Τα συμπεράσματα από τη συμφωνία στο Eurogroup

Ηταν αναμενόμενο. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  /  Τα συμπεράσματα από τη συμφωνία στο Eurogroup
ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Ένα βήμα πίσω έκανε τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να αποφευχθεί – σε αυτή τη φάση – μία εμπλοκή αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Η πολύωρη συνεδρίαση του Eurogroup κατέληξε στο ότι το Ταμείο υποχώρησε ως προς την απαίτησή του για άμεση εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά διατήρησε ανοικτό το θέμα της συμμετοχής του και του είδους των μέτρων για το χρέος, ως μέσα άσκησης πίεσης προς την Ευρωζώνη.

Όπως προέκυψε τόσο από την ανακοίνωση του Eurogroup για την συμφωνία που επιτεύχθηκε, όσο και από τις δηλώσεις των κ. Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ και Τόμσεν (για πρώτη φορά παρευρέθηκε σε συνέντευξη τύπου μετά από Eurogroup), αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

–  Για το χρόνο εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους: Το ΔΝΤ υποχώρησε από τη θέση της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής των μέτρων, που είχε μάλιστα διατυπώσει επισήμως μόλις προχθές. Αποδέχεται πλέον ότι τα όποια μέτρα ληφθούν, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Ιούλιος 2018) και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει στο 100% το πρόγραμμα. Σε αυτή τη φάση θα προχωρήσουν μέτρα καλύτερης διαχείρισης του χρέους (όπως ήθελε η Ευρωζώνη), ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για δημιουργία μηχανισμού λήψης μέτρων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

 • Για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους: Επίσης πέρασε η «γραμμή» της Ευρωζώνης. Στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (άμεσης εφαρμογής) τα μέτρα καλύτερης διαχείρισης του χρέους έχουν να κάνουν με παρεμβάσεις χωρίς υψηλό κόστος και χωρίς την προϋπόθεση να εγκριθούν από τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης οι δράσεις που θα αναληφθούν. Μετά το πρόγραμμα, θα εξεταστούν περισσότερο συγκεκριμένα μέτρα, όπως πιθανή επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ (χωρίς να αναφέρεται ρητώς), η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και η παράταση της περιόδου χάριτος για την καταβολή τόκων, καθώς και η επιβολή πλαφόν στις δαπάνες για τόκους. Πρόκειται για γενικές αναφορές σε μέτρα όπως τις ήθελε η Ευρωζώνη και απέχουν πάρα πολύ από τις συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες προτάσεις του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκαν προχθές.

 • Συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: Εχοντας κάνει υποχωρήσεις στα παραπάνω ζητήματα, το Ταμείο άφησε ανοικτή τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Η συμφωνία προβλέπει ότι μόλις η Ευρωζώνη ποσοτικοποιήσει τα μέτρα που θα λάβει για το χρέος, τότε το ΔΝΤ θα εκπονήσει νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κι αν αυτή είναι θετική, τότε θα υπάρξει εισήγηση για να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Κι αυτό θα συμβεί πριν το τέλος του 2016. Ουσιαστικά είναι ο μοχλός πίεσης του ΔΝΤ για τη λήψη πιο ισχυρών μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τόμσεν επανέλαβε αρκετές φορές χθες το βράδυ ότι δεν είναι βέβαιο πως θα εισηγηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την εξειδίκευση και ποσοστικοποίηση των μέτρων από την Ευρωζώνη.

 • Πρωτογενή πλεονάσματα: Το ΔΝΤ ζητούσε να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, αντί του 3,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα. Αυτό δεν έγινε. Ωστόσο, υπάρχει μία διατύπωση στην ανακοίνωση του Eurogroup η οποία είναι ανοικτή σε ερμηνείες για το τι θα γίνει μετά το 2018. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωζώνη προβλέπει τη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5% έως το 2028.

Επί της ουσίας, η πλάστιγγα στη διαμάχη Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος έγειρε χθες προς την πλευρά της Ευρωζώνης. Αλλά το Ταμείο διατήρησε τις επιφυλάξεις του και κατέστησε σαφές ότι θα αν χρειαστεί θα θέσει φέτος ξανά θέμα χρέους. Αυτό σημαίνει ότι στην παρούσα φάση, απλώς οι δύο πλευρές αποφάσισαν να μεταφέρουν το πρόβλημα για αργότερα.

Τι σημαίνει η συμφωνία για την Ελλάδα

Η ανακοίνωση ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (full staff-level agreement) είναι θετική και αναμένεται να βάλει ένα «φρένο» στο κλίμα αβεβαιότητας γύρω από την ελληνική οικονομία. Επίσης, θα ικανοποιήσει και την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να επαναφέρει το καθεστώς παροχής φθηνής ρευστότητας (waiver) προς τις ελληνικές τράπεζες (πιθανότατα στις 2 Ιουνίου).

