Σκληρή κριτική Στουρνάρα σε διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ: Μας κόστισε 86 δισ. ευρώ!

Και εδώ η απάντηση Βαρουφάκη

Liberal  /  Σκληρή κριτική Στουρνάρα σε διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ: Μας κόστισε 86 δισ. ευρώ!

Πυρά κατά της διαπραγματευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου.

«(…) Ειλικρινά λυπάμαι πολύ που η ομιλία του Νίκου Θεοχαράκη πριν από τη δική μου ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα κομματικοποιημένης πολιτικής, αφού χρημάτισα κι εγώ υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε σχεδόν αποικιοκρατική στην κομματικοποιημένη ομιλία του. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να παραδεχθεί ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον είχαν επίσης ένα κόστος. Αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιέγραψε ήταν τα οφέλη, το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισεκ. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είχα την υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στην ομιλία του κ. Στουρνάρα.

«Γενικώς, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα είναι απρόθυμες να δεχθούν εξωτερική τεχνογνωσία και αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τη διαθέσιμη προσφορά. Αυτή η στάση οφείλεται στην έντονη κομματικοποίηση της ελληνικής πολιτικής. Το πολιτικό σύστημα βασίζεται στην αντιπαράθεση που υποθάλπει έντονη δυσπιστία απέναντι στους «άλλους», με αποτέλεσμα να μην αφήνουν χώρο για ανεξάρτητες φωνές. Ο όρος «τεχνοκράτης» φέρνει στο νου αρνητικούς συνειρμούς και θεωρείται σαφώς υποδεέστερος από τον όρο «πολιτικός». Οι ανεξάρτητες προτάσεις ή/και τεχνογνωσία δεν κρίνονται με βάση την αξία τους, αλλά με βάση την εκτιμώμενη πολιτική τους τοποθέτηση. Η προτίμηση σε «πολιτικές» αποφάσεις, σε αντιδιαστολή προς τις «τεχνοκρατικές», επικρατεί στην ελληνική πολιτική και αντανακλά ένα ιδεολογικό σύστημα που προτάσσει το «πολιτικό» σε σχέση με οτιδήποτε άλλο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο διοικητής της ΤτΕ, και συνέχισε:

«Αυτό φαίνεται σαφώς από το πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της εξωτερικής γνώσης και πώς τη χρησιμοποιούν στο σχεδιασμό της πολιτικής τους. Ένας τρόπος είναι η πρόσληψη μεμονωμένων εμπειρογνωμόνων ως συμβούλων των υπουργών. Πάντως, το γεγονός ότι όλοι ανεξαιρέτως αποχωρούν μαζί με την κυβέρνηση που τους προσέλαβε, αποκαλύπτει ένα βασικό πρόβλημα.

(…) Εν κατακλείδι, η δυσπιστία απέναντι στην εξωτερική γνώση οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, το προβάδισμα του «πολιτικού» έναντι του «τεχνοκρατικού». Δεύτερον, η κομματικοποίηση του ελληνικού πολιτικού βίου που οδηγεί σε πόλωση, ελαχιστοποιεί τον ενδιάμεσο χώρο, αποκλείει τη συναίνεση και υποβαθμίζει την τεχνογνωσία στο βαθμό που δεν είναι κομματικοποιημένη. Όσο εξακολουθούν να υπάρχουν αυτές οι συμπεριφορές, η εξωτερική γνώση θα διαδραματίζει περιθωριακό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων πολιτικής».

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ακόμη και οι βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις μπορούν να αλλάξουν υπό την πίεση έκτακτων συνθηκών και ότι η τραυματική εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών θα συμβάλει στη μεταστροφή των αντιλήψεων του παρελθόντος. Ήδη βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων ως προς τις αναγκαίες πολιτικές, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να εκλείψουν οι στείρες αντιπαραθέσεις μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Ως εκ τούτου, μπορεί  εύλογα να αναμένεται ότι, στο μέλλον, οι πολιτικές θα βασίζονται όλο και περισσότερο σε στοιχεία και γνώσεις και λιγότερο σε προκαταλήψεις και ιδέες».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ κατά την περίοδο της κρίσης μάς άφησαν μια πολύτιμη παρακαταθήκη: η ανάλυση των γεγονότων, η τεχνογνωσία και οι ακριβείς προβλέψεις είναι απολύτως αναγκαίες και δεν μπορούν να υποκατασταθούν από την πολιτική βούληση. Ευελπιστώ ότι αυτό το παράδειγμα δεν θα ξεχαστεί και ότι οι κυβερνήσεις στο μέλλον θα διακρίνουν πιο καθαρά την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα της ανεξάρτητης, εξωτερικής γνώσης και τεχνογνωσίας».

*Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του κ. Γ. Στουρνάρα.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

6 Responses to Σκληρή κριτική Στουρνάρα σε διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ: Μας κόστισε 86 δισ. ευρώ!

 1. Ο/Η Πάνος λέει:

  Αμφότεροι εντάσσονται στο σχήμα (λόγου) «σαρανταπέντε Γιάννηδες, ενός κοκόρου γνώση» και το επιβεβαιώνουν πλήρως. Ενδεχομένως είναι άριστοι στον τομέα τους, αλλά ως πολιτικοί ή ως κατέχοντες θέσεις ευθύνης είναι κυριολεκτικά δημόσιος κίνδυνος.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Πάνος λέει:

  Η απάντηση του Γιάνννη στον Γιάννη.

  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500078547

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Είναι αυτό που λένε, σπίτι χωρίς Γιάννη, προκοπή δεν κάνει 🙂

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  Αποσπασμα απο την απαντηση Βαρουφακη στον Στουρναρα (απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

  «Σκληρή απάντηση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, τον οποίο κατηγορούν ότι η «εκροή καταθέσεων ξεκίνησε την 3η Δεκεμβρίου 2014, όταν ο κ. Στουρνάρας διέπραξε μοναδικό ατόπημα στην παγκόσμια ιστορία των κεντρικών τραπεζών δηλώνοντας, δημοσίως, ότι φοβάται πως θα προκύψει «πρόβλημα ρευστότητας» στην αγορά» δίνουν με κοινή δήλωσή τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο Νίκος Θεοχαράκης, πρώην στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας.

  Τώρα ερχεται ο Βαρουφακης να μας πει οτι οι εκροες καταθεσεων ξεκινησαν την 3η Δεκεμβριου 2014, οταν ξερει το πανελληνιο οτι ο κοσμος με τον φοβο της «ελευσης Συριζα», σηκωνε τις καταθεσεις του ομαδικά. Και οχι βεβαια για τη δηλωση Στουρναρα, που αλλοι την ηξεραν και αλλοι δεν ειχαν ιδεα, Ο πολυς κοσμος που η ενημερωση του ειναι περισσοτερο απο το τι λεει ο φιλος του ο συγγενης του κλπ. και οχι βεβαια απο τις δηλωσεις του προεδρου της Κεντρικης τραπεζας.
  Και τωρα θυμηθηκε ο Βαρουφακης να το «καταγγειλει» δηθεν, επειδη ο Στουρναρας χθες ειπε τα πραγματα με το ονομα τους;;

  Στο δε θεμα διακυβερνησης Συριζα – Βαρουφακη τους πρωτους μηνες του 2015, δεν χρειαζεται να επαναλαβει κανεις τα χιλιοειπωμενα, οπου ακομα και οι σχολιαστες στα μπλογκς τα εχουν πει και ξαναπει. Η οικονομια κατερρευσε με την υποτιθεμενη πρωτη διαπραγματευση της δημιουργικης ασαφειας της κυβερνησης Τσιπρα-Βαρουφακη.

  Οταν οι τεχνοκρατες μιλουν εκτος πολιτικης , οι πολιτικοι ανιδρουν για να μη χαλασει το κλιμα και ο κοσμος αντιληφθει οτι αλλο η γνωση και αλλο η πολιτικη προπαγανδα. (απο οποιοδηποτε κομμα..

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η ΣΑΘ λέει:

  » Ήδη βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων ως προς τις αναγκαίες πολιτικές, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να εκλείψουν οι στείρες αντιπαραθέσεις μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών. Ως εκ τούτου, μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι, στο μέλλον, οι πολιτικές θα βασίζονται όλο και περισσότερο σε στοιχεία και γνώσεις και λιγότερο σε προκαταλήψεις και ιδέες.
  ……….οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ κατά την περίοδο της κρίσης μάς άφησαν μια πολύτιμη παρακαταθήκη: η ανάλυση των γεγονότων, η τεχνογνωσία και οι ακριβείς προβλέψεις είναι απολύτως αναγκαίες και δεν μπορούν να υποκατασταθούν από την πολιτική βούληση. Ευελπιστώ ότι αυτό το παράδειγμα δεν θα ξεχαστεί και ότι οι κυβερνήσεις στο μέλλον θα διακρίνουν πιο καθαρά την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα της ανεξάρτητης, εξωτερικής γνώσης και τεχνογνωσίας».

  Κάπως έτσι, (με τη λογική, δηλαδή, του σοφού και πρακτικού νοικοκύρη που εκφράζει εδώ ο Στουρνάρας), αποτρέπονται οι χρεοκοπίες και ξεπερνιούνται κρίσεις σαν κι αυτήν, και όχι με τις ιδεοληψίες και τις μπούρδες περί «πολιτικής λύσης» που εξέφρασαν (και εν πολλοίς εξακολουθούν να υποστηρίζουν) επικίνδυνοι πολιτικοί κλόουν τύπου Μεγαλέξη και Μπαρουφάκη.

  Τι θα πει «πολιτική λύση», ρε πολιτικά ρεντίκολα;

  Όταν χρωστάς, ή πληρώνεις ή χρεοκοπείς και υφίστασαι τις συνέπειες.
  Όταν επί δεκαετίες δανείζεσαι και σκορπάς ασυλλόγιστα ασύγκριτα πάνω από τις δυνάμεις σου, δεν μπορείς μετά να πας στον δανειστή σου και να του πεις:
  «Μάγκες, το ταμείον είναι μείον. Επειδή όμως είμαι λαός περιούσιος, εθνικά ανεξάρτητος και υπερήφανος, και επειδή είμαι και αριστερός ‘άμα λάχει να πούμε’, θα σας κάμω μια ξήγα:
  Χαρίστε μου το 60% τουλάχιστον, και τα υπόλοιπα να σας τα δίνω λίγα-λίγα, εάν και εφ’ όσον ‘κονομήσω. Αλλιώς, μάγκες, ‘το κάνω Κούγκι’ και τα χάνετε όλα…»

  Στη θέση του δανειστή, κάθε λογικός άνθρωπος θα απαντούσε:

  Άντε, ρε, και γα@@θείτε!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s