Νέα Δημοκρατία: Ο Τσίπρας δεσμεύει τη χώρα για έναν αιώνα

Liberal  /  Νέα Δημοκρατία: Ο Τσίπρας δεσμεύει τη χώρα για έναν αιώνα

Η Νέα δημοκρατία με μία εκτενή άτυπη ενημέρωση καταφέρεται σημείο προς σημείο εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ταμείο το οποίο «δεσμεύει τη χώρα για έναν αιώνα».

Στη Συγγρού κάνουν λόγο για τραγελαφικά και αντιφατικά σημεία σε αυτή την κυβερνητική ενημέρωση και τονίζουν τα εξής:

«Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει την ίδρυση του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσίας. Πρόκειται για πρωτοφανή εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας της χώρας, για διάστημα περίπου έναν αιώνα, χωρίς ουσιαστικό εθνικό και δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία, γεγονός που δεν συνάδει με τις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και εθνικής αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα:

Το Ταμείο έχει διάρκεια 99 ετών, πολύ πέρα από τη λήξη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Ενδεικτικά, η μέση υπολειπόμενη διάρκεια των δανείων του 3ου Μνημονίου είναι τα 33 έτη. Ο κ. Τσίπρας που κραύγαζε να μη δεσμεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση τη χώρα για έναν χρόνο, τώρα τη δεσμεύει για έναν αιώνα.

Δημιουργείται πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο, με ισχυρές αρμοδιότητες, πρόεδρος του οποίου επιλέγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οι αποφάσεις του οποίου θα λαμβάνονται κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων μελών, άρα με αναγκαία τη σύμφωνη γνώμη των μελών που επιλέγουν οι θεσμοί.

Επομένως, το ότι ο πρόεδρος του Υπερταμείου του Εποπτικού Συμβουλίου δεν έχει «διπλή ψήφο» δεν έχει καμία σημασία. Δεν λαμβάνεται καμία απόφαση αν δεν είναι παρών και αν δεν συμφωνεί τουλάχιστον ένας εκ των δύο εκπροσώπων των δανειστών. Πρόκειται για ένα ετεροβαρές σχήμα λήψης αποφάσεων υπέρ των δανειστών.

Μάλιστα το Εποπτικό Συμβούλιο διορίζει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Διοικητικού Συμβουλίου, ζητώντας την απλή γνώμη (!!!) του υπουργού Οικονομικών. Εν προκειμένω, όπως παραδέχεται και η κυβέρνηση, ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών είναι διακοσμητικός.

Για την Επενδυτική Πολιτική που θα υλοποιήσει το Υπερταμείο και οι άμεσες θυγατρικές του αποφασίζει το Εποπτικό Συμβούλιο και όχι ο υπουργός Οικονομικών, όπως άλλωστε προκύπτει από το συνδυασμό των άρθρων 189 και 200 του πολυνομοσχεδίου. Επιπλέον, κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τον Εσωτερικό Κανονισμό του Υπερταμείου, ούτε και τι αρμοδιότητες έχει, πως συγκροτείται και πως αποφασίζει η Επιτροπή Επενδύσεών του, η οποία εμφανίζεται και εξαφανίζεται στο άρθρο 200.

Η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στο νέο Υπερταμείο γίνεται κατόπιν πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου και προσυπογράφεται από το Εποπτικό Συμβούλιο, ενώ στο ΤΑΙΠΕΔ με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου. Δηλαδή, ο ρόλος των δανειστών είναι αυξημένος στο νέο Υπερταμείο.

Τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στο νέο Υπερταμείο δεν είναι απολύτως σαφή. Απόδειξη, οι συνεχείς τροπολογίες που καταθέτει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποκρύψει ή να συσκοτίσει την πραγματικότητα. Μάλιστα, μελλοντικά, περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν κατά κυριότητα στο ελληνικό Δημόσιο, δύναται να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, απλώς και μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Δηλαδή, ουσιαστικά, εισφέρεται σε αυτό με αυστηρούς όρους και δεσμεύσεις το σύνολο σχεδόν του ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο, κάτι που συνιστά ένα είδος εγγύησης – ενεχύρου έναντι της χρηματοδότησης που λαμβάνουμε («ρήτρα αφερεγγυότητας»).

