Αυστρία: Οι επιστολικές ψήφοι θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών

Capital  /  Αυστρία: Οι επιστολικές ψήφοι θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών

Μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψήφων στις κάλπες, καθοριστικές για το αποτέλεσμα της αναμέτρησης κρίνονται οι περίπου 800.000 επιστολικές ψήφοι.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται αύριο κατά τη διάρκεια της μέρας. Στα όρια του στατιστικού λάθους κυμαίνεται η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων για το αξίωμα του αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου. Οι εκτιμήσεις των τελευταίων ωρών κάνουν λόγο για μικρό προβάδισμα του ενός ή του άλλου υποψηφίου ή ακόμα και για ισοπαλία μεταξύ του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ και του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν από το κόμμα των Πρασίνων.

Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης σχεδόν όλων των ψήφων στις κάλπες, το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται αύριο κατά τη διάρκεια της μέρας, μιας και θα πρέπει να καταμετρηθούν σχεδόν 800.000 επιστολικές ψήφοι που αντιστοιχούν περίπου στο 14% του συνόλου των ψήφων. Αν και οι εκτιμήσεις προσπαθούν να συνυπολογίσουν και τις επιστολικές ψήφους, μόνο η καταμέτρηση είναι σε θέση να δώσει με βεβαιότητα το τελικό αποτέλεσμα. Ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόμπερτ Χόφερ δήλωσε πάντως στην αυστριακή τηλεόραση ότι «θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι αύριο». Σύμφωνα πάντως με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) η προσέλευση των αυστριακών ψηφοφόρων στις κάλπες έφθασε σχεδόν το 70%.

Σε περίπτωση εκλογής του, ο Νόρμπερτ Χόφερ θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός στον ύπατο αξίωμα μιας χώρας-μέλους της ΕΕ. Ας σημειωθεί ότι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος στην Αυστρία είναι σε θέση να απαλλάξει των καθηκόντων της την κυβέρνηση. Και ο Νόρμπερτ Χόφερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα το πράξει αν κρίνει ως ανεπαρκές του έργο του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λαϊκιστικό FPO εκμεταλλεύθηκε την προσφυγική κρίση και θεωρείται σήμερα η ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Αυστρία. Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι οι αντίπαλοι των ακροδεξιών συσπειρώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του υποψηφίου των Πρασίνων και κατάφεραν να εξανεμίσουν το ξεκάθαρο προβάδισμα του NorbertHofer, που έφθασε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πριν από ένα μήνα, το 14%.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποίος υποψήφιος θα επικρατήσει, το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ήδη τομή στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας, μιας και για πρώτη φορά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δεν προέρχεται ούτε από τον σοσιαλδημοκρατικό, ούτε από τον συντηρητικό χώρο.

Φίτσμαγιερ: «Οι εξελίξεις στην Αυστρία αντικατοπτρίζουν μια ευρωπαϊκή τάση»

Η σημασία των αυστριακών προεδρικών εκλογών υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι πολύ περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι των διεθνών μέσων ενημέρωσης έχουν διαπιστευτεί για να καλύψουν δημοσιογραφικά τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Για τον γνωστό Αυστριακό πολιτικό αναλυτή Πέτερ Φίλτσμαγιερ η παράδοξη πολιτική της Αυστρίας δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένη, αλλά αντικατοπτρίζει μία σταθερή τάση στην Ευρώπη και αυτός είναι ένας από τους λόγους για το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Λάμερτ: «Αυτονόητη μια καλή σχέση με τον επόμενο αυστριακό πρόεδρο»

Ας σημειωθεί ότι ενώ κορυφαία στελέχη του γερμανικού λαϊκιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» εκφράζουν την στήριξή τους στο πρόσωπο του ακροδεξιού υποψηφίου Νόρμπερτ Χόφερ, ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας Χάγιο Φούνκε προειδοποιεί για τις επιπτώσεις μιας εκλογής ενός ακροδεξιού στο αυστριακό προεδρικό αξίωμα, τόσο για την ίδια την Αυστρία, όσο και για την Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, υπενθύμισε ότι ο αυστριακός πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να διαλύσει την Βουλή και να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο γερμανός επιστήμονας εκτιμά ότι με αυτό τον τρόπο ο Νόρμπερτ Χόφερ θα μπορούσε, ως πρόεδρος, να διευκολύνει τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος FPO Χάιντς Κρίστιαν Στάχερ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόμπερτ Λάμπερτ δήλωσε: «Ανεξάρτητα από την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε μια σωστή σχέση με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αυστρίας». Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε ωστόσο ότι με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία είναι «ευτυχής ότι η εκλογή του γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου δεν γίνεται απευθείας από το λαό, αλλά με τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης». ORF, dpa, afd / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή. Bookmark the permalink.

