Τσίπρας και Μουζάλας απέναντι στο Σουλτάνο

Liberal  /  Τσίπρας και Μουζάλας απέναντι στο Σουλτάνο

Με βαρύ «όπλο» τον ..Μουζάλα, προσήλθε στην συνάντηση του με τον τούρκο ηγέτη Ταγιπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός, σε μια κρίσιμη σιγή όχι μόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, αλλά και σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο λόγω των γενικευμένων αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

Η εικόνα από την συνάντηση ήταν πραγματικά απογοητευτική, καθώς δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν είχαν παραταχτεί ο υπουργός εξωτερικών Μ. Τσαβουσογλου, ο ισχυρός άνδρας της γραφειοκρατίας του τουρκικού ΥΠΕΞ υφυπουργός εξωτερικών Φ. Σινιριογλου, ο εκπρόσωπος της προεδρίας και στενός σύμβουλος του κ. Ερντογάν, Ι.Καλίν και δυο ακόμη τούρκοι διπλωμάτες, έχοντας απέναντι τους τον κ.Μουζαλα, τον πρέσβη στην Αγκυρα κ. Λουκάκη και τον νεαρό επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Β. Καλπαδάκη…

Στο μεταναστευτικό βεβαίως το βάρος της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία έχει πέσει στους ώμους της Α. Μερκελ η οποία είχε νωρίτερα συνάντηση με τον τούρκο ηγέτη, κατά την οποία όπως έγινε γνωστό από τις δημόσιες δηλώσεις επιβεβαιώθηκε η αδυναμία επίτευξης προόδου τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, για την κατάργηση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία προκειμένου να εφαρμοστεί η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, που είναι ζωτικής σημασίας και για την ίδια την Ελλάδα.

Η Αθήνα είναι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση καθώς υποχρεώνεται να εμφανίζεται ως υπέρμαχος των παραχωρήσεων της Ευρώπης προς τον κ. Ερντογάν, προσδοκώντας σε μια πιο εποικοδομητική στάση στο προσφυγικό,  την στιγμή που η ένταση κτυπάει κόκκινο καθημερινά στο Αιγαίο και ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα από μια ενδεχόμενη κατάργηση των θεωρήσεων, κυρίως στην Λευκωσία, με τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης άφιξης τούρκων στις ελεύθερες περιοχές του νησιού..

Σε ότι αφορά την ένταση στο Αιγαίο οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και έχουν εκφρασθεί σε ανώτατο επίπεδο ακόμη και από τον Τ. Ερντογάν και φυσικά δεν αφήνουν περιθώρια για τις συνήθεις ..καλοπροαίρετες ερμηνείες που σπεύδει να δώσει η ελληνική κυβέρνηση, περί «κακών» στρατιωτικών, που δήθεν αυτονομούνται στο Αιγαίο από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Τούρκοι επιμένουν να προκαλούν με κάθε τρόπο. Από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή έχουν δεσμεύσει παράνομα περιοχές εντός του ελληνικού FIR μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά (NAVTEX 370/16 και ΝΟΤΑΜ Α2297/16)

Η Αθήνα με τις ΝΟΤΑΜ Α1073/16 και Α1087/16 κήρυξε άκυρες τις αντίστοιχες τουρκικές, απορρίπτοντας τον τουρκικό ισχυρισμό ότι τα όρια του FIR Αθηνών είναι «θεωρητικά» και δεν μπορεί να θεωρηθούν γραμμή οριοθέτησης ή συνοριακή γραμμή μεταξύ των δυο χωρών. Στις Ελληνικές ΝΟΤΑΜ αναφέρεται αναλυτικά όλο το νομικό πλαίσιο με επίκληση και των σχετικών αποφάσεων του ICAO για τον ορισμό των περιοχών ευθύνης του FIR Αθηνών.

Η Τουρκία επανήλθε χθες με την ΝΟΤΑΜ Α2341/16 με την οποία απέρριψε εκ νέου τις ελληνικές θέσεις, ανακοινώνοντας ότι η άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά..

