Ο Α.Τσίπρας δεν είναι ο Σαούλ

Εάν –ό μη γένοιτο- επικρατήσει το brexit θα είναι ζήτημα ολίγων εβδομάδων και το grexit.

Liberal  / Ο Α.Τσίπρας δεν είναι ο Σαούλ /  Του Σάκη Μουμτζή

Νομίζω πως όλοι αναρωτιόμαστε τί συνέβη και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταμορφώθηκε μέσα σε λίγες μέρες. Τι έγινε και οι κόκκινες γραμμές σαρώθηκαν, οι σημαίες ξεσκίστηκαν, αξιοπρέπειες καταρρακώθηκαν. Μήπως είδαν «το φως το αληθινόν»; Μήπως «έλαβαν πνεύμα επουράνιο» και «βρήκαν πίστην αληθήν»; Μήπως υπέστησαν συντριπτική κρίση συνειδήσεως και έγιναν μερκελιστές – μεταρρυθμιστές;

Μερικοί έχουν έτοιμη την απάντηση πως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε ότι μόνον έτσι θα παραμείνει στην πολυπόθητη εξουσία. Μόνον έτσι θα συνεχίζει να κυβερνά στο όνομα της Αριστεράς ασκώντας μίαν κυνικά μνημονιακή πολιτική. Διαφωνώ. Πιστεύω πως αυτός είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να εκαπαραθυρωθούν από την εξουσία πολύ σύντομα. Γιατί η παραμονή τους σε αυτήν και η οικοδόμηση του δικού τους Κράτους απαιτούν κεφάλαια που δεν τα διαθέτουν. Οι εταίροι-δανειστές δίνουν τόσα όσα απαιτούνται για να μην χρεοκοπήσουμε. Επί πλέον η μεταφορά πόρων από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες  προς άλλες, για να συγκροτηθεί ένα νέο κοινωνικό μπλοκ εξουσίας, έχει ημερομηνία λήξεως και μάλιστα πολύ σύντομη, καθώς οι φοροδοτικές ικανότητες της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών εξαντλείται, κάτι που σε τελική ανάλυση αποσταθεροποιεί  πολιτικά την  συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συνεπώς, πού αποβλέπει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τηρεί αυτήν την άψογη στάση; Νομίζω  πως για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει να δούμε την μεγάλη ευρωπαϊκή εικόνα που κυριαρχείται από το Βρετανικό δημοψήφισμα. Εάν –ό μη γένοιτο- επικρατήσει το brexit θα είναι ζήτημα ολίγων εβδομάδων και το grexit. Οι « δημοσιονομικά ενάρετες» χώρες θα επιδιώξουν να εκκαθαρίσουν την Ευρωζώνη από ό,τιδήποτε δημιουργεί προβλήματα  στην πορεία των οικονομιών τους και στους εθνικούς σχεδιασμούς τους, καθώς οι συνέπειες από αυτήν την εκκαθάριση θα απορροφηθούν από  τον Αρμαγεδώνα της εξόδου της Μ. Βρετανίας.Το πρώτο θύμα θα είναι η άσωτος Ελλάδα.

Εάν από την άλλη πλευρά επικρατήσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην Μ. Βρετανία και η ΕΕ ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο με επιτυχία, τότε αναμένεται σκλήρυνση της στάσης των  εταίρων απέναντι στην χώρα μας  στο ζήτημα της πιστής και απαρέγκλιτης εφαρμογής των ψηφισθέντων μέτρων. Να υπενθυμίσω πως τον Σεπτέμβριο επίκειται το άνοιγμα των εργασιακών με ό,τι σημαίνει αυτό για την κοινωνική γαλήνη  και την κυβερνητική σταθερότητα. Δεν τα γνωρίζει αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ; Φυσικά τα γνωρίζει και περιμένει.

Κύριο στοιχείο της στρατηγικής τους είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Γνωρίζουν άριστα πως χωρίς να έχουν το προνόμιο της έκδοσης χρήματος ούτε επεκτατική οικονομική πολιτική μπορούν να ασκήσουν ούτε να χτίσουν το δικό τους Κράτος. Με το ευρώ τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει. Συνεπώς το πρόβλημα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην χρεωθεί αυτή την έξοδο από την Ευρωζώνη και θα προσπαθήσει  είτε αυτό το κόστος να το χρεώσει στους εταίρους στην περίπτωση που αυτοί επιδιώξουν το grexit είτε στον Ελληνικό λαό που απαυδισμένος από τα σκληρά μέτρα  επιζητήσει  αυτοβούλως το εθνικό νόμισμα σαν σωτηρία. Ήδη η τελευταία δημοσκόπηση έδινε στους επιθυμούντες την παραμονή στην Ευρωζώνη ποσοστό 56%, έναντι 37% των υπέρμαχων του εθνικού νομίσματος, κάνοντας τα συντριπτικά ποσοστά του 75-80% υπερ του ευρώ του 2012-2013 να φαντάζουν εξωπραγματικά.

Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να αντέξει πολιτικά μέχρι την στιγμή της κρίσεως, ώστε πάνω σε αυτήν να συγκροτήσει το μεγάλο δίλημμα που πιθανόν γύρω του να συσπειρώσει ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού. Αυτή είναι η μόνη ερμηνεία που δίνω στην τακτική τους να παραχωρούν πολιτικό έδαφος για να κερδίσουν χρόνο. Βέβαια η διατυμπανιζόμενη λενινιστική συντεταγμένη αναδίπλωση μοιάζει πιο πολύ με άτακτη υποχώρηση, με πανικόβλητη εγκατάλειψη θέσεων, με μπουλουκηδόν φυγή, κάτι που δυσκολεύει τον κεντρικό σχεδιασμό τους.

Πάντως, μόνον μεταρρυθμιστές δεν έγιναν!

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

43 Responses to Ο Α.Τσίπρας δεν είναι ο Σαούλ

 1. Ο/Η Πάνος λέει:

  Φυσικά δεν είναι ο Σαούλ. Είναι ο Βεελζεβούλ 😉

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Πάνος λέει:

  Αυτή η ανάλυση είναι… μνημειώδης!

