Γ. Παπανδρέου – Αλ. Τσίπρας. Βίοι παράλληλοι;

makthes.gr / Γ. Παπανδρέου – Αλ. Τσίπρας. Βίοι παράλληλοι;  /  Του Σάκη Μουμτζή, Συγγραφέα

Το Eurogroup της 24ης Μαΐου έδειξε πως οι εταίροι μας δεν έχουν καμία διάθεση να στρογγυλεύσουν τις γωνίες των απαιτήσεών τους. Το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να φέρει συμπληρωματικά μέτρα προς ψήφιση εντός του Ιουνίου, για να λάβει τη δόση των περίπου 7,5 δισ., ακριβώς αυτό αποδεικνύει. Και αν τώρα λόγω των ισπανικών εκλογών και του βρετανικού δημοψηφίσματος κάποια μέτρα, όπως ο περίφημος κόφτης, αντιμετωπίστηκαν με σχετικά καλή διάθεση από τους εταίρους μας, αυτό δεν σημαίνει πως αργότερα δεν θα ζητήσουν την αναθεώρησή τους επί το αυστηρότερο.

Είναι φανερό πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται τώρα μπροστά στον πραγματικό της Γολγοθά. Κινδυνεύει να πάθει ό,τι έπαθε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το καλοκαίρι του 2011, που την οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση το φθινόπωρο του ιδίου έτους. Όλα άρχισαν, όταν ο τότε πρωθυπουργός δεν άκουσε την εισήγηση έμπιστων υπουργών του να διενεργήσει εθνικές εκλογές ταυτόχρονα με τις δημοτικές τον Οκτώβριο του 2010. Ο λαός θα αποφάσιζε με βάση τα νέα μνημονιακά δεδομένα και, όπως έδειξαν οι εκλογές για τις περιφέρειες, και πάλι θα επικρατούσε το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το μοιραίο λάθος του Γ. Παπανδρέου το πληρώνουν η χώρα, το ΠΑΣΟΚ και φυσικά και ο ίδιος.
Ο Αλ. Τσίπρας έβγαλε, όπως φάνηκε, τα πολιτικά διδάγματά του από αυτό το λάθος του Γ. Παπανδρέου και, όταν έκανε τη μεγάλη στροφή το καλοκαίρι του 2015, φρόντισε να την επικυρώσει με προσφυγή στις κάλπες. Βέβαια ήταν και μία λύση ανάγκης, καθώς έφυγε από το ΣΥΡΙΖΑ περίπου το 30% των βουλευτών του. Όμως η επανεκλογή του, και ενώ ο ελληνικός λαός γνώριζε τι τον περίμενε, του δίνει σήμερα το δικαίωμα να υποστηρίζει πως δεν εξαπάτησε κανέναν.

Το τραγικό λάθος της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως αμέσως μετά τις εκλογές άφησαν το χρόνο να κυλήσει και αυτοί να κάθονται άπραγοι, ενώ έπρεπε, καθώς η λαϊκή εντολή ήταν νωπή, με ταχύτατες διαδικασίες να ψηφίσουν και να εφαρμόσουν άμεσα τα συμφωνηθέντα μέτρα, ώστε εντός του 2015 να έχει κλείσει η αξιολόγηση. Αντί να ενεργήσουν έτσι, δαπάνησαν πολύτιμο χρόνο στην άλωση του κράτους με τις τακτοποιήσεις “ημετέρων”, κάτι που επέφερε την απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος και μερικών μονάδων στις δημοσκοπήσεις.
Σήμερα πολλαπλά λαβωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα δημοσκοπικά ποσοστά του σε σημαντική πτώση, εισέρχεται στη φάση κατά την οποία τα μέτρα που μόλις ψήφισε θα αρχίσουν να ακουμπούν την τσέπη του πολίτη. Τι θα γίνει τότε; Και τι θα γίνει με την αξιολόγηση του φθινοπώρου, όταν θα χρειαστούν μετά βεβαιότητος πρόσθετα διορθωτικά μέτρα, για να εκταμιευθεί το υπόλοιπο της δόσης; Και πώς θα αντιμετωπίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση στα εργασιακά;

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυία, για να αντιληφθούμε πως το μέγεθος των προβλημάτων είναι τέτοιο, που οι πλάτες των συγκεκριμένων 153 βουλευτών δεν μπορούν να το αντέξουν. Στον πόλεμο, όπως και στην πολιτική, υπάρχει η άτακτη υποχώρηση, δηλαδή η κατάρρευση του μετώπου και η συντεταγμένη υποχώρηση, με το στράτευμα να διατηρεί μεγάλο μέρος των δυνάμεών του. Η απόφαση ανήκει στους στρατηγούς και στις ηγετικές ομάδες των κομμάτων. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.


