Οι οffshore και το κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ

Με λίγα λόγια, έστω και για μία μέρα νόμος, είναι νόμος! Ό τι έγραψε, έγραψε ο νομοθέτης και ό τι ψήφισε, φήφισε το Κοινοβούλιο. Επομένως όποιος μέχρι και σήμερα έχει ή συμμετέχει σε offshore εταιρείες αντιμετωπίζεται με αυτόν τον νόμο και όχι με τον επικείμενο που θα ψηφιστεί. Και κατά συνέπεια, δεν του επιβάλλεται ποινή, ανάλογη με αυτή που διαφημίζει η κ. Γεροβασίλη ότι θα προκύψει από την καθολική απαγόρευση της νέας ρύθμισης.

Δεν είναι φυσικό να σκεφτεί κανείς ότι στήθηκε «ευέλικτος μηχανισμός πλυντηρίου» για τυχόν πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι εκτεθειμένα με τον νόμο του 2010;

Liberal  / Οι οffshore και το κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ  / Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Σύμφωνα με τον νόμο  3849 του 2010 ίσχυε  απαγόρευση  της συμμετοχής υπουργών και βουλευτών σε offshore εταιρείες. Υπήρχε πρόβλεψη για χρηματικές ποινές και  την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα του οποιουδήποτε  παραβάτη. Η περίπτωση Χαϊκάλη πρόσφατα που παραιτήθηκε αλλά και παλαιότερα, αυτή του υφυπουργού Βερνίκου είναι χαρακτηριστικές. Δείχνουν επίσης, ότι οι δεσμεύσεις  ήταν σαφείς για όλους, αν βέβαια υπήρχε καταγγελία και αποκάλυψη.

Μετά την κατακραυγή  για την σκοπιμότητα της ρύθμισης που πέρασε «λάθρα», η κυβέρνηση αποσύρει την διάταξη που επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να διατηρούν τη δική τους offshore στο εξωτερικό. Έστω λοιπόν, και την τελευταία στιγμή φαίνεται να διορθώνεται ένα υποτιθέμενο «λάθος» το οποίο βέβαια, δεν μπόρεσε να εξηγήσει  κανείς πειστικά γιατί έγινε. Δύο μέρες τώρα, που ανέκυψε το θέμα, δεν βρέθηκε ούτε ένας από τους κυβερνητικούς παράγοντες να δώσει μια λογικοφανή έστω, ερμηνεία. Κανείς δεν κατάλαβε  για ποιο λόγο θεωρήθηκε σκόπιμο να απελευθερωθεί το δικαίωμα των υπουργών να συμμετέχουν σε υπεράκτια εταιρεία…

Κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ήταν μνημονιακή δέσμευση και ότι το απαίτησαν οι θεσμοί. Αυτό όμως στη συνέχεια δεν τεκμηριώθηκε από πουθενά και επιπλέον, δεν  δόθηκαν και οι κατάλληλες δικαιολογίες ώστε να ερμηνεύσουμε την σκοπιμότητα της «διευκόλυνσης».

Αν δώσουμε λίγη σημασία στο άρθρο 2 του ποινικού κώδικα, αναφέρεται σε «αναδρομική ισχύ του ηπιότερου νόμου»  [1. Αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις. 2. Αν μεταγενέστερος νόμος χαρακτήρισε την πράξη όχι αξιόποινη, παύει και η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε καθώς και τα ποινικά επακόλουθά της.] Και σε συνδυασμό με το άρθρο 1 [Ποινή δεν επιβάλλεται παρά μόνο για τις πράξεις εκείνες για τις οποίες ο νόμος την  είχε ρητά ορίσει πριν από την τέλεσή τους.] μπορεί κανείς να προβληματιστεί έντονα για την ψήφιση της ρύθμισης η οποία έχει ήδη ψηφιστεί από την τωρινή Βουλή και δεν την είχε πάρει κανένας χαμπάρι.

Με λίγα λόγια, έστω και για μία μέρα νόμος, είναι νόμος! Ό τι έγραψε, έγραψε ο νομοθέτης και ό τι ψήφισε, φήφισε το Κοινοβούλιο. Επομένως όποιος μέχρι και σήμερα έχει ή συμμετέχει σε offshore εταιρείες αντιμετωπίζεται με αυτόν τον νόμο και όχι με τον επικείμενο που θα ψηφιστεί. Και κατά συνέπεια, δεν του επιβάλλεται ποινή, ανάλογη με αυτή που διαφημίζει η κ. Γεροβασίλη ότι θα προκύψει από την καθολική απαγόρευση της νέας ρύθμισης.

Ασφαλώς, από δω και πέρα, αν πράγματι αλλάξει η διάταξη, δεν θα μπορεί κάποιος να λειτουργεί με το παλιό καθεστώς αλλά έχει απαλλαγεί και από τις ευθύνες του προηγούμενου!

Σε κάθε περίπτωση όμως, τι είναι αυτό που εμπόδισε την κυβέρνηση να ψηφίσει από την αρχή την καθολική απαγόρευση; Γιατί έπρεπε να υπάρξει αυτή η μεταβατική νομοθετική «παρέκβαση» και στο τέλος, να ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες ότι το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέχεται μαγειρέματα και ύποπτες επιχειρηματικές κινήσεις αξιωματούχων; Δεν είναι φυσικό να σκεφτεί κανείς ότι στήθηκε «ευέλικτος μηχανισμός πλυντηρίου» για τυχόν πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι εκτεθειμένα με τον νόμο του 2010;

Εδώ βέβαια,  μπορεί να γελάει κανείς με την κωμική στάση των βουλευτών των Συριζανέλ που δεν είχαν ιδέα τι ψήφιζαν. Αλλά ακόμα περισσότερο, να νιώθει την τραγικότητά τους, τώρα που θα επαίρονται στα παράθυρα, για την «άμεμπτη» στάση τους με τις καθαρές – κατόπιν εορτής βέβαια- αποφάσεις!

Για άλλη μία φορά δικαιούμαστε, λόγω ελλιπούς ερμηνείας, να σκεφτούμε ότι αυτή δεν είναι η Βουλή των Ελλήνων. Ένα τεράστιο «εξαγνιστήριο» παθών, αμαρτιών και ύποπτων σχεδίων είναι. Για μικρούς και μεγάλους. Για ταπεινούς ψηφοφόρους «πελάτες» αλλά και για ανώτερους «πρίγκιπες» που τα επιχειρηματικά τους σχέδια δεν χωρούν στα ασφυκτικά όρια της «Ψωροκώσταινας» που κυβερνούν…

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

53 Responses to Οι οffshore και το κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ

  1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ OFFSHORE
    ΝΔ: Ο Τσίπρας εκφώνησε τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ

    Πηγή: ΝΔ: Ο Τσίπρας εκφώνησε τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/270061/nd-o-tsipras-ekfonise-ton-epikideio-toy-dithen-ithikoy-pleonektimatos-toy-syriza#ixzz4AL1dITen

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η zepos λέει:

    Ναι αλλά έπρεπε να αποχωρήσουν και να τον αφήσουν να λέει οτι θέλει.. Τι και ποιός κέρδισε από την γελοία αποχώρηση της δεξιάς;
    «Γρήγορα συμπεράσματα από την τοποθέτηση Τσίπρα στη Βουλή:
    1. Η Νέα Δημοκρατία, για μία ακόμη φορά χαρίζει την μάχη των εντυπώσεων στον Τσίπρα. Έφυγαν, ανέβηκε στο βήμα και τους έλιωσε για μία ακόμα φορά.
    2. Ο κ. Τσίπρας ήταν ολίγον Χρυσοχοΐδης – κατά το ολίγον έγκυος: δεν είχε διαβάσει τη «ρύθμιση» Παπαγγελόπουλου – ήταν έκπληκτος… κλπ κλπ

    Η αλήθεια, μακρυά από τις μάχες εντυπώσεων:
    η χθεσινή δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ, «καθαρίζει» κάθε αμαρτωλό, κάθε έναν που ήταν μέχρι χθες εκτεθειμένος στο συγκεκριμένο ΠΟΙΝΙΚΟ αδίκημα. Αν ήταν καθαρές οι προθέσεις, δεν θα δημοσίευαν τη ρύθμιση ασυλίας, αλλά θα επανέφεραν το νόμο του 2010.«

    Αλήθεια μπορεί καποιος να μου πει ΓΙΑΤΙ έπρεπε να δημοσιεύουν το ΦΕΚ της συγκεκριμένης διάταξης τόσο σύντομα,αφού είχαν σκοπό να φέρουν άλλη τροπολογία..Αν δεν είχαν πονηρά κίνητρα θα το έκαναν;
    Και εκείνος ο Θεοδωράκης… Για λύπηση… Το ψήφισε, δεν το πήρε χαμπάρι και μετά ψέλλιζε διάφορα άσχετα.. Τόσο λίγος..