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η δεξιος λέει:

  Είναι γεγονός ότι σε περίπτωση Brexit το μεγάλο εμπόδιο για την ευρωπαική ομοσπονδιοποίηση θα φύγει αυτοβούλως.Ειδικά το γαλλικό κατεστημένο δεν έχει πια πολλά περιθώρια με την άνοδο της Λεπέν και τις απεργίες.Είτε θα προχωρήσει η ευρωπαική ενοποίηση (πρόγραμμα Σαρκοζύ) είτε θα πάμε πίσω στα εθνικά κράτη.Φυσικά θα είναι μια «νεοφιλελεύθερη» ενοποίηση καθώς οι Βορειοευρωπαίοι δεν έχουν διάθεση να πληρώνουν τα ελλείμματα των Νοτίων.Όμως στην Ευρώπη καμμιά ήδη χώρα – μέλος δεν αποκλείεται per se.Καταρτίζονται κανόνες και όποιος τους ακολουθεί μένει μέσα.Έτσι όπως έχουν έλθει τα πράγματα δεν είναι σίγουρο ότι οι κανόνες του τελεσιγράφου για να μπεις στην ευρωπαική ομοσπονδία θα πέσουν πιο βαριά σε εμάς που έχουμε ήδη φάει τα μνημόνια παρά στους Ισπανοιταλούς που την έχουν βγάλει φθηνά.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Mitsos λέει:

  Eίτε μείνει, είτε φύγει η Αγγλία η υπόθεση ευρωπαική ενοποίηση είναι κάτι απραγματοποίητο. Αν πάνε κάποιοι να την προχωρήσουν θα φύγει η μισή Ευρώπη και πρώτα καλύτερα τα κράτη της Α. Ευρώπης που δεν θέλουν καν το ευρώ. Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία θα την κάνουν και πολύ γρήγορα θα ακολουθήσει και η Ιταλία, η οποία από τότε που εντάχθηκε στο ευρώ δεν έχει δεί θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αναλυση – ξεανάλυση, το καλοκαίρι του 2015, μια ομάδα πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το προσπάθησαν. Πολλοί που είναι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα ίδια μυαλά με τους προαναφερθέντες. Αρα χρειάζεται εγρήγορση γιατί τα ούφο είναι ακόμα στην εξουσία και ικανά για όλα. 🙂

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Ενη λέει:

  Αντε παλι στην αρθρογραφια, το θεμα «δραχμη».
  Φαινεται οτι στις περιπτωσεις που το ευρύ κοινό δεν βρισκεται σε κατασταση «αναταραχης» ερχονται οι αρθρογραφοι να ξαναπροβαλουν θεματα που «ξεσηκωνουν» και ετσι δημιουργουν εντυπωσεις.
  Αλλά το ερωτημα ειναι , βρισκουν απηχηση καποιες τετοιες σκεψεις η…..πεφτουν στο κενό;;
  Πλην των ρεκτων της δραχμης, που λιγο ως πολυ ειναι γνωστοι. Οι εχοντες ευρώ που θα ηθελαν να το εκμεταλλευθουν δεοντως.
  Ουτε οι αριστεροι πλεον μιλουν η σκεπτονται τα περί δραχμης…….. 🙂

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Το μόνο που τους συγκρατεί είναι ο φόβος των ποινικών ευθυνών και των …ελικοπτέρων λόγω αυτών που θα προκαλέσει η δραχμή.

  Αν βέβαια μπορούν να πουλάνε το σανό τους με ευρώ, μπορούν να περιμένουν 🙂

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Κύριο στοιχείο της στρατηγικής τους είναι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Γνωρίζουν άριστα πως χωρίς να έχουν το προνόμιο της έκδοσης χρήματος ούτε επεκτατική οικονομική πολιτική μπορούν να ασκήσουν ούτε να χτίσουν το δικό τους Κράτος.»

  Η ανάλυση του ΣΜ είναι εσφαλμένη. Ενδεχομένως γιατί ο ίδιος βλέπει και αναλύει τα πράγματα αποκλειστικά και μόνο μέσα από το στενό πρίσμα ενός παντελώς ξεπερασμένου αντικομμουνισμού σαν και αυτού των δεκαετιών του ’50 και ’60.

  Το παραπάνω που λέει είναι φυσικά εσφαλμένο, αν μία κυβέρνηση δράσει έτσι – αρχίσει δηλαδή να εκτυπώνει χρήμα για να το μοιράσει στους οπαδούς ώστε να οικοδομήσει σταδιακά ένα κομματικό κράτος – πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα ενός πολύ υψηλού πληθωρισμού. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση το νόμισμα της χώρας θα αρχίσει να απαξιώνεται με αποτέλεσμα η ισοτιμία του με τα άλλα νομίσματα να αρχίσει να καταρρέει. Έτσι η κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη, αν θέλει να περισώσει κάπως την αξιοπιστία του νομίσματος της χώρας από την ολοκληρωτική απαξίωση, να πάρει μέτρα τέτοια ώστε να το ενισχύσει. Τέτοια μέτρα όμως δεν συνάδουν με μία πολιτική εκτύπωσης χρήματος που είναι με την σειρά της αναγκαία για την οικοδόμηση ενός κομματικού κράτους.

