Ας …μιλήσουμε για τη ΝΔ

Ας εκμεταλλευθούμε το άρθρο για να σχολιάσουμε τα της ΝΔ.  

Μια πρώτη δική μου προσέγγιση είναι ότι αυτά που γίνονται σε αυτό το κόμμα εξουσίας είναι αναντίστοιχα με τις ανάγκες των καιρών.   

Liberal  /  Νέα Δημοκρατία: μερικές αλήθειες / Του Σάκη Μουμτζή

Αναμφίβολα η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κόμμα με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία. Το έδειξε όταν στάθηκε όρθια στην καταιγίδα των μνημονίων με 29%, τη στιγμή που το άλλο μνημονιακό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, καταβαραθρωνόταν. Οι αντοχές αυτές οφείλονταν σε δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον: η κοινωνική βάση της συντηρητικής* παράταξης έχει ιστορικά ισχυρά θεμέλια, καθώς έχει εγκολπωθεί τις αξίες και τα ιδεολογήματα που αποτελούν τις καταστατικές αρχές αυτού του χώρου. Έτσι ένα συμπαγές ιδεολογικοπολιτικό γονιδίωμα βρίσκεται εγγεγραμμένο στον σκληρό πυρήνα του Συναγερμού, της ΕΡΕ,της Νέας Δημοκρατίας, μια άφθαρτη συγκολλητική ουσία που αποτρέπει τις κεντρόφυγες δυνάμεις να δράσουν. Γι΄ αυτό και η βάση της παράταξης δεν επέτρεψε ποτέ οι αποχωρήσεις και οι διαγραφές στελεχών να μετατραπούν σε διάσπαση του κόμματος, γιατί αυτή πάντα ακολουθούσε τον νόμιμο αρχηγό. Οι απλοί άνθρωποι που ήταν δεμένοι με τις αρχές του συντηρητικού χώρου –αγάπη για την πατρίδα, την οικογένεια, την εργασία, την πειθαρχία, τη θρησκεία– επέβαλλαν με τη συμπεριφορά τους την ενότητα του κόμματος.

Δεύτερον: H ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μετά την ήττα του 2009 δεν «ξεκατινιάστηκε». Περιφρούρησε, όπως έπρεπε, το κύρος και την προσωπικότητα του ηττημένου πρωθυπουργού, που με τη σειρά του, δια της μονίμου σιωπής, βοήθησε κι αυτός στο ήρεμο εσωκομματικό κλίμα. Η αφωνία του Κώστα Καραμανλή, που τόσο προκαλεί τους εκτός Νέας Δημοκρατίας ευρισκόμενους, ήταν και είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ενότητα της παράταξης και την αποφυγή της εσωστρέφειας.

Χάρη σε αυτούς τους δύο λόγους η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα η μόνη ισχυρή και συγκροτημένη δύναμη του αστικού χώρου και αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα στο τσούρμο των μαρξιστών. Μάλιστα υπό τη νέα ηγεσία διαθέτει μια δημοσκοπική δυναμική που καθιστά βέβαιη την εκλογική της νίκη. Όμως για να την σιγουρέψει πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω. Ας δούμε τι είναι αυτό και αν γίνεται.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο κουβαλά τη φυσιολογική φθορά των πολυετών διακυβερνήσεων, που αποτυπώνεται και στην κούραση που εκπέμπουν μερικά πρωτοκλασάτα στελέχη της. Αυτό είναι γνωστό. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, θα πορευθεί με τις αμαρτίες της. Άλλωστε, άμωμο και άσπιλο κόμμα εξουσίας δεν υπάρχει. Συγχρόνως, επειδή είναι μεγάλο κόμμα, θα κάνει τα βήματα προς τα εμπρός με συγκλίσεις και συναινέσεις και όχι με ρήξεις και τομές, που είναι ίδιον των μικρών κομμάτων τα οποία είναι μπολιασμένα με το μικρόβιο της ιδεολογικής καθαρότητας και τη νοοτροπία της σέχτας. Οι συμβιβασμοί και οι μεγάλες πλειοψηφίες χαρακτηρίζουν τα «ανοικτά» φιλελεύθερα κόμματα. Οι διαγραφές και η εσωστρέφεια τα γκρουπούσκουλα του 1,5 – 2%.

Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξελέγη πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο. Μάλιστα σε αυτόν υστερούσε περίπου 10 μονάδες από τον κύριο αντίπαλο του και στον δεύτερο γύρο η νίκη του ήταν καθαρή μεν, με μικρή διαφορά δε. Το ότι ήταν αουτσάιντερ και κέρδισε δεν αναιρεί αυτές τις διαπιστώσεις. Ως εκ τούτου, είναι υποχρεωμένος να κινηθεί προσεκτικά, με σύνεση και με συναινετικές διαδικασίες να βάλει τη δική του σφραγίδα στη φυσιογνωμία και την πολιτική πρακτική του κόμματος.

Όσοι ζητούν από τον Κυριάκο το «εδώ και τώρα» και γκρινιάζουν και μεμψιμοιρούν που δεν το κάνει φαίνεται πως αγνοούν τη λειτουργία των μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Κάθε τολμηρό, μεταρρυθμιστικό βήμα αν δεν στηρίζεται σε πλατιές εσωκομματικές συναινέσεις, θα αποτύχει και στην κοινωνία. Θα είναι υπονομευμένο από την αφετηρία του. Γι΄ αυτό χρειάζεται λίγο χρόνο ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας για να σχηματίσει την ηγετική ομάδα, που μαζί με τα ιστορικά στελέχη του κόμματος θα δώσουν την τελική μάχη.

Η μουρμούρα, οι τακτικισμοί, η ηττοπάθεια δεν βοηθούν σε αυτήν τη μάχη. Αυτό που το έχουμε καταλάβει όσοι δεν είμαστε ενταγμένοι στη Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως δεν το κατάλαβαν κάποια στελέχη της.

  • Χρησιμοποιώ τον όρο με την κατά σύμβαση σημασία του, γνωρίζοντας βέβαια πως από τη συντηρητική παράταξη προέκυψαν πολλές φορές προοδευτικές πολιτικές.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

32 Responses to Ας …μιλήσουμε για τη ΝΔ

  1. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Η αφωνία του Κώστα Καραμανλή, που τόσο προκαλεί τους εκτός Νέας Δημοκρατίας…»
    Μιλάμε για τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
    Ο άνθρωπος είναι αυτός που έριξε το καράβι στα βράχια. Η κυβέρνησή του και οι υπουργοί του (τους οποίους κάλυπτε ως νόμιμους και άρα ηθικούς) ήταν πλεγμένοι στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Να βγει και να πει τί; Ποιο είναι το καλύτερο videogame για το psp4;
    Στη διατήρηση της υστεροφημίας του βοήθησε και το ότι ουδέποτε του έγινε σοβαρή κριτική από μέσα και μίντια που ήταν αρκετά απασχολημένα να κάνουν σάτιρα και να κριτικάρουν τον ΓΑΠ που τόλμησε να αμφισβητήσει το δικαίωμα των νταβατζήδων να κάνουν τον Βενιζέλο πρωθυπουργό. Πρόσθεσε και τις πολύ καλές σχέσεις που είχε και έχει με τον Αλέξη που ούτε μισή κακή κουβέντα δεν ξεστόμισε ο ίδιος ή το κόμμα του για τον χειρότερο (μέχρι τον Αλέξη) πρωθυπουργό. Και πάνω σε όλα αυτά ο υπουργός του που διόριζε αβέρτα και έχει τεράστια ευθύνη για την κρίση γίνεται αργότερα ΠτΔ (εδώ δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν είναι αυτός ή ο Σαρτζετάκης ο χειρότερος).
    Και μετά από όλα αυτά ο Μουμτζής πάει να μας ξεπλύνει τον ΚΑΚ ότι και καλά η στάση του κρατάει ζωντανή και ενωμένη την δεξιά παράταξη και άλλα ωραία και ηθικοπλαστικά.

    «…θα κάνει τα βήματα προς τα εμπρός με συγκλίσεις και συναινέσεις και όχι με ρήξεις και τομές..»
    Πράγματι η ΝΔ υποτίθεται κάνει βήματα προς τα εμπρός με συγκλίσεις και συναινέσεις. Όπως και η ΝΔ του Σαμαρά που έσκιζε τα μνημόνια σελίδα σελίδα και θα έβρισκε λεφτά από πάταξη της φοροδιαφυγής και τις ιδιωτικοποιήσεις. Μην τυχών και δυσαρεστήσουμε κανένα ψηφοφόρο και χάσουμε την εξουσία την οποία θέλουμε για να συνεχίσουμε να βολεύουμε τους ψηφοφόρους μας. Οποιοδήποτε κόμμα αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα είναι αναγκασμένο να κάνει και θα κάνει και ρήξεις και τομές. Ανεξάρτητα από τη ρητορική του που μπορεί να στρογγυλεύει γωνίες στην πράξη οι τομές θα είναι βαθιές.