Ωστόσο, η μη οριστική ολοκλήρωση της συζήτησης για το χρέος και το γεγονός ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει υπό συζήτηση, δεν αποτελούν θετικά σημάδια για το μέλλον. Αντιθέτως, είναι παράγοντες που ενδεχομένως να αναζωπυρώσουν τις ανησυχίες των αγορών στους επόμενους.

Ειδικότερα:

 • Χρέος: Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει κι άλλο το προφίλ του χρέους της και μάλιστα με μέτρα διαχείρισής του που θα ληφθούν άμεσα. Όμως, μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν αποφασίστηκαν με εξαίρεση τη μείωση του κονδυλίου για την καταβολή τόκων το 2017 κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ. Όλα τα άλλα μέτρα, δεν εξειδικεύτηκαν και η χώρα έλαβε και πάλι μία δέσμευση στα πρότυπα του 2012. Δηλαδή, ότι εφόσον η ίδια έχει εφαρμόσει πλήρως το Μνημόνιο, τότε πιθανόν να εφαρμοστούν κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αν αυτό κριθεί μη βιώσιμο.

 • Ολοκλήρωση αξιολόγησης: Αν και όλοι παραδέχτηκαν ότι ο έλεγχος ουσιαστικά έκλεισε με επιτυχία, στην ανακοίνωση του Eurogroup – αλλά και στις δηλώσεις των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας – αναφέρεται ρητά πως τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να «διορθώσει τη νομοθεσία» για τα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ώστε να ολοκληρωθούν πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της αξιολόγησης.

 • Εκταμίευση δόσης: Εγκρίθηκε δόση 10,3 δις ευρώ η οποία θα εκταμιευθεί σε δύο υποδόσεις. Μία των 7,5 δις ευρώ στο δεύτερο μισό του Ιουνίου και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθώσεις για ολοκληρωθούν οι προαναφερθείσες προαπαιτούμενες δράσεις. Και μία των 2,8 δις ευρώ αργότερα, υπό την προϋπόθεση υλοποίηση νέας δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων που αφορούν σε δράσεις για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το καθεστώς διακυβέρνησης των τραπεζών, τη νέα ανεξάρτητη αρχή εσόδων και τον τομέα της ενέργειας. Τα 10,3 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους και για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (περίπου 3,5 δις ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αφορούν στην εξόφληση των οφειλών). Ωστόσο, η εκταμίευση του ποσού που αφορά στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνεται σε υποδόσεις και υπό την προϋπόθεση ότι πρώτα θα έχει διοχετευτεί στην αγορά η προηγούμενη υποδόση που προορίζονταν για το σκοπό αυτό.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

5 Responses to Τα συμπεράσματα από τη συμφωνία στο Eurogroup

 1. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ευκ. Τσακαλώτος: Οι δόσεις θα αμβλύνουν μερικά τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων

  http://www.capital.gr/oikonomia/3128249/euk-tsakalotos-oi-doseis-tha-amblunoun-merika-ton-ufesiako-xaraktira-ton-metron

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Ενη λέει:

  ….και τι γραφουν τα διεθνη μεσα ενημερωσης

  «n.gr » Ειδήσεις » Κόσμος RSS : Κόσμος
  Δημοσίευση: 25 Μαϊ. 2016, 11:33
  «Να που γίνεται»
  Θετική η υποδοχή στα ξένα πρωτοσέλιδα για τη συμφωνία στο Eurogroup

  Βρυξέλλες
  Στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκεται η συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, με τους περισσότερους τίτλους να αποτιμούν θετικά την αξιολόγηση έπειτα από πολύμηνη στασιμότητα. Ως κεντρικό προβάλλεται το ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και τη «διερεύνηση» μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με στόχο (και) την παραμονή του ΔΝΤ.

  «H Eυρωζώνη έδωσε την μέχρι τώρα ισχυρότερη δέσμευσή της για ελάφρυνση χρέους σε μία συμφωνία που οι υπουργοί Οικονομικών χαρακτηρίζουν καθοριστική που διασφάλισε τη δέσμευση του ΔΝΤ να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα» γράφει το βρετανικό πρακτορείο Reuters.

  «Η συμφωνία χρειάστηκε 11 ώρες περίπλοκων συνομιλιών αντί για την εύκολη έγκριση που αρχικά αναμενόταν όμως, δεδομένου του άσχημου κλίματος μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, η συμφωνία θεωρείται μεγάλο βήμα προς τα εμπρός» αναφέρει από την πλευρά του το Associated Press.

  Η γερμανική Sueddeutsche Zeitung βάζει τίτλο στο κεντρικό της σχόλιο για τη συμφωνία «νέα χρήματα για την Ελλάδα, να που γίνεται». «Όταν όλοι κάνουν υποχωρήσεις, στο τέλος βγαίνουν όλοι κερδισμένοι» γράφει η εφημερίδα.