  Οπότε, το πως σε αυτή την περίπτωση, με πολύ υψηλό πληθωρισμό και ένα νόμισμα σε κατάρρευση, θα μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να χτίσει παράλληλα και ένα ισχυρό κομματικό κράτος, μόνο ο ΣΜ το ξέρει.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αρκεί μια ακραία κατάσταση 1. να σε βρει στην εξουσία 2. να καταφέρεις να την φορτώσεις σε άλλους και 3. να αξιοποιήσεις τις …παραδόσεις 🙂

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Προσφυγικό και διαπραγμάτευση καθήλωσαν τον τουρισμό
  Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν η πραγματικότητα είναι διαφορετική
  05.06.2016

  http://www.makthes.gr/news/GR/reportage_S/reportage_C/Prosfygiko_kai_diapragmateysi_kathilosan_ton_toyrismo

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Πάγια άποψή μου είναι ότι το λεγόμενο φιλελεύθερο (στις μέρες μας αυτό σημαίνει, στην πράξη. αυστηρά αντισυριζαικό) τμήμα της ελληνικής δημόσιας σφαίρας – είτε των δημοσιολογούντων είτε των «καταναλωτών» των προιόντων τους – υπερεκτιμά την ισχύ του νεοφιλελεύθερου οικονομικού σχεδίου σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι καθαρή ιδεολογία, δηλαδή ψευδαίσθηση.
  Δεν πάει καλά. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα – όχι τόσο στην πολιτική, όσο στην οικονομία και στην αποδοχή του από τις κοινωνίες.
  Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη μικρή μας χώρα, πιστεύω αντίθετα, ότι το νεοφιλελεύθερο εγχείρημα είναι ήδη σε αποδρομή. Δεν μπορεί…

  ΥΓ: Φυσικά δεν είναι αγράμματος ούτε αφελής, δηλαδή δεν εννοώ τον «καπιταλισμό γενικά». Νεοφιλελεύθερο εγχείρημα είναι η μετατόπιση της συσσωρευσης, της κερδοφορίας και της κυκλοφορίας κεφαλαίων (στη Δύση) στον χρηματοοικονομικό τομέα, αποσύροντας κεφάλαια απο την πραγματική οικονομία (= παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, και αξιοποίηση – δηλαδή άντληση υπεραξίας απο τους εργαζόμενους – μέσω της ζήτησης και προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών). Αντί για το εργοστάσιο, κινητήρας του καπιταλισμού γίνεται το καζίνο της σκιώδους τραπεζικής. Ούτε καν η κανονική τραπεζική.
  Δεν πάει καλά αυτό. Η υπερβολική ανισότητα δημιουργεί αστάθεια του συστήματος.
  Επομένως και η ΕΕ, ή θα αλλάξει, ή θα πεθάνει.
  Αν και για το Μεγάλο Νησί τίθεται θέμα Brexit (Μεγάλο Νησί είναι αυτό!), για τη Μικρή Χερσόνησο δεν τίθεται θέμα Grexit.
  Τίθεται όμως θέμα EU-Suicide ή ΕU-Selfcancellation – και αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος που μπορεί να αφήσει και την Ελλάδα «ξεκρέμαστη». Και δυστυχώς ή ευτυχώς ο κίνδυνος αυτός δεν εξαρτάται – σχεδόν- καθόλου απο την Ελλάδα.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Όσο για τους Έλληνες, ανησυχώ πιο πολύ για τις (μελλοντικές) αντιδράσεις τις εχθρικές προς την ΕΕ των δεξιών (με την ευρεία έννοια) και όχι (πια) των αριστερών.
  Σε κοινωνικό επίπεδο δε με φοβίζουν κυρίως οι αστοί (ακόμη και οι μεσοαστοί ή μικροαστοί) αντιευρωπαιστές – στο βαθμό που βλέπουν να μειώνονται από τη φορολογία, στασιμότητα κτλ τα πραγματικά ή υποθετικά περιουσιακά τους στοιχεία.
  Βέβαια οι πραγματικοί αντιΕΕ αστοί (οι «λεφτάδες» που τα έχουν έξω) ξέρουν να κρύβονται: Προωθούν το εγχείρημα πλαγίως, με πολλούς τρόπους, χωρίς να εκτίθενται οι ίδιοι ως αχόρταγοι, εθνικιστές κτλ.
  Και «βάζουν μπροστά» τη «μαρίδα» των μεσοαστών ή μικροαστών ή μισθωτών και ανέργων, όπως συνήθιζαν και συνηθίζουν πάντα, σε οικονομικές καταστροφές ή και σε πολέμους. Για να κάνουν αυτοί, η μαρίδα – παρακινούμενη από τις ιδεοληψίες, τια αυταπάτες και τους φόβους της – τη δουλειά για λογαριασμό των «χοντρών αφεντικών με τα πούρα και τη διογκωμένη κοιλάρα».
  Τους κάνουν «κρέας για τα κανόνια». Αυτή τη φορά για τα οικονομικά κανόνια – που δικά τους είναι και τα πυροδοτούν βέβαια οι ίδιοι, αυτοί «με τα πούρα και με τις κοιλάρες».

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Στην Ελλάδα συνέβησαν ενδιαφέροντα πράγματα, αφτερ. Είδες τι …ωραία αναβαθμίστηκαν, για να μην πω ξεπλύθηκαν τα αυγά στο διχαστικό δημοψήφισμα του 2015, προσχωρώντας στην πλευρά των νικητών του 62%; 🙂

  Δεν θα απαλλάξουμε την παραδοσιακή αριστερά από τις τεράστιες ευθύνες της. Οπου ακουμπήσει λερώνει.

  Εκει που χόρεψαν τσάμικο οι οπαδοί του Τσαουσέσκου, του Χόνεκερ και της σκέψης του Μάο, είναι εκει που το …ανοιγουν και κατηγορούν τα δημοκρατικά κόμματα ότι την περίοδο της μεταπολίτευσης κατέστρεψαν τη χώρα. 🙂