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η zepos λέει:

    Βάσω Κιντή:
    Χα, χα, χα, …
    Aλέξης Τσίπρας:
    «Αυτή εδώ η κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά, δεν πρόκειται να ανεχθούμε μύγα στο σπαθί μας σε θέματα ηθικής! Σε θέματα ηθικής μύγα στο σπαθί μας!»
    Έχει σπαθί; Εγώ νόμιζα μόνο γίδα στην πλάτη.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. ο (και συνάδελφος απο παλιά) Ηλίας Καματερός καταλογίζουν την κουτσουκέλα στον κ. Παπαγγελόπουλο.
    Τι γίνεται, ραγίζει η Karamanlian (ΙΙ) connection?
    Μα αυτό ισοδυναμεί και με πρόβλημα στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    http://www.kathimerini.gr/862050/article/epikairothta/politikh/amesh-analysh-to-trito-kai-xeiristo-gia-tis-offshore

    ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

    Αποτελεί δομικό στοιχείο του δυτικού νομικού πολιτισμού η επιείκεια, και εξ αυτού του λόγου δίδεται το πλεονέκτημα επί της διαδικασίας στον κατηγορούμενο. «Οι σύγχρονες φιλοσοφικές συζητήσεις για την επιείκεια στηρίζονται στη θεμελιακή σύλληψη και ηθική / δικαιική θεωρία του Αριστοτέλη… Σύμφωνα με τη θεωρία του, η επιείκεια εντάσσεται στον ευρύτερο εννοιολογικό κύκλο της δικαιοσύνης, όχι με μια απλή υπαγωγή, αλλά ασκώντας μια διορθωτική των νόμων λειτουργία». Αυτά τα ξέρει καλά ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, αφού ο ίδιος τα έχει πει στο συμπόσιο με τίτλο «Ποια Ελλάδα» που έγινε στις 13-14 Φεβρουαρίου 2014 στην Θεσσαλονίκη.

    Προξενεί λοιπόν αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι αυτός ο νομικός κατέθεσε νομοτεχνική «βελτίωση» με την οποία δεν θα υπάρχει αμνήστευση ή παραγραφή αδικήματος πολιτικών προσώπων εξαιτίας της συμμετοχής τους σε offshore, ακόμη κι αν επικαλεστούν την επιεικέστερη διάταξη που ίσχυσε για τρεις μέρες από τη δημοσίευση του προηγούμενου νόμου. Όχι μόνο γιατί αυτός ο υπουργός εξάντλησε την νομοθετική του επιείκεια για τον καταδικασθέντα για σειρά δολοφονιών κ. Σάββα Ξηρό, αλλά επιδιώκει να παρακάμψει ένα θεμελιώδες άρθρο του Ποινικού Κώδικα. Το άρθρο 2 λέει «αν από την τέλεση της πράξης έως την αμετάκλητη εκδίκασή της ίσχυσαν δύο ή περισσότεροι νόμοι, εφαρμόζεται αυτός που περιέχει τις ευμενέστερες για τον κατηγορούμενο διατάξεις».

    Η ad hoc παράκαμψη δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο. Αν υπουργός θέλει να καταργήσει το άρθρο του ποινικού κώδικα περί επιείκειας, πρέπει να το καταργήσει για όλες τις περιπτώσεις και όχι με «νομοτεχνικές βελτιώσεις». Δεν μπορεί να κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης ό,τι γουστάρει, ή ότι τέλος πάντων του υπαγορεύει το λαϊκό αίσθημα. Η κυβέρνηση ανοίγει -και πάλι- μια τεράστια τρύπα στο δίκαιο. Καταλαβαίνουν τα παλικάρια της Πρώτης Φοράς ότι δεν μπορούν να καλύπτουν τις γκάφες τους πλήττοντας τον πυρήνα του του νομικού μας πολιτισμού; Ή δεν τους νοιάζει;

    Λέχθηκε για τον Νίξον, αλλά ταιριάζει γάντι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: «αν δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό, δοκίμασε τα τρία». Η κυβέρνηση έκανε το λάθος -εσκεμμένο ή όχι· θα φανεί στο άμεσο μέλλον- να αθωώσει όποιους πολιτικούς έκρυψαν ή θέλουν να κρύψουν τα λεφτά τους σε εξωχώριες εταιρίες. Έγινε δικαιολογημένα χαμός, και για να το «διορθώσει» έκανε ένα δεύτερο και χειρότερο λάθος. Ποινικοποίησε την κατοχή απλών μετοχών σε ξένες εταιρίες, όχι μόνο των πολιτικών αλλά και των συγγενών τους, κατά παράβαση κάθε γράμματος του ενωσιακού δικαίου, αλλά και της λογικής. Ορθώς επεσήμανε η Νέα Δημοκρατία ότι αν κάποιο πολιτικό στέλεχος έχει τέκνο, δηλαδή, πρόσωπο που συνδέεται μαζί του σε πρώτο βαθμό συγγένειας, το οποίο είναι ιδρυτικό στέλεχος οποιασδήποτε εταιρείας στο εξωτερικό ή εργάζεται στο εξωτερικό και μετέχει στο κεφάλαιο οποιασδήποτε εταιρείας του εξωτερικού, ανεξαρτήτως ποσοστού, θα υποστεί τις κυρώσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 3, ήτοι φυλάκιση μέχρι 2 έτη και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Δηλαδή, τι πρέπει να κάνει κάποιος λογικός άνθρωπος; Να εγκαταλείψει την καριέρα ο γιος ή θυγατέρα στο εξωτερικό; Να αποκηρύξει ο πατέρας τα τέκνα του; Να μεταναστεύσουν όλοι μαζί σε άλλη χώρα που κυριαρχεί η λογική;

    Το τρίτο και χείριστο λάθος είναι η «νομοτεχνική βελτίωση» του κ. Παρασκευόπουλου.

    […]

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Physicist λέει:

    Την τροπιλογία την ψήφισαν τέσσερα κόμματα της Αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του ανέκδοτου που παριστάνει τη σύγχρονη κεντροαριστερά. Πολιτικοί αυτόχειρες που τους έχει βάλει στο τσεπάκι του ο ΑΤ. Να μην παραπονιούνται, είναι ανάξιοι και ανίκσνοι.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Physicist λέει:

    Δεν βουλιάζει τίποτα, το τσίρκο έχει παραμάγαζα σε κάθε κόμμα της Αντιπολίτευσης και παραμένει ακλόνητο. Οταν μια τόσο άθλια Κυβέρνηση αλωνίζει, αυτό σημαίνει ότι η Αντιπολίτευση είναι για τις κλωτσιές.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η zepos λέει:

    Αφού καταγγέλουν την τροπολογία οτι είναι ανεφάρμοστη και θα καταπέσει γιατί την ψήφισαν Δ.Συμπ. και Ποτάμι; Κομματίδια χωρίς προσωπικότητα και σχέδιο παρασέρνονται ως φύλλα μαζί με τα πίσω – μπρός του θίασου..

    «Η τροπολογία 462/10 έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία.
    Ψήφισαν:
    197 βουλευτές
    «ναι» 190 (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, Δημ.Συμπ, Ποτάμι, ΚΚΕ)
    «όχι» κανείς
    «παρών» 7 (Ενωση Κεντρώων)
    Η ΝΔ αποχώρησε από την ψηφοφορία

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Physicist λέει:

    Εχουν γελοιοποιήσει θεσμούς και πολίτευμα, έχει καταντήσει να κάνουν αντιπολίτευση οι μπλόγκερ και κυβέρνηση ένα γκρτοτέσκο μίγμα από ΜΚΟ, Γερούν, Καρανίκα και Εξάρχεια.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Αλικη λέει:

    Physicist: Μην κρίνεις τοσο αυστηρά την αντιπολιτευση. Δεν υπάρχουν αυτοματισμοί του τύπου: κακη κυβερνηση-καλή αντιπολιτευση=πέφτει η κυβερνηση.

    Πρεπει να ακολουθεί και η κοινωνία. Η αντιπολιτευση εκπροσωπεί ενα σημαντικο αλλα μειοψηφικό τμήμα της κοινωνίας.
    Η πλειοψηφία εξακολουθει να ανέχεται/χάφτει/αντιμετωπίζει με απάθεια τις αθλιότητες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η -ακομη χειροτερα- να καταριέται τον Τσιπρα οτι τους πρόδωσε επειδη δεν κατάργησε τα μνημόνια «με ενα νομο κι ενα αρθρο».

