Ο Κ. Καραμανλής ως «εταίρος της κυβέρνησης Τσίπρα»

Τον …κουρασμένο εννοούσε ο Βενιζέλος;  

Το βέβαιο είναι ότι είναι εδώ, παρών και κουνά νήματα από το παρασκήνιο. Κι αυτό δεν ξέρει κανείς αν είναι καλό ή κακό για τη χώρα. Το σίγουρο είναι πως είναι εξωθεσμικό. Και άγνωστο αν δημιουργεί πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά, αυτό θα φανεί. Τέτοια θέματα, όταν σοβαρεύουν δεν κρύβονται.

Liberal  /  Ο Κ. Καραμανλής ως «εταίρος της κυβέρνησης Τσίπρα»  /  Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης

Δεν είναι ίσως γνωστό στην πλειονότητα των πολιτών, ότι λίγους μήνες πρίν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και ενώ ήταν πρωθυπουργός ο Α. Σαμαράς, αντιμετωπίζοντας τη σχεδόν βέβαιη πτώση λόγω της εκλογής προέδρου δημοκρατίας, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρας προσέγγισε τον Κώστα Καραμανλή και του ζήτησε να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν απέρριψε αμέσως την πρόταση, ενώ οι σύμβουλοί του τον προέτρεπαν να δεχτεί. Αφού το σκέφτηκε καλά αρνήθηκε, αλλά… Αλλά, στην έκκληση του Αλέξη Τσίπρα να του προτείνει μια εναλλακτική λύση από το χώρο του, εκείνος «του έδωσε» τον έμπιστό του Προκόπη Παυλόπουλο.

Τα λέω τώρα αυτά, γιατί εχτές, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών». έκανε μια σοβαρή καταγγελία, ότι η κυβέρνηση στηρίζεται από έναν  «τρίτο, αθέατο εταίρο από το χώρο της αντιμνημονιακής δεξιάς», χωρίς να κατονομάσει ποιόν εννοεί, ενώ μιλάει για τον Κώστα Καραμανλή.

Τον οποίο μάλιστα εντάσσει στην αντιμνημονιακή πλευρά «από αδράνεια», όπως είπε, μήπως και δεν καταλάβει ακριβώς κάποιος για ποιόν μιλάει…

Και το είπε απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τον Κ. Μητσοτάκη, για να προσθέσει ότι εκεί «υπάρχει θέμα στη Ν Δημοκρατία». Προφανώς θέλοντας μ αυτή τη φράση να ανάψει φωτιές στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι σχέσεις του Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα και το περιβάλλον του πύκνωσαν από τον Ιανουάριο του 2015 και ίσως μπορεί να θυμηθεί ο αναγνώστης μία κουβέντα του πρώην πρωθυπουργού, που διέρρευσε τεχνηέντως στον Τύπο, κατά τη διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» με την τρόικα τον Φεβρουάριο του 2015 για την παράταση του δεύτερου μνημονίου.

Είχε πει τότε ο Κ Καραμανλής «καλά τα πάει ο μικρός» και κατ’ άλλους, συμπλήρωσε «καλύτερα από τους άλλους».

Στη συνέχεια η «εμφανής» για τους γνωρίζοντες παρουσία του κοντά στον Α. Τσίπρα περιορίζεται σε επίπεδο συμβουλών όταν βρίσκεται στην ανάγκη να καταφύγει εκεί η παντελώς άπειρη κυβέρνηση, κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και Ευρώπης.

Τις παραμονές, όμως, των καθοριστικών αποφάσεων τον Ιούνιο του 2015 για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη και για την εφαρμογή ή όχι της γραμμής, που είχε σχεδιάσει ο άπειρος πρωθυπουργός με τον εξ ίσου άπειρο και ανεύθυνο υπουργό του Γιάννη Βαρουφάκη, εκλήθη στο τηλέφωνο «ο από μηχανής θεός» και συμβούλεψε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο να μη διαταραχτεί ο ευρωζωνικός δρόμος της χώρας.

Ο Α Τσίπρας αποδείχτηκε καλός μαθητής σ αυτό και με τις προτροπές και άλλων συντηρητικών σαν τον κ Δραγασάκη η χώρα εξακολουθεί το δρόμο, που όλοι ζούμε.