Για οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, δεν είναι απαραίτητο να γίνει εκτίμηση από ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να επιλέξει μία τράπεζα και αυτή να εκφράσει γνώμη, κάτι που δεν προβλέπεται, συνήθως, στα διεθνή εκτιμητικά πρότυπα.

Δεν τίθεται «οροφή» στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που το ταμείο θα αξιοποιεί και θα ρευστοποιεί. Στο 3ο Μνημόνιο υπήρχε τουλάχιστον η πρόβλεψη για 50 δισ. ευρώ. Στο σχέδιο νόμου τέτοια πρόβλεψη δεν υφίσταται, και αυτό γιατί η κυβέρνηση μεταβιβάζει ολόκληρη την περιουσία της χώρας, για τεράστιο χρονικό διάστημα, στο Υπερταμείο.

Το 50% των κερδών χρησιμοποιούνται για τις επενδύσεις του Υπερταμείου. Επειδή μάλιστα δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και το σύνολο αυτού του ποσοστού για επενδύσεις στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, ώστε να βελτιωθεί το τίμημα πώλησής τους.

Και φυσικά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εθνικό έλεγχο και λογοδοσία».

Πηγή: skai.gr

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

13 Responses to Νέα Δημοκρατία: Ο Τσίπρας δεσμεύει τη χώρα για έναν αιώνα

 1. Ο/Η Mitsos λέει:

  Στενοχωριούνται οι δεξιούληδες που τους έφερε δεύτερους ο Τσίπρας.. και δεν προλάβανε να τα ξεπουλήσουνε όλα αυτοί. Καλά ρε σεις όταν ψηφίζατε τα μνημόνια δεν γνωρίζατε ότι εκεί θα πάει η δουλειά? Αριθμούς στα κομπιουτερ δίνουνε οι δανειστές και χαρτί με μελάνι και αγοράζουνε πραγματικό πλούτο. Σας την έφερε ο Αλέξης και δεν προλάβατε να ταίσετε την πελατεία σας.

  Από το πρώτο μνημόνιο ο στόχος ήταν να απαχθεί όλος ο πλούτος αυτής της χώρας. Δεν δανείζανε για την ψυχή της μάνας τους ούτε γιατί σας αγαπάνε οι φίλοι σας οι τραπεζίτες. Τώρα που θα τα πάρουνε όλα δεν θα χετε και πού να διορίζετε, τη βουλή τη γεμίσατε αργόσχολους. Αφού αρπάξουν όλο το δημόσιο πλούτο σειρά από το 2018 θα πάρει ο ιδιωτικός. Θα φέρουνε μισθοφόρους της BlackWater και θα πετάνε οικογένειες στο δρόμο. Θα αρπάξουνε τα πάντα σε αυτή τη χώρα και δεν πρόκειται να τους σταματήσει κανείς. Η δικαιοσύνη κοιμάται και θα κοιμάται όσο θα πέφτει το μεροκάματο στους δικαστικούς.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η ΣΑΘ λέει:

  @ Mitsos

  Οι «δεξιούληδες», Mitsos, δεν ψήφισαν για να «ξεπουληθεί» η ελληνική δημόσια περιουσία.
  Ψήφισαν για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο €, και για να αποφευχθεί μια άμεση και άτακτη χρεοκοπία με ολέθριες για τον τόπο συνέπειες.
  Δεν υπήρξαν, δηλαδή, προδότες, αλλά πατριώτες!
  Ψήφισαν ευελπιστώντας σε κάτι καλύτερο από αυτό στο οποίο οδήγησε τη χώρα ο θλιβερός και ολέθριος Μεγαλέξης και το ανεκδιήγητο τσούρμο του.