  Το άρθρο γράφει μάλιστα ότι «έχουμε μάθει εδώ και χρόνια ότι η Αθήνα κινείται πάντα μόνο όταν της τελειώσουν τα χρήματα, αλλά αυτή τη φορά η κυβέρνηση Τσίπρα τήρησε την δική της πλευρά της συμφωνία πριν την απειλή χρεοστασίου».

  Η γαλλική Monde από την πλευρά της επικροτεί μεν πως «επιτέλους, υπάρχει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα», εκτιμά όμως πως τελικά το ΔΝΤ έκανε υποχώρηση απέναντι στη Γερμανία.

  Το ΔΝΤ, αναφέρει, δεσμεύεται από την πλευρά του να προτείνει στο Διοικητικό του Συμβούλιο μια οικονομική συμφωνία πριν από το τέλος του 2016 «πριν να έχει τα αριθμητικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους -και αυτό ενώ, εδώ και μερικές μέρες, υποτίθεται ότι θα ενεργούσε αντίστροφα, δηλαδή ότι θα περίμενε να πεισθεί πρώτα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατόπιν θα προχωρούσε στη δέσμευση του Διοικητικού του Συμβουλίου».
  Newsroom ΔΟΛ

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Ενη λέει:

  .,

  (Οταν τα θεματα ειναι εθνικης εμβελειας και οχι κομματικης, η ενημερωση ειναι καλυτερη απο ενα οικονομικό εντυπο παρα απο ενα αλλο που ισως εκφραζει και καποια πολιτικη δυναμη)

  Το λινκ του Σχολιαστη, απο το capital :

  «Ευκ. Τσακαλώτος: Οι δόσεις θα αμβλύνουν μερικώς τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων

  Ευκ. Τσακαλώτος: Οι δόσεις θα αμβλύνουν μερικώς τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων
  Της Δήμητρας Καδδά
  «Η 1η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει συμφωνία για μέτρα 10,3 δισ. ευρώ» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος της 11ωρης συνόδου του Eurogroup. Επισήμανε ότι «κάποια εξ αυτών (των χρημάτων) θα καταλήξει σε αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες» και «όπως κατανοείτε αυτό το ποσό θα αμβλύνει σε έναν βαθμό τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων» που ελήφθησαν.
  Για το χρέος ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι «κάποια από τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως» και ότι ο ESM θα αρχίσει να εργάζεται στο θέμα των επιτοκίων. Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είπε ότι θα εξειδικευθούν το 2018, αλλά ότι «ήδη ξέρουμε πως θα μοιάζουν αυτά τα μέτρα».
  Έκανε λόγο για «μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα». Επισήμανε ότι «έχουμε μία συμφωνία όχι μόνο για την αξιολόγηση αλλά και για το χρέος», καθώς τα δύο θέματα ενώθηκαν σε ένα, ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι -όπως εξήγησε – το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε να γίνει πρώτα η αξιολόγηση και μετά να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους. Επισήμανε ότι υπάρχει πλέον «γόνιμο έδαφος για αισιοδοξία ότι είναι το τέλος του φαύλου κύκλου για την Ελλάδα»

  Κύκλοι ΥΠΟΙΚ

  Παράλληλα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ καταμετρούν τις αποφάσεις του Eurogroup. Εξηγούν ότι θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα (τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο) χωρίς να κάνουν αναφορά στις επισημάνεις των θεσμών για εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα.
  Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι «ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700 εκατ. ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016». Υπολογίζουν επί 5 μήνες 700.000 αθροίζοντας 3,5 δισ. ευρώ που «θα «πέσουν» στην αγορά».

  Οι αποφάσεις για το χρέος

  Οι πηγές του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν ότι συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [ως αναλογία του ΑΕΠ] στο μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του ΑΕΠ.
  «Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια» αναφέρουν.
  Εξηγούν ότι «τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία».
  Επισημαίνουν ότι τα 20 δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται (από τους θεσμούς) ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του χρέους.
  «Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία» αναφέρουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. Και προσθέτουν ότι «η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρου

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Fil λέει:

  Ω ρε Ευκλείδη τι μας λες?
  Οι δόσεις θα αμβλύνουν μερικώς τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων.

  (Μόνο αυτές οι δόσεις, οι παλιές, των άλλων, ήταν …υφεσιακές)

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  «κάποια εξ αυτών (των χρημάτων) θα καταλήξει σε αποπληρωμή οφειλών προς ιδιώτες» και «όπως κατανοείτε αυτό το ποσό θα αμβλύνει σε έναν βαθμό τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων» που ελήφθησαν.»

  Τα μετρα ηταν υφεσιακα οχι οι δοσεις. Fil

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s