    «Γι΄ αυτό χρειάζεται λίγο χρόνο ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας για να σχηματίσει την ηγετική ομάδα, που μαζί με τα ιστορικά στελέχη του κόμματος θα δώσουν την τελική μάχη.»
    Η ποιότητα των στελεχών της ΝΔ είναι ίδιου επιπέδου με αυτούς των συζανέλ. Το πρόβλημα της ΝΔ είναι αυτό ακριβώς: Το παρελθόν των στελεχών του. Είναι δυνατόν να κυβερνήσει ο Μητσοτάκης αν δε γίνει πατροκτόνος και αδελφοκτόνος; Το σκάνδαλο της Siemens θα τον κυνηγά συνεχώς. Και αν ο ίδιος είχε τη μικρότερη εμπλοκή από τα άλλα μέλη οικογένειάς του, τα υπόλοιπα είναι βουτηγμένα μέχρι το λαιμό.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Χρειάζεται ο Μητσοτάκης να προσπαθήσει περισσότερο. 🙂

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Ενη λέει:

    Θα μπορουσε κανεις να προσθεσει, στα πολυ σωστα που επισημαινει πιο πανω ο xberliner, οτι

    Η ΝΔ χρωστα κυρίως στο Συριζα και στα ΜΜΕ το οτι δεν εγινε ποτέ μια κριτικη στη διακυβερνηση Καραμανλη, γιατί ολη η εμπαθεια ειχε στραφει εναντια στην κυβερνηση ΓΑΠ, οπου η διαστρεβλωση και η παραπληροφορηση, ηταν στην ημερησια διαταξη.
    Ολα τα στελεχη και οι διανοουμενοι του συριζα, αγνοουσαν ολη την καταστροφικη διακυβερνηση του ΚΑΚ (2004-2008), λες και ολα αρχισαν το 2009 με τη νεα κυβερνηση Παπανδρεου.
    Συνεπικουρουμενοι οι Συριζαιοι και απο την αντιμνημονιακη (δηθεν) πολιτικη του Σαμαρα, «φιλοτεχνησαν» τον απιστευτο αποπροσανατολισμο της ελληνικης κοινωνίας, που δημιουργησε και τους «αγανακτισμενους» των κατω και ανω πλατειών.
    Για να τα λεμε ολα.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η xberliner λέει:

    @ Ενη
    Ο ΓΑΠ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που μπορώ να θυμάμαι που δεν είχε ούτε μισή συμπολιτευόμενη μεγάλη εφημερίδα ή μεγάλο μέσο. Αντίθετα ακόμα και όταν ήταν αντιπολίτευση επί ΚΑΚ δεχόταν σάτιρα και κριτική περισσότερη από όσο η κυβέρνηση.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Ενη λέει:

    Ναι, xberliner, αυτή ειναι αναμφιβολα η αληθεια.
    Τώρα ο. κ. Μουμτζης αν προσπαθει να συνεχισει την πολιτικη της «αγνοιας της αληθειας», δυσκολα θα βρει αμνημονες πολιτες ,στο ευρυ κοινό και οχι στο κομματικο ακροατηριο της ΝΔ.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Οι παρατηρήσεις της Ένης και του Βερολινέζου για τη διαχρονική πορεία της ΝΔ μέσα στην εποχή της κρίσης (και για το πως το κόμμα αυτό μας οδήγησε στην κρίση) είναι εξαιρετικά εύστοχες και δεν θα είχα να προσθέσω κάτι άλλο.
    Εξίσου εύστοχη είναι όμως και η διαυγής παρατήρηση του αρθρογράφου Σ. Μουμτζή για τις πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες ασκεί την προεδρία ο Κυρ. Μητσοτάκης:
    «…δεν πρέπει να λησμονούμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξελέγη πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο. Μάλιστα σε αυτόν υστερούσε περίπου 10 μονάδες από τον κύριο αντίπαλο του και στον δεύτερο γύρο η νίκη του ήταν καθαρή μεν, με μικρή διαφορά δε…. Ως εκ τούτου, είναι υποχρεωμένος να κινηθεί προσεκτικά, με σύνεση και με συναινετικές διαδικασίες να βάλει τη δική του σφραγίδα στη φυσιογνωμία και την πολιτική πρακτική του κόμματος».
    Αυτές είναι οι συνθήκες της εποχής. «Ο κόσμος είναι ζόρικος και μείς ασθενικοί». ΄Το απόφθεγμα ιχσύχει και για την ΝΔ και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τους άλλους.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Το γεγονός ότι ο Συριζα (όπως και τα ιδιωτικά ΜΜΕ) ποτέ δεν έκαναν κριτικη στη διακυβερνηση Καραμανλη και ολη η εμπαθεια τους ειχε στραφει εναντια στην κυβερνηση ΓΑΠ (π.χ. θυμάμαι το MEGA στην περίοδο 2009-2011) ήταν μοιραίο πολιτικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια βραχυπρόθεσμη, μυωπική τακτική κίνηση που τον βοήθησε να νικήσει, αλλά το βλέπετε, «αυτός ο νικητής έγινε η χλεύη των ηττημένων».
    Αυτό το λάθος, το σημερινό κυβερνητικό κόμμα το πληρώνει και θα το πληρώσει ακόμη πιο ακριβά.
    Ο Βερολινέζος γράφει: «ο ΓΑΠ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός… δεν είχε ούτε μισή συμπολιτευόμενη μεγάλη εφημερίδα ή μεγάλο μέσο». Αντίθετα ακόμα και όταν ο ΓΑΠ ήταν αντιπολίτευση επί ΚΑΚ, και τότε δεχόταν σάτιρα και κριτική περισσότερη από όσο η κυβέρνηση.
    Αυτό αξίζει να προσεχθεί από όσους πιστεύουν (ακόμη) τα κυρίαρχα αφηγήματα περί της «διαπλοκής».
    Βέβαια διαπλοκή ολιγαρχών και πολιτικών υπάρχει, και μάλιστα πολύ μεγάλη και εθνικά καταστροφική, αλλά «είναι αλλοιώς». Άλλο η πραγματικότητα, άλλο το παραμύθι που την διαστρεβλώνει.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Να έχουμε υπόψη μας ότι το 28% δεν είναι το ποσοστό αναφοράς της ΝΔ. Το 19% είναι που έπιασαν το Μάη του 2012. Τον Ιούνιο του 2012 ψηφίσαμε ΝΔ διάφοροι που δεν είχαμε και δεν έχουμε σχέση με το κόμμα αυτό, λόγω της …επαπειλούμενης έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος της συφοράς και της καταστροφής. 🙂

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αφτερ, τα ΜΜΕ έκαναν κριτική την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή. Είχε φάει γερό χέσιμο. Μέχρι και με τη Ντόλυ, το αρνί τον είχαν ταυτίσει. 🙂

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Αχου το καημενο το παιδι το ΓΑΠ,το κριτικαραν πολυ ,οπως και τον Κουρασμενο τον κουρασαν περισοτερο.Οσο για τον νεανια που τρωμε στη μαπα τωρα,του αξιζει η ιδια χλευη για να μη πω περισοτερη απ’τους προηγουμενους αθλιους.Αν δεν αντεχουν ή να παραγουν σωστη και παραγωγικη πολιτικη ή να μενουν σπιτια τους.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Ενη λέει:

    Project, η κριτικη που γινεται αφορά τη διακυβερνηση και ο τροπος ασκησης της εξουσιας. Ειναι πασιδηλο τι εγινε απο το 2004 εως το 2008, τι παρελαβε η νεα κυβερνηση το 2009 και τι αντιμετωπισε,μια χωρα στο γκρεμό.

    Αντιθετα το 2004 η νεα κυβερνηση παρελαβε μια χωρα σε αναπτυξη.

    Δεν ειναι θεμα «παιδιων» αλλά κυβερνησεων, ως συνολο.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Ένη,ειναι γνωστα τα εργα και οι ημερες του Καραμανλη,οπως και του Σημιτη.Αλλα το 2009 ο ΓΑΠ οχι μονο παρελαβε ο,τι παρελαβε αλλα κυριως παρεδωσε, με τις γνωστες μεθοδους φουσκωματος των ηδη ασχημων οικονομικων,μια χωρα ως προβατο επι σφαγη στα χερια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
    Στη τελικη και στις αλλες χωρες οι πολιτικοι κανουν λαθη και εχουν αβελτηριες αλλα τουλαχιστον κοιτανε καπως να προασπισουν τη Πατριδα τους.Εδω η πλειοψηφια των πρωθυπουργων και των πολιτικων λειτουργει σαν να μισει αυτη τη χωρα.Αποδεδειγμενα.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Συμπερασματικά: η ΝΔ έχει πέσει αρκετά χαμηλά στα μάτια των πολιτών και δεν ανεβαίνει με τις δικές της προτάσεις αλλά με την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 🙂

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ο ΓΑΠ είχε όλα τα μέσα μαζί του από το καλοκαίρι του 2008 του Βατοπεδίου έως την άνοιξη του 2011 που εμφανίσθηκαν οι «αγανακτισμένοι».Ειδικά στην πορεία προς τις εκλογές του 2009 και την πρώτη χρονιά του μνημονίου όλα τα ΜΜΕ τον στήριζαν.Αποστασιοποιήθηκαν όταν έγινε φανερό ότι το πρόγραμμα απέτυχε.