Όταν, όμως, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει το κόμμα του από την «επαναστατημένη αριστερά», για να μπορέσει να πολιτευτεί απρόσκοπτα «επαναστατικά καπιταλιστικά» και έκανε εκλογές, χρειάστηκε να στήσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, που να μην είναι μακριά του και ανεξέλεγκτη.

Εκεί απευθύνθηκε πάλι στις υπηρεσίες του Κ Καραμανλή για έναν φερέγγυο υπουργό Εξωτερικών τουλάχιστον, και έναν μεταναστευτικής πολιτικής, γιατί τα θέματα με την Τουρκία ήταν σε πολύ λεπτό σημείο.

Και είδεν ο θεός ότι καλώς και έδωκεν αυτώ Μολυβιάτην και Μουζάλαν και άλλους να πορεύεται. Και εγένοντο εκλογές.

Μετά τη νίκη του Σεπτεμβρίου ο Α. Τσίπρας παρακάλεσε τον Κ Καραμανλή για παραμονή των δύο υπουργών που προανέφερα. Ο μεν «παππούς» της εξωτερικής πολιτικής αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ο κ Μουζάλας πιέστηκε να δεχτεί, γιατί οι εναλλακτικές που υπήρχαν στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα και ο πρωθυπουργός το ήξερε. Και δέχτηκε.

Και κύλησε χρόνος πολύς, που λένε και οι γραφές, και δεν έπαψε η επαφή μεταξύ των δύο πολιτικών σε καμία από τις λεγόμενες δύσκολες στιγμές.

Με αποκορύφωμα την επίσημη στροφή 90 μοιρών της πολιτικής του κ Τσίπρα υπέρ των μνημονίων και της υπογραφής όλων των απαιτήσεων των δανειστών, της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων που βάλτωναν, της γενικής οπισθοχώρησης από την επαναστατική εφηβεία πρός τη συντηρητική ωριμότητα…

Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν και η πρόσφατη δήλωση-κόμβος για τις αυταπάτες. Ένα σύνθημα για μια πολιτική έξω από τις Θεσσαλονίκες και τα σκισμένα μνημόνια.

Αυτήν φωτογραφίζει ο Ε Βενιζέλος, χτες, όταν λέει «αν δείτε τα πρόσωπα, τα οποία παίζουν το ρόλο στην εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών και στη διατύπωση ενός λόγου , ο οποίος υποκαθιστά τα ψεύδη των προηγούμενων ετών και του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης, θα δείτε τι εννοώ».

Ο Κ Καραμανλής, λοιπόν, είναι ο τρίτος εταίρος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν είναι τυχαίο, που ούτε κανείς από τους επαναστάτες της κυβέρνησης, ούτε και ο διαρκής υβριστής Δ. Καμένος έχουν αρθρώσει κουβέντα εναντίον του, που με την επιπόλαια οικονομική πολιτική του, σε καταστροφικό συνδυασμό με τον τότε διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, έφεραν ουσιαστικά τη χώρα εδώ που είναι.

Και δεν μπορεί κανείς να πεί με βεβαιότητα άν ο λόγος αυτής της διαπλοκής είναι η ανησυχία του πρώην πρωθυπουργού μη ρίξει ο άπειρος τη χώρα στα βράχια ή αν είναι η πίκα του προς τις δυνάμεις εκείνες που δεν τον στήριξαν, αλλά τον υπονόμευσαν στη διάρκεια της θητείας του. Ή κάτι άλλο.

Το βέβαιο είναι ότι είναι εδώ, παρών και κουνά νήματα από το παρασκήνιο. Κι αυτό δεν ξέρει κανείς αν είναι καλό ή κακό για τη χώρα. Το σίγουρο είναι πως είναι εξωθεσμικό. Και άγνωστο αν δημιουργεί πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αλλά, αυτό θα φανεί. Τέτοια θέματα, όταν σοβαρεύουν δεν κρύβονται.

Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης

 

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

15 Responses to Ο Κ. Καραμανλής ως «εταίρος της κυβέρνησης Τσίπρα»

 1. Ο/Η Ενη λέει:

  Καποιος θα γραψει και για ενα «συμμαζεμα» του δημοσιου τομεα. Οπου απο εποχης ακομα Παγκαλου, δημοσιευθηκε ενας καταλογος δημοσιων οργανισμων που ονομασθηκαν «φαντασματα» και ανευ αντικειμενου, αλλά δεν μπορεσε καμια κυβερνηση να προχωρησει στη λυση αυτου του προβληματος;;;

  http://www.kathimerini.gr/859583/article/epikairothta/ellada/foreis-fantasmata-akomh-sto-dhmosio

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η xBerliner λέει:

  Ο έρωτας του Αλέξη με τον Καραμανλή φαινόταν πολύ πριν ο πρώτος γίνει πρωθυπουργός. Ποτέ του ο Αλέξης δεν είπε κακιά κουβέντα για τον άνθρωπο που οδήγησε τη χώρα στα βράχια (άλλο αν ο ΓΑΠ βιάστηκε πολύ και πιάστηκε μαλάκας αντί να περιμένει να σκάσει η βόμβα στα χέρια του άλλου). Ποτέ φίλα προσκείμενες στο συριζα περσόνες (λέγε με Λάκη) δεν έκαναν σοβαρή κριτική και σάτιρα στο βούδα.
  Το να έχει πάρε δώσε ο Τσίπρας με τον Καραμανλή δεν είναι πρόβλημα. Τουλάχιστον ο δεύτερος σε αντίθεση με τον πρώτο έχει αίσθηση του κινδύνου και δε πάσχει από αυταπάτες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι φορτωθήκαμε για ΠτΔ τον Πάκη που σε συνδυασμό με την κρισιμότητα της περιόδου νομίζω ότι κερδίζει χαλαρά τον Σαρτζετάκη στη μάχη του πιο ακατάλληλου για τη θέση.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η δεξιος λέει:

  Nα μας πεί κάτι που δεν ξέρουμε ο δημοσιογράφος,όχι μόνο τα γνωστά.
  Το σαμποτάζ στη μηχανογράφηση των πρώτων εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ το έκαναν οι καραμανλικοί ή οι αντικαραμανλικοί;
  Ο κόσμος πάντως το χρέωσε στο Μειμαράκη και το πλήρωσε.

  Μου αρέσει!

 4. Αυτα ειναι δεξια προβληματα, βρειτε τα μεταξυ σας εσεις οι αδεξιοι. 🙂

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Ο Τσίπρας δεν είχε κανένα απολύτως συμφέρον να σταθεί ενάντιος στον Καραμανλή, αφού στόχος του ήταν η εκλογική βάση του κεντροαριστερού χώρου και όχι του κεντροδεξιού. Το ότι κατάφερε να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ και να έχει απέναντί του μια ΝΔ χωρισμένη σε φατρίες, που δεν μπορεί να αρθρώσει πειστική πρόταση εξουσίας, είναι αξιοσημείωτο επίτευγμα που θα μείνει σαν case study στην πολιτική ιστορία του τόπου. Το κατά πόσον φυσικά αυτό συμφέρει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ είναι αμφισβητήσιμο. Όσο για το Μητσοτάκη junior, αν αργήσουν πολύ οι εκλογές, κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το πολιτικό του μέλλον.

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Πάνος λέει:

  «Το βέβαιο είναι ότι είναι εδώ, παρών και κουνά νήματα από το παρασκήνιο. Κι αυτό δεν ξέρει κανείς αν είναι καλό ή κακό για τη χώρα»

  Το μεταγράφω, ώστε να έχει κάποια επαφή με την πραγματικότητα.

  «Το βέβαιο είναι ότι είναι εδώ, παρών και ξύνει τ’ @@ του, αλλά μόνο όταν η φαγούρα γίνει αφόρητη. Κι αυτό δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό για τη χώρα, είναι απλά αδιάφορο».