15 Responses to Αυστρία: Οι επιστολικές ψήφοι θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών

 1. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Τελικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο υποψήφιος των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με πολύ λίγες χιλιάδες ψήφους υπεροχή
  http://www.krone.at/
  Οι Αυστριακοί απέφυγαν «παρά τρίχα» τον εθνικό στιγματισμό μιας εκλογής ακροδεξιού θεσμικού άρχοντα.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  http://www.iefimerida.gr/news/268367/i-aystria-glitose-neos-proedros-o-ypopsifios-ton-prasinon

  Η Αυστρία γλίτωσε -Νέος πρόεδρος ο υποψήφιος των Πρασίνων

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η xberliner λέει:

  ένα δύο σχόλια
  1. Η Αυστρία δεν είναι η πρώτη φορά που φλερτάρει με την ακροδεξιά. Η ιστορία π.χ. του Jörg Heider είναι διδακτική:
  https://en.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6rg_Haider

  2. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η δεξιά στροφή στην Ευρώπη (φιλελεύθερη οικονομία, κλείσιμο των συνόρων για πρόσφυγες κτλ) αντί να μειώνει τη δύναμη της ακροδεξιάς τελικά της φέρνει περισσότερο κόσμο.
  χμμμ…. Δεν διαφωνώ απόλυτα αλλά δεν συμφωνώ κιόλας.
  Σίγουρα και η κρίση και το προσφυγικό και η δεξιά στροφή φέρνουν κόσμο στην ακροδεξιά.
  Άλλα ένα άλλο που συμβαίνει και το θεωρώ σημαντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει απενοχοποιηθεί η ακροδεξιά ρητορική. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι τόσο να μετατρέπει δεξιούς ή άλλους σε ακροδεξιούς όσο να φέρνει το πρόβλημα στην επιφάνεια. Ακροδεξιοί πλέον δεν ντρέπονται να παραδέχονται ότι είναι ακροδεξιοί και να ψηφίζουν ακροδεξιά. Στο παραπάνω π.χ. παράδειγμα το 1999 η ακροδεξιά στην Αυστρία πήρε σχεδόν 27% στο κοινοβούλιο. Τότε ούτε οικονομική κρίση είχαμε ούτε πρόσφυγες. Η Γερμανία είναι ακόμα χαρακτηριστικότερο παράδειγμα: Η ακροδεξιά (το AfD) πήρε ένα 12% με 15% σε δυτικογερμανικά κρατίδια αλλά 24% σε ανατολικογερμανικό. Δεν πήγαν περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στο πρώην DDR. Το αντίθετο έγινε. Η ακροδεξιά κάνει παρέλαση εκεί που υπήρχε ο υπαρκτός, εκεί δηλαδή που για διάφορους λόγους δεν υπήρξε αρκετή «εκπαίδευση» του πληθυσμού για το τί ακριβώς συνέβη στον Β ΠΠ, ποιοι ήταν οι καλοί ποιοι ήταν οι κακοί κτλ. Η Γαλλία από την άλλη είναι μια άλλη περίπτωση. Είναι γνωστός ο γαλλικός σοβινισμός που μπορεί μεν να μην έχει να κάνει με το αίμα αλλά με την κουλτούρα αλλά ο σοβινισμός είναι σοβινισμός και τα αποτελέσματα θα βρεις μπροστά σου. Στα καθ΄ ημάς ποιος δεν θυμάται τους καλούς χρυσαγήτες που πήγαιναν τις γιαγιάδες στα ΑΤΜ να πάρουν τη σύνταξη. Ποιος ξεχνάει τις κρεμάλες στο σύνταγμα την εποχή των αγανακτισμένων νομιμοποιημένες μάλιστα από την εκκωφαντική σιωπή της παρούσας λίγο πιο κάτω αριστεράς. Το έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι από δημοφιλείς νομάρχες τα ξεχάσαμε;
  Να επανέλθω στην Αυστρία και στη σημασία της παιδείας και της εκπαίδευσης. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου (http://www.bbc.com/news/world-europe-36362505) λένε πολλά:
  1. Οι αγροτικές περιοχές ψήφισαν ακροδεξιό, τα αστικά κέντρα τον πράσινο.
  2. Οι εργάτες ψήφισαν ακροδεξιό όσοι είχαν πανεπιστημιακή εκπαίδευση ψήφισαν πράσινο.
  Κάποιος Μαρξιστής θα έλεγε ότι οι αγρότες δεν έχουν ταξική συνείδηση (γνωστό από την εποχή της Οκτωβριανής επανάστασης) και ότι οι εργάτες την έχασαν. Εγώ θα έλεγα ότι στον 21ο αιώνα η εκπαίδευση/παιδεία κυρίως και το εισόδημα δευτερευόντως είναι αυτό που διαχωρίζει τις τάξεις.