    @ σχολιαστής

    Οι ψηφοφόροι των σημερινών κομμάτων δεν είναι ίδιοι με αυτούς προ κρίσης γενικά.Η ΝΔ έχει τώρα ένα 25-30% που βέβαια δεν είναι όλοι ίδιοι με αυτούς του 2009 αλλά είναι οι περισσότεροι.
    Ο Μάιος 2012 ήταν εξαιρετική περίπτωση.Τότε ο Καμμένος είχε πάρει πάνω από 10%.Τώρα δεν το βλέπει ούτε στον ύπνο του.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Don Johnson λέει:

    @xberliner
    Φοβάμαι ότι δεν θυμάσαι καλά. Δες τα νέα το φλεβάρη του 2009 στο πειραιώτικο λιμάνι. Δεν καταλαβαίνω την πρεμούρα για την αθώωση του ΚΑΚ αλλά δεν κατανοώ από την άλλη την πρεμούρα για την αθώωση των σημίτη, ΓΑΠ.

    Αλήθεια ο Άκης ποιανού υπουργός ήτανε;

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δεξιέ, νομίζω ότι η ομάδα που αποτελεί το πιο δεξιό τμήμα της ΝΔ, σε επίπεδο στελεχών, της κάνει ζημιά. Διώχνει περισσότερους από αυτούς που φέρνει. Εχω περιέργεια πώς/και αν θα το αντιμετωπίσει αυτό ο Μητσοτάκης. 🙂

    Η εξουσία θέλει κεντρώους ψηφοφόρους.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η physicist λέει:

    Σχο, από την άλλη μεριά όμως η εμπειρία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι συντηρητικά-κεντροδεξιά κόμματα που αποκόπτονται πλήρως από το δεξιό τους κομμάτι, καταρρέουν (αφενός) κι αφήνουν χώρο στα δεξιά τους για να φυτρώσουν λογής-λογής … ζαρζαβατικά (αφετέρου). Ένα σοβαρό κεντροδεξιό κόμμα περιλαμβάνει στους κόλπους του και πιο ακραία δεξιά στοιχεία, και τα κρατάει δεμένα με το λουρί. Άλλωστε, αντίστοιχα ισχύουν για τα δημοκρατικά κόμματα στ’ αριστερά.

    Αυτά ήταν για πολλές δεκαετίες conventional wisdom, δεν είμαι σίγουρος πλέον κατά πόσο ισχύουν, κι αν έχει τόσο βάρος πλέον αυτό το σχήμα αριστερά-δεξιά. Εμείς μεγαλώσαμε στον Ψυχρό Πόλεμο και μπορεί να σκεφτόμαστε ακόμα έτσι, και να είναι λάθος.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ναι, αρκεί να μην τα αφήνεις να παίζουν το πρώτο βιολί. 🙂

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η xberliner λέει:

    «Αλήθεια ο Άκης ποιανού υπουργός ήτανε;»
    Του Παπανδρέου (Ανδρέα) και του Σημίτη.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Mitsos λέει:

    Χοντραίνουν τα πράγματα στη Συρία δυστυχώς. Οι συνομιλίες κατέρευσαν. Οι Αμερικάνοι στέλνουν το Τρούμαν και βομβαρδίζουν τη Ράκα. Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να στείλουν χερσαίες δυνάμεις.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η δεξιος λέει:

    O Tζήμερος τι είναι;»Ακροδεξιός» ή «κεντρώος»;

    http://www.liberal.gr/arthro/54614/apopsi/arthra/enas-isonfasistas-tou-keratasin-sto-perifereiako-sumboulio2.html