Δημοσιεύτηκε στην «Μακεδονία της Κυριακής» στις 29 Μαΐου 2016

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

10 Responses to Γ. Παπανδρέου – Αλ. Τσίπρας. Βίοι παράλληλοι;

 1. Ο/Η zepos λέει:

  Α Η Δ Ι Ε Σ !
  Ξαναγράφω: Η κυβέρνηση ΓΑΠ έφερε 220 νομοσχέδια στην μεγάλη πλειοψηφία τους με δομικές μεταρρυθμίσεις χάρις στις οποίες η πατρίδα μας – και μετά την κυβέρνηση ΓΑΠ – κατάφερε να εξαλείψει το πρωτογενές έλλειμμα των 24 δις το 2009..
  Ο ΓΑΠ ανετράπη από πολιτικό πραξικόπημα των Μπαρόζο-Βενιζέλου-Σαμαρά & σια με την εσωτερική φάλαγγα του πασοκ..Αν δεν υπήρχαν οι σφετεριστές σήμερα η Ελλάδα θα ήταν άλλη χώρα..
  «Βίοι παράλληλοι» από κάποιον που – τέλος πάντων – έχει κάποια ίχνη φιλότιμου και συνείδησης σήμερα για το τραγικό λάθος του να στηρίζει τόσους μήνες τους απατεώνες..

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ζέπο, είπαμε, αυτό θα είχε κάποια πιθανότητα να ισχύει αν δεν ήθελε να παραδώσει τη ριμάδα την εξουσία από το καλοκαίρι 🙂

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η zepos λέει:

  Ο κόφτης ΕΡΧΕΤΑΙ… Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ύφεση 1,4% το πρώτο τετράμηνο του 16..Η αποτυχία του στόχου για αναπτυξη 0,5% το 16 είναι σίγουρη…

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η zepos λέει:

  Αγόρασε το Game Over και μετά επέμενε οτι «ήθελε να παραδώσει».. Εγώ στα έχω πει εκατό φορές..

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Don Johnson λέει:

  Ο ΓΑΠ να μην ανέβαινε στα κρητικά τρακτέρ…

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η zepos λέει:

  Ενα καταπληκτικό κείμενο του Α.Δοξιάδη:
  Η ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ ή ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
  «Σε μια δήλωση της Tασίας Χριστοδουλοπούλου πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου είχα διαβάσει τη φράση «ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί διαλεκτικά, φιλοσοφικά, πολιτικά να γίνει μνημονιακό κόμμα μέσα σε μία ημέρα επειδή υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο.» Mου ξύπνησε μια γλυκόπικρη μνήμη της νεότητάς μου (η φράση, όχι η Τασία Χριστοδουλοπούλου) όταν στα χρόνια της δικτατορίας είχα περάσει κι εγώ από την Αριστερά, κάνοντάς με ταυτόχρονα να αναρωτηθώ: πόσοι άνθρωποι χωρίς την εμπειρία μιας τέτοιας ένταξης καταλαβαίνουν σήμερα τη σημασία της λέξης «διαλεκτικά» στη συγκεκριμένη δήλωση; Κι ακόμη περισσότερο: πόσοι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν αυτή τη σημασία μπορούν να εμβαθύνουν στο τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στο συλλογικό νου του Σύριζα;»

  http://www.pesotithes.gr/%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%B7-%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA/

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η zepos λέει:

  Προσπθεί ο Δοξιάδης να μς εισάγει στον σκοτεινό κόσμο της «διαλεκτικής» μετάφρασης των πράξεων του θίασου:
  Απόσπασμα από το παραπάνω άρθρο:
  «Και επανέρχομαι στη δήλωση της Tασίας Χριστοδουλοπούλου, από όπου ξεκίνησα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί διαλεκτικά, φιλοσοφικά, πολιτικά να γίνει μνημονιακό κόμμα μέσα σε μία ημέρα επειδή υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο.» Τι πάει να πει αυτό, και συγκεκριμένα το «διαλεκτικά»; «Ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί διαλεκτικά να γίνει μνημονιακό κόμμα επειδή υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο». Δηλαδή; Σύμφωνα με τον τρόπο σκέψης της κυρίας Χριστοδουλοπούλου δηλαδή–που σίγουρα δεν είναι μόνο δικός της μέσα στο κόμμα–ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπέγραψε ένα μνημόνιο αλλά αυτό δεν τον κάνει μνημονιακό. Γιατί; Γιατί έτσι της λέει η χρήση της διαλεκτικής.
  Διαλεκτική: Το να υπογράφει ο ΣΥΡΙΖΑ μνημόνια μπορεί υποκειμενικά να φαίνεται σε εμάς μνημονιακό, αλλά αντικειμενικά δεν είναι. Είναι μάλιστα αντι-μνημονιακό, αφού, ας πούμε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέγραφε τα μνημόνια θα έπεφτε η κυβέρνηση, και τότε θα ερχόταν μια άλλη κυβέρνηση στην εξουσία, αντικειμενικά μνημονιακή. Ενώ, υπογράφοντάς τα ο αντικειμενικά αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ μας σώζει από τους μνημονιακούς. Αυτοί, οι μνημονιακοί, λένε ότι τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μνημονιακός. Αλλά αυτή τους η αντίληψη είναι υποκειμενική, όπως μας δείχνει η διαλεκτική.»

  Μπέρδεμα;

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Διαλεκτική, χα χα…
  Οχι, ο Χέγκελ δεν σήκωσε ψηλά τα χέρια με το «απέραντο φρενοκομείο» (Κ.Κ. ο Ι), που «αυτό …είναι» (Κ.Σ.) . Έγραψε για την «πανουργία του λόγου»: δηλαδή η λογική βάζει τα πάθη, τους αντιπάλους, το παράλογο, να ενεργούν για λογαριασμό της και «να κάνουν εκείνα τη χοντρή δουλειά» αντ΄ αυτής.
  Ούτε ο προ-προ-παππούς του διαλεκτικός ο Πλάτωνας «τα ‘φτυσε» με τους παλαβούς. «Ζουν μέσα σε σπηλιά έλεγε, πέφτει από την είσοδο φώς, και αυτά που βλέπουν, οι ζουρλοπάλαβοι, είναι απλές σκιές της πραγματικής πραγματικότητας που υπάρχει έξω».
  Καραμανλής ΙΙ εποίησε Παπανδρέου ΙΙΙ, Παπανδρέου ΙΙΙ εποίησε Σαμαροβενιζέλο, Σαμαροβενιζέλος εποίησε Τσίπραν, και έπεται συνέχεια. Ο καθένας φτιάχνει το αντίθετό του αυτό που μισεί. Αυτό είναι διαλεκτική.
  Παρατραβηκε όμως η διαλεκτική αλυσίδα με πάθη, τους αντιπάλους, το παράλογο. Πότε θα τελειώσουν «τη χοντρή δουλειά» για λογαριασμό της λογικής; Αυτοί οι ζουρλοπάλαβοι του Κ. Καραμανλή Ι αποδείχθηκαν πολύ σκληρά καρύδια. Και πολύ αυτοκαταστροφικοί.

  ΥΓ: Διαλεκτική είναι και η (στην πράξη) σύμπτωση της κ. Χριστοδουλοπούλου με την κ. Μέρκελ στο προσφυγικό. Τζάμπα την έφαγε την τούρτα η κ. Βάγκενκνεχτ.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η aftercrisis λέει:

  zepos,
  δεν είναι μπέρδεμα. Ξέχασε η κ. Χριστοδουλοπούλου – ίσως για να μη πιεσθεί συναισθηματικά – τα αποφθέγματα Καραμανλή Ι και Σημίτη για την ζουρλουλάνδη.
  Αν τα σκεφτόταν, θα έδινε πολύ πιο απλή και σαφή ερμηνεία.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η δεξιος λέει:

  Ατυχώς ο Σόιμπλε είναι Γερμανός,ξέρει ποιούς ακριβώς έχει απέναντί του οπότε διαλεκτικά έλα παπούλη να σου δείξω τα αμπελοχώραφά μου.
  Σε μία συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα για τις διαπραγματεύσεις επί Βαρουφάκη είπε : μην ξεχνάτε ότι τη δεκαετία του 80 ως υπουργός Εσωτερικών διαπραγματευόμουν με υπουργούς του SED.
  Τι όμως διαπραγματευόταν με Ανατολικογερμανούς υπουργούς τότε ο Σόιμπλε;Άδειες διαφωνούντων του ανατολικογερμανικού καθεστώτος για μετάβαση στη Δυτική Γερμανία έναντι συναλλάγματος σε δυτικά μάρκα.
  Άντε γειά.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s