Αρβελέρ: «Η Ελλάδα δεν γνώρισε Διαφωτισμό. Ποιός φταίει;»

www.huffingtonpost.gr / Αρβελέρ: «Η Ελλάδα δεν γνώρισε Διαφωτισμό. Ποιός φταίει; Θα το πω, η εκκλησία»

Η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ έχοντας αφιερώσει τη ζωή της στη μελέτη του Βυζαντίου defaultμιλάει για την ελληνική ιστορική συνέχεια και τη διαλεκτική ανάμεσα στην πολιτική εμβέλεια του Βυζαντίου και τη διαμόρφωση της νεοελληνικής ταυτότητας.

 

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Επιλογές. Bookmark the permalink.

5 Responses to Αρβελέρ: «Η Ελλάδα δεν γνώρισε Διαφωτισμό. Ποιός φταίει;»

 1. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Γι΄ αυτό και όλες – ή σχεδόν όλες – οι πολιτικές εξουσίες και οι πολιτικές ελίτ (και οι νεο-ελίτ) στη νεότερη Ελλάδα, θέλουν να διατηρείται ο ομφάλιος λώρος που τις ενώνει με την Εκκλησία.
  Είναι καλή ασπίδα για να μη λογοδοτούν ουσιαστικά στους πολίτες.
  Αλλά έτσι όλοι αυτοί γίνονται αφόρητα απαρχαιωμένοι. Τώρα πια ακόμη και ο «αλάθητος» Πάπας αναγκάζεται να δίνει λογαριασμό

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Η αποκόλληση του ομφάλιου λώρου εξουσίας – εκκλησίας, δεν είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να γίνει μόνο μετά από μια μείζονα κρίση ή σημαντική πολιτική εναλλαγή, όπως έγινε και με το θεσμό της βασιλείας. Ενδεικτικό είναι ότι οι περισσότεροι πολιτικοί χτυπάνε κάρτα στους ναούς, ιδιαίτερα κατά τις προεκλογικές περιόδους και παριστάνουν τους θεοσεβούμενους, προκειμένου να κερδίσουν σε ψήφους. Η οικονομική δύναμη της εκκλησίας δεν πιστεύω ότι είναι ο κύριος παράγοντας της δύναμής της, πιο σημαντικό θεωρώ το συμβολισμό της ενότητας που δίνει σε όλους, πιστεύοντες και μη, μέσω της συμμετοχής της σε τόσες πτυχές της καθημερινότητάς μας.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η δεξιος λέει:

  Δεν ξέρω ποιός φταίει για το ότι η Ελλάδα δεν γνώρισε διαφωτισμό αλλά ξέρω ποιός καθιέρωσε τη σημερινή σχέση εκκλησίας – κράτους στην Ελλάδα : μεταξύ άλλων μια παρελθούσα κυβέρνηση της Αρβελέρ.
  Η αυτοκέφαλη και κρατικοελεγχόμενη Εκκλησία της Ελλάδος είναι δημιούργημα της βαυαρικής αντιβασιλείας με την παραίνεση εννοείται Αγγλίας και Γαλλίας.Έκτοτε ποτέ οι δυτικές δυνάμεις δεν ζήτησαν το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους στην Ελλάδα.Ούτε φυσικά όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ.Το ζητάνε μόνο μιμητές τους Έλληνες αλλά όχι οι ίδιοι που ξέρουν πέντε πράγματα παραπάνω.Με τον τρόπο αυτό η θρησκεία στην Ελλάδα ελέγχεται από το κράτος επί του οποίου ασκούν αυτοί επιρροή και αποφεύγονται τα χειρότερα.
  Διότι εάν διαχωρισθεί η εκκλησία από το κράτος όλοι σε Ευρώπη και Αμερική ξέρουν ποιός θα αναλάβει σπόνσορας της εκκλησίας.Τον είδατε χθες στο Άγιον Όρος.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Δεξιέ, σιγά μη μπουκάρει ο στόλος της Μεγάλης Αικατερίνης.
  Η σκέψη σου έχει βάση, αλλά είναι πολύ τραβηγμένη. Γιατί δεν φοβούνται το ίδιο π.χ. για τη Σερβία ή Βουλγαρία, όπου υπάρχει σαφής διάκριση (λαικού) κράτους και θρησκευτικού οργανισμού;
  Δεδομένου μάλιστα, ότι σε εποχές που δεν υπήρχε, ο «Άγιος Στέφανος» τα έκανε μπάχαλο με τη Συνθήκη του και τα στρατά του (κανονικού) Τσάρου έφτασαν μέχρι τα τείχη της Πόλης;

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Mitsos λέει:

  «It’s Unbearable» 50-Year-Old German Woman Rages «I Have Lost All My Trust In The State»

  http://www.zerohedge.com/news/2016-05-30/its-unbearable-50-year-old-german-woman-rages-i-have-lost-all-my-trust-state

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s