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Κατά παράδοξο τρόπο, η αντισυριζαική ριζοσπαστικοποίηση των αστών (με την ευρεία έννοια) και κυρίως των δεξιών πολιτών, γίναται και μεγάλο πρόβλημα και του Κυριακου Μητσοτάκη: δεν τον αφήνει να μετατοπίσει το κόμμα του προς τους ταλαντευόμενους, τους μετακινούμενους και προς αυτό που συνήθως αποκαλούσαμε Κέντρο (το ευρύτερο μέρος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κάποτε, ή του Καραμανλή ΙΙ μετά).
  Αλλά οι εκλογικές μάχες κερδίζονται πάντα στο Κέντρο.
  Οι φούλ δεξιοί ψηφοφόροι (πλην των τόσο σταθερών πια ανεκδιήγητων των «ξέρετε ποιών) είναι δεδομένοι για την ΝΔ. Αντίστοιχα ισχύουν για τους σταθερά αριστερούς που είναι δεδομένοι για τον ΣΥΡΙΖΑ (με την εξαίρεση και εκεί, των σταθερών του ΚΚΕ). Οι Λαφαζανικοί κτλ είναι αμετάκλητα δακτυλοδεικτούμενοι ως loosers.
  Αλλά τόσο οι δεξιοι όσο και οι αριστεροί είναι λίγοι, δεν δίνουν πλειοψηφίες. Τις πλειοψηφίες τις δίνουν οι ταλαντευόμενοι, οι μετακινούμενοι και προς αυτό που συνήθως αποκαλούσαμε Κέντρο.
  Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν τρόπους να κρατούν (ακόμη) κάποια επαφή με ταλαντευόμενους, μετακινούμενους και Κέντρο. Ο Μητσοτάκης δυσκολεύεται. Και δεν φταίει ο ίδιος: Τον δυσκολεύουν ακριβώς οι πιο φανατικοί οπαδοί του με την ακαμψία τους και την απωθητική φανατίλα που εκπέμπουν.
  Άν συνεχίσουν έτσι οι ενθουσιώδεις «δικοί του», και ο ΚΜ θα πάει πολιτικά χαμένος, «σαν το σκυλί στ΄ αμπέλι» όπως τοσοι και τόσοι άλλοι. Το θεωρώ άδικο, γιατί παρόλα τα πολλά αρνητικά του, ως πολιτικός της ΝΔ έχει και ικανότητες που δεν είχε, σε καμμία περίπτωση, ούτε ο Κ. Καραμανλής ΙΙ ούτε ο Σαμαράς.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Don Johnson λέει:

  Δυο βασικά λάθη στο κείμενο:

  1. Δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό που περιγράφει.
  2. Υπερεκτιμά τις δυνατότητες των συριζαίων και των ψηφοφόρων τους.

  Ενταξει είναι δύσκολη η ημερήσια παραγωγή άποψης. ‘Εχει κι αστοχίες

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η aftercrisis λέει:

  σχο
  ¨Οτι τα λεγόμενα δημοκρατικά κόμματα (για την ακρίβεια το μετεμφυλικό πελατειακό κομματικό σύστημα του κράτους-λάφυρου που εμεινε αναλλοίωτο το 1974), στην περίοδο της μεταπολίτευσης κατέστρεψαν τη χώρα, έχει αποδειχθεί – σε μεγάλο βαθμό.
  Άν το δέχονται αυτό και κάποιοι αναξιόπιστοι (που αμφιβάλλω, άλλωστε πολλοί από αυτούς έπαιζαν ως «αλλαγή» ή «πάγκος» στο ίδιο κομματικό σύστημα), αυτό δεν αναιρεί τη διαπίστωση.
  Μακάρι να αποδεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ (εξίσου και η ΝΔ) ότι το ελληνικό πελατειακό κομματικό σύστημα κατέστρεψε την Ελλάδα. Δεν βλέπω να το κάνουν, ή ψυθιρίζουν μόνον για το θεαθήναι μερικά τσευδά. Άλλωστε από τον πυρήνα του πελατειασμού, δηλαδή το «αξίωμα» του κράτους-λάφυρου, δεν βλέπω να διαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ο τρόπος που το λέει ο Τσίπρας -και αρκετές φορές μάλιστα- δείχνει ότι είναι αστοιχείωτος και δεν διαφέρει απο τη φρασεολογία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι «η χούντα δεν τελείωσε το 73» 🙂

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Το πόση σχέση έχει ο συριζα με τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό και το σεβασμό της αντίθετης άποψης, θα το δεις αύριο που θα προσπαθεί να κλείσει τα 8 ιδιωτικά κανάλια και στη θέση τους να βάλει 4 βολικά κανάλια κάτω απο τις επευφημίες του χωνιού και της κουριάδας. 🙂

  Εκεί μάλλον διαφωνούμε, ο συριζα δεν ανήκει στην οικογένεια των πραγματικά δημοκρατικών κομμάτων, είναι ένα άκρο που δεν σέβεται την πολυφωνία και την αντίθετη άποψη. Και εκμεταλλεύεται μια συγκυριακή και ανεμική πλειοψηφία για να προσπαθήσει να προωθήσει 4 …λιβανιστήρια. Και τα 3 της ΥΕΝΕΔ …7 🙂

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη, εκεί μπαίνει μια κόκκινη γραμμή, τους χρειάζεται άγριο κράξιμο.

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Ενη λέει:

  aftercrisis, γραφεις

  «Νεοφιλελεύθερο εγχείρημα είναι η μετατόπιση της συσσωρευσης, της κερδοφορίας και της κυκλοφορίας κεφαλαίων (στη Δύση) στον χρηματοοικονομικό τομέα, αποσύροντας κεφάλαια απο την πραγματική οικονομία (= παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, και αξιοποίηση – δηλαδή άντληση υπεραξίας απο τους εργαζόμενους – μέσω της ζήτησης και προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών). Αντί για το εργοστάσιο, κινητήρας του καπιταλισμού γίνεται το καζίνο της σκιώδους τραπεζικής. Ούτε καν η κανονική τραπεζική.
  Δεν πάει καλά αυτό. Η υπερβολική ανισότητα δημιουργεί αστάθεια του συστήματος.
  Επομένως και η ΕΕ, ή θα αλλάξει, ή θα πεθάνει

  Ακριβως, το 2008 ολες οι αναλυσεις ετσι ερμηνευαν την κριση του χρηματοοικονομικου τομεα που αρχισε στις ΗΠΑ και επεκταθηκε στην παγκοσμια οικονομία.
  Ομως η ΕΕ επιζει ολη αυτή τη χρονικη περιοδο απο το 2008-2016.
  Δεν ανεκυψε τωρα το προβλημα και αφορά στην παγκοσμια οικονομία.
  Δεν αναφερθηκε ομως πουθενά οτι πρεπει να αλλαξουν π.χ. οι ΗΠΑ , η Μεκκα του καπιταλισμου, αλλιως θα «πεθανουν» οι ηνωμενες πολιτειες της Αμερικης.
  Η σταθεροτητα της ΕΕ δεν κινδυνευει απο την οικονομικη της κατασταση αλλά απο τις σχεσεις μεταξυ των χωρων μελων.
  Ενα υποτιθεμενο brexit, μπορει να κλονισει καπως την ΕΕ, ομως δεν ανηκει στη νομισματικη ενωση και αυτή ειναι που θα προσδιορισει το μελλον της.