    Aυτή τη στιγμή η σημαντικότερη διαφορά στο χώρο της δεξιάς δεν είναι γενικώς και αορίστως μεταξύ κεντρώων και δεξιών αλλά μεταξύ αυτών που θέλουν να διατηρηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης – κάτι πολύ δύσκολο έως αδύνατον – και αυτών που έχουν αποφασίσει να εκμεταλλευθούν το μνημόνιο για να τελειώσει.
    Στην πρώτη κατηγορία είναι οι καραμανλικοί,οι πιο ακραίοι των οποίων συμμάχησαν ανοιχτά με τον ΣΥΡΙΖΑ για το λόγο αυτό (Καμμένος) και στη δεύτερη ένα μίγμα νεοφιλελεύθερων και ευρωπαιόφιλων ακροδεξιών (Γεωργιάδης,Βορίδης) των οποίων όμως η ακροδεξιά πλευρά σε άλλα ζητήματα αναγκαστικά υποβαθμίζεται λόγω της «Μένουμε Ευρώπη» πολιτικής.
    Και εδώ η διαχωριστική γραμμή περνάει μέσα από το δημοψήφισμα : οι κρατιστές ακροδεξιοί όπως και η ΧΑ ψήφισαν ΟΧΙ ενώ οι νεοφιλελεύθεροι ΝΑΙ.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Κυρ. Μητσοτάκης σε M. Valls: Αναγκαία μία διαφορετική σύνθεση οικονομικής πολιτικής

    http://www.liberal.gr/arthro/55073/epikairotita/2016/kur-mitsotakis-se-M-Valls-anagkaia-mia-diaforetiki-sunthesi-oikonomikis-politikis.html

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η zepos λέει:

    Βαλς προς Τσίπρα: «Σε ζηλεύω…Πέρασες 7500 σελίδες με σκληρές περικοπές χωρίς καμία αντίδραση»….
    Χωρίς Γαλλική ευγένεια η διαπίστωση της αποχαύνωσης των πολιτών με οδηγό και παράδειγμα την αντιπολίτευση..

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Ενη λέει:

    http://www.liberal.gr/arthro/55073/epikairotita/2016/kur-mitsotakis-se-M-Valls-anagkaia-mia-diaforetiki-sunthesi-oikonomikis-politikis.html

    Αλλοτε η ΝΔ αναφερονταν σε «διαφορετικό μειγμα οικονομικης πολιτικης».
    Σημερα το μετονομασε σε «διαφορετικη συνθεση οικονομικης πολιτικης»

    Ειναι η ιδια πολιτικη με αλλο λεκτικο προσδιορισμό. Αλλά και η πολιτικη που προτεινεται απο ολους. Καμια διαφορά. Ετσι κι΄αλλιως δεν μπορουν να πουν και τιποτα ιδιαιτερα διαφορετικό., αντικρυζοντας την πραγματικοτητα.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Γιατί Ενη; Είναι μονόδρομος να φορολογούνται σε συνδυασμό με το ασφαλιστικό οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μέχρι να κλείσουν τις δουλειές τους; 🙂

    Φυσικά, χρειάζεται διαφορετική σύνθεση οικονομικής πολιτικής, που να μην προγράφει ολόκληρες επαγγελματικές και επιστημονικές ομάδες πολιτών. Και μάλιστα χωρίς να ισχύει το ας τους στείλουμε αυτούς στο διάολο γιατί έτσι θα σώσουμε τους υπόλοιπους.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Ενη λέει:

    Αν εχει μια διαφορετικη πολιτικη και την εχει προτεινει επισημα ,σε καποιο μελλοντικο κυβερνητικο της προγραμμα η ΝΔ, στο συγκεκριμενο προβλημα που αναφερεσαι Σχολιαστή, τοτε ισως εχεις δικαιο. Η ΝΔ εχει πραγματι προαναγγειλει μια «διαφορετικη συνθεση οικονομικης πολιτικης».στο συγκεκριμενο θεμα.
    Αν οχι, ειναι ολα απροσδιοριστα και ειναι μονο λεκτικα τερτιπια.

    Απο το λινκ δεν αποδεικνυεται τιποτα διαφορετικό.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Θανασης_χανια λέει:

    Το διλλημα περι «διαφορετικης πολιτικης» το ειχε κυριως, και παλιοτερα, μια ετεροκλητη ομαδα απο εκτος των αλλων, αντιμνημονιακους, …ριζοσπαστες αριστερους,λαικιστες ,υποστηρικτες μιας περηφανης διαπραγματευσης-κουγκι , εθνικιστες , αντικαπιταλιστες, ρωσοφιλους ,συνωμοσιολογους , υποστηρικτες της ελληνικης εξαιρεσης ,κλπ
    Yπηρχε η λογικη και οι θεωριες περι «μιας πραγματικης- υπερηφανης-σκληρης-διαπραγματευσης» η οποια θα εφερνε αποτελεσματα επειδη «οι αλλοι υπογραφουν οτι τους ζητανε» επειδη «τους κρατανε» και τελοσπαντων θα τους απειλησουμε με γκρεξιτ-γεωπολιτικη και θα πανικοβληθουν

    σχηματικα το επιχειρημα ηταν ,και το ειχαμε συζητησει και στην καλυβα με τον κωστα κ θυμαμαι , οτι χτυπωντας στον τοιχο θα καταφερναμε να ραγισουμε και να γκρεμισουμε τον τοιχο..