  Πρόθεση για «ξεπούλημα» δεν είχαν ούτε και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Απλώς οι άνθρωποι είναι επικίνδυνα άσχετοι και τα έκαμαν θάλασσα.

  Εσύ, τι ακριβώς προτείνεις;

  Κάποιας μορφής δικτατορία;

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Παρασκευόπουλος: Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι απαραίτητο να περνάνε από τη Βουλή

  Πηγή: Παρασκευόπουλος: Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι απαραίτητο να περνάνε από τη Βουλή | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/268054/paraskeyopoylos-oi-idiotikopoiiseis-den-einai-aparaitito-na-pernane-apo-ti-voyli#ixzz49HsXwZ8g

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Γιάννης - 2 λέει:

  Αν στους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των άλλων δημοκρατικών Κομμάτων είχε απομείνει έστω ίχνος πατριωτισμού, και δεν απέβλεπαν πιά στο μισθό τους και σε μελλοντική νομή της εξουσίας του οικονομικού προτεκτοράτου, θα έφευγαν σήμερα από τη Βουλή και θα παραιτούνταν!

  Πουλούν την Ελλάδα, όλοι μαζί, όχι ο Τσίπρας μόνος του!!

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Mitsos λέει:

  Ψήφισαν για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο €, και για να αποφευχθεί μια άμεση και άτακτη χρεοκοπία με ολέθριες για τον τόπο συνέπειες.
  Δεν υπήρξαν, δηλαδή, προδότες, αλλά πατριώτες!

  Μάλλον δεν διάβασαν τι υπέγραφαν και ψήφισαν προκειμένου να παραμείνει η Ελλάς στο ευρώ. Εγώ έτυχε να τα διαβάσω και τα ξέρω καλύτερα από αυτούς. Αφιέρωσα κάποιο χρόνο από τη ζωή μου και κάθισα να διαβάσω λίγο τα μνημόνια. Αυτοί δεν έχουν διαβάσει ούτε σελίδα. Γιατί αν διάβασαν τις σελίδες του μνημονίου τον Αύγουστο δεν θα τα λέγανε αυτά που λένε. Και στην τελική αν δεν τους αρέσουν αυτά που ψήφισαν και αυτά που ψηφίζει σήμερα το κωλόπαιδο, μπορούν να τα καταργήσουν όταν πάρουν την εξουσία. Αλλά δεν ακούω κανένα από τη ΝΔ να λέει ότι θα καταργηθούν. Οπότε συμφωνούν και αυτοί με όλα αυτά και απλώς παίζουν θέατρο όπως έπαιζε θέατρο ο Τσίπρας μέχρι να πάρει την εξουσία και να φανερωθεί το πραγματικό του πρόσωπο. Μεγάλο παιδί είσαι ΣΑΘ για να πιστεύεις αυτά που λες. Αν απλώς τα λες και δεν τα πιστεύεις τόσο το καλύτερο για σένα διότι αν πραγματικά τα πιστεύεις στην ηλικία σου αυτά τότε είσαι ηλίθιος.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Ας πρόσεχαν και αυτοί. Το 2007, το 2004. Τότε που που άνθιζαν τα κολοκύθια κι έβγαζαν λεφτο-κορφάδες
  Έστω, άς ήταν πιο μυαλωμένοι το 2010 (όταν …χιόνισε στο Καστελλόριζο) ή το 2014 (το καλοκαίρι με τα μπάνια του λαού)!
  Αλλά που να βρείς μυαλό σε ακατοίκητα ρετιρέ (και σε «κατοικημένες μεζονέτες»)…
  Τώρα είναι αργά, στη μέση του ωκεανού με τον Τιτανικό στον πάτο. Αργά και για αυτούς και για τους άλλους.
  Τσιμουδιά και καλό κολύμπι χρειάζεται. Και προσοχή στους καρχαρίες

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Mitsos λέει:

  Υπάρχουν δυο αριστερές. Πάντοτε υπήρχαν δύο. Η μια είναι η πραγματική και η άλλη είναι η ιμιτασιόν. Η μιά όπως έλεγε ο Ανιέλι είναι η καλή διότι ψηφίζει αυτά που πολλές φορές δεν μπορεί να ψηφίσει η δεξιά. Για αυτό άλλωστε στην ελληνική βουλή έχουμε από τη μια το ΚΚΕ και από την άλλη το τσίρκο που ονομαζόταν παλαιότερα ΚΚΕ εσωτερικού, από το οποίο προέκυψε το ΠΑΣΟΚ και η λεγόμενη ριζοσπαστική αριστερά. Αυτό το αναφέρω απλά για αυτούς που μπορεί να μην έχουν καταλάβει τα στοιχειώδη περί αριστεράς.

  Τώρα πλέον έχουμε και πολλές δεξιές. Η μια είναι η κανονική και η άλλη είναι η δεξιούλα όπως μου αρέσει να την αποκαλώ.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  http://www.liberal.gr/arthro/51768/politiki/2016/e-benizelos-gia-syriza-me-esas-eimaste-katadikasmenoi-na-parameinoume-se-stasimochreokopia-.html

  Και φτάσαμε στην πραγματικότητα της απόλυτης υποταγής», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, ενώ μίλησε και για το Υπερταμείο. Αφού υπενθύμισε ότι οι πιστωτές ανέκαθεν το ζητούσαν, είπε: «Πρόκειται για αφαίρεση όλης της κινητής περιουσίας του δημοσίου και όλα αυτό περιέρχονται στον έλεγχο της τρόικας στο διηνεκές. Σημασία έχει ότι η διοίκηση δεν διορίζεται χωρίς στην συναίνεση της τρόικας».

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η ΣΑΘ λέει:

  @ Mitsos

  «αν πραγματικά τα πιστεύεις στην ηλικία σου αυτά, τότε είσαι ηλίθιος» (!!)

  Το θράσος και η ασεβασιά σας απέναντί μου, δεν με αγγίζουν. Απλώς σας χαρακτηρίζουν.
  Δεν έχει νόημα ούτε να σας επιστρέψω ούτε και να σας ανταποδώσω την ύβρη.

  Θα μπορούσα να σας απαντήσω -συμβολικά βεβαίως και μεταφορικά- με το γνωστό τού Πλουτάρχου:

  #Σωκράτης μεν γαρ, λακτίσαντος αυτόν νεανίσκου θρασέος μάλα και βδελυρού, τους αμφ’ αυτόν ορών αγανακτούντας και σφαδάζοντας ως και διώκειν αυτόν εθέλειν, «αρ’», έφησε, «καί ει μ’ όνος ελάκτισεν, αντιλακτίσαι τούτον ηξιώσατ’ άν;» #

  Αν «εξυπνάδα» είναι να θεωρεί κανείς βέβαιο ότι η (συγκεκριμένη) εκλεγμένη πολιτική ηγεσία τού τόπου μας στο σύνολό της, «ξεπούλησε» εσκεμμένα τη χώρα στους ξένους δανειστές, ελόγου μου, (που επιμένω να μην το πιστεύω), προτιμώ να θεωρούμαι ακόμα και «ηλίθιος».

  Ευτυχώς από κάποιους σαν κι εσάς, βεβαίως.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Mitsos λέει:

  Στην πολιτική ΣΑΘ και στη ζωή δεν κάνουμε δίκες προθέσεων. Ξεπουλάνε τη χώρα και παραβιάζουν συστηματικά το Σύνταγμα και αυτοί όπως και οι προηγούμενοι. Ο δικαστής και ο ιστορικός του μέλλοντος δικάζει με βάση το τί έκανε κάποιος, και όχι με το τι ήθελε να κάνει. Δεν με αφορά όπως δεν αφορά κανένα δικαστή τι είχε στο μυαλό του ο κάθε Τσίπρας και ο κάθε βουλευτής του Συριζα. Με αφορά τι πράττει σήμερα. Μόνο λόγω του ότι κρίνεται κάποιος ψυχοπαθής, μπορεί να απαλαγεί στο δικαστήριο αλλά δεν σημαίνει ότι δεν τιμωρείται, αντί να πάει στη φυλακή πάει στο ψυχιατρείο και νοσηλεύεται φρουρούμενος.