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η zepos λέει:

  Ν.Ηλιάδης.: Η κατάληξη της πολύμηνης διαπραγμάτευσης από την παρούσα κυβέρνηση θεωρείτε ότι δικαιώνει τις δικές σας επιλογές στη διαχείριση της κρίσης;

  Γ.Π.: Όχι, δεν αισθάνομαι δικαιωμένος. Βαθύτατα προβληματισμένος και οργισμένος αισθάνομαι, όπως όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Γιατί να πληρώνουμε αυτό το τεράστιο κόστος σήμερα; Κανονικά η χώρα έπρεπε εδώ και δύο χρόνια να είναι εκτός κρίσης και μνημονίων και ακόμα βολοδέρνουμε. Ρωτήστε τι έφταιξε τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Τσίπρα. Γιατί ενώ μέσα σε δύο χρόνια, 2010-2011, κάναμε -η κυβέρνησή μου- το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής, τέσσερα χρόνια τώρα δεν κάνουν τα αυτονόητα.
  Και γιατί, το κυριότερο και το πιο εξοργιστικό, από το 2011 δεν αλλάζει τίποτα. Έχετε παρατηρήσει ότι τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια συζητάμε για τα πάντα εκτός από το πώς θα αλλάξουμε τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας μας, μπας και καταφέρουμε να παραγάγουμε πλούτο και να σταθούμε στα πόδια μας;

  Απόσπασμα από την συνέντευξη του ΓΑΠ στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ χθες..

  http://www.tokinima.gr/g-papandreou-i-protasi-mou-gia-ti-chora-ke-ton-proodeftiko-choro-sinentefxi-05-06-2016/

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η Ενη λέει:

  Απο τη συνεντευξη του Γ.Παπανδρεου, ενα αποσπασμα για ενα εθνικο σχεδιο

  Ν.Η.: Ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο οδικός χάρτης που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την παρατεταμένη κρίση;
  Γ.Π.: Το πρώτο που χρειάζεται είναι η κατανόηση του πραγματικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα. Πρόβλημα που δεν αναγνωρίζεται, δεν λύνεται. Εδώ ακόμη ο κύριος Τσίπρας θεωρεί στις ομιλίες του ότι το πρόβλημα της χώρας ήταν το μνημόνιο του 2010 και όχι η πελατειακή ασυδοσία μέχρι το 2009, που ανάγκασε τη χώρα να χρειάζεται μνημόνιο. Πού θα πάει, θα του διαλυθεί κι αυτή η αυταπάτη…
  Το δεύτερο που χρειάζεται είναι ένα εθνικό σχέδιο, ένα εθνικό συμβόλαιο, που να αντιμετωπίζει και να απαντά στα πραγματικά προβλήματα. Ένα σχέδιο δικό μας, που να γίνει κτήμα του ελληνικού λαού. Αυτό το σχέδιο πρέπει να αντιμετωπίζει ουσιαστικά και ριζικά τις αιτίες της κρίσης. Χρειαζόμαστε με λύσεις-σπαθί κόψιμο του γόρδιου δεσμού στην απονομή δικαιοσύνης, στην παραγωγή πλούτου, στο φορολογικό σύστημα, στο ασφαλιστικό σύστημα και τέλος στη λειτουργία του τρίπτυχου δημόσιο – θεσμοί – πολιτικό σύστημα. Οι παθογένειες σε αυτούς τους πέντε τομείς δημιούργησαν την κρίση, εκεί χρειαζόμαστε λύσεις.
  Γυρίζοντας τον κόσμο, ξέρω καλά ότι μπορούμε να φέρουμε επενδύσεις και ανάπτυξη, αρκεί να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να λειτουργεί ένα κράτος με δικαιοσύνη, διαφάνεια και χωρίς γραφειοκρατία.
  Το τρίτο είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και των παραγωγικών δυνάμεων. Ένα εθνικό μορατόριουμ σοβαρότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Όχι άλλη μιζέρια και στείρο μικροκομματικό παιχνίδι. Σε βάθος αλλαγές, κανείς δεν μπορεί να τις κάνει μόνος του. Επίσης, απαιτείται διαβούλευση και με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, για την επίτευξη του κοινού σκοπού

  υγ. οι πολιτικες δυναμεις ακουνε;;;

  Μου αρέσει!

 22. Ο/Η zepos λέει:

  (Πριν λίγο)Φ.Σαχινίδης στον Σκάϊ: «Προϋπόθεση συνεργασίας να δηλώσει ο συριζα οτι εγκαταλείπει την ριζοσπαστική αριστερά και είναι σοσιαλιστικό κόμμα»..

  Ετσι ε; Αρκεί μια δήλωση κ έγινε; Ευκολάκι λοιπόν.. Εχουν πει τόσα τεράστια ψέμματα όλα τα χρόνια και σήμερα με μια δήλωση οτι έγιναν σοσιαλιστές..συχωροχάρτι..
  Οχι κ Σαχινίδη.. Μπορεί να είστε πολύ καλός στα οικονομικά, αλλά παρακαλώ να αφήσετε τις πολιτικές για το ΚΙΝΗΜΑ σε άλλους πιο γρήγορους στην αποφυγή μπανανόφλουδας…‪#‎kinima‬

  Μου αρέσει!

 23. Ο/Η σχολιαστης λέει:
 24. Ο/Η physicist λέει:

  Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί …

  Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το πάλαι ποτέ ΚΚΕ εσ. και η «καλή, πολιτιζμένη, εβροπαϊκή Αριστερά» έβαζε όρους συνεργασίας στο παπανδρεϊκό-κουτογιωργικό πασόκ την αποκοπή του ομφάλιου λώρου προς τον αυριανισμό και τη δήλωση μετανοίας ότι δεν θα το ξανακάνουν να τακιμιάσουν με τον Κουρή.

  Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010, το πάλαι ποτέ πασόκ και η «καλή, πολτιζμένη εβροπαϊκή κεντροαριστερά» βάζει όρους συνεργασίας στον τσιπροκυριτσικό σύριζα την αποκοπή του ομφάλιου λώρου προς τον αβγιανισμό και να πάψει να τακιμίαζει με τον Κουρή.

  Τελικώς ο Κουρής είναι το μόνο που παραμένει αμετάβλητο σ’ αυτόν τον τόπο. Κάτι σαν την ταχύτητα του φωτός ή τη σταθερά του Πλανκ.

  Μου αρέσει!

 25. Ο/Η Ενη λέει:

  «Το πόση σχέση έχει ο συριζα με τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό και το σεβασμό της αντίθετης άποψης, θα το δεις αύριο που θα προσπαθεί να κλείσει τα 8 ιδιωτικά κανάλια και στη θέση τους να βάλει 4 βολικά κανάλια κάτω απο τις επευφημίες του χωνιού και της κουριάδα» (Σχολιαστής)

  Τωρα σχο σοβαρολογεις οταν λες «κατω απο τις επευφημιες του χωνου και της κουριαδας» ;;

  Ποιος διαβαζει αυτα τα εντυπα; εχεις υποψη σου ας πουμε νουμερα; αραγε τι εχω χασει που δεν εχω ποτέ διαβασει τωρα η στο παρελθον τα προαναφερομενα;;

  και εχεις καμια ψευδαισθηση οτι η ελληνικη κοινη γνωμη διαμορφωνεται απο αυτα τα δυο εντυπα; ο περισσοτερος κοσμος τα αγνοει.
  π.χ. ποτε δεν αναφερονται στις ειδησεις που δινει το google. 😯

  Μου αρέσει!

 26. Ο/Η Ενη λέει:

  …….μολις ειδα στο ΒΗΜΑ της Κυριακης (5/6) την κυκλοφορία των εφημεριδων
  Το ΧΩΝΙ 1040 φυλλα (23/5 – 29/5)
  Η ΑΥΡΙΑΝΗ δεν αναφερεται. (πρεπει να ψαξει κανεις για να τη βρει)

  Μου αρέσει!

 27. Ο/Η aftercrisis λέει:

  physicist
  φυσικό δεν είναι να παραμένει ο Κουρής το μόνο αμετάβλητο σ’ αυτόν τον έρημο τόπο,
  όταν εμείς οι δημοκρατικοί πολίτες, εσύ, εγώ, ο άλλος, η άλλη, ο παραδίπλα, ο κουμπάρος μου και ο σύντεκνός του άλλου, αντί να επιχειρηματολογούν ορθολογικά, απλά εκτονώνονται και βγάζουν με απολιτικό τρόπο τους συλλογισμούς τους, με μηδενιστικούς λαικισμούς του τύπου
  «καλή, πολιτιζμένη, εβροπαϊκή Αριστερά»;
  Συγγνώμη άν αναφέρομαι σε προσωπική έκφρασή σου, αλλά θα μπορούσε να είναι και κάτι άλλο. Πολλά άλλα. Δεν θέλω να τονίσω την ατομική νοοτροπια, δική σου, δική μου, του άλλου ή του Χατζηπετρή, αλλά τα συλλογικά φαινόμενα.
  Δεν πάμε πουθενά έτσι. Κολλημένοι στο βάλτο, με αυτο-παραμυθιασματα σαν του βαρώνου Μυνχάουζεν θα τρώμε τις σάρκες μας. Για καιρό ακόμη.

  Μου αρέσει!

 28. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ενη, και η ΑΥΓΗ πουλάει ελάχιστα φύλλα. Αυτο τι σημαίνει;

  Σημασία έχει οι δημοκρατικοί πολίτες να αντιστέκονται στην απόπειρα λογοκρισίας δια του κλεισίματος των ΜΜΕ.

  Μου αρέσει!

 29. Ο/Η physicist λέει:

  Άφτερ, μπορείς να με πεις απολιτικό ή λαϊκιστή, δεν το παίρνω άσχημα, άλλωστε αυτά είναι υποκειμενικά. Η έκφρασή μου δεν ήταν πάντως τυχαία: ανέκαθεν θεωρούσα το φωτοστέφανο που έφερε η λεγόμενη και ανανεωτική αριστερά κολοκύθια με τη ρίγανη, και ο μύθος των Ρηγάδων με άφηνε ανέκαθεν παγερά αδιάφορο — πολλά φρου-φρου κι αρώματα, κι από ουσία λίγα πράματα.

  Ο σύριζα είναι το εξάμβλωμα που παρήγαγε η ανανεωτική αριστερά μετά από διασταυρώσεις της με πρώην κουκουέδες και με την απογοητευνένη πασοκαρία, οι οποίοι αποδείχτηκαν να είναι και οι μόνοι με τους οποίους δέχτηκε να διασταυρωθεί. Και μη μου πεις πάλι ότι δεν είναι αυτή η πραγματική ανανεωτική και αρχίσει το παραμύθι για τον Κύρκο και τον Παπαγιαννάκη. Δεν ήθελε η ανανεωτική αριστερά ούτε Κύρκο ούτε Παπαγιαννάκη, Αλαβάνο και Τσίπρα ήθελε, μπάστα.

  Είναι αρκετά πολιτικό το παραπάνω ή λαϊκίζω πάλι;

  Μου αρέσει!