    Δεν ειναι εύκολο να αλλάξουν ολα αυτα. Ομως, ας μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα. Η πολιτικη κρύβει παντα ανατροπές και εκπλήξεις.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η δεξιος λέει:

    Φυσικέ η πολιτική είναι και θέμα εντυπώσεων.Εάν δεν ψήφιζαν την τροπολογία θα τους έλεγε ο Τσίπρας ότι εσείς καλύπτετε όσους έχουν εταιρίες έξω.Ακριβώς λόγω των εντυπώσεων ή θα έπρεπε να την ψηφίσουν ή να φύγουν όπως η ΝΔ.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Physicist λέει:

    @Αλίκη,

    Η Αντιπολίτευση, για να πείσει, πρέπει να είναι στιβαρή και συνεπής. Τη στιγμή αυτή, η ΑΑ έχει μια μεγάλη εσωτερική φράξια που είναι φιλοσυριζαϊκή. Η φερόμενη ως Δημοκρατική Συμπαράταξη σκέφτεται διαρκώς πότε θα συμμαχήσει με τον σύριζα, και οι πολιτικοί της είναι κατηγορίας πτερού (εξαιρείται ο ΕΒ). Ενα άλλο κόμμα της Α έχει για αρχηγό ένα βδέλυγμα, ένα άλλο είναι βδέλυγμα κι ένα ακόμα ονειρεύεται τον δικό του ολοκληρωτισμό.

    Και μου λες να μην είμαι αυστηρός μαζί της;

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Physicist λέει:

    @Δεξιός,

    αν μιλάμε για εντυπώσεις, πες μου εσύ τι εντύπωση κάνει να κατακεραυνώνει ένα κόμμα μια τροπολογία κι ύστερα να την ψηφίζει.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Αλικη λέει:

    physycist: Δεν θεωρω την Δημοκρατική Συμπαράταξη και τους υπολοιπους που υπαινίσσεσαι σοβαρη αντιπολιτευση.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Παίδες και κόρες, όλη η δημοκρατική αντιπολίτευση είναι απαραίτητη γιατί δεν υπάρχει κόμμα που να πιάσει 40άρια και να κυβερνήσει αυτοδύναμα. 🙂

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Physicist λέει:

    Σχο, αν αύριο η καιροσκοπική κεντροαριστερά είχε επιλογή να συνασπιστεί με τη νδ ή με τον σύριζα για να φτιάξει κυβέρνηση, τι πιθανότητες θα έδινες να κάνει το πρώτο και τι να κάνει το δεύτερο;

    Η δική μου απάντηση είναι 10-90, επειδή δεν έχω αυταπάτες για δημοκρατικά τόξα, ευρωπαϊκά ουράνθα τόξα και λούνα παρκ.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Αλικη λέει:

    Ασφαλώς ειναι απαραίτητη ολη η δημοκρατική αντιπολιτευση, το κύριο βάρος ομως το φέρει η αξιωματική.

    Με δεδομένη δε την καταστροφικότητα του κυβερνητικού τσίρκου θα επρεπε νομιζω ολες οι δημοκρατικές δυνάμεις να αντιληφθούν οτι ο άμεσος στόχος ειναι κοινός.
    Τα υπολοιπα έπονται.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Αν ήθελαν υπουργεία θα τα είχαν πάρει. Θα συνεργαστούν με τη ΝΔ που θα είναι το πρώτο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει με τους ΑΝΕΛ. Αντε να πάνε μερικοί …παλαιοπασόκοι που έχουν σύνδρομο στέρησης και θέλουν να ξαναγίνουν υπουργοί. 🙂

    Θα μπορούσαν αρκετοί περισσότεροι ψηφοφόροι από τα κόμματα του κεντρώου χώρου να πάνε στη ΝΔ.

    Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσει η ΝΔ γιατί λειτουργεί ως ανθρωποδιώκτης 🙂

    Είναι μια μικρή ομάδα ακροδεξιών που με χαρακτηριστικότερο εκπρόσωπο τον κ. αντιπρόεδρο λειτουργούν …αποτρεπτικά.

    Πρέπει να καταλάβει ο Μητσοτάκης ότι σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα και μπουμπούκια δεν μπορεί να υπάρξει. Έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Ας κάνει κάτι.

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η Physicist λέει:

    Σχο, θα διαψευστείς όταν έρθει η ώρα — που πολύ αμφιβάλλω αν έρθει κι αν η νδ βγει πρώτο κόμμα. Μην κοιτάς τι βγάζει το παμάκ, στην Ελλάδα αν ένα κόμμα φάει τη ρετσινιά του φιλιλεύθερου (η οποία ως ρετσινιά συγγενεύει με κείνη του ακροδεξιού), δεν έχει προοπτική. Το δε κεντροαριστερό δημοκρατικό τόξο έχει σκληρά αντιδεξιά αντανακλαστικά και προτιμά τον σύριζα — παρεκτός κι αν δεν σου λέει το σκληρό φλερτ του Πιτέλλα στον σύριζα ή του Σάντσες στον Ιγκλέσιας.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Mitsos λέει:

    O Συριζα θα φάει τα μούτρα του όποτε και αν κάνει εκλογές. Οσο περνάει ο χρόνος πέφτουν τα ποσοστά του εκθετικά. Ηδη είναι κλινικά νεκρό κόμμα το οποίο έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ και ο ηγέτης του θα είναι ο νέος Γιωργάκης σε χειρότερη έκδοση. Δεν μπορούν να εμφανιστούν πουθενά χωρίς να φάνε κράξιμο και γιαούρτια. Δεν τολμούν να εμφανιστούν πουθενά χωρίς παρουσία δεκάδων αστυνομικών. Δεν θα επιβιώσουν πολιτικά για πολύ ακόμα και θα γίνουν διεργασίες στο χώρο τους που θα αλλάξουν τα πράγματα. Διψήφια ποσοστά δύσκολα θα ξαναδούνε στο βάθος του χρόνου. Τώρα μπορεί μετά όχι.

    Οι ηγεσίας της «αριστεράς» μας οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία…
    Γραμμένο τον Ιούλιο του 2012

    Σε άλλες εποχές, μπροστά σε τέτοιες τεράστιες και μακάβριες ιστορικές συμφορές, ο πλανήτης ολόκληρος θα είχε εξεγερθεί: Θα ζούσαμε το ελπιδοφόρο σάλπισμα μιας γιγάντιας και ορμητικής Επανάστασης, ένα παγκόσμιο επαναστατικό τυφώνα…
    Ποτέ στην ιστορία δεν βρεθήκαμε σε τέτοια οικτρή και παρανοϊκή φάση: Να λεηλατούνται, από τα αρπακτικά του κεφαλαίου και τους διεθνείς τοκογλύφους, τόσο βάναυσα και καθημερινά, τα έθνη και οι λαοί, να δολοφονούνται κυριολεκτικά οι λαοί επί τόσα χρόνια, με πρωτοφανή ιστορική αγριότητα και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ οι λαοί να είναι εντελώς διαλυμένοι πολιτικά και να μην ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ…

    Αυτή η λαϊκή «παραλυσία» γίνεται δραματικά αισθητή στη χώρα μας: Μια από τις χώρες με τις πλουσιότερες αγωνιστικές παραδόσεις…

    Όσοι γνωρίζουν την ελληνική ιστορία ή έχουν ζήσει τους μεγάλους και ηρωικούς αγώνες του ελληνικού λαού, στον αιώνα που μας πέρασε, μένουν εμβρόντητοι μπροστά στο σημερινό θλιβερό «θέαμα»: Να λεηλατείται, να καταληστεύεται και να εξοντώνεται ο ελληνικός λαός, ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ, ανηλεώς και ακόμα να μην έχει ΕΞΕΓΕΡΘΕΙ…

    Από αυτήν την «αλλόκοτη» και «παράλογη» κατάσταση εκκολάπτονται και διατυπώνονται πολλές «ρηχές» και απλουστευτικά χυδαίες απόψεις: Ότι «φταίει ο λαός», ότι «ο λαός είναι τεμπέλης», «διεφθαρμένος» κ.λπ…

    Έτσι για όλα τα δεινά φταίει ο «κακός» λαός…

    Μια βολική «θεωρία» των καθεστωτικών δυνάμεων και της ενσωματωμένης «αριστεράς», μια «θεωρία» που βάζει την πραγματικότητα με το κεφάλι προς τα κάτω και «αθωώνει» τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ εκείνων που ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ από το λαό κάθε ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ και κάθε ΔΙΑΘΕΣΗ να ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ.

    Αυτή η δόλια «θεωρία» βολεύει, πρωτίστως, τους κύριους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας. Της τραγωδίας της «λαϊκής απραξίας»: Τις ηγεσίες των λεγόμενων «αριστερών» κομμάτων, από το ΚΚΕ μέχρι όλα τα νεφελώματα της «αριστεράς» που σφετερίστηκαν και καπηλεύτηκαν τους ιστορικούς αγώνες του ελληνικού λαού.

