Τελειώνει ο χρόνος της κυβέρνησης…

Η κυβέρνηση υποσχόταν πως θα τα πάρει από το μεγάλο κεφάλαιο και θα τα μοιράσει στους μικρομεσαίους και το λαό. Καθώς όμως μεγάλο κεφάλαιο δεν υπάρχει επαρκές στην Ελλάδα ή αν υπήρχε έχει πάρει τα μέτρα του, η κυβέρνηση προσπαθεί να τα πάρει απ’ όσους έχουν δουλειά ακόμη και να τα δώσει σε αυτούς που απασχολεί στο δημόσιο ή έχουν βγει σε σύνταξη.

Μοιραία η κυβέρνηση βάζει λουκέτο σε ό,τι έχει απομείνει ανοιχτό ακόμη, με αποτέλεσμα στο τέλος να προκαλέσει μεγαλύτερη ακόμη ζημιά σε όλους.

capital  /  Τελειώνει ο χρόνος της κυβέρνησης…  /  Του Κώστα Στούπα

Η παράταξη του κ. Τσίπρα, μετά ένα χρόνο διακυβέρνησης και  με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών ανακαλύπτει την γοητεία του καπιταλισμού. Εκεί που πέρυσι και παλαιότερα απειλούσε όσους αποτολμούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα πως θα χάσουν τα λεφτά τους, τώρα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και προσπαθεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, εγχώριες και ξένες.

Χρειάστηκε ένας χρόνος στην καρέκλα της εξουσίας με αντίστοιχη πρόσβαση στο «βάζο με το μέλι» που προσφέρει αυτή, για να ανακαλύψουν πως η ευημερία συναρτάται της παρουσίας ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η βασική αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν το 2015 έλεγε πως η ευημερία προκύπτει με κρατικοποιήσεις των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και την φορολόγηση του κεφαλαίου προκειμένου να γίνει αναδιανομή πλούτου προς τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Μετά ένα χρόνο και μερικούς μήνες στην εξουσία, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να αυξήσει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, αλλά τα στελέχη δαπανούν όλο το διαθέσιμο χρόνο και άπειρα επικοινωνιακά τρικ για να αποδείξουν πως οι μειώσεις εισοδημάτων δεν είναι μειώσεις.

Από την ώρα που η πραγματικότητα άρχισε να ακουμπά το πορτοφόλι, διαλύοντας  τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, επιστρατεύονται  επιχειρήματα  πως οι πλουσιότεροι έχουν χάσει περισσότερα, και πως αυτό αποτελεί την ειδοποιό διαφορά της αριστερής διακυβέρνησης. Δηλαδή, η μείωση των οικονομικών ανισοτήτων προς τα κάτω…

Η κυβέρνηση υποσχόταν πως θα τα πάρει από το μεγάλο κεφάλαιο και θα τα μοιράσει στους μικρομεσαίους και το λαό. Καθώς όμως μεγάλο κεφάλαιο δεν υπάρχει επαρκές στην Ελλάδα ή αν υπήρχε έχει πάρει τα μέτρα του, η κυβέρνηση προσπαθεί να τα πάρει απ’ όσους έχουν δουλειά ακόμη και να τα δώσει σε αυτούς που απασχολεί στο δημόσιο ή έχουν βγει σε σύνταξη.

Μοιραία η κυβέρνηση βάζει λουκέτο σε ό,τι έχει απομείνει ανοιχτό ακόμη, με αποτέλεσμα στο τέλος να προκαλέσει μεγαλύτερη ακόμη ζημιά σε όλους.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επιτελεί σημαντική υπηρεσία στην οικονομία και τη χώρα.

Η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έζησε μια περίοδο ευημερίας λόγω δανεικών και επιδοτήσεων. Η ευημερία αυτή είχε σαν συνέπεια να αναπτυχθεί και συντηρηθεί μια οικονομία που ήταν κρατικοδίαιτη και στηριζόταν στις θέσεις εργασίας που δημιουργούσαν οι εισαγωγές.

Για να προκύψει ένα καινούργιο εξωστρεφές παραγωγικό  μοντέλο θα πρέπει να καταστραφεί το παλιό που στηριζόταν στο εμπόριο και τις εισαγωγές. Ένα μέρος αυτού του τύπου οικονομικής δραστηριότητας έχει καταστραφεί τα τελευταία χρόνια μετά τη χρεοκοπία.

Με τις αυξήσεις των φόρων και των εισφορών ο ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει την καταστροφή τους επόμενους μήνες, καθώς  η διεύρυνση της φορολογίας σε μια συρρικνωμένη φορολογική βάση δεν μπορεί να αποφέρει αύξηση ή έστω συντήρηση των εσόδων.

Κατά συνέπεια  είναι θέμα χρόνου να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» των δαπανών και η κρίση να αγγίξει και το σκληρό πυρήνα του πελατειακού κράτους.

Κατ’ αυτήν την έννοια η κυβέρνηση της αριστεράς επιτελεί το σημαντικότερο έργο στην διαδικασία της δημιουργικής καταστροφής που προϋποθέτει η αναγέννηση μιας οικονομίας.

Φυσικά θα χρεωθεί και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Ήδη, έχει αρχίσει να το χρεώνεται  καθώς δημοσκοπικά καταρρέει, ενώ πέριξ του πρωθυπουργικού Μεγάρου έχει απαγορευτεί η ελεύθερη προσέγγιση.  Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος όπου εμφανιστούν γίνονται δεκτά όλο και με «θερμότερες» εκδηλώσεις.

Μετά το καλοκαίρι το αργότερο, όταν τα νέα μέτρα θα έχουν ολοκληρώσει το κύκλο της αφαίμαξης, η κατάσταση για την κυβέρνηση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Καμιά κυβέρνηση με όσες αργομισθίες και να πληρώσει σε ένα σκληρό πυρήνα δεν μπορεί να σταθεί σε ένα διευρυνόμενο εχθρικό κοινωνικό περιβάλλον.

Από το 2010 και μετά είχαμε 4 κυβερνήσεις σε 6,5 χρόνια, δηλαδή μία κάθε 1,6 χρόνια. Η παρούσα κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι  συμπληρώνει το μέσο όρο.

Οι ενδείξεις συγκλίνουν πως δεν θα αλλάξει κατά πολύ το μέσο όρο διάρκειας ζωής των τελευταίων κυβερνήσεων.  Από τώρα μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή ο μέσος όρος αλλάζει μόνο από 1,6 σε 1,8 χρόνια (7,5 /4=1,8). Η κυβέρνηση Σαμαρά άντεξε 2,5 χρόνια, η κυβέρνηση ΓΑΠ περί τα 2 και η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι αυτή που ρίχνει το μ.ο με μερικούς μήνες. Ο κ. Τσίπρας συμπληρώνει τα 2 χρόνια το Φεβρουάριο του 2017.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

10 Responses to Τελειώνει ο χρόνος της κυβέρνησης…

 1. Ο/Η Ενη λέει:

  «Κατ’ αυτήν την έννοια η κυβέρνηση της αριστεράς επιτελεί το σημαντικότερο έργο στην διαδικασία της δημιουργικής καταστροφής που προϋποθέτει η αναγέννηση μιας οικονομίας.

  Συμφωνα λοιπόν με το αρθρο, η αναγεννηση της οικονομίας προβλεπεται να γινει μετα το Φεβρουαριο 2017 (οποτε πελειωνει , κατα τους υπολογισμους, και η θητεια Τσιπρα)

  και αυτό βεαια προυποθετει οτι γινονται εκλογες και ερχεται μια αλλη κυβερνηση..

  Ε, αυτό που θα ηθελε κανεις να διαβασει, (δεν ειναι μια καταγραφη των προηγουμενων γεγονοτων, των χιλιοειπωμενων)
  αλλά αν υπαρχει το σχεδιο της «αναγεννησης της οικονομιας» , και εαν εχει προταθει απο καποια πολιτικη δυναμη, που ενδεχομενως θα κερδισει και τις εκλογες.

  Τι σχεδιο εχει προταθειι για το μελλον κ. Στουπα, οχι τι εχει γινει και τι γινεται τωρα,

  που δεν θα ειναι βεβαια μια αντιγραφή αυτων που συμβαινουν τωρα, αλλά κατι εντελως διαφορετικό.;;
  Αυτή ειναι η καιρια ερωτηση.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Mitsos λέει:

  Δεν υπάρχει δημιουργική καταστροφή όπως δεν υπάρχει δημιουργική ασάφεια.. Υπάρχει μόνο καταστροφή ή μόνο δημιουργία. Οι τύποι αυτοί όπως και οι προηγούμενοι είναι ηλίθιοι διότι μόνο ένας ηλίθιος θεωρεί ότι όταν καταστρέψεις τα πάντα σε μια χώρα και αξαυλώσεις το εισόδημα του κοσμάκη, ξαφνικά από το πούθεν θα έρθει η ανάπτυξη και θα γίνει εξαγωγική αναγκαστικά. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σήμερα που η εργασία είναι αυτοματοποιημένη και το εργατικό κόστος είναι το μικρότερο σε σχέση με μια σειρά άλλα κόστη.

  Και όποιος αμφιβάλλει ας μου βρει μια χώρα ιστορικά που αναπτύχθηκε αφού πρώτα εκθεμελιώθηκε. Το μόνο παράδειγμα που υφίσταται στον πλανήτη είναι η Γερμανία και η Ιαπωνία, αλλά αναπτύχθηκαν πάνω στα αποκαίδια της Ευρώπης και της Ασίας που αυτοί δημιούργησαν, έφαγαν άπειρα ποσά δολλαρίων από την Αμερική για να ξαναχτίσουν την οικονομία τους και δεν πλήρωσαν ποτέ αποζημιώσεις και χρέη σε αυτούς που κατέστρεψαν. Αυτό έγινε μια φορά και αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Και μάλιστα αυτά τα κράτη ξαναχτίστηκαν από την Αμερική διότι έπρεπε να παίξουν έναν ρόλο απέναντι στη Ρωσία και στην Κίνα και ανασυντάχθηκαν διότι είχαν έτοιμες υποδομές, πολυτεχνεία και πανεπιστήμια, είχαν δηλαδή ήδη μπεί στην λεγόμενη βιομηχανική επανάσταση.

  Εδώ η δημιουργική καταστροφή, το πολύ πολύ να φέρει ένα μέρος του πορνοτουρισμού του πλανήτη στην Ελλάδα.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Mitsos λέει:

  Οσο για τον χρόνο της κυβέρνησης ότι τελειώνει.. ας κρατήσουν μια πισινή οι κύριοι στο Κάπιταλ.. Διότι οι κύριοι αυτοί είναι αποφασισμένοι για να κρατήσουν τις καρέκλες να κάνουν τα πάντα. Εχουν γίνει τα καλύτερα φιλαράκια με τον Σόιμπλε και τη Δρακουλέσκου, κάνουν όλα τα χατήρια στη Νιούλαντ και τον Χοχστάιν. Πίνουνε καφεδάκι με τον Αμερικάνο πρέσβη κάθε απόγευμα.. Γενικώς τα κάνουν όλα, τα ψηφίζουν όλα και συμφέρουν διότι ελέγχουν τον συνδικαλισμό… Είναι και «ανθρωπιστές», ενώ όλοι οι άλλοι είναι φασίστες και νεοφιλελεύθεροι. Αν δεν γίνει καμιά στραβή με την Τουρκία τους βλέπω να μακροημερεύσουν. Εδώ καίγεται το Παρίσι και ο Ελληνάρας την Κυριακή που ψηφίζανε το μνημόνιο είχε γεμίσει τις καφετέριες και τα καφενεία και έπαιζε πρέφα.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @Mitsos
  «Δεν υπάρχει δημιουργική καταστροφή όπως δεν υπάρχει δημιουργική ασάφεια»
  Δεν είναι ακριβώς έτσι Μήτσο. Ο πρώτος όρος, η δημιουργική καταστροφή, είναι μια πραγματικότητα σε κάθε ελεύθερη οικονομία (καπιταλιστική αν προτιμάς) και δηλώνει την «καταστροφή» μιας παραγωγικής μονάδας ή και ολόκληρου τομέα, όταν αυτός δεν είναι πια ανταγωνιστικός ή κάποια νεότερη τεχνολογία τον κάνει αναχρονιστικό. Ο Μαρξ τον είχε αποκαλέσει αν θυμάμαι καλά «επαναστατικοποίηση των μέσων παραγωγής», είναι πάρα πολύ συνηθισμένος και συνιστά τον κύριο λόγο που ο καπιταλισμός έχει την ικανότητα να ανανεώνεται. Είναι βάρβαρος, αγνοεί τον ανθρώπινο παράγοντα, στέλνει ανθρώπους στα σκουπίδια αλλά είναι αποτελεσματικός.

  Ιστορικά παραδείγματα υπάρχουν πολλά αν θες να ψάξεις λίγο, θα σου δώσω ένα μόνο. Η περίφημη βιομηχανία «Ελβιέλα» που είχε γίνει συνώνυμη με τα παπούτσια για σπορ, χρησιμοποιούσε για χρόνια βουλκανισμένο καουτσούκ και δεν θέλησε να το αντικαταστήσει με τα διάφορα νεότερα πολυμερή υλικά όπως το pvc που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του ’50 και αργότερα, με αποτέλεσμα να παρακμάσει και τελικά να κλείσει.

  Σημειώνω ότι οι προγραμματισμένες κρατικές οικονομίες των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού», ήταν τόσο δυσκίνητες που δεν μπορούσαν εύκολα να ενσωματώσουν τις εξελίξεις. Ένας από τους λόγους της πτώσης τους.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  Νικο Π.
  Σωστή η επεξηγηση. Η ιδεα «δημιουργικη καταστροφή» προερχεται απο τη φιλοσοφία (Nietzsche) και ο Σουμπετερ «εισηγαγε» τον ορο στην οικονομία.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Διαγράμματα (συναρτήσει του χρόνου) «δημιουργικής καταστροφής» με αλλαγές στις τεχνολογίες καισ την οργανική συνθεση του κεφαλαίου:
  Οι «τεσσαρακονταετείς» κύκλοι εντος του καπιταλιστικού συστήματος («κύκλοι Σουμπέτερ – Κοντράτιεφ»):

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Μια πιο λεπτομερής εικόνα των μακροπερίοδων κυμάτων Κοντράτιεφ (χωρίς την αισιόδοξη εικασία για ανοδική γενική τάση), που δείχνει σαφώς την τεράστια καταστροφή κεφαλαίων στις περιόδους τεχνολογικής αλλαγής

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @aftercrisis
  Πριν από πάρα πολλά χρόνια είχα δει κάπου ένα συσχετισμό ανάμεσα στις καμπύλες που παραθέτεις και το ξεκίνημα μεγάλων πολεμικών συγκρούσεων. Aναφερόταν μάλιστα και το όνομα του… Χένρι Κίσσινγκερ, ως έχοντος σημαντική συνεισφορά στο πρόβλημα. Ξέρεις τίποτα;

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Mitsos λέει:

  Eδώ δεν έχουμε αλλαγή τεχνολογίας και επιστημονική πρόοδο όπου φεύφει το παλιό και έρχεται το καινούριο. Εδώ έχουμε κάτι γελοία πλάσματα που ξεπουλάνε τη χώρα, τη διαλύουν και αυτό όλο το ονομάζουν, επειδή κάπου έτσι άκουσαν μια μαλακία από κανένα ψευτοδιανοούμενο, δημιουργική καταστροφή. Κατά τον ιδιον τρόπο τις διαπραγματεύσεις που τις ειδαν για πληρωμένες διακοπές τις ονόμασαν δημιουργική ασάφεια και το μόνο που δεν έκαναν ήταν να διαπραγματευθούν. Τρώγανε το χρόνο και πήγαν στο τέλος και υπέγραψαν τα διπλά από αυτά που ζητούσαν οι Γερμανοί.

  Εχει βγει και ο Αφτερ και μας λέει για τα κύματα Κοντράτιεφ, λες και εδώ στην Ελλάδα έχουμε δημιουργία νέων βιομηχανιών που αντικαθιστούν κλάδους της παλαιάς οικονομίας. Εδώ κλείνει το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο, τώρα θα πάρουν σειρά οι βιομηχανίες μπύρας και μετά δεν ξέρω ποιος άλλος κλάδος θα βάλει λουκέτο με τους φόρους που πάνε και αυξάνουνε κάθε μέρα.

  Το μνημόνιο δεν βγαίνει και για να κοροιδεύουν τον κόσμο έχουν εφεύρει ένα σωρό μαλακίες που τις πετάνε και νομίζουν πως κάνουν και τίποτα σπουδαίο. Την Κυριακή όμως ξυρίζουνε το γαμπρό λένε στο χωριό μου και θα ρθει η ώρα που θα μετράνε τις ραβδές που θα τρώνε στα πλευρά.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Mitsos,
  η ελληνική κρίση είναι μέρος της παγκόσμιας κρίσης που ξεκίνησε το 2008 (με πυροκροτητή τα σκασμένα ακίνητα στις ΗΠΑ)
  Απλά, το πιο αποτυχημένο κράτος της Ευρώπης υπέστη τις πιο μεγάλες συνέπειες. Και λόγω της ασύλληπτα παραφουσκωμένης προιστοριας (ιδίως 2000-2008) , και επειδή αντέδρασε στην κρίση με τον πιο αυτοκαταστροφικό (και βλακώδη) τρόπο.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.