 30. Ο/Η aftercrisis λέει:

  physicist,
  δεν διαφωνώ σε αρκετά από όσα έγραψες ως απάντηση.
  Και συμφωνώ μαζί σου ότ – όπως αποδείχτηκε – η ανανεωτική αριστερά (κατά πλειοψηφία) δεν ήθελε Κύρκο και πολύ περισσότερο δεν ήθελε Παπαγιαννάκη. Όντως, πιο πολύ (συγκριτικά) μετά πό κάποια στιγμή τουλάχιστον, Αλαβάνο και Τσίπρα ήθελε, ή ανεχόταν.
  Προς επίρρωσιν αλλά και για άλλο λόγο, θα θυμίσω κάτι: Ο πιο αρνητικός προς την διεξαγωγή των Ολυμπιακών 2004 – aka «Εδώ Ροκανίζουν Εργολάβοι «- δηλαδή ο πιο προβλεπτικός, ρεαλιστής και έντιμος πολιτικός στην Ελλάδα, ήταν ο Παπαγιαννάκης. Αλλά ποιός τον άκουγε τότε που ήταν «σηκωμένη η φούντα του τσολιά»; Ούτε το κόμμα του. Φυσικά ουδείς προφήτης στον τόπο του, αλλά δεν τον άκουσε και κανείς άλλος από τους δημοκράταρους, γιγαντιαίους φιλελεύθερους και πιστούς φίλους του λαού στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΚΕ ή στο κοπάδι με τα παρδαλά άλογα. Κανείς.
  Τι θέλω να πώ; Τουλάχιστον αυτός ο «χώρος» έβγαλε έναν Παπαγιαννάκη αλλα και Κύρκο και παλιότερα Ηλία Ηλιού και άλλους; Οι άλλοι τι βγάλανε; Βγάλανε ισάξιούς τους, μετά το 1980 τουλάχιστον;
  Ναι έναν Γιαννίτση έβγαλε το ΠΑΣΟΚ και τον καννιβάλισε (ομού μετά των αντιπάλων) σε χρόνο dt. Προς παραδειγματισμόν και του Σημίτη και δένοντάς τον έτσι χειροπόδαρα στη συνέχεια – παρά τα αρνητικά του ο Σημίτης πρόλαβε και επέδειξε και κάποια θετικά, αλλά μόνον στην αρχή της πρωθυπουργίας του.
  H δε ΝΔ μετά τον Καραμανλή (τον Πραγματικό) ήταν μια μηχανή παραγωγής ανεπαρκών πολιτικών.
  Επομένως συγκριτικά να αξιολογούμε. Και εγώ ασφαλώς θα ήθελα πολύ Έλληνα Φραγκλίνο Ρούσβελτ ή Βίλλυ Μπραντ ή Ούλοφ Πάλμε, αλλά ατυχήσαμε, τόσο σε γεωγραφικό πλάτος όσο και σε γεωγραφικό μήκος.

  Μου αρέσει!

 31. Ο/Η physicist λέει:

  Ο Παπαγιαννάκης ήταν σπουδαία μορφή, άφτερ, συμφωνώ μαζί σου. Αλλά παρείσακτος της παράταξής του κατέληξε, κι αυτό δεν την τιμά καθόλου. Όσο για τους άλλους χώρους, μου έρχονται αυθόρμητα στο μυαλό ο Στέφανος Μάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου, και φαντάζομαι θα υπάρχουν κι άλλοι, λιγοστοί βέβαια. Όμως μην ξεχνάς κιόλας ότι είναι πιο εύκολο να είσαι κύριος και άμεμπτος όταν δεν έχεις ασκήσει εξουσία, και δεν το λέω αυτό για να μειώσω τον μακαρίτη τον Παπαγιαννάκη αλλά για να είμαι δίκαιος στους άλλους.

  ΥΓ: Εγώ δεν ήθελα Έλληνα Ούλοφ Πάλμε, Έλληνα Χέλμουτ Σμιτ ήθελα αλλά καταλαβαινόμαστε, μου φαίνεται. 🙂

  Μου αρέσει!

 32. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Πάντως τον ξαναθυμήθηκα τον Παπαγιαννάκη πριν μερικούς μήνες, όταν οι πολίτες του Αμβούργου, με δημοψήφισμα, τάχθηκαν κατά της διεξαγωγής των εργολαβο-εμπορο-ντοπο-Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη τους του 2024 και απέσυραν την σχετική υποψηφιότητα.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/12025211/Hamburg-withdraws-bid-to-host-2024-Olympics.html
  Αυτό είναι κοινωνία πολιτών. Το δικό μας «φούντωμα της φούντας» 2000-2004, για να ισοπεδώσω με τη σειρά μου «λαικιστικά και μηδενιστικά» όπως εσύ, ήταν πρόατα και ίγδια βούρ στη χαράδρα με τους τράγους να οδηγούν την κούρσα.
  Για να μη μιλήσω για τα «μακεδονικά» 1993-1997 και τη διαμάχη περί «Μογγολίας» και «Εσωτερικής Μογγολίας» (ή «Μεξικού» vs «Νέου Μεξικού»), με τους ίδιους πρωτεργάτες στην απόλυτα προβλέψιμη ελληνική αποτυχια και τους ίδιους, ελάχιστους, νουνεχείς.

  Μου αρέσει!

 33. Ο/Η physicist λέει:

  Το ίδιο έκαναν και οι πολίτες της Βιέννης λίγο παλιότερα. Γενικώς, δυτικές πόλεις είναι πλέον απρόθυμες να κάνουν αυτή την ιστορία με τους Ολυμπιακούς, και δεν με παραξενεύει καθόλου …

  Μου αρέσει!

 34. Ο/Η δεξιος λέει:

  Οι ηρωικοί υποστηρικτές του ΓΑΠ πρέπει να καταλάβουν ότι βρίσκεται στην ίδια θέση που βρισκόταν και ο παππούς του Γεώργιος Παπανδρέου το 1945.Οι δεξιοί δεν τον ψήφιζαν και οι αριστεροί τον μισούσαν.Ο ΓΠ έσωσε στα δεκεμβριανά (μαζί με τον Τσώρτσιλ) την Ελλάδα από τον κομμουνισμό αλλά αυτοί που σώθηκαν – οι δεξιοί – είχαν τους δικούς τους πολιτικούς και αυτοί που έχασαν δεν ήθελαν να τον βλέπουν.
  Σήμερα οι μνημονιακοί που κατά μεγάλη πλειοψηφία είναι δεξιοί έχουν τους δικούς τους πολιτικούς.
  Οι αντιμνημονιακοί της πλάκας έχουν τον Τσίπρα και οι δραχμιστές τη Ζωή και τον Λαφαζάνη.
  Ο ΓΑΠ δεν χωράει πουθενά και μόνο αν ξεχασθεί η μνημονιακή περίοδος θα ξαναπαίξει και ο χρόνος είναι αμείλικτος.Ο Γέρος (που δεν ήταν γέρος το 1944) έπρεπε να περιμένει δύο δεκαετίες για να έλθουν τα πάνω κάτω και να ξαναλανσαρισθεί ως φιλολαϊκός αντιδεξιός τη δεκαετία του 60.