    Είναι αυτή η «αριστερά», σε όλες τις εκδοχές και ποικιλίες της, η οποία κατέστρεψε κάθε ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ στον ελληνικό λαό να ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ, κάθε επαναστατική του διάθεση…

    Είναι αυτή η «αριστερά» η οποία επέτρεψε και ευλόγησε την εισβολή και κατοχή της χώρας μας από τα αλλοδαπά στίφη, γεγονός που ΟΧΙ μόνο άλωσε όλα τα κεκτημένα της εργατικής τάξης και του λαού (κοινωνικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά), αλλά και κατέστρεψε τους συνεκτικούς κοινωνικούς και πολιτικούς ιστούς, τους ιμάντες κάθε εργατικού και λαϊκού αγώνα: Τις ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ για αγώνα…

    Όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά, εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια, οι εισαγόμενοι δούλοι και τα «ανοικτά σύνορα», αποτελούν σήμερα τη στρατηγική συνιστώσα του διεθνούς ιμπεριαλισμού για τη διάλυση, των εθνικών κρατών και των αγωνιστικών ιστών: Κοινωνικών (ταξικών), εθνικών, πολιτικών και οργανωτικών…

    Είναι αυτή η «αριστερά» που αγωνίστηκε για την επιβολή αυτής της ολέθριας νεοταξικής στρατηγικής.

    Είναι αυτή η «αριστερά» η οποία όχι μόνο εγκατέλειψε το όραμα της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ της καπιταλιστικής κοινωνίας, αλλά το χειρότερο ανήγαγε σαν «όραμα» τη στρατηγική της παγκοσμιοποίησης: Τον εξωραϊσμό του καπιταλιστικού εφιάλτη, τα «ανοικτά σύνορα», την αλλοδαπή εισβολή και κατοχή της χώρας, το «χυλό» της πολυπολιτισμικότητας, τον εθνομηδενισμό και όλα τα νοσήματα και τις διαστροφές του χρηματιστηριακού κεφαλαίου…

    Ο Ελληνικός λαός, μέσα σ’ αυτές τις γιγάντιες πολιτικές μεταλλάξεις και ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ, βρέθηκε χωρίς καμία πολιτική ηγεσία (ούτε σε εμβρυώδη μορφή), χωρίς αγωνιστικό ΟΡΑΜΑ και με κατεστραμμένους, ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ, τους κοινωνικούς και πολιτικούς ιμάντες του αγώνα…

    Αυτήν την τραγωδία από τα εγκλήματα της «αριστερά» την έχουμε αναλύσει σε πλήθος άρθρων.

    Διαβάστε και εδώ:
    http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=10250

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Mitsos λέει:

    Απλώς η ΝΔ επειδή τα κανε θάλασσα στο παρελθόν Φυσικέ δεν μπορεί να καρπωθεί το ποσοστό πτώσης του Συριζα όπως θα περιέμενε. Επίσης είναι σκορπιοχώρι Καραμανλικοί, Μητσοτακικοί, Σαμαρικοί, βασιλόφρωνες, χουντικοί, λαικοδεξιοί.. Το κόμμα δεν μαζεύεται και δεν συσπειρώνεται όπως παλαιότερα και έχει απώλειες προς τη ΧΑ σταθερά. Για αυτό θα σκαρφιστεί κάτι το σύστημα για να λυθεί το θέμα με τη ΧΑ, το Μπαλτάκο, τον Καμμένο.. Περιμένω προβοκάτσιες το επόμενο διάστημα.. πολύ χειρότερες από αυτές που έγιναν στο Νέο Ηράκλειο με τους δυο νεκρούς.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η physicist λέει:

    Η ΧΑ, ο Μπαλτάκος, ο Καμμένος κι ο Φαήλος είναι απλώς καραγκιοζηλήκια, Μήτσο. Το «σύστημα» δεν μπορεί να στηριχτεί θεσμικά πάνω τους, η Ελλάδα είναι χώρα μ’ αυτό που αποκαλείται στα γερμανικά «δομική αριστερή πλειοψηφία», και μάλιστα ευρεία. Το σύστημα στηρίζεται στην αριστερή συγκατάβαση (έναντι ανταλλαγμάτων) για φιλοευρωπαϊκές πολιτικές και στην (εκούσια ή ακούσια) συμπόρευση μ’ αυτές ενός σημαντικού μέρους της κεντροδεξιάς παράταξης. Αλίμονο τώρα να στηρίξει το σύστημα το μέλλον του σε ανέκδοτα με απόστρατους που βαράνε προσοχές.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Οι …σοσιαλιστές κάνανε σκληρό φλερτ μέχρι και στον Καντάφι. 🙂 Οπότε μη βγάζεις εύκολα συμπεράσματα.

    Η θεωρία περί φωτός και σκότους σίγουρα έχει απήχηση αλλά πολλοί ανακαλύπτουν ότι ο συριζα είναι θεοσκότεινος. Και τα κεντρώα κόμματα δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί του.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η Physicist λέει:

    Θα δούμε, σχο, καλά να είμαστε και θα τα λέμε.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Την τροπιλογία την ψήφισαν τέσσερα κόμματα της Αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του ανέκδοτου που παριστάνει τη σύγχρονη κεντροαριστερά. Πολιτικοί αυτόχειρες που τους έχει βάλει στο τσεπάκι του ο ΑΤ. Να μην παραπονιούνται, είναι ανάξιοι και ανίκσνοι.»

    Πικρά αληθινό το παραπάνω Φυσικέ. Η αντιπολίτευση (με πρώτη και καλύτερη την αξιωματική αλλά ακολουθούν και οι υπόλοιποι) είναι για τις κλωτσιές. Η δε ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μπλέ Συριζα σε αναμονή.

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Καλο! Αυτό το «μπλέ Συριζα» δεν το είχα ξαναδιαβάσει. 🙂

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Αλικη λέει:

    Φυσικέ και Δυστροπε, νομιζω οτι υπερτιματε τον Τσιπρα.
    Κανέναν δεν εχει στο τσεπάκι του. Ενας άσχετος, ανίκανος και μειωμένης νοημοσύνης άνθρωπος ειναι!

    ΥΓ: Νομιζω οτι ειναι ενας λαθος που κανουμε συχνά. Το γεγονος οτι καποιος κατέχει θεση εξουσιας μας κανει να του αποδίδουμε ικανότητες που δεν εχει. Συχνά, η πιο προσεκτική θεώρηση των πραγμάτων μας αποκαλύπτει τον συγκυριακό χαρακτήρα των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξουσία το εν λογω άτομο.

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Για μένα τα πράγματα είναι απλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζημιώνει τόσο πολύ τη χώρα, που οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση -του δημοκρατικού τόξου- θα ήταν χίλιες φορές καλύτερη. Αυτό ανεξάρτητα από τα ελαττώματα που επισημαίνουμε. Αν αυτοί οι …γορίλες παραμείνουν στην εξουσία 2-3 χρόνια ακόμα, η χώρα θα χάσει κάθε …πατρότητος ελπίδα. Τι να …αναστρέψεις μετά; 🙂

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο Τίπρας είναι δημιούργημα του ανένδοτου που έκανε ο Σαμαράς για κανα χρόνο. Του έφεξε του παλικαριού. 🙂

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η physicist λέει:

    @Αλίκη,

    είμαι της Φυσικής, και γι’ αυτό μ’ αρέσει να κοιτάω τις αποδείξεις που μου δίνει η πραγματικότητα. 😉 Αυτή μου λέει πως η Αντιπολίτευση παριστάνει το λιοντάρι αλλά είναι κοτούλα. Συγγνώμη αν γίνομαι γηπεδικός αλλά το θέαμα ενός κόμματος που δήθεν αγανακτισμένο αποχωρεί και άλλων που κεραυνοβολούν αλλά συμψηφίζουν με την Κυβέρνηση είναι επιεικώς γελοίο. Είτε αν πρόκετιαι για λόγους εντυπώσεων που λέει ο Δεξιός είτε για λόγους πιο ουσιώδεις, η Αντιπολίτευση σύρεται πίσω και διασύρεται από μιαν άθλια Κυβέρνηση.

    Αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε ο ΑΤ είναι πανέξυπνος (που δεν είναι) είτε είναι μειωμένης νοημοσύνης (που επίσης δεν είναι) είτε είναι ένας αμόρφωτος και αδίστακτος εξουσιομανης καιροσκόπος.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Αυτό το «μπλέ Συριζα» δεν το είχα ξαναδιαβάσει.»

    Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. 🙂
    Μακάρι πάντως να πέφτω εξω αλλά πολύ φοβάμαι πως όχι.