  Μου αρέσει!

 4. Φταινε οι ελληνες φοιτητες του βορρα* της δεκαετιας του 50 (Φλαμουραρης και σια) που εκτος απο ερωτα στις νεες Αυστριακες του Γκρατς και της Βιεννης δεν διαπαιδαγωγησαν επαρκως τις νεες Αυστριακες της υπαιθρου στην πλερια δημοκρατια. Οι κακομοιρες απο πορνες των στρατιωτων των 4 δυναμεων (βλ. λογοτεχνια που αναφερεται στην εποχη 1945-1955) εγιναν ξανα φιλονεοναζιστριες!

  *ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΑΡΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, ΔΙΟΓΕΝΗΣ, 1986.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  Die Welt Το ευρώ δεν κινδυνευει απο την Ελλάδα

  Αλλά απο τα λαικιστικα κομματα στις ευπορες χωρες του Βορρα της ευρωζώνης

  http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=801575

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Ο ακροδεξιός υποψηφιος νίκησε στην επαρχία, που δεν έχει πρόσφυγες.
  Ο Πράσινος νίκησε στις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες
  Το συμπέρασμα: στην πολιτική δεν υπάρχουν απλοικές αλήθειες ούτε»ευκολοχώνευτες» σχέσεις αιτιότητας. Ο λαικισμός γενικά (ο εθνικολαικισμός ακόμη ακόμη περισσότερο) είναι πολύ τζαναμπέτικο πράγμα, γιατί «παίζει» κυρίως με τις «φαντασιακές κοινότητες» και όχι με την πραγματική πραγματικότητα.
  Ενη,
  σωστό το άρθρο της Welt
  O εθνικολαικισμός δουλεύει με το απλοικό αλλά συγκινησιακά ισχυρό μοντέλο «αυτοί εκεί επάνω και εμείς εδώ κάτω». Ανάκατα, χωρίς να κάνει διάκριση σε κοινωνικά στρώματα, «ανακατεύει πατάτες μπλούμ, καρότα, κολοκύθια, και ότι άλλο λαχανικό» μέσα σε μια τεράστια σούπα τουρλού.
  Το ίδιο κανει και ο Σουλτάνος δίπλα, χρησιμοποιώντας ως «λάδι» την οικονομική άνοδο για αρκετούς των τελευταίων χρόνων και ως «αλάτι» το θρησκευτικό συναίσθημα.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η physicist λέει:

  Ο ακροδεξιός υποψηφιος νίκησε στην επαρχία, που δεν έχει πρόσφυγες.
  Ο Πράσινος νίκησε στις μεγάλες πόλεις, όπου υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες

  Άφτερ, λίγο περισσότερη προσοχή δεν βλάπτει, και η επανάληψη από εσφαλμένα στερεότυπα δεν τα κάνει σωστά.

  Προπύργιο του φαν ντερ Μπέλλεν είναι η Πόλη της Βιέννης. Μέχρι εδώ καλά — αλλά αν κοιτάξουμε την κατανομή των ψήφων μέσα στη Βιέννη, θα δούμε ότι οι περιοχές με εργατική τάξη και με μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων (Floridsdorf, Donaustadt, Meidling, Favoriten, Ottakring) έδωσαν σχεδόν 50-50 ή και πλειοψηφία στον Χόφερ. Αντίθετα, οι περιοχές με εισοδήματα άνω του μεσάιου μέχρι και μεγαλοαστικές (Innere Stadt, Wieden, Margareten, Währing, Döbling, Hietzing) έδωσαν στον φαν ντερ Μπέλλεν πλειοψηφίες μέχρι 75%. Για να το κάνω λιανά: στις πρώτες, τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα μαντιλοφορούσες ενώ στις δεύτερες συναντάς καλοντυμένες κυρίες που γυρίζουν από τα ψώνια στη Ζάρα.

