Ο Τσίπρας είχε «αυταπάτες». Οι άλλοι;

Protagon  /  Ο Τσίπρας είχε «αυταπάτες». Οι άλλοι;  /  Γιώργος Καρελιάς

Μερικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι, εκτός από τον νυν Πρωθυπουργό, οι αυταπάτες και τα ψέματα κάλυπταν ευρύ φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε «αυταπάτες», όπως παραδέχτηκε ο ίδιος. Το βέβαιο είναι ότι είπε και πολλά ψέματα. Τι από τα δύο υπερισχύει δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμο και δεν έχει νόημα πλέον. Το ένα είναι χειρότερο από το άλλο.  Αλλά με τη συζήτηση αυτή δεν βγαίνει άκρη.

Υπάρχει, όμως, ένα ερώτημα: ο Τσίπρας και οι συν αυτώ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι μόνοι που είχαν «αυταπάτες» ή είπαν ψέματα; Μόνοι τους τα επέβαλαν στο 36% του εκλογικού σώματος; Μήπως υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα σε όλο το φάσμα της πολιτικής, πνευματικής και κοινωνικής ζωής, που τους σιγοντάρισαν, καλλιέργησαν «αυταπάτες» και, σήμερα που αυτές αποκαλύπτονται, οι περισσότεροι σιωπούν, σαν να μην έχουν καμιά συμμετοχή στην πολλαπλή ζημιά που έχει επέλθει;

Τι σημαίνει «αυταπάτες»; Για να πάρουμε την καλή εκδοχή της έννοιας, όλοι όσοι ακολούθησαν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτές, πίστευαν χοντρικά σε τρία πράγματα:

  • Οτι θα σκίσει τα παλιά Μνημόνια και δεν θα υπογράψει νέο, δικό του. Κι αν το δεύτερο είναι εν μέρει θεμιτό να το πίστευαν (ένα αριστερό κόμμα θα κάνει το παν, ώστε να μην φέρει νέα δεσμά), το πρώτο αγγίζει τα όρια της αφέλειας, για να μην πούμε της βλακείας.
  • Οτι θα διαγράψει μονομερώς ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Πρόκειται για την καουμπόικη αντίληψη της πολιτικής, που δεν ευδοκιμεί στον σύγχρονο κόσμο, πόσο μάλλον όταν αφορά μια  μικρή χώρα, που ανήκει σε μια παγκόσμια νομισματική ένωση.
  • Οτι, παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι, θα αποδεχθούν τις απαιτήσεις της νέας κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με εκείνο το αμίμητο του Τσίπρα «αποκλείεται να μην το δεχθεί η κυρία Μέρκελ».
  • Oτι, παρόλα αυτά, θα μπορεί να ασκήσει απλόχερη οικονομική πολιτική, με  αυξήσεις μισθών και συντάξεων, με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, με μετατροπή της εργασιακής ζούγκλας σε όαση. Κι αν το δεύτερο είναι μια θεμιτή αυταπάτη(μια αριστερή κυβέρνηση επιβάλλεται να επαναφέρει, για παράδειγμα, τις συλλογικές συμβάσεις), το πρώτο ήταν εκτός τόπου και χρόνου για όποιον γνώριζε την κατάσταση του ταμείου του κράτους. Και ο κ. Τσίπρας γνώριζε, είχε προειδοποιηθεί (εδώ).

Ποιοι, λοιπόν, τα πίστευαν ή έκαναν ότι τα πίστευαν όλα αυτά, εκτός από τον κ. Τσίπρα και τους συν αυτώ; Ας δούμε σκόρπια παραδείγματα:

  1. Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως βουλευτής της  αντιπολίτευσης, ήταν σταθερά στο «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο. Ηταν ένας από τους κατ’ εξοχήν πολιτικούς-διανοούμενους, που καλλιεργούσαν την αντίληψη ότι τα Μνημόνια ήταν αντισυνταγματικά και ότι η Τρόϊκα ήταν αντιθεσμική εξουσία. Βεβαίως, αυτά τα έλεγε κυρίως επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου (εδώ), διότι μετά, ως βουλευτής της ΝΔ, ψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο, της κυβέρνησης Παπαδήμου, για να μη διακινδυνεύσει τη διαγραφή από το κόμμα του. Αλήθεια, σήμερα, που η κυβέρνηση Τσίπρα υπογράφει το τρίτο (και είναι στα σκαριά τέταρτο…) Μνημόνιο και η Τρόικα, μετονομασμένη σε «Θεσμούς», συμπεριφέρεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, γιατί ο κ. Παυλόπουλος έχει καταπιεί τη γλώσσα του; Η απάντηση  είναι απλή: διότι ο κ. Παυλόπουλος ανήκει σε εκείνο το ευρύτερο πλέγμα εξουσίας, που έφεραν τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Είτε συμμεριζόμενοι τις «αυταπάτες» του(η αθώα εκδοχή) είτε  λέγοντας τα ίδια ψέματα. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, ως Πρόεδρος πλέον, είπε στον Πρωθυπουργό ότι του χρόνου θα φορέσει γραβάτα, διότι δεν θα έχουμε Μνημόνιο (εδώ). Δηλαδή, ακριβώς ό,τι και ο Πάνος Καμμένος (εδώ).
  2. Τι συνδέει τους κυρίους Παυλόπουλο και Καμμένο, εκτός από τις  αντιμνημονιακές «αυταπάτες»; Και οι δύο ανήκουν σ’ αυτό το ευρύτερο πλέγμα εξουσίας, που υποστήριξε τον κ. Τσίπρα. Λέγεται «καραμανλισμός». Ο Κώστας Καραμανλής, είναι αλήθεια, δεν εκτίθεται, διότι δεν μιλάει δημοσίως. Πάντως, δικοί του άνθρωποι διοχέτευαν στα μέσα ενημέρωσης πόσο «πάει» τον κ. Τσίπρα(εδώ). Σ’ αυτόν αποδίδεται η φράση «τα πάει καλά ο μικρός». Γι’ αυτό το πλέγμα εξουσίας μίλησε χαρακτηριστικά  ο Ευάγγελος Βενιζέλος (εδώ).
  3. Αλλά δεν είναι μόνον οι πολιτικοί. Πόσοι από τους λεγόμενους «πνευματικούς ανθρώπους» (ή «των γραμμάτων και των τεχνών») συντάχθηκαν με τις «αυταπάτες» και με πύρινες διακηρύξεις καλλιέργησαν ένα κλίμα που δεν αντιστοιχούσε με την πραγματικότητα; Ολοι αυτοί «εξαπατήθηκαν» από τον κ. Τσίπρα ή μήπως συνειδητά έπαιξαν το παιχνίδι του, για διάφορους λόγους ο καθένας; Πώς μπορεί κανείς να δεχθεί ότι άνθρωποι με κρίση πάνω από το μέσο όρο «παρασύρθηκαν» και υποστήριξαν αθώα κάτι που για τον κοινό νου φαινόταν ανέφικτο; Χαρακτηριστικά παραδείγματα εδώ και εδώ. Το ότι αρκετοί από αυτούς είναι σήμερα σε κρατικές θέσεις, ας εκτιμηθεί δεόντως.
  4. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, παράδειγμα τα μέσα ενημέρωσης. Πολλά από τα οποία, ακόμα και από τα λεγόμενα αστικά ή συστημικά, καλλιέργησαν αυταπάτες είτε για την ικανότητα Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ να …αλλάξουν την Ευρώπη είτε για τους κακούς ξένους, στους οποίους αποδίδουν σταθερά την κακοδαιμονία μας (ενδεικτικά εδώεδώκαι εδώ).

Το συμπέρασμα είναι προφανές. Εκτός από τον κ. Τσίπρα και τους συν αυτώ, πλήθος άλλων ανθρώπων με δημόσια παρουσία και επιρροή «παραπλανήθηκαν» και, με το δημόσιο λόγο τους, παραπλάνησαν χιλιάδες ή και εκατομμύρια ψηφοφόρους, καλλιεργώντας τους «αυταπάτες», τις οποίες σήμερα οι πολλοί πληρώνουν.

Ασφαλώς ο ηγέτης και οι περί αυτόν έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη. Αλλά και οι άλλοι, που τους σιγοντάρισαν ή απέκρυψαν  συνειδητά την αλήθεια, είναι συνυπεύθυνοι.  Φέρθηκαν-και αυτοί- τυχοδιωκτικά. Ανεύθυνος δεν είναι κανένας ούτε για τις αυταπάτες και τα ψέματα ούτε για την ψήφο του. Οπως έλεγε ο Ζαν Πολ Σαρτρ «δεν υπάρχουν αθώα θύματα».

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

10 Responses to Ο Τσίπρας είχε «αυταπάτες». Οι άλλοι;

  1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Εξαιρετικό. Μένει τώρα να διαπιστώσουμε πότε θα πάμε στο επόμενο στάδιο, να βγουν και να αποκηρύξουν τον Τσίπρα. Εκτός αν τους δώσει κάτι τις. Οι Λαφαζαναραίοι τουλάχιστον δεν ζήτησαν τίποτα για να παραμείνουν.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Ξέρει κανείς τι έχουν απογίνει όλοι αυτοί η συριζοπαθείς διανοούμενοι;

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η zepos λέει:

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Επιλογή της Ελλάδας ήταν η επιβολή περισσότερων φόρων, έναντι της περαιτέρω περικοπής των δαπανών, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis.
    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα τονίζαμε ότι οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη παρά η αύξηση των φόρων όμως η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την επιβολή φόρων».

    http://www.capital.gr/oikonomia/3125795/dombrovskis-i-elliniki-kubernisi-epelexe-tous-forous

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    http://www.liberal.gr/arthro/50030/politiki/2016/nd-o-k-tsipras-na-apantisei-an-sugkalupse-upothesi-pou-ekthetei-ti-chora.html

    ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας να απαντήσει αν συγκάλυψε υπόθεση που εκθέτει τη χώρα

    Να δώσει εξηγήσεις, καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η ΝΔ, σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» το οποίο τον εμπλέκει σε υπόθεση συγκάλυψης σερξουαλικής παρενόχλησης απο τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα.

    Όπως αναφέρεται στυην ανακοίνωση της ΝΔ «Η στενή σχέση του, με τον ηγέτη της Βενεζουέλας κ. Μαδούρο ήταν γνωστή από καιρό. Αυτό όμως που δεν ήταν γνωστό, είναι ότι, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έφτανε στο σημείο να πρωταγωνιστήσει σε μια πρωτοφανή συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα μας από πρέσβη της Βενεζουέλας, με θύματα Ελληνίδες εργαζόμενες.

    Και η ανακοίνωση καταλήγει «να απαντήσει, αν συγκάλυψε μια υπόθεση που εκθέτει τη χώρα, για να μην πληγωθεί το γόητρο της τότε ανερχόμενης «Αριστεράς».

    Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ είναι η ακόλουθη:

    «Ο έχων «αυταπάτες» κ. Τσίπρας, που επί χρόνια επικαλείται το δήθεν ηθικό του πλεονέκτημα, αποκαλύφθηκε.

    Η στενή σχέση του με τον ηγέτη της Βενεζουέλας κ. Μαδούρο ήταν γνωστή από καιρό.

    Αυτό όμως που δεν ήταν γνωστό, είναι ότι, όπως προκύπτει από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έφτανε στο σημείο να πρωταγωνιστήσει σε μια πρωτοφανή συγκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα μας από πρέσβη της Βενεζουέλας, με θύματα Ελληνίδες εργαζόμενες.

    Αυτός είναι ο σεβασμός του κ. Τσίπρα για τις εργαζόμενες γυναίκες;

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να δώσει εξηγήσεις.

    Να απαντήσει, αν συγκάλυψε μια υπόθεση που εκθέτει τη χώρα, για να μην πληγωθεί το γόητρο της τότε ανερχόμενης «Αριστεράς»».

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η nikiplos λέει:

    άντε ας μην κλαίμε… την εργολαβία την έχει αναλάβει ο Στάθης…

    http://www.gazzetta.gr/plus/article/921225/dimoskopisi-panepistimioy-makedonias-10-monades-mprosta-i-nd
    οσονούπω δηλαδή…

    τι νόημα έχει τι λένε οι Ευρωπαίοι?

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η δεξιος λέει:

    96% επιδοκιμασία είχε τις πρώτες ημέρες ο Τσίπρας.Ο Μπαλτάκος βάραγε προσοχές,ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος έκανε προσευχές,ο φιλόσοφος Γιανναράς πανηγύριζε και ο Πολύδωρας εξέδωσε βιβλίο για το τέλος των μνημονίων.
    Είναι τόσοι πολλοί αυτοί που εκτέθηκαν ώστε μπορούν να κατηγορούν για «υπονομευτές» και «τρόικα εσωτερικού» όσους δεν τον πίστεψαν.Στο κάτω κάτω η πλειοψηφία το έχαψε και η πλειοψηφία έχει πάντα δίκιο.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε ενημερωθεί για τη… δράση του απεσταλμένου του στην Αθήνα μέσω επιστολής που του είχε στείλει τον Μάρτιο του 2013 ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας του εφιστούσε την προσοχή στον πρόεδρο της Βενεζουέλας για το «ευαίσθητο θέμα» που είχε προκύψει με τον πρέσβη στην Αθήνα, ζητώντας την παρέμβασή του.

    «Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδας που θα δημοσιοποιούσαν το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα», ανέφερε η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα.

    Πηγή: Σάλος από τις αποκαλύψεις για τον ερωτύλο πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα! [pdf] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/266929/salos-apo-tis-apokalypseis-gia-ton-erotylo-presvi-tis-venezoyelas-stin-athina-pdf#ixzz48exBPssl

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η zepos λέει:

    Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ δεν ζήτησε φόρους, η κυβέρνηση τους επέλεξε
    http://www.protothema.gr/economy/article/578190/dobrovskis-i-elliniki-kuvernisi-epelexe-tous-forous/

    Το ευκολάκι για να βγούμε θύματα είναι να ρίξουμε όλο το φταίξιμο για την επιστροφή σε ύφεση στους δανειστές και σε όλους τους άλλους «εχθρούς» της ελλάδας. Οι ξένοι που μας επιβάλλουν λιτότητα κλπ κλπ ένα σανό – τσίχλα διαρκείας…
    Πάντως οι μετακλητοί κολλητοί μας φτάνουν αισίως τις 4650 χιλ ευρώ μηνιαίως..χώρια τα εξτρα!
    Μια άθλια δήθεν αριστερά με μοναδικό σκοπό την αλητεία και καταλήστευση του ταμείου..

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.