  Μου αρέσει!

 35. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Και κατά τη γνώμη μου, εξίσου σημαντικός με αυτούς που ανέφερα ο Χέλμουτ Σμιτ που έφυγε πρόσφατα. Κι άς κάπνιζε 4 πακέτα την ημέρα, επί 90 χρόνια (πριν 3-4 χρόνια άναψε ακόμη και μέσα σε τηλοπτικό στούντιο ο αθεόφοβος!)
  Χέλμουτ και Λόκι Σμιτ: δυό βιογραφίες, μια εποχή
  http://aftercrisisblog.blogspot.com/p/blog-page_29.html

  Ο Στέφανος Μάνος, σε άλλη χώρα με παράδοση φιλελευθερισμού (ή και στην Ελλάδα, αλλά στο μεσοπόλεμο), θα είχε μεγάλη πολιτική σταδιοδρομία. Αν και φιλοσοφικά δεν είμαι φιλελεύθερος (και πολύ περισσότερο, δεν αποδέχομαι ότι οι αγορές είναι ορθολογικές), τον θεωρούσα πάντα ικανό και ειλικρινή πολιτικό (σπάνιο στην Ελλάδα). Ευθύς, ωστόσο αντι-διπολικός (κατάρα για την καριέρα στη χώρα της «διπολικής διαταραχής») και συνεργασιακός. Στο λίγο διάστημα ως υπουργός, είχε έργο, ιδιως στον τομέα που ξέρω. Σημαντικός πολιτικός, αλλά σε λάθος κόμμα και σε λάθος κομματικό σύστημα (ή σε λάθος εποχή;)
  Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ιδέες. Αλλά μετά το 2000, μέσα στο δαίδαλο του ενδοπασοκικού φραξιονισμού, ποιός πρόσεχε τις ιδέες του άλλου;

  Μου αρέσει!

 36. Ο/Η physicist λέει:

  Άφτερ, η Α.Δ. ήταν πολιτική προϊστάμενη κατά τη διάρκεια των διεργασιών και κατά την ψήφιση του καλύτερου Νόμου για τα ΑΕΙ από τη Μεταπολίτευση και μετά. Επιπλέον, επί Α.Δ. εισήχθησαν δομές και εργαλεία για την προώθηση της Έρευνας σε επίπεδο αξιοκρατίας και διαδικασιών ισάξιο με εκείνο σε προηγμένες χώρες. Η Α.Δ. έκανε πράγματα θετικά και ουσιώδη στην Ανώτατη Παιδεία.

  Μετά ήρθε ο κ. Μπαμπινιώτης και άρχισε το ξήλωμα του Νόμου της Α.Δ., από τη Νέα Δημοκρατία παρακαλώ, που παριστάνει και την μεταρρυθμιστική δύναμη του τόπου — θα μου βάλει τις φωνές πάλι η Αλίκη αλλά τι να κάνουμε, ας τις βάλει 🙂

  Μου αρέσει!

 37. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Ο Γέρος (που δεν ήταν γέρος το 1944) έπρεπε να περιμένει δύο δεκαετίες για να έλθουν τα πάνω κάτω και να ξαναλανσαρισθεί ως φιλολαϊκός αντιδεξιός τη δεκαετία του 60.»

  Ε, τον βόηθησε και η δεξιά της εποχής, γνωστή άλλωστε για την ανεκτικότητά της αλλά και τον σεβασμό της στην νομιμότητα και την ατομική ελευθερία. Γνωστά πράματα αυτά, προς θεού όμως, δεν τα λέμε για να μη χαλάσει η αγιογραφία της σχεδόν τέλειας δεξιάς, που για τα χαστούκια που έφαγε την δεκαετία του ’60 όλα της φταίγανε πλην της μαλακίας και της μικροψυχίας που την έδερνε.

  Μου αρέσει!

 38. Ο/Η Αλικη λέει:

  @physicist: Δεν σου βάζω τις φωνές. Σου επισημαίνω απλώς οτι there is room for improvement.

  Νομιζω οτι γίνονται τα πρώτα βήματα. Ας δώσουμε περιθώριο χρόνου και σχετικής καλοπιστίας. Κι ας μην ξεχναμε οτι στην πολιτικη δεν υπαρχει παρθενογένεση.

  ΥΓ: Ο Παπαγιαννακης ηταν και συμπαθέστατος άνθρωπος.

  Μου αρέσει!

 39. Ο/Η physicist λέει:

  @Αλίκη,

  αστειεύτηκα αλλά και τις φωνές να έβαζες, πάλι δεν θα παρεξηγιόμουν. — Για να μιλάμε καθαρά: ναι, τον βλέπω κι εγώ θετικά τον Κ. Μητσοτάκη αλλά έχει δρόμο ακόμα, όπως φαντάζομαι ότι υπονοείς. Μέχρι τότε, όμως, δεν υπάρχει «περίοδος χάριτος» όταν ως ακομμάτιστος (και ξεροκέφαλος) σκέφτομαι ή μιλάω για τα ελληνικά κόμματα.

  Μου αρέσει!

 40. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Η ΝΔ έχει διάφορα προβλήματα αλλά είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να μας απαλλάξει από τους ραντανπλαν. Οπότε … 🙂

  Μου αρέσει!

 41. Ο/Η Ενη λέει:

  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500082430

  υγ. Αυτες ειναι ειδησεις της επικαιροτητας, που αφορουν και τη χωρα και την οικονομία.

  Μου αρέσει!

 42. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ομολογώ ότι οι φλυαρίες του κομαντάντε, σε προκαλούν να τον διαβολοστείλεις 🙂

  Μου αρέσει!

 43. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Ο Τσίπρας δεν είναι ο Σαούλ.
  Αλλά μάλλον ζεί στη Σεούλ.
  Και οι αντίπαλοί του χαμένοι κάπου στην Κίνα.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s