    ε ο τοιχος δε ραγισε
    και ετσι αναγκαστηκαμε ( *δηθεν* ) να περασουμε απο την πορτα

    (το «δηθεν» ειναι γιατι προσωπικη μου πεποιθηση ειναι οτι μια χαρα βλεπανε τις αντιφασεις οι νυν κυβερνωντες ,δεν ημουν ουτε παλιοτερα ουτε τωρα θιασωτης της θεωριας περι αυταπατης..)

    Δεν χρειαζεται να παμε και στο αλλο ακρο ομως, ενη, ειναι απλα τα πραγματα :
    δεν υπαρχει μεν επιλογη,περναμε αναγκαστικα απο την πορτα
    (= τα οικονομικα ορια ειναι μεσες ακρες δεδομενα, ελλειματα φορολογικα μετρα δημοσιονομικα μεταρρυθμισεις κλπ και φυσικα δεν συζητιεται καν η απορριψη των προηγουμενα λειφθησων μετρων

    αλλα ο τροπος με τον οποιο θα περασουμε ειναι και δικη μας υποθεση
    (=μπορουμε περπατωντας, μπουσουλωντας, με κλειστα ματια, πηγαινωντας αναποδα, ακομα και προχωρωντας αναποδα στηριγμενοι στα χερια , αν αυτο λενε οι κυβερνωντες οτι εχει αποφασισει ο κυριαρχος λαος.. 😉

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η zepos λέει:

    Πως είναι δυνατόν να ορθοποδήσει μια χώρα, όταν υπάρχουν χιλιάδες πολίτες,ανάμεσά τους και πολλοί που γυρίζουν στα σοσιαλ μεντια και έχουν – η μπορούν να έχουν – σφαιρική ενημέρωση, οι οποίοι ακόμη πιστεύουν οτι η κυβέρνηση ΓΑΠ φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 με αλχημείες για να φέρει το ΔΝΤ. Οι κατηγορίες αυτές είναι έξω από κάθε λογική, ένα δείγμα των απόψεων που προσπαθούσαν να βρούν κάθε λογής δικαιολογία για να ΜΗΝ αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα του τεράστιου ελλείμματος.:

    «Η νέα αρχή της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία κατηγορείται και ιδιαίτερα ο επικεφαλής Α.Γεωργίου ξεκίνησε την θητεία του τον Αύγουστο του 2010, δηλαδή ΜΕΤΑ την υπογραφή του μνημονίου. Αρα πως ακριβώς «φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 για να φέρει στη χώρα το ΔΝΤ»; Επιπλέον τα τελικά στοιχεία του 2009 επιβεβαιώθηκαν πλήρως τον Οκτώβρη του 2010 από την μόνη αρμόδια, την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Μάλιστα η αναθεωρημένη έκθεση της Γιουροστατ, αφορούσε την περίοδο 2006-2009. Ετσι το τελικό έλλειμμα για την καταραμένη χρονιά του 2009, ήταν 15,4% και οχι 13,6% όπως πιστευόταν μέχρι τότε.Το ήδη ασύλληπτο μέγεθος γινόταν ακόμη μεγαλύτερο προκαλώντας απόγνωση. Παράλληλα το έλλειμμα του 2008 είχε υπολογισθεί στο 9,4% του ΑΕΠ και του 2007 (οταν η Ελλάδα βγήκε από την επιτήρηση με ψεύτικα στοιχεία) στο 6,4%, αποδεικνύοντας περίτρανα οτι οχι μόνο δεν είχαμε φουσκώσει τα νούμερα του 2009, αλλά οτι ο εκτροχιασμός είχε ξεκινήσει ακόμη νωρίτερα.»