  Ποσώς με αφορά λοιπόν αν οι κύριοι είναι σχιζοφρενείς ή νορμάλ. Ποσώς με αφορά αν θεωρούσαν ότι θα πάνε στην Ευρώπη και θα ξεβρακώνανε το Σόιμπλε και ποσώς με αφορά τι πιστεύανε αυτοί που τους παίζανε παλαμάκια διότι κανείς από αυτούς που τους παίζουνε παλαμάκια δεν τους τα παίζανε γιατί τους πιστεύανε. Κάπου στοχεύανε όλοι. Αλλος σε κανένα ΕΣΠΑ, άλλος σε κανένα διορισμό, άλλος σε καμιά επιδότηση. Θα έρθει η ώρα που θα δικαστούν και από τα δικαστήρια και από την ιστορία και θα πούνε και τον παλιό. Και επειδή το ξέρουνε πολύ καλά αυτό, έχουν από καιρό πακετάρει βαλίτσες. Αλλά όπου και να πάνε, στου βουγιού το κέρατο να μπούνε θα τους ξετρυπώσουνε όταν έρθει η ώρα να κυβερνηθεί η Ελλάς από πραγματική κυβέρνηση, και θα μπούνε μέσα να κοιτάνε απέξω. Η Ελλάς έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά.. Εχει μακραίωνη ιστορία και κανένας πούστης δεν πρόκειται να την τελειώσει ούτε φυλετικά ούτε οικονομικά. Αυτό δεν έχουν καταλάβει ούτε αυτοί, ούτε οι ξένοι που τους σιγοντάρουν για να καταληστέψουν τον τόπο.

  Μόνο από τις δηλώσεις τους κατά καιρούς μπορεί να στοιχειοθετηθεί πράξη τουλάχιστον απιστίας κατά του δημοσίου. Οταν βγαίνει και λέει πχ ο Βαρουφάκης ότι υπέγραψε κάτι στο οποίο ούτε ο ίδιος συμφωνεί. Οταν λέει ότι το μνημόνιο ήταν μια καταστροφή και ούτε ο ίδιος ο Σόιμπλε θα το υπέγραφε αν ήταν υπουργός οικονομικών της Ελλάδος, μόνο από τη δήλωση αυτή φαίνεται ξεκάθαρα η απιστία εις βάρος του δημοσίου. Αυτός ο κύριος και οι άλλοι που τον έβαλαν να υπογράψει έπρεπε για τη δήλωση αυτή να απολογουνται στον ανακριτή αλλά η δικαιοσύνη δεν ξέρω τι κάνει και πού το πάει..

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Mitsos λέει:

  Αυτά περί Βαρουφάκη. Ας μην πιάσουμε Τασίες, Μουζάλες, αρχηγούς των Επιτελείων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που άνοιξαν τα σύνορα χωρίς να ρωτήσουν κανέναν και μετέτρεψαν το στράτευμα σε Φιλιπινέζες. Και αυτοί έχουνε ποινικές ευθύνες και το γνωρίζουν πολύ καλά. Οπως επίσης έχουν και κάποιοι δικαστές που σφυρίζουν αδιάφορα την ώρα που γίνεται εισβολή στη χώρα. Δεν προδίδει ένας τη χώρα. Η χώρα έχει μηχανισμούς, έχει σύνταγμα, νόμους, μηχανισμούς επιβολής του νόμου, εκκλησία, ένοπλες δυνάμεις. Ολοι αυτοί οι θεσμοί είναι στο κόλπο και κάποιοι από τους κύριους αυτούς θα μπούνε μέσα και θα κοιτάνε έξω όταν θα ρθει η ώρα και το ξέρουν καλά για αυτό έχουν φροντίσει να βγάλουν εκατομμύρια στο εξωτερικό για να την κάνουν αλλά δεν θα προλάβουν.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s