Σύμφωνα με το ΑΠΕ και την ενημέρωση που δόθηκε από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την «ικανοποίηση της Αθήνας» για την μέχρι τώρα υλοποίηση της συμφωνίας, ενώ εξήρε και την …αποτελεσματικότητα της (ανύπαρκτης) νατοϊκής ναυτικής δύναμης.

Σε ότι αφορά την ένταση στο Αιγαίο σύμφωνα με την ίδια πηγή ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την «δυσαρέσκεια» της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Χωρίς να αναφέρεται ποια ήταν η απάντηση της τουρκικής πλευράς η ελληνική πηγή ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η … «ενεργοποίηση των διπλωματικών διαύλων με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Στην συνάντηση συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό όπου εκφράστηκε η υποστήριξη των δυο ηγετών στις συνομιλίες Αναστασιάδη –Ακιντζί,  αλλά και η διμερής συνεργασία.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to Τσίπρας και Μουζάλας απέναντι στο Σουλτάνο

 1. Ο/Η δεξιος λέει:

  Πολύ μεγάλο δούλεμα στον Αλέξη από τον Έρντο που τον ρώταγε γιατί δεν φοράει γραβάτα με ένα πονηρό χαμόγελο τη στιγμή που στην Τουρκία όλοι ξέρουν ότι η γραβάτα θεωρείται από τις αυστηρές ισλαμικές τάσεις αντι-ισλαμική.

  http://www.islamicacademy.org/html/Fatwa/English/Tie.htm

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η nikiplos λέει:

  Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν φοράει γραβάτα είναι προφανές αυτό· το είδαμε σε τόσες άλλες επίσημες και δημόσιες εμφανίσεις του. Σπάει μονομερώς ίσως το πρωτόκολο, ενδεχομένως αφού δεν κατάφερε να σπάσει μονομερώς άλλα στεγανά που θα ήθελε.

  Ο κ. Ερντογάν σήμερα έδειξε με όλους τους τρόπους ότι ενοχλήθηκε, γι’ αυτό και έκανε το σχόλιο με ολίγον σκωπτικό τρόπο όπως σωστά λέει ο Δεξιός. Μάλιστα του υπενθύμισε ότι του είχε χαρίσει μια…

  Επι του πρωτοκόλου, η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν ασέβεια και φάουλ. Ο Αρβανίτης παππούς μου έλεγε: «οι λεπτομέρειες κτίζουν τον κόσμο».

  Επί τοις ουσίας η «αναρχική» εμφάνιση του Έλληνα πρωθυπουργού, ήταν αυτό ακριβώς που έπρεπε, το κερασάκι στην τούρτα της Τουρκικής μεγαλο-ιδεατικής φιέστας. Όμως ας μην νομίσει ο απλός κόσμος πως ο Ερντοάν είναι χαμηλής αισθητικής και οι Τούρκοι τίποτες «μπουνταλάδες» και έκαναν αυτή τη φιέστα. Και η τελευταία λεπτομέρειά της ήταν καλά μελετημένη, τα σύμβολα πέρασαν από 40 κύματα· ίσως μέσα τους να είπαν «τώρα τι μλκς κάνουμε» αλλά εποίησαν την ανάγκη φιλοτιμία και το έπραξαν.

  Η Τουρκία δείχνει με όλους τους τρόπους και σε όλα τα φόρα, την πρόθεσή της να μην κάνει πίσω όσον αφορά τα συμφέροντά της και αυτό αναμφισβήτητα ήταν ηχηρό μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Ελπίζω στους αποδέκτες να ήταν και οι δικοί μας καραγκιόζηδες κι εδώ δεν εννοώ τις εφήμερες κυβερνήσεις, αλλά εκείνους τους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους που ονειρεύονται ξεσκέπαστοι…

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Η ΒΙΖΑ
  Ο Ερντογάν εκβιάζει την ΕΕ: «Παγώνει» τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

  Πηγή: Ο Ερντογάν εκβιάζει την ΕΕ: «Παγώνει» τη συμφωνία για τους πρόσφυγες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/268580/o-erntogan-ekviazei-tin-ee-pagonei-ti-symfonia-gia-toys-prosfyges#ixzz49amcX6xm

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s