  Θα μπορούσα να γράψω και άλλες λεπτομέρειες, π.χ. για το γεγονός ότι απειλούμενες από το μεταναστευτικό κύμα είναι οι εργατικές τάξεις και όχι τα διεθυντικά στελέχη τραπεχών και οι δικηγόροι που μένουν στις βίλλες του Döbling και του Hietzing αλλά βαριέμαι. Άσε που είναι στοιχειώδες και θάπρεπε να το ξέρεις και μόνος σου.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Δεν το έχω ψάξει αλλά πιθανολογώ ότι θα υπήρξε και μεγάλη αποχή.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η physicist λέει:

  Και για να εξηγούμαι: χαίρομαι που κέρδισε ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλλεν, όμως οι ψευτοεξηγήσεις και οι ψυχολογικές ανοησίες που διαβάζω τελευταία είναι επιεικώς εξωφρενικές: ότι δήθεν μόνον οι φοβικοί και άξεστοι επαρχιώτες που δεν έχουν δει ποτέ τους πρόσφυγα ψηφίζουν Χόφερ επειδή φοβούνται το άγνωστο και παραμύθια της Χαλιμάς. Οι εξηγήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία είναι πολλαπλές, και η έντονη δυσφορία των πολιτών με τον αυστριακό δικομματισμό (η οποία εν μέρει εκτονώθηκε σε ψήφους υπέρ του Χόφερ) πάει πολλά χρόνια πίσω.
  Το προσφυγικό είναι μόνον ένα μέρος του παζλ αλλά ακόμα κι εδώ, η ψευδοεξήγηση περί φοβίας του αγνώστου είναι για τον σκουπιδοτενεκέ. Πολύ περισσότερο ισχύει η εξήγηση που ανέφερα παραπάνω, δηλ. ότι όσοι απειλούνται επαγγελματικά αντιδρούν αρνητικότερα από τις ελίτ που νοιώθουν εξασφαλισμένες στις θέσεις τους.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η physicist λέει:

  Σχο, η συμμετοχή ήταν 72%, υψηλότερη από κάθε άλλη εκλογή προέδρου τα τελευταία 20 χρόνια.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μάλιστα!

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η aftercrisis λέει:

  physicist,
  το μόνο διαμέρισμα της ευρύτερης Βιέννης που έδωσε (οριακα) πλειοψηφία στον Χόφερ είναι το Simmering.
  Περιοχή εργατική, με εργοστασια στην όχθη του Δούναβη-ακριβώς απέναντι είναι η Μπρατισλάβα, με φτηνές κατοικίες, πολλά νεόχτιστα αλλά όχι «πολυτελή» συγκροτήματα κατοικιών, με πολλούς νέους κατοίκους (νέα ζευγάρια κτλ, οικογένειες με μικρά παιδιά), αλλά όχι ιδιαίτερα πολλούς πρόσφυγες (αυτοί συσσωρεύονται σε πιο κεντρικές συνοικίες, δεν δουλεύουν σε περιφερειακά εργοστάσια).
  Η ψήφος αυτών των νεότερων εργατικών ηλικιών έκλινε παντού δυστυχώς προς τον Χόφερ. Έτσι εξηγείται και η αντίστροφη επιστολική ψήφος υπερ του φαν ντερ Μπέλεν, γιατί επιστολικά ψηφίζουν όχι μόνον ομογενεις, αλλά και πολλοί ηλικιωμένοι – για προφανείς λόγους.
  Κάτι άλλο σημαντικό: το Simmering, εργατική συνοικία με πολλούς νέους και με άνεργους, είναι συνοικία με περίπου ισοπαλία Σοσιαλδημοκρατών και Ελεύθερων (από 30-40 % το καθένα κόμμα). Το Χριστιανοδημοκρατικό OVP έχει «εξουδετερωθεί» εδώ και μερικά χρόνια και έχει πια μονοψήφιο δυναμικό ψηφοφόρων. Το εργατικό, νεαρό «κοινό του» έχει από καιρό μεταναστεύσει στους Ελεύθερους. Οι ψηφοφόροι ττου OVP κινήθηκαν μαζικά πρός τον Χόφερ σε όλη την Αυστρία, ήδη από τον 1ο γύρο. Στον δεύτερο γύρο ήταν αξιοσημείωτη η κίνηση των ψηφοφόρων της 3ης σε δύναμη ανεξάρτητης προεδρικής υποψηφίου (πολιτικά φιλελεύθερης). Σχεδόν όλοι πήγαν στον φαν ντερ Μπέλεν. Οι Σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόροι κινήθηκαν επίσης προς τον Μπέλεν ακόμη και στο Ζίμμεριγκ, όπου οι Πράσινοι ήταν ούτως ή άλλως αδύναμοι, όπως και η φιλελεύεθερη. Έτσι εξηγείται το 49 % που έπιασε ο Μπέλεν σ’ αυτή την εργατική συνοικία «νεολαίωΝ»
  Ότι έγινε στη Βιέννη ξαι στις συνοικίες της έγινε σε όλες τις μεγάλες πόλεις, Γκράτς, Ίννσμπρουκ, Ζάλτσμπουργκ, Λιντς. Ακόμη και στο Άιζενσταντ, πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου Burgenland, από όπου κατάγεται ο Χόφερ, ακόμη και εκεί επικράτησε ο Πράσινος (ενώ στο επαρχιακό Burgenland ο Χόφερ πήρε πάνω από 65 %)