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Τα λιάζει! 🙂

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  @Πάνος
  Μέχρι τώρα μάλλον καλό ήταν, αν ισχύουν έστω και εν μέρει τα του άρθρου. Ο Τσίπρας μετέτρεψε το όχι σε ναι ως όφειλε, ξεφορτώθηκε τους Λαφαζαναραίους που τώρα έχουν πια σχεδόν ξεχαστεί, προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις ή αν προτιμάς παραχωρήσεις και γενικά κάνει ότι θα έπρεπε να έχουν κάνει ότι φοβόντουσαν να κάνουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις για την προσέγγιση της χώρας στα δεδομένα της ΕΕ. Εντάξει,η συμφωνία μας έχει κοστίσει πανάκριβα, η ενημέρωση πάσχει και θα χειροτερέψει, η παιδεία χειροτερεύει κι αυτή (ναι, γίνεται!), το ασφαλιστικό νομοσχέδιο παρουσιάζει χμ προβλήματα, η δικαιοσύνη έχει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και το ποδόσφαιρο πάει κατά διαόλου, μην τα θέλουμε όμως κι όλα. Αν μάλιστα με την πολιτική του καταφέρει να συσπειρώσει επιτέλους την αντιπολίτευση ώστε να υπάρξουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις και δείξει στους ψηφοφόρους ότι αν θέλουν να αυταπατώνται, θα βρεθούν κάποιοι να τους το καλλιεργήσουν, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του θα έχουν ολοκληρώσει τον ιστορικό τους κύκλο και η αριστερά θα μπορέσει επιτέλους να αναπαυθεί εν ειρήνη.

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Mixalis Mixelis λέει:

  Τα δεδομένα, μερικές φορές είναι ενδεικτικότερα των ιδεολογημάτων. Δεν χρειάζεσαι λοιπόν να είσαι δεξιός, για να υπερασπιστείς κατ’ ανάγκη τη δεξιά, δεν χρειάζεται να γράφεις και να ομιλείς αριστερά, για να κάνεις τον ξύπνιο. Μπορεί λοιπόν ο Κώστα Καραμανλής ο επικαλούμενος αργόσχολος πολιτικός, να ήταν λιγότερο ικανός των προσδοκιών, αλλά για μένα, ήταν μάγκας και πατριώτης! Από ένα και μοναδικό γεγονός. Αυτός και ο Σαχινίδης, είναι οι μόνοι πολιτικοί που αγόρασαν ομόλογα ελληνικού δημοσίου, που στη συνέχεια κουρεύτηκαν, που θα μπορούσαν να τα πουλήσουν τάχιστα για να χάσουν λιγότερα κι όμως τα κράτησαν μέχρι σήμερα. Πολλοί άλλοι οικονομημένοι πολιτικοί, τα πέρασαν στο εξωτερικό και πουλήσαν τρέλα αντιμνημονιακών.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Ενη λέει:

  Μιχάλη , μιλας για προσωπικές συμπεριφορές. Οταν ομως καποιος ασκει πολιτικη απο υπευθυνη θεση και μαλιστα πρωθυπουργου, οι πραξεις καταγραφωνται στον πολιτικό και οχι στο προσωπο.
  Ο ΚΑΚ κρινεται για την πρωθυπουργικη του θητεια που δεν ηταν και το παραδειγμα της υπευθυνοτητας εναντι μιας χωρας και της οικονομίας της. Να μην τα ξαναλεμε τα χιλιοειπωμενα. 🙂

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η Mixalis Mixelis λέει:

  Ένη η πολιτική είναι να κτυπάς το ζουρνά, για να χορεύουν ευωχούμενοι οι πολίτες. Αυτό έκανε ο Τσίπρας, αυτό έκανε ο Σημίτης, αυτό πήγε να κάνει ο ΓΑΠ και φυσικά ο Καραμανλής δεν ήταν ηλίθιος να κάνει αλλιώς, όταν πίσω του είχε ένα λαό, που δίψαγε για χρήμα. Για πες μου λ.χ. τι έκανε ο Σημίτης με το ασφαλιστικό του Γιαννίτση, που είχε απέναντί του το σύνολο του ΠΑΣΟΚ. Απλά έφυγε από υπουργός. Ξέρεις ότι αυτό (η μη συνταξιοδοτική προσαρμογή), μας στοίχησε περίπου 80 δισ. ευρώ; Τελικά μόνο ο ΚΑΚ ήταν ο δαχτυλοδεικτούμενος που έκανε προσλήψεις; Από την εποχή του ’80 που γιγαντώθηκε το δημόσιο, ξεχάστηκαν τα σκάνδαλα; Το ζητούμενο όμως είναι ένα. Αντί να έκοβαν τους μισθούς των βουλευτών, την αναλογική περικοπή αν την οδηγούσαν στο ταμείο αγοράς ομολόγων του δημοσίου, τότε φοβούμενοι ότι θα χάσουν τα λεφτά που έδωσαν στο κράτος οι κύριοι επαγγελματίες της πολιτικής, μπορεί να είχαν (όλοι τους), άλλη σχέση, με τη δημόσια υπευθυνότητα και ως προς τα ομόλογα του δημοσίου.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Ο Σημίτης είχε πολλά ανοιχτά και μεγάλα μέτωπα Μιχάλη και δεν ήθελε ένα ακόμα, το ασφαλιστικό. Το αστείο βέβαια είναι ότι ένα σωρό από αυτούς που έσκιζαν τότε τα ιμάτιά τους για το Γιαννίτση, είναι τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίζουν μονοκούκι μέτρα απείρως χειρότερα από εκείνα για τα οποία ήταν κάποτε έτοιμοι να υψώσουν το λάβαρο της επανάστασης.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Γιάννης - 2 λέει:

  Η συμπεριφορά του «σιωπηλού» είναι πραγματικά επονείδιστη!!
  Κατέχει τη θέση βουλευτού με όλες τις παροχές της χωρίς να προσφέρει το ελάχιστο.
  Δυστυχώς δεν έχει ίχνος ντροπής, και το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν …οπαδοί του που προσβλέπουν στην επιστροφή του. Δεν τους αρκεί η καταστροφή που έκανε στη χώρα στα 5 χρόνια πρωθυπουργίας του.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Mixalis Mixelis λέει:

  Αγαπητέ Γιάννη. Αν η προσωπικότητα του Καραμανλή χρειάζεται ψυχίατρο, περί της ψαρίσιας μουγκαμάρα του, διατροφολόγο για την σχολαστικότητά του με το φαγητό, αν κάνει γενικώς την πάπια για τα πολλά προνόμια που απολαμβάνει από την κοινοβουλευτική δημοκρατική μας διαχείριση και φυσικά αυτοβούλως δεν τα απεμπολεί, όπως έπραξαν οι προκάτοχοί του (;), γράφε και ξαναγράφε, για το διαρκές έγκλημα της δημοκρατίας που απολαμβάνουμε.
  Μάλλον λοιπόν βρίζοντας τον πεθαμένο, γλιτώνουμε τις αμαρτίες μας. Γιατί ο Καραμανλής ψηφίστηκε, κυβέρνησε απέτυχε και δεν ξαναψηφίστηκε. Αυτά όμως που πρόσφερε στο ωρυόμενο πλήθος που διψούσε για μπόλικο χρήμα, όταν ήρθαν τελικά οι συνθήκες και τα στέρησαν στο λαό, ήρθε ένας άλλος και υποσχέθηκε να συνεχίσει αυτά που δεν αποτέλειωσε ο προηγούμενος. Αυτός λοιπόν είναι ο στανικός κύκλος της επιθυμίας που μας κυβερνά σήμερα και που χάρη των υψηλών μας εθνικών πλεονεκτημάτων, ξαφνικά ανακαλύψαμε μόλις πρόσφατα τα χρωστούμενα του πολέμου, ότι οι ξένοι κάνουν λάθη όταν υπολογίζουν το πόσα θα μας δώσουν, ότι το ΔΝΤ που το ξέραμε μόνο ως λήμμα στην εγκυκλοπαίδεια, είναι ένα παγκόσμιο βαρίδι κλπ. κλπ.
  ¨ετσι όμως πολιτική

  Αγαπητέ Γιάννη. Αν η προσωπικότητα του Καραμανλή χρειάζεται ψυχίατρο, περί της ψαρίσιας