    Και πιο κάτω μερικά γιατί η αθεώρηση του ελλείμματος ήταν ένα καίριο χτύπημα στην κυβέρνηση ΓΑΠ και στο πρόγραμμα και οχι σκόπιμη ενέργεια:

    «Η αναθεώρηση προς τα πάνω κατά 1,8% του ΑΕΠ του ελλείμματος σήμαινε για τη χώρα οτι παρά την τεράστια προσπάθεια που είχαμε καταβάλεο όλο το 2010 με την μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες (από το 13,6 στο 8,1 του ΑΕΠ) δεν ήταν πλέον αρκετή. Το σημείο εκκίνησης τώρα ήταν υψηλότερο και εκτός από την περίπτωση που θα άλλαζε ο στόχος για το 2010 είχαμε μεγαλύτερη απόσταση να καλύψουμε, αρα χρειαζόταν νέα μέτρα για να επιτευχθεί η συνολική μείωση του ελλείμματος κατά 7,3 μοναδες του ΑΕΠ, κάτι που δεν είχε ποτέ και πουθενά»

    To μικρό απόσπασμα είναι από το Game Over, αλλά όλα αυτά είναι πολύ γνωστά και έχουν χιλιωειπωθεί. Παρόλα αυτά οι γελοίες κατηγορίες έφτασαν έως τα δικαστήρια, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να «αθωωθεί» η άθλια δικυβέρνηση ΚΑΚ που τόσα δεινά έφερε στη χώρα. Μάλιστα η συνέχεια της ΝΔ, δηλαδή ο Σαμαράς επέμενε μέχρι τέλους να τα επαναλαμβάνει στα Ζάππεια, μαζί με την πλήρη άρνηση για συνεργασία και τις γελοίες υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση και για πλήρη εξάλειψη του ελλείμματος το 2011. Αυτές όι αστείες υποσχέσεις και οι άθλιες κατηγορίες για προδοσία, ήταν και η αφετηρία για την γέννηση των εξτρεμιστικών πλευρών των «αγαναχτισμένων», της Χ.Α. και του επόμενου ψεύτη δημαγωγού Τσίπρα.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Ενη λέει:

    Ζεπος 4/6 20,20
    Ακριβως, αυτή ειναι η αληθεια.!!!!!!

    Αλλα αναρωτιεται κανεις ποσες φορές θα πρεπει να γραφει αυτή η αληθεια (τα γεγονοτα δηλαδή και οι αριθμοι), ωστε να μην χρειαζεται να ξανα-χιλιοειπωθουν;;

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η Ενη λέει:

    «Δεν χρειαζεται να παμε και στο αλλο ακρο ομως, ενη, ειναι απλα τα πραγματα :
    δεν υπαρχει μεν επιλογη,περναμε αναγκαστικα απο την πορτα
    (Θανασης Χανιά)

    Μα, το λες και μονος σου, «απο την πορτα». Δεν υπαρχει «διπορτο» που θα το ανακαλυψει η ΝΔ.
    Ουτε «αλλος τροπος».
    Γιατί θα ειναι μαλλον γελοιο να νομιζουμε οτι η θα τους ξεγελαμε, η θα τους «πειθουμε» (με ποια επιχειρηματα;) η θα ειμαστε «τσαμπουκαδες», η θα κωλυσιεργουμε (βλ. Βαρουφακης) κλπ. κλπ.

    Οι πιστωτες μας δεν ειναι «προσωπα» ειναι εκπροσωποι κοινοβουλίων των κρατων μελων που μας δανεισαν. Και εχουμε δεσμευθει ως χωρα με ορισμενες υποχρεωσεις. Ολοι και ο Ντραγκι προσφατα ξαναειπε, οτι ολα εξαρτωνται απο τα ποροαπαιτουμενα που εχουν στμφωνηθει…..

    Εμεις ομως νομιζουμε οτι αν παει ο Μητσωτακης η οποιος αλλος θα μας βλεπουν αλλιως.
    Οχι, δεν εξαρταται απο το προσωπο του καθε πρωθυπουργου, αλλά αν υπαρχει βεβαιοτητα να υλοποιηθει το προγραμμα. Αυτό τους νοιαζει.
    Ας δουμε καταματα την πραγματικοτητα.

    υγ. Νομιζει κανεις οτι καθε φορά που γινονται εκλογες σε καποιο κρατος της ευρωζωνης και, εκλεγεται αλλη κυβερνηση, οι θεσμοι «αναθεωρουν» την πολιτική τους;;
    Ε, αυτό κι΄αν ειναι αυταπατη.

    υγ. Ουτε ισχυει καποια «επιεικεια» λογω συσχετισμων σχεσεων κομματων. Το ιδιο μας αντιμετωπιζουν και οι σοσιαλδημοκρατες και οι χριστιανοδημοκρατες , αν δεν υλοποιουμε τα συμφωνηθεντα. Καποτε το ειπε και ο Ρεντσι, χρειαζονται να γινουν οι συμφωνηθεισες μεταρρυθμισεις.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Ενη λέει:

    …..και μια ευστοχη παρατηρηση

    http://www.protagon.gr/scripta/editorial/44341154876-44341154876

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.