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Ανέλυσα το (χαρακτηριστικό πάντως) παράδειγμα του Simmering, γιατί τυχαίνει να το γνωρίζω, κάπως.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η physicist λέει:

  Άφτερ, το Ζίμμερινγκ είναι μεν το μόνο Δ.Δ. της Βιέννης που έδωσε πλειοψηφία στον Χόφερ αλλά τα υπόλοιπα εργατικά δημοτικά διαμερίσματα (Φλόριντσντορφ, Ντόναουστατ, Φαβορίτεν, Όττακρινγκ, Μάιντλινγκ) του έδωσαν πολύ κοντά στο 50% και πολύ διαφορετικά ποσοστά από τη Βιέννη συνολικά, όπου το συνολικό αποτέλεσμα ήταν 62% – 38% αν θυμάμαι καλά. Το νόημα δεν αλλάζει: η ψήφος της Βιέννης (αλλά και άλλων πόλεων) δεν είναι ψυχολογική-φοβική αλλά ταξική. Αυτή η φάμπρικα με τα σοφτ εξπλανέισιονς και την αναγωγή αποφάσεων καθαρά πολιτικών σε ψυχολογικές ψευδοεξηγήσεις και αρλούμπες έχει παρατραβήξει. Ο φόβος της οικονομικής ένδειας δεν είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζεται με όρους Γιουνγκ σε κάποιο προσεμινάριο του Πανεπιστημίου της Βιέννης: είναι απτή πολιτική πραγματικότητα.

  Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι χρήσιμα ως πληροφορίες αλλά δεν αλλάζουν αυτό που είπα.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η aftercrisis λέει:

  physicist
  Πολύ σωστά γράφεις και συμφωνώ απόλυτα για την έντονη δυσφορία των πολιτών με τον αυστριακό δικομματισμό (που πάει πολλά χρόνια πίσω). Επίσης ότι «όσοι απειλούνται επαγγελματικά αντιδρούν αρνητικότερα από τις ελίτ που νοιώθουν εξασφαλισμένες στις θέσεις τους».
  Ομως σημαντικό θέμα είναι η ενημέρωση – το πως λειτουργεί η δημόσια σφαίρα στις μεγάλες πόλεις και στις επαρχιακές – καθώς και οι μορφές κοινωνικής οργανωσης. Π.χ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι, με παράδοση συνδικαλιστικών δεσμών, συχνά διατηρούν ταξική συνείδηση και δεν παραδίδονται τόσο εύκολα στον λαικισμό. Αντίθετα οι νέοι εργαζόμενοι, συχνότατα σε επισφαλείς, «κινητικές» και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ούτε συνδικαλιστικούς ή άλλους συναδελφικούς δεσμούς έχουν, ούτε βλέπουν προοπτικές βελτιωσης της θέσης τους π.χ. με διεκδικήσεις. Έτσι, πιο εύκολα καταφεύγουν στην «λαικιστική υπόσχεση».

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.