    ————-

    «νομιζω οτι υπερτιματε τον Τσιπρα.
    Κανέναν δεν εχει στο τσεπάκι του. Ενας άσχετος, ανίκανος και μειωμένης νοημοσύνης άνθρωπος ειναι!»

    Ως προς την αξιολόγηση του Τσίπρα δεν διαφωνούμε καθόλου Αλίκη. Όταν λοιπόν ο ηγέτης της χώρας είναι ένας ανίκανος σαν τον Τσίπρα αναμένεις πως μία έστω μέτρια αντιπολίτευση θα τον είχε τσακίσει. Έλα όμως που αντ’ αυτού αυτό που έχουμε είναι μία αντιπολίτευση η οποία ασθμαίνει, και αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ε, οσο να ‘ναι κάπου είναι δικαιολογημένη μία απογοήτευση. Ο τραγέλαφος εκ μέρους της με τον όλο χειρισμό της ιστορίας με τις εξωχώριες απλά επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, δυστυχώς.

    Μου αρέσει!

  32. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

    Μπορεί να φανώ ..κάπως, αλλά σε όλη αυτήν την οπερέτα το πιο σοβαρό και επικίνδυνο κατά τη γνώμη μου είναι η παρέμβαση Παρασκευόπουλου, με την οποία για ..να διορθώσει τις εντυπώσεις κονιορτοποιεί κάθε έννοια σεβασμού των αρχών του κράτους δικαίου.
    Τα λέει πολύ καλά το λινκ που μας παρέθεσε ο Σχολιαστής παραπάνω.
    Και επειδή φάνηκα (κάπως) να συνεχίσω λέγοντας ότι με απασχολεί ότι ουδείς από τα κόμματα το ανέδειξε και τους φάνηκε και ..φυσιολογικό (αλλά λίγο, έπρεπε να ήταν νωρίτερα μπλα μπλα δημοκρατία μπλα μπλα μπλα με εκλέξανε, το δημοκράτη κάνω αλλά στρατηγός πολέμαρχος είμαι, αχαρνείς και τέτοια).
    Αγαπητές και αγαπητοί, λιγότερο με πειράζει το να την γλυτώσουν κάποια λαμόγια, ακόμη λιγότερο με πειράζει ότι οι κολλητοί τους στήνουν ομοραφιαίς (πούλεγε και ο Παπούλης ..παλιά) για να τους κάνουν να την γλυτώσουν, από το να συνηθίζουμε στην ιδέα ότι για λόγους εντυπώσεων μπορεί ο οποιοσδήποτε υπόδικος να μην έχει την ασφάλεια της σταθερότητας των κανόνων που διέπουν του δικαιικό μας σύστημα.
    Το ένα είναι ότι το πρώτο είναι ..συνήθεια (κακιά οπωσδήποτε, αλλά συνήθεια έχει σημασία) των συστημάτων διακυβέρνησης (ή μάλλον κυβέρνησης) από το ..1826 και μετά, αδιαλλείπτως και ανεξαρτήτως πολιτικής προβιάς (να βοηθάνε τους κολλητούς που βούτηξαν τη γίδα εννοώ) ενώ το δεύτερο είναι εξαιρετική παρέμβαση που όταν έγινε ιστορικά ..πατήσαμε μαύρο χιόνι (ως κράτος).
    Το άλλο είναι μια απάντηση προς τον αγαπητό Δεξιό, την αγαπητή Αλίκη και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.
    Το γήπεδο των εντυπώσεων και των μέσων σαν αυτό που λέμε είναι το γήπεδο όχι τυο ..όλου συριζα ..γενικότυερα, αλλά των δυνάμεων εκείνων που μέσα από το λαϊκισμό έφτασαν το δημόσιο χώρο από το 2012 στα χάλια που είναι σήμερα.
    ΑΝΕΛ, ΧΑ, Μπαλτάκοι, ΛΑΕ, Ζωή κλπ συμπεριλαμβάνονται σε ..περίοπτη θέση στους φορείς αυτής της αντίληψης (χωρίς να είναι ίδιοι ή να σχετίζονται μεταξύ τους, να εξηγούμεθα).
    Συνεπώς δεν μου κάνουν καμία εντύπωση τα αυτογκόλ και οι πανωλεθρίαμβοι (με μια εσάνς έντονα καλτ) του Κούλη και των αστέρων της κεντροαριστεράς (έλεος), καθότι στην πραγματικότητα με τα μέσα των σανέλ και της Αυγής επιδιώκουν λένε άλλους στόχους (μετερρυθμισμοί και τέτοια).
    Δεν πάει έτσι (ο σκοπός όχι μονο δεν αγιάζει τα μέσα, αλλά τα μέσα είναι αυτά που οδηγούν στην συνείδηση του σκοπού έλεγαν ..κάποιοι κάπως έτσι και είχαν δίκιο, άλλωστε συμφωνώ και εγώ :lol:)
    ¨οταν το πάρουν αλλιώς το συζητάμε, μέχρι τότε είναι άξιοι της μοίρας τους (ο Αλέξης ή ο επόμενος Αλέξης θα κάνει πάρτυ και καλά Θα -τους- κάνει)

    Μου αρέσει!

  33. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Απόλυτα εύστοχη η επισήμανσή που κάνεις Αναγνώστη. Το θέμα στο οποίο αναφέρεσαι (το σχετικό με το άρθρο 2 του ποινικού κώδικα και την επιείκεια προς κάποιον κατηγορούμενο) το έχουν θίξει πολύ περισσότερο οι δημοσιογράφοι (το θίγει και ο Μανδραβέλης σε άρθρο του που παρέθεσα παραπάνω και πιστεύω πιο αποτελεσματικά από ότι ο Ζαμπούκας στο δικό του) και ελάχιστα ως καθόλου οι πολιτικοί, και αναφέρομαι κυρίως σε αυτούς της αντιπολίτευσης. Η όλη στάση των τελευταίων, σε σχέση με ζητήματα (ενα από τα οποία, και σημαντικότατο, είναι αυτό στο οποίο αναφέρθηκες) που έφερε στην επιφάνεια αυτή η ιστορία με τις εξωχώριες, είναι απλά τραγική ως προς το μέγεθος της ανεπάρκειας της.

    Μου αρέσει!

  34. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Για μένα τα πράγματα είναι απλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζημιώνει τόσο πολύ τη χώρα, που οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση -του δημοκρατικού τόξου- θα ήταν χίλιες φορές καλύτερη.»

    Είσαι σίγουρος;
    Ο Αλέξης έχει ξεσκίσει οτιδήποτε φορολογείται για να μην χαλάσει καρδιές σε συντεχνίες που τον στηρίζουν και να μην ακουμπήσει κεκτημένα δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό φυσικά και είναι καταστροφικό για την οικονομία. Αλλά τα ίδια ακριβώς έκαναν και θα κάνουν και οι προηγούμενοι. Στην πρώτη ιστορική ευθύνη που είχε ο Αλέξης, να διαλύσει δηλαδή τις αυταπάτες σχετικά με αντιμνημόνια, γερμανοτσολιάδες, υπάρχει άλλος δρόμος, διαγραφή χρεών κτλ, πέτυχε 100%. Το παραδέχτηκε και ο ίδιος στη βουλή.
    Μένει να πετύχει και στην δεύτερη ιστορική ευθύνη, να διαλύσει τις αυταπάτες ότι θα μπορούν κάποιες συντεχνίες να μένουν ανέπαφες εις βάρος του συνόλου. Ελπίζω ότι στα επόμενα 2,5 χρόνια που του απομένουν θα το πετύχει και αυτό και θα είναι π.χ. ο πρώτος πρωθυπουργός που θα συγκρουστεί με τους δεητζήδες ή θα προχωρήσει έστω συμβολικά στην πρώτη απόλυση ΔΥ. Και έχει σημασία αυτό να το κάνει αριστερός.
    Μέχρι τότε ας μείνουμε στα θετικά:
    1. Ο κόφτης δαπανών ήταν κάτι που έπρεπε να νομοθετήσουμε ως χώρα από το 2001. Αλλά μόνο ένας αριστερός θα μπορούσε ποτέ να το περάσει. Τον ευχαριστούμε.
    2. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι κάτι που έπρεπε να κάνουμε από το 2000 ή το 1990. Αλλά μόνο ένας αριστερός θα μπορούσε να τις περάσει. Τον ευχαριστούμε.
    Όσοι δηλαδή πιστεύουμε ότι ο φιλελευθερισμός δεν είναι καμιά χολέρα αλλά σε κάποια θέματα έχει δίκιο δεν πρέπει να είμαστε αχάριστοι και πρέπει να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στο Αλέξη για όσα ταμπού έσπασε μέχρι τώρα (και θα σπάσει στο σύντομο μέλλον).

    Μου αρέσει!

  35. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντέχουμε 2-3 χρόνια ακόμα 🙂

    Μου αρέσει!

  36. Ο/Η Mitsos λέει:

    Η ΧΑ, ο Μπαλτάκος, ο Καμμένος κι ο Φαήλος είναι απλώς καραγκιοζηλήκια, Μήτσο. Το «σύστημα» δεν μπορεί να στηριχτεί θεσμικά πάνω τους, η Ελλάδα είναι χώρα μ’ αυτό που αποκαλείται στα γερμανικά «δομική αριστερή πλειοψηφία», και μάλιστα ευρεία. Το σύστημα στηρίζεται στην αριστερή συγκατάβαση (έναντι ανταλλαγμάτων) για φιλοευρωπαϊκές πολιτικές και στην (εκούσια ή ακούσια) συμπόρευση μ’ αυτές ενός σημαντικού μέρους της κεντροδεξιάς παράταξης. Αλίμονο τώρα να στηρίξει το σύστημα το μέλλον του σε ανέκδοτα με απόστρατους που βαράνε προσοχές.

    Aυτό λέω και εγώ Φυσικέ αλλά μάλλον δεν κατάλαβες τι λέω. Tο σύστημα θέλει Κυριάκο και θα προσπαθήσει να στήσει προβοκάτσιες για να φάει τους Μπαλτάκους και τους Μιχαλολιάκους αλλά δεν θα του βγει του Κυριάκου. Θα πάρει την εξουσία και θα πέσει όπως πέσανε οι προηγούμενοι. Δεν έχει πρόγραμμα, δεν θέλει τομές, απλώς θέλει διαχείριση της καταστροφής όπως ο Σαμαράς. Τα λεφτά του Σόιμπλε τελειώσανε και αν θεωρεί ότι μόλις αναλάβει ο Κυριάκος δεν θα φάει το μπούλινγκ του αιώνα στην Ευρώπη θα διαψευστεί οικτρά.

    Μου αρέσει!

  37. Ο/Η Ενη λέει:

    Το προβλημα των εξωχωριων δεν ειναι θεμα ουτε της κυβερνησης ουτε της αντιππολιτευσης,
    Ειναι της ελληνικης κοινωνίας.
    Οι ελληνες πριν γινουν βουλευτες, υπουργοι,ι γενικοι γραμματεις, κλπ. δηλαδή στελεχη του πολιτικου κρατικου μηχανισμου,
    ηταν απλοι πολιτες που και στο χρηματιστηριο επαιζαν (κατοιχοι μετοχων, αμοι βαιων κεφαλαιων κ.α.),οπως και μπορει να συμμετειχαν σε εξωχωριες εταιρειες , αλλά ασκωντας και οποιαδηποτε δραστηριοτητα με την οποια θεωρουσαν οτι αξιοποιουν τα κεφαλαια τους.
    Το ερωτημα ειναι ποιοι ειχαν διαθεσιμα κεφαλαια για αξιοποιηση και ποιοι οχι.
    Εκει ο καθεις δινει και μια ερμηνεια. Οι δεξιοι η οι αριστεροι;;;
    Ετσι λοιπόν οταν ερχονται τετοια θεματα στη βουλή, για το πολιτικο προσωπικο, το καθε κομμα εχει τη δικη του θεση.
    Δεν προκειται τι λεει ο Συριζα-ανελ , η τι λεει η αντιπολιτευση,
    αλλά τι νομιζει ο πολυς κοσμος.
    Και ο πολυς κοσμος δεν ξεχωριζει τους μεν απο τους δε οταν προκειται για προσωπικη περιουσία.
    Μπορει και οι δεξιοι και οι αριστεροι να εχουν σχεση με εξωχωριες η με προιοντα του χρηματιστηριου. Εξαρταται απο την οικονομικη κατασταση του καθενος, δεν εχει σχεση με την κομματικη του ταυτοτητα.
    Καλως λοιπόν ψηφιστηκε η τροπολογια απο ολους, κυβερνηση – αντιπολιτευση, πλην της ΝΔ.

    Αυτο ομως που δεν ειναι καθολου «καλως» ειναι η πρωτη μεθοδευση του συριζα-ανελ, οταν με τον ΦΕΚ μιας ημερας, «απελευθερωσε» ολους τους συμμετεχοντες σε offshore.

    Μου αρέσει!

  38. Ο/Η Mitsos λέει:

    Φυσικε H ΝΔ ήταν ένα κόμμα πολυσυλεκτικό. Οσο περνάει ο καιρός χωρίζεται σε τμήματα. Ο Μητσοτάκης δεν ελέγχει το κόμμα και πολύ φοβούμαι ότι δεν θα το ελέγξει ποτέ όπως δεν το έλεγξε και ο πατέρας του παρά το ότι κατάφερε να λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό σε εκλογές από όλους τους αρχηγούς της ΝΔ. Οσο το κόμμα δεν συσπειρώνεται θα βλέπεις διαρροές από εδώ και από κει. Υστερα όσο περνάει ο καιρός το αγγούρι που τρώει ο κόσμος ολο και μεγαλώνει. Ο αριθμός των ανθρώπων που τη βρίσκουνε με αυτήν την κατάσταση στη χώρα διότι κερδίζουν οι ίδιοι μειώνεται συνεχώς όπως επίσης αυξάνεται ο αριθμός που ξεπερνούν τον φόβο διότι πλέον τα χάσανε όλα και δεν έχουν πλέον να χάσουν τίποτα. Οι μνημονιακοί ψηφοφόροι στην Ελλάδα είναι σε σταθερά φθίνουσα πορεία και αυτό θα αποτυπωθεί στις εκλογές όπως αποτυπώθηκε στις εκλογές του Σεπτέμβρη.

    Μου αρέσει!

  39. Ο/Η physicist λέει:

    Α, Μήτσο, σε κατάλαβα λάθος, ΟΚ, με συγχωρείς. — Και πάλι, όμως, δεν βλέπω κανέναν λόγο να θέλει κανείς εξωτερικός παράγοντας στην παρούσα συγκυρία την πτώση του σύριζα από την εξουσία. Ευχαριτημένοι είναι, να, έρχεται σήμερα κι ο Βαλς να κάνει ωραία τις μπίζνες της η Γαλλία, προχτές τις έκανε και η Ρωσία με το Αγιονόρος της και τα θεοτικά της, όλα βαίνουν καλώς, όλοι είναι καλά. Stanno tutti bene.

    Μου αρέσει!

  40. Ο/Η Αλικη λέει:

    Αναγνωστη, συμφωνω απολυτα με τις ευστοχοτατες επισημάνσεις σου, σε σχεση με το κράτος δικαίου.

    Κατα τα αλλα, ο Μητσοτάκης δεν λεγεται «Κουλης», αλλα Κυριάκος, και νομιζω οτι τον αδικείς.
    Αν συνεχίσουμε να μηδενίζουμε τα παντα, θα λουζόμαστε τον Τσιπρα εις το διήνεκες και θα καταλήξουμε να του αποδίδουμε και ικανότητες που δεν εχει.

    Μου αρέσει!

  41. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Απόλυτα εύλογες ενστάσεις για την εντελώς εσφαλμένη απόφαση της ΝΔ να αποχωρήσει από το κοινοβούλιο και να μην συμμετάσχει στην σχετική συζήτηση για την αλλαγή της επίμαχης διάταξης περί εξωχώριων (με την νέα διάταξη να είναι τελικά ακόμα χειρότερη), αλλά και για την γενικότερη αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί.

    http://www.kathimerini.gr/862134/opinion/epikairothta/politikh/giati-na-fygete

    ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

    Η απόφαση του ηγέτη της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει από την αίθουσα της Βουλής την ώρα που συζητείτο η τροπολογία για τη συμμετοχή πολιτικών σε offshore, είναι ακατανόητη. Η επίμαχη διάταξη είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και, ως γνωστόν, η φιλο-ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» κυκλοφόρησε προχθές με τίτλο «Οφσάιντ για τις off shore – πρόκληση για τον πολιτικό κόσμο». Πεδίον δόξης λαμπρόν, λοιπόν, για την άσκηση κριτικής από την αξιωματική αντιπολίτευση, που θα έπρεπε να παραμείνει στη Βουλή και να καταδείξει την (νέα) ασυνέπεια της κυβέρνησης. Ωστόσο, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα έδρανα και αυτό πέρα από εύλογα ερωτήματα, προκαλεί και μιαν ανησυχία για την ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία. Ηδη το κεντρικό σύνθημα της Ν.Δ. είναι αμφιλεγόμενο: «Φύγετε». Να φύγουν γιατί ακριβώς; Εκλογές έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες απέσπασαν την πλειοψηφία μετά ένα καταστροφικό διαπραγματευτικό εξάμηνο, το οποίο ολοκληρώθηκε με capital controls, ένα σουρεαλιστικό δημοψήφισμα και μια θεαματική κωλοτούμπα. Τα δύο κόμματα δεν έχουν χάσει τη δεδηλωμένη, ψήφισαν το μνημόνιο και ιδιαίτερα σκληρές και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, και απολαμβάνουν από ό,τι φαίνεται, έστω και καιροσκοπικά ελέω δημοψηφίσματος στη Βρετανία, σύγκρουσης με το ΔΝΤ και προσφυγικής κρίσης, την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων. Συνεπώς, ποια η λογική για τέτοιου είδους εκκλήσεις; Παραιτηθείτε, φύγετε κ.λπ… Είναι ώς ένα βαθμό θεμιτή η έστω δειλή στροφή του κ. Μητσοτάκη προς τον αντιπολιτευτικό λαϊκισμό, προκειμένου να συσπειρώσει τη βάση του και τους αντικυβερνητικούς, όψιμους υποστηρικτές του. Χρειάζεται όμως και μια συνέπεια. Δεν είναι δυνατόν να εγκαλεί την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή και από την άλλη να περιφρονεί θεσμούς-θεμέλια του πολιτεύματος, όπως το Κοινοβούλιο.

    Υπάρχει ένας κίνδυνος σε αυτήν την αντιπολιτευτική στρατηγική. Η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών μέσα από τον στείρο καταγγελτικό λόγο, η απουσία της αντιπολίτευσης, τα κενά έδρανα που ενθαρρύνουν τον κυβερνητικό μονόλογο και διογκούμενο αυταρχισμό. Και μια διάχυτη πλέον «αγανάκτηση», ξαναπαιγμένη ως φάρσα αυτήν τη φορά με οδυνηρές μνήμες από τις πάλαι ποτέ «άνω και κάτω πλατεία», που γέννησαν τέρατα.

    Στις 15 Ιουνίου διοργανώνεται μια αντικυβερνητική διαδήλωση με κεντρικό σύνθημα «Παραιτηθείτε». Στόχος των διοργανωτών είναι να δείξουν στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού ότι «ο λαός δεν είναι πλέον μαζί τους». Ποιος είναι όμως ο λαός; Και γιατί οι διοργανωτές ομιλούν εξ ονόματός του; Μήπως αυτός ακριβώς δεν είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, στον οποίο φιλοδοξούν να πουν «Οχι» οι λευκοντυμένοι συμμετέχοντες; Η αντιπολίτευση καλό θα ήταν να πάρει αποστάσεις από τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση μέσα στην αίθουσα της Βουλής και όχι στα πέριξ πεζοδρόμια.

    Μου αρέσει!

  42. Ο/Η Αλικη λέει:

    Η νεα διαταξη δεν ειναι απλώς χειρότερη. Ειναι για τα πανηγύρια!

    Δεσμεύει υπέρμετρα συνταγματικο δικαίωμα της ελεύθερης οικονομικής δράσης, αντίκειται σε καθε εννοια αρχής της αναλογικότητας (δεδομένου οτι η προστασία κάποιου ειδους δημοσίου συμφέροντος δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τέτοιας έκτασης περιορισμούς, αντίκειται στην ευρωπαικη νομοθεσία, κ.α που μπορούν να τεκμηριωθούν μετα απο νομικη ψιλοβελονια.
    Επιπλέον, αν προβλέπει και ποινικές κυρώσεις, εχει απαγορευμένη απο το Συνταγμα (εσωτερικη) αναδρομικότητα.

    Ειναι σαν να την εισηγείται οχι ο αρμόδιος υπουργός, αλλα ενα πεισμωμένο δεκαπεντάχρονο που θελει να τη βγει σε όσους δεν χωνεύει.

    Αυτη η κυβερνηση το εχει τερματίσει!
    Θα έλεγα να σταματήσουμε να ψειριζουμε τοσο πολυ τη στάση της αντιπολίτευσης. Ασφαλώς γίνονται λαθη, ομως προέχουν αλλα, κατα την ταπεινή μου γνωμη.

    Μου αρέσει!

  43. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δεν θα έπρεπε σε τέτοια θέματα, οι ενώσεις τον δικηγόρων, των δικαστών και των εισαγγελέων να βγαίνουν και να λένε, παίδες αυτό ξεχάστε το;

    Μου αρέσει!

  44. Ο/Η Ενη λέει:

    «Οι offshore και το κολπο του συριζα» του Ανδρεα Ζαμπουκα στο liberal
    (δηλαδη το ανω ποστ)

    Τα λεει ολα.

    +++++ (πενταστευρο)

    Μου αρέσει!

  45. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Θα ήταν πιο αποτελεσματικό άν βλέπαμε πότε-πότε το ελληνικό κομματικό φάσμα και από εξωελληνική (δηλαδή Ενωσιακή) οπτική γωνία. Ιταλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, κυπριακή κοκ.
    Ο κομματικός ελληνοκεντρισμός (στις αναλύσεις που διαβάζουμε σε ελληνικά Μέσα) δεν οδηγεί πουθενά. Οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι πιά διαρθρωτικά διασυνδεδεμένοι, τουλάχιστον στα «παλαιά» κράτη- μέλη της ΕΕ, στα οποία ανήκει (καλώς ή κακώς) και η Ελλάδα.
    Η πολιτική, όπως και η φύση, απεχθάνεται τα κενά και τις ασταθείς ισορροπίες. Καλώς ή κακώς, οι ευρωπαικές πολιτικές ισορροπίες στηρίζονται σε ανταγωνιστική συνύπαρξη κυρίως 4 μεγάλων πολιτικών οικογενειών (Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι). Η Ευρωπαική Αριστερά είναι διασπασμένη στο Ενωσιακό ζήτημα και συνήθως «δεν κάνει παιχνίδι» (εξαίρεση οι τελευταίες ευρωεκλογές). Το ίδιο και η ομάδα των Βρετανών Συντηρητικών. Απο κεί και πέρα οι ακροδεξιοί είναι καθαρά ανατρεπτικές, υπονομευτικές δυνάμεις
    Όπως καταλαβαίνετε, από την Ελλάδα λείπουν – στην πράξη – οι 3 απο τους 4 «στύλους του οικοδομήματος». Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι είναι – προς το παρόν – «πολύ λίγοι» για να εκληφθούν και να λειτουργήσουν ως ελληνική Σοσιαλδημοκρατία. Επόμενο είναι το ευρωπαικό σύστημα να αναζητά την διαρθρωτική ισορροπία του συμπεριλαμβάνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εξηγούνται οι ενίοτε «φιλοσυριζικές» πολιτικές κινήσεις βασικών στελεχών άλλων ομάδων όπως Ζ.Κ. Γιουνκέρ, Πιτέλα, Α. Μέρκελ, Σκα Κέλερ κτλ, ακόμη και του κοινοβουλευτικού προέδρου Σούλτς
    Από Ενωσιακή σκοπιά, η παρανοική σχέση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ανωμαλία που αποσταθεροποιεί την ελληνική ένταξη στο Ενωσιακό κομματικό σύστημα. Παρανοική, μη παραγωγική είναι και η προσκόλληση στον ΣΥΡΙΖΑ της καραμανλικής (ΙΙ) φράξιας, παρανοικός και ο φονταμενταλισμός των συριζοφάγων νεοδημοκρατών.
    Οι Πιτέλα, Μέρκελ κτλ είναι πρακτικοί πολιτικοί (όχι «ιδεολόγοι») και είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν (και ενίοτε να στηρίζονται) στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι προς το παρόν ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιούν, προσωρινά έστω, το «αταίριαστο» ελληνικό κομματικό σύστημα ως μέρος του Ενωσιακού.

    Μου αρέσει!

  46. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Άς φανταστούμε μόνον τι θα γινει άν, ό μη γένοιτο, σε λίγες μέρες πλειοψηφίσει Brexit.
    Θα είναι πολύ μεγάλη δόνηση. Δεν θα είναι Βρετανικό χιούμορ αυτό
    Το Ενωσιακό πολιτικό σύστημα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει όλο του το οπλοστάσιο, από όλα τα ξεχωριστά κομματικά αποθέματα, για να προσπαθήσει να επανα-σταθεροποιηθεί.
    Έχει κανείς την εντύπωση ότι την «επόμενη μέρα» δεν θα βγούν όλοι μαζί οι προαναφερθέντες, μαζί τους και ο Τσίπρας (ως «αρμόδιος υπαξιωματικός στα βαθειά αμπάρια του σκάφους ΕΕ» και «καλό παιδί»), με διακηρύξεις ενότητας και όρκους πίστης στην Ένωση;
    Δεν είναι ιδεολογικό παιχνιδάκι να είσαι στη γέφυρα ενός τεράστιου τάνκερ που δύσκολα παίρνει στροφές, σαν την ΕΕ, και να βλέπεις μπροστά σου παγόβουνο.

    Μου αρέσει!

  47. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ενα 5% σίγουρα το έχει προκαλέσει ο Τσίπρας με την απόλυτη δυσφήμηση της ΕΕ 🙂

    Μου αρέσει!

  48. Ο/Η Ενη λέει:

    Aftercrisis ,
    Οταν λες «ευρωπαικο ενωσιακό συστημα» τι εννοεις;;

    Αν εννοεις τις πτερυγες στο ευρωκοινοβουλιο (π.χ. η αναφορα σου στον προεδρο Σουλτς) , ειναι κατανοητό.
    Αν ομως αναφερεσαι στην ΕΕ, ως συστημα, δυσκολα κατανοει κανεις την ερμηνεια σου.

    Η ΕΕ ειναι ενωση δημοκρατικων κρατων μελων και οχι κομματικων η ιδεολογικων αντιληψεων.

    Το καθε κρατος μελος διενεργει εκλογες στη χωρα του, οπου εκλεγεται και η εκαστοτε δημοκρατικη κυβερνηση. Η ΕΕ, ως συστημα, δεν εχει καμια δικαιοδοσία να παρεμβαινει σε αυτες τις εσωτερικες διαδικασίες.

    Και καθε κρατος εχει ειτε μια κυβερνηση μονοκομματικη η μια κυβερνηση συνεργασίας.

    Σε ο,τι δε αφορά τις σχεσεις των κρατων εντος της ΕΕ, αυτες καθοριζονται απο τις ευρωπαικες συνθηκες και οχι σε ποιο κομματικο σχηματισμο ανηκουν. Δεν προσδιοριζονται απο κανενα «ευρωπαικο ενωσιακο συστημα».

    Αν βεβαια εννοει κανεις τις παρασκηνιακες ενεργειες μεταξυ των στελεχων της ΕΕ και των κρατων μελων, αυτό και παλι μονο ως» επικοινωνιακη πολιτικη» μπορει να χαρακτηρισθει, οχι ομως ως «συστημα». Και επισημως δεν μπορουν να παρεμβαινουν στις αποφασεις των θεσμων της ΕΕ.

    Συνεπως ολες οι σκεψεις περι συσχετισμων των κομματων του καθε κρατος μελος (π.χ. ΝΔ – συριζα η οποιουηδηποτε αλλου), δεν εχει σχεση με τη λειτουργια της ΕΕ.

    Μου αρέσει!

  49. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Ενη,
    η ΕΕ ως σύστημα απλά και μόνον διακυβερνητικής συνεργασίας δεν θα έχει μέλλον. Αυτο φαίνεται απο την αστάθεια αυτής της αμιγώς διακυβερνητικής συνεργασίας κάθε φορά που υπάρχει μια κρίση (βλ. τελευταια προσφυγικό).
    Αν δεν ενισχυθεί και το δεύτερο σκέλος της δημοκρατικής λειτουργιας της, δηλαδή άν δεν αποκτά επαρκή δημοκρατική νομιμοποίηση και σε Κοινοτικό επίπεδο, καλύτερα να την ξεχάσουμε απο τώρα ως βιώσιμο εγχείρημα.
    Δημοκρατική νομιμοποίηση και σε Κοινοτικό επίπεδο σημαίνει ενισχυμένο Ευρωκοινοβούλιο. Σημαίνει επίσης εκτελεστική εξουσία (Ευρω. Επιτροπή), που λογοδοτεί κανονικά στα δύο νομοθετικά σώματα (Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαικό Συμβούλιο). Σημαίνει περιορισμό της άτυπης εκτελεστικής λειτουργίας του Συμβουλίου (δεν προβλέπεται στις Συνθήκες εκτελεστική λειτουργία του) και ανεπίσημων (π.χ. Eurogroup). Σημαίνει επίσης ότι οι ευρωπαικές οικογένειες κομμάτων θα ανταγωνίζονται για την ψήφο του Ενωσιακού σώματος ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές με αντίστοιχα ευρωπαικά προγράμματα. Μια καλή αρχή ήταν η εκλογή του Γιούνκερ ως προέδρου της Επιτροπής απο τη σχετική πλειοψηφία στο σώμα των εκλογέων της ΕΕ το Μάιο του 2014 και στη συνέχεια η επικύρωσή της από το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό ήταν μια θεσμική δημοκρατική λειτουργία
    Η ανάγκη αυτή νομίζω αρχίζει να γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Ρώμη. Οι αλλαγές όμως γίνονται σταδιακά, πολύ αργά ίσως και βασανιστικά, με αφορμή συνήθως τις κρίσεις. Αλλά έτσι προχώρησε μέχρι τώρα η ΕΕ και έτσι θα συνεχίζει, από κρίση σε κρίση. Ωστόσο στην κατεύθυνση που επιτάσσουν οι Συνθήκες: «Ολοένα στενότερη Ένωση των λαών της Ευρώπης». Είναι γραμμένο και στη Συνθήκη της Ρώμης και στην σχετικά πρόσφατη της Λισαβώνας.
    Να δούμε όμως πρώτα τι θα βγάλει το βρετανικό δημοψήφισμα. Μια ΕΕ χωρίς την Αγγλία (αλλά μελλοντικά ενδεχομένως με μια ανεξάρτητη Σκωτία ως μέλος) θα είναι μια διαφορετική ΕΕ απο αυτήν που ξέρουμε. Αντίθετα, στην ευκταία περίπτωση που το ΗΒ ψηφίσει παραμονή, αυτό θα είναι, εκτός των άλλων, και μια ακόμη ώθηση για να γίνεται σιγά-σιγά η ΕΕ μια πραγματική δημοκρατική Ένωση κρατών-μελών.

    Μου αρέσει!

  50. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το ακαταδίωκτο μπλοκάρει τη δόση

    http://www.liberal.gr/arthro/54925/oikonomia/2016/to-akatadiokto-mplokarei-ti-dosi.html

    Μου αρέσει!

  51. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Άν ισχύει (το περί «ακαταδίωκτου»), εμπίπτει σ’ αυτό που έγραψα παραπάνω περί μή νομιμοποίησης.
    Είναι αδιανόητο, όποια θεωρία περί δημοκρατίας και να υποστηρίζει κανείς, να υπάρχουν εκτελεστικές νησίδες που δεν υπόκεινται στην κρίση της δικαστικής εξουσίας.
    Τέτοια θεσμικά ακροβατικά δεν αντέχουν σε καμμιά δοκιμασία εντός του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Άν προσβληθεί στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, η απαίτηση για «ακαταδίωκτο» – δηλαδή ασυλία εκτός κράτους δικαίου – κάποιων χαρτογιακάδων θα πάει στα αζήτητα.
    Και να ισχύσει, δοθείσης ευκαιρίας προφανώς θα προσβληθεί στο ΕΔ από όποιους αισθανθούν θιγμένοι απο αποφάσεις (που θα είναι πολλοί), θα ακυρωθεί αναδρομικά, οπότε …καλά κρασιά.
    Οι νομικοί τι λένε;

    Μου αρέσει!

  52. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Εαν η απουσία της νομικής κατοχύρωσης του ακαταδίωκτου των μελών του νέου υπερταμείου είναι που μπλοκάρει την δόση τότε μαλλον επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι, ότι το νέο υπερταμείο ουσιαστικά δεν θα λογοδοτεί πουθενά και πρακτικά θα βρίσκεται υπράνω του νόμου. Ο λόγος που ζητάνε το ακαταδίωκτο τόσο επιτακτικά είναι επειδή κατά συντριπτική πιθανότητα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα θα λάβουν χώρα με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας. Οπότε, σου λένε, κάτσε να είναι καλυμμένοι αυτοί που θα πάρουν αυτές τις αποφάσεις γιατί αν τελικά φανεί ότι όχι μόνο δεν έχουν ωφελήσει αλλά αντίθετα έχουν ζημιώσει τον κόσμο στην Ελλάδα, όλο και κάποιος μπορεί να στραφεί νομικά (εφόσον θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα) εναντίον των μελών του ταμείου.

    Γενικότερα μιλώντας, το ακαταδίωκτο δεν συνάδει με ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου – δεν νομίζω να υπάρχει πουθενά άλλου σε δυτική χώρα θεσπισμένο ακαταδίωκτο για άτομα που παίρνουν τόσο σημαντικές αποφάσεις, όπως είναι η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας της χώρας.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  53. Ο/Η PROJECT ANTISYSTEM λέει:

    Πολυ σωστος ο Δύστροπη Πραγματικότητα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.