίκυς..

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο Μίκης μπορεί αν λέει ότι θέλει 🙂

    Είδες όμως επιλογή οπλισμού; 🙂

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Μεσα στο πόρισμα Λιάκου διαβάζουμε και περί «κοινωνικής εργασίας» των μαθητών

    Σας λέω, κουδούνια θα τους κρεμάσουν

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η xberliner λέει:

    «Το κράτος θα πρέπει να κοστολογήσει τις σπουδές και να δώσει τη δυνατότητα να σπουδάσουν δωρεάν στα ΑΕΙ τόσοι όσοι κρίνονται αναγκαίοι για τη μελλοντική κοινωνία»

    Πηγή: Φίλης-Λιάκος προτείνουν δίδακτρα στα πανεπιστήμια -Η ασύλληπτη πρόταση για κοινωνική εργασία μαθητών | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/270734/filis-liakos-proteinoyn-didaktra-sta-panepistimia-i-asyllipti-protasi-gia-koinoniki#ixzz4AmMdJ2pF

    Οι φιλελεύθεροι σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να ευχαριστούν τους σανελ.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η physicist λέει:

    Τα περί κοινωνικής εργασίας βρίσκονται στο ανορθόγραφο pdf (στο οποίο, μεταξύ άλλων, οι συντελεστές ονομάζονται τελεστές — διαφορικοί, άραγε;) και που έχει αναρτήσει ο Σχο ήδη εδώ και πολλές μέρες. Είναι διαθέσιμα σε ανάγνωση και κριτική αλλά τόσο η δημοσιογραφία όσο και η αντιπολίτευση προτίμησαν να παίζουν το βιολί τους με τα βασιλόπουλα και τις πριγκηποπούλες. Ούτε από τις φριχτές προτάσεις για κατάργηση της βαθμολογίας ίδρωσε κανενός τ’ αυτί ούτε ξεσηκώθηκε κανείς για την πρόταση της εισαγωγής στα ΑΕΙ με βάση τον Βαθμό Απολυτηρίου, που θα εκτοξεύσει τη διαφθορά και τον χρηματισμό. Καμία αντίδραση γι’ αυτά τα ουσιώδη — αλλά ουρανομήκεις κραυγές στα σόσιαλ μήντια για τα βασιλόπουλα, που είναι τελικώς ένα σημείο στο οποίο ο Φίλης έχει δίκιο.

    Δεν έχει ελπίδα, λέμε. Η βλακεία θριάμβευσε οριστικά, ένθεν κακείθεν.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η physicist λέει:

    Είδε κανείς σοβαρές αντιπροτάσεις από την Αντιπολίτευση για την Παιδεία; Είδε κανείς σημείο προς σημείο κριτική στις προτάσεις της Κυβέρνησης; Είδε κανείς να συζητηθεί το ζήτημα ή ν’ απασχολήσει την κοινωνία; Πόσα σχόλια έγιναν στα ΜΜΕ ή αλλού για το θέμα των προτάσεων για την Παιδεία και πόσα έγιναν για το τραγούδι της Γιουροβίζιον;

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Γιατί, χρειάζεται να υπάρχει πακέτο αντιπροτάσεων όταν κάποιος προτείνει κάτι κακό;

    Υπάρχει κάτι απλό, αν δεν έχεις να προτείνεις κάτι καλύτερο αφήνεις τα πράγματα όπως έχουν μέχρι να σου κατέβει καμιά ιδέα 🙂

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η xberliner λέει:

    «Υπάρχει κάτι απλό, αν δεν έχεις να προτείνεις κάτι καλύτερο αφήνεις τα πράγματα όπως έχουν μέχρι να σου κατέβει καμιά ιδέα»
    Αν η κατάσταση στην παιδεία είναι καλή τότε μπορείς να αφήσεις τα πράγματα όπως έχουν μέχρι να σου κατεβεί καμιά ιδέα.
    Αν η κατάσταση δεν είναι καλή και εσύ ως αντιπολίτευση δεν έχεις μια καλή ιδεά τότε σημαίνει ότι ΔΕΝ είσαι έτοιμη να κυβερνήσεις.
    Και αυτό είναι αλήθεια: Η ΝΔ δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει. Μάλλον αν κυβερνούσε κάποια πράγματα θα τα άφηνε ως έχουν (π.χ. παιδεία), οι φόροι λίγο πολύ ίδιοι θα ήταν (μην έχουμε αυταπάτες και αυτοί τις ίδιες κρατικοδίαιτες συντεχνίες θα προστάτευαν) και κάποια άλλα πράγματα που ενώ θα ήταν απαραίτητο να εφαρμοστούν (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, θεσμοθέτηση τις μείωσης δαπανών όταν το έλλειμα ξεφεύγει) δεν θα ήταν σε θέση να περάσει. Τόσο απλά. Οι σανελ πρέπει να κυβερνήσουν άλλα τρία χρόνια και να εφαρμόσουν κατά γράμμα τις φιελεύθερες πολιτικές που προκείπτουν από το μνημόνιο που υπέγραψαν. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει. Προφανώς και σε δύο ή τρία χρόνια όταν γίνουν εκλογές θα υποστούν τη μεγαλύτερη ήττα που έχει ποτέ υποστεί κυβερνητικό κόμμα και θα εξφανιστούν από το πολιτικό χάρτη μια για πάντα, αλλά αυτή είναι το πεπρωμένο τους και η υπηρεσία στην πατρίδα που θα προσφέρουν. Χρειαζόμαστε μια Ιφιγένεια και ο Αλέξης είναι ιδανικός για το ρόλο.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η physicist λέει:

    Σχο, αν είσαι σοβαρή Αντιπολίτευση πρέπει να έχεις προτάσεις. Αν δεν έχεις, κάνε τουλάχιστον κριτική ουσιώδη, όχι τια κατινιές για τα βασιλόπουλα, επίπεδο Φαντάζιο και Σούπερ-Κατερίνα.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Xberliner, δεν το έχω παρακολουθήσει. Φαντάζομαι ότι η νέα ηγεσία θα έχει προτάσεις που θα τις παρουσιάσει. 🙂

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δε νομίζω, physicist ότι τα κόμματα έκαναν 1ο θέμα τα …βασιλόπουλα.

    Δεν έχει έρθει σχέδιο νόμου στη βουλή. Φαντάζομαι θα γίνει αναλυτική συζήτηση

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η physicist λέει:

    Άμα έρθει στη Βουλή, χαιρέτα το στον πλάτανο, Σχο, οι 152 θα ψηφίσουν ό,τι τους δώσουνε προκειμένου να μην ξεκολλήσουν απ’ την καρέκλα. Πρέπει να συζητηθεί το θέμα στην κοινωνία, εκεί που η ΝΔ έχει χάσει την επαφή κι έχει αφήσει το σανέλ, το ανταρσύα και κάθε παλαβό να αλωνίζει.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Ενη λέει:

    Το κειμενο που ανεβασε ο σχο ειναι του Καρελια, και μιλαει για την απλη αναλογικη και την ακυβερνησια.

    Τα σχολια εκαναν «εκτροπή»

    Λοιπόν , εχει δικαιο ο Καρελιας, ο συριζα οταν σχεδιαζει να αλλαξει τον εκλογικό νομο, προσβλεπει στη δυσκολια να κυβερνηθει ο τοπος απο το πρωτο κομμα , σε περιπτωση διενεργειας εκλογών, που μπορει να ειναι η ΝΔ.

    Με αλλα λογια αν ειναι να κρατηθει στην εξουσία θα τα καταφερει με καποιες μεθοδευσεις.

    Ναι, αλλά το προβλημα της χωρας ειναι αλλο.

    Μπορει να σχεδιασθει ενα εθνικο πλανο διακυβερνησης οπου συμπολιτευση και αντιπολιτευση θα μπορεσουν να συνεννοηθουν και να συναινεσουν σε βασικά θεματα, οπως την αντιμετωπιση του πελατειακου κρατους, τη φοροδιαφυγή, ενα δικαιο συστημα φορολογιας και ασφαλιστικου, τις εργασιακες σχεσεις, το προβλημα της ανεργιας, τη συνεργασία με τις παραγωγικες δυναμεις του τοπου κλπ.

    που δεν θα εχουν ως γνωμονα την ικανοποιηση των δικων τους ψηφοφορων, αλλά την ελληνικη κοινωνία και την αναπτυξη της οικονομίας της χωρας;;

    Και μην ακουσουμε οτι σε μια τετοια πολιτική ειναι αντιθετοι οι δανειστες μας, γιατί μια τετοια πολιτικη εξασφαλιζει την αξιοπιστια ενος κρατους και οχι μονο μιας κοινοβουλευτικης πλειοψηφίας η την αποδοχή καποιου πρωθυπουργου.

    Τα αλλα κρατη που εβγαλαν τις χωρες τους απο την κριση , Πορτογαλια, Ιρλανδια, το πετυχαν με μια εθνικη συνεννοηση.

    Αφηστε λοιπόν αρχηγοι κομματων τον «πετροπολεμο» και δειτε πως θα βγαλετε τη χωρα απο την κριση. Αλλωστε και τα ποσοστά που σας δινονται απο τις δημοσκοπησεις μονο σε ακυβερνησια οδηγουν.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ενη, καλοπροαίρετα θεωρείς ότι η ηγετική ομάδα του συριζα είναι φυσιολογικοί άνθρωποι, έστω φυσιολογικοί πολιτικοί. 🙂 Αμ δεν είναι!

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Τι λεει εκει στην Ευρωπαικη Ενωση; Ολα καλα; Εξασφαλεισατε ξανα το ακαταδιωκτο για τις μελλοντικες λαμογιες σας και των υπαλλλων σας;

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Ενη λέει:

    Σχολιαστή, θυμαμαι οτι και επι κυβερνησης ΓΑΠ, οι αντιπολιτευομενοι ειχαν μια εμπαθεια που την εξεφραζαν με τους πλεον απαξιωτικους χαρακτηρισμους αλλά και προσβλητικοτατες εκφρασεις για την τοτε κυβερνηση. Φανταζομαι τα θυμασαι, ακομα και στην Καλυβα τα σχετικά σχολια.
    Ετσι και τωρα τις υπερβολες οσων αντιπολιτευονται τους συριζαιους, δεν τις θεωρώ οτι προσθετουν αλλά δημιουργουν κλιμα αρνητικό.

    Το αρνητικό κλιμα δεν οδηγει πουθενα.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Αλικη λέει:

    @physicist: Μήπως να έκανες λιγο κρατεί στο θάψιμο της αντιπολίτευσης;

    Αν υιοθετήσουμε την αποψη «ολοι ιδιοι ειναι» φοβάμαι οτι οδηγούμαστε σε μηδενισμό.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Physicist λέει:

    @Αλίκη,

    Δεν έχω κσμία απολύτως κομματική δέσμευση έτσι ώστε να κάνω υπολογισμούς ή τακτικισμούς για το τι θα γράψω. Η παρούσα είναι μια άθλια Κυβέρνηση, η χειρότερη που έχω δει στην Ελλάδα, με μεγάλη διαφορά. Στέκεται και επιζεί και επειδή η Αντιπολίτευση είναι χάλια.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Αλικη λέει:

    @physicist: Ουτε εγω εχω την παραμικρή κομματική δέσμευση. Και δεν μιλώ για τακτικισμους.

    Πιστεύω ομως οτι τα πραγματα στην πολιτικη εχουν δυναμική και εξελίσσονται. Προσωπικά διακρίνω μια τέτοια δυναμική (με ολες τις αστοχίες και τις παραλείψεις). Προτιμώ να μη βλέπω την εικονα στατική και αναλλοίωτη. Και, οπως εχω ξαναγράψει, δεν πιστεύω σε αυτοματισμούς του τύπου: κακη κυβερνηση-κάλη αντιπολιτευση=πέφτει η κυβερνηση.

    Ας εχουμε στο μυαλο μας μιλάμε για μια κοινωνία, η οποια εξέλεξε -περισσοτερο απο μια φορές- τον Τσιπρα (!). Και το τέλειο αντιπολιτευτικό σχεδιο να της προταθεί δεν ειναι καθολου βεβαιο οτι θα ειναι εις θεςιν να το αφομοιώσει.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Physicist λέει:

    Αλίκη, δεν διαφωνώ αλλά παρακαλώ μην νομίζεις ότι εγώ πιστεύω σε αυτοματισμούς. Μιλάω για συνθήκες απαραίτητες, όχι ικανές.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Η απλή αναλογική σήμερα και πάντα δεν είναι συνταγή ακυβερνησίας. Η απόδειξη στη …Γερμανία βρίσκεται.
    Έχουν απλή αναλογική επειδή αυτό τους επιβλήθηκε μετά το 1945 από τις νικήτριες δυνάμεις κατοχής. Ωστόσο αποδείχτηκε ένα από τα πιο σταθερά συστήματα διακυβέρνησης στον κόσμο, εξαναγκάζοντας τα κόμματα να παράγουν πάρα πολλες εναλλακτικές λύσεις και να διαδέχονται ΟΛΑ ανεξαιρέτως, το ένα το άλλο, άλλοτε στις κυβερνητικές ευθύνες σε πολλαπλούς συνδυασμούς, άλλοτε στην αντιπολίτευση. Και σε σκληρή αντιπολίτευση.
    Δεν σκέφτονται να το αλλάξουν ούτε τώρα, που φαίνεται να εισβάλλει με αξιώσεις στο κομματικό τους συστημα – για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο – μια αντισυστημική, ανατρεπτική δύναμη που πολεμά όχι μόνον την ένταξη στην ΕΕ αλλά και τη φιλελεύθερου τύπου αντιπροσωπευτική δημοκρατία.
    Τι λέει αυτό; Ότι έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες διακυβέρνησης που παράγει το σύστημα της απλής αναλογικής. Ακριβώς το αντιθετο από την εδώ αίσθηση, όπου το οιονεί πλειοψηφικό σύστημα των μπόνους +50 δεν παράγει καμμιά απολύτως εμπιστοσύνη στην ισκανότητα διακυβέρνησης. Κατά τα άλλα ο αρθρογράφος συνθιστά στους καμμένους από τον χυλό να φοβούνται το γιαούρτι – την απλή αναλογική.
    Σκληρό και άσκοπο φάουλ του κ. Καρελιά, παρόλο είναι παλιός στο άθλημα και ξέρει πόσο σαθρό είναι το κομματικό μας σσσσσυστημα. Ή δεν το έχει καταλάβει;

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εδώ που τα λέμε με κόφτη 5% -αν θυμάμαι καλά- δεν το λες και απλή αναλογική

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αν αφαιρέσεις τον κόφτη είναι απλούστατη. Και μάλλον δεν γίνεται χωρίς κόφτη όταν έχεις Κάτω Βουλή με 650 βουλευτές (πολλοί είναι αλλά σε ομοσπονδιακό σύστημα πρέπει να έχεις αναλογικότητες πολλαπλών επιπέδων, στην Ομοσπονδία στα Laender και πιο βαθειά, στις περιφέρειες).
    Ειδικά για τις ευρωεκλογες, το 2014, μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αφαιρέθηκε ο κόφτης 5 % και αντικαταστάθηκε από κόφτη 0,5% . Αποτέλεσμα: απέκτησαν το 2014 από 1 ευρωβουλευή καμμιά δεκαριά «νέα» (ωστόσο προυπάρχοντα) κόμματα, κάποια εξ αυτών του τύπου «Ψαράδες-Κυνηγοί», «Φίλοι του Σκύλου και της Γάτας», «Κόμμα Συνταξιούχων». ¨Οπως επίσης το ρητά νεοναζιστικό ΝPD με 1 % και το κόμμα Die PARTEI (Το Κόμμα), που φυσικά κατέβηκε για πλάκα και πήρε 0,6 % και 1 ευρωβουλευτή.
    Στη Γερμανία (και όχι μόνον) υπάρχει παράδοση να ψηφίζουν τέτοια κόμματα ένα 6-10 % των εκλογέων.
    Αυτό συνέβη με τις 96 έδρες στην ευρωβουλή. Φαντάσου τι τουρλουμπούκι θα συνέβαινε στην ομοσπονδιακή Bundestag με τους 650 βουλευτές σύνολο, άν είχαν κόφτη 0,5 %….

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η physicist λέει:

    Στις εθνικές εκλογές του 2013, έμειναν έξω από το Μπούντεστακ οι Φιλελεύθεροι του FDP με 4,8% και οι Εναλλακτικοί για τη Γερμανία της AfD με 4,7%, η τελευταία μάλιστα πριν την αλλαγή ηγεσίας και πλεύσεως που την έφερε από το οικονομικά φιλελεύθερο στίγμα (που είχε τότε) στο εθνικό-πατριωτικό στρατόπεδο (τώρα). Αυτό θα πει ότι κοντά ένα 10% από ψηφοφόρους με συγγενείς μεταξύ τους ιδέες δεν αντιπροσωπεύεται στη Βουλή.

    Οι συνέπειες είναι σαφώς αρνητικές: αντί για έναν πολιτικώς λογικό κυβερνητικό συνασπισμό Συντηρητικών-Φιλελευθέρων με την φυσιολογική Αντιπολίτευση από Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Αριστερούς, προέκυψε ένας θηριώδης Μεγάλος Συνασπισμός από Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, και μια αναιμική Αντιπολίτευση από Πράσινους και Αριστερούς — με 504 κυβερνητικούς βουλευτές (311 + 193) και 127 αντιπολιτευόμενους (64 + 63). Μετά μάλιστα και την πράσινη στροφή της κ. Μέρκελ, της οποίας είχαν προηγηθεί δεξιές στροφές των ΣΔ και των Πράσινων, η Δημοκρατία στη Γερμανία έγινε ακραία συναινετική, με αποτέλεσμα την αντίδραση του πληθυσμού, η οποία είναι φυσικά απολύτως υγιής.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Έχει και αρνητικά, τόσο ο κόφτης όσο και η ίδια η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα. Αλλά δεν πορεί να τα έχεις όλα. Τα πάντα έχουν κάποιο τίμημα.
    Πάντως οι «μεγάλοι συνασπισμοί» (CDU/CSU+SPD) έχουν μακροχρόνια προιστορία και δεν είναι περιστασιακό φαινομενο. Είναι μια αναγκαστική πιθανότητα στα αναλογικά συστήματα.
    Αντίθετα σε χώρες με πλειοψηφικά ή οιονεί πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα, έχουμε πάντοτε κομματικά συστήματα των 2 μπλόκ, Δεξιάς και Αριστεράς. Π.χ. η Γαλλία και η Βρετανία ποτέ δεν είχαν «μεγάλο συνασπισμό»: πάντα Δεξιά και Αριστερά εναλλάσσονται σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ακραία περίπτωση οι ΗΠΑ. Βέβαια οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν checks and balances με άλλους τρόπους (Πρόεδρος vs Κοινοβούλιο).
    Το πρόβλημα στην Ελλάδα μετά το 2012 είναι ότι το διπολικό σύστημα των δύο μπλόκ δεν λειτουργεί, ακόμη και με το οιονεί πλειοψηφικό. Κατά τη γνώμη μου, διέξοδος είναι τώρα πια το «συναινετικό σύστημα», που θα το διευκόλυνε η (κατά το δυνατόν) απλή αναλογική.
    Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνταγματική εξισορρόπηση των εξουσιών (checks and balances), όπως στη Γερμανία (ομοσπονδιακή δομή) στη Γαλλία (Πρόεδρος-κοινοβούλιο) κτλ. Η εξισορρόπηση πρέπει να γίνει μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Πάνος λέει:

    Κυριάκος Μητσοτάκης στο ΣΚΑΙ.
    1. Όχι σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.
    2. Όχι σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
    3. Όχι σε κλείσιμο κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών.
    4. Ναι στην μείωση των φόρων.
    Θεέ μου, ευχαριστούμε! Μας έστειλες επιτέλους έναν νέο συριζαίο, χωρίς τη μανία των ορίτζιναλ συριζαίων να βάζουν κι άλλους φόρους!

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Πάνο,
    το βλέπουμε όλοι: Στην πράξη οι δύο του μελλοντικού Μεγάλου Συνασπισμού συγκλίνουν (τουλάχιστον για ότι αφορά τις βραχυ-μεσοπρόθεσμες πολιτικές) .
    Αλλά συνεχιζουν να παίζουν το επικοινωνιακό παιχνιδι «δύο χωριών χωριάτες» (Villa-Ariba και Villa-Abaho).
    Η απλή αναλογική θα τους βοηθούσε να γίνουν λιγότερο υποκριτές και παραμυθάδες.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Εν τω μεταξύ, ο Βόλφγανγκ Σόιμπλε, αργά αλλά σταθερά, αρχίζει να γίνεται το πιο πιθανό φαβορί για τη διαδοχή του Γκάουκ στην καθαρά «ηθικο-πολιτειακή» και «εθιμοτυπική» προεδρία της ΟΔΓ. Αλλά για να προχωρήσει πρέπει να πουν ΟΚ οι Σοσιαλδημοκράτες, που ίσως έχουν άλλη, δική τους προτίμηση. Αλλοιώς δεν βγάινουν τα κουκιά στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση των 1200 εκλεκτόρων.
    (ωστόσο, επειδή άτυπα υπάρχει η «παράδοση» κάποιου είδους «εναλλαγής» – ο δε Γκάουκ ήταν κοινή πρόταση Σοσιαλδημοκρατών + Πρασίνων, η οποία στην πορεία έγινε δεκτή απο τους Χριστιανοδημοκράτες – οι πιθανότητες του Σόιμπλε αυξάνουν και εξαιτίας αυτής της άτυπης «παράδοσης»).

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Με γνώμονα τη ζημιά που έχει προξενήσει και συνεχίζει να προξενεί ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι το 4% και η γωνία θα ήταν λυτρωτικά γι’ αυτόν. Δεν τον λυπάσαι, αφτερ; 🙂

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Ενη λέει:

    Οσοι θελουν να κυβερνησουν ας εχουν υποψη τους οτι οι ευρωπαιοι δεν αστειευονται.
    Ζητουν την πληρη συμμορφωση με τα προαπαιτουμενα. Αλλιως δεν προχωραει τιποτα, ειτε με τον Τσιπρα ειτε με οποιον αλλο στο γκουβερνο….

    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=512563&catID=2

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η aftercrisis λέει:

    σχο
    γιατί να λυπούμαστε το ελληνικό κομματικό συστημα και το προσωπικό του, οποιαδήποτε συνιστώσα του;
    Ρίξανε το κάρο στη χαράδρα. Άς τραβάνε τώρα για να το βγάλουν.Τα ίδια έλεγα για το ΠΑΣΟΚ 2009-2011, τα ίδια για την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου 2012-2014, τα ίδια λέω για τον Τσίπρα, τα ίδια θά λέω αύριο ίσως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή μεθαύριο για τον …Χατζηπετρή.
    Το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό, εξαρτάται από το πως είναι χτισμένο το κράτος, ελάχιστη σχέση έχει με το α ή β κόμμα. Όπως βλέπεις, άν και διαφορετικά κόμματα, τελικά εφαρμόζουν ίδιες πολιτικές.
    Αντίθετα: χώρες με παρόμοιο ή ανάλογο ΒΑΣΙΚΟ πρόβλημα = χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα (π.χ. Πορτογαλία, αλλά και Ισπανία, Ιταλία) εφαρμόζουν από την αρχή άλλες πολιτικές, πάλι ανεξαρτήτως κομμάτων.
    Τι λέει αυτό; Το πραγματικό πρόβλημα είναι το κράτος, το πως είναι δομημένο, με τι προτεραιότητες κτλ. Το άν κυβερνά αυτό το κράτος με αυτό τον ένα και μοναδικό τρόπο που βλέπουμε, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Σύνδεσμος Φίλων Σκύλου και Γάτας, μικρή διαφορά έχει.
    Δεν είναι βιώσιμο με τη σημερινή του μορφή. Αποτυχημένο κράτος είναι, αποτυχημένο στη διάσταση του χρόνου. Αυτή είναι η γνώμη μου – at the bottom line που λένε και οι …Γάλλοι .
    Επομένως, επουσιωδεις οι διαφορές. Διαφέρουν στη συσκευασία και στα διακοσμητικά στοιχεία.

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Αν και παλιότερα δεν το ήθελα, όλο και περισσότερο πείθομαι ότι μια συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι καλή λύση. Τουλάχιστον στην αρχή, ως τιμωρία και των δύο 🙂
    Αλλά πέρα από αυτό, έχω γράψει πολλές φορες, ήμουν και είμαι πάντα οπαδός των checks and balances. Και αφού έτσι καταστροφικά έχουν συνηθίζει να παίζουν το παιχνίδι κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, αρχίζω να μη βλέπω προς το παρόν άλλο τρόπο να πάρουν τα ψυχοφάρμακά τους, παρά τον Μεγάλο Συνασπισμό.και την αμοιβαία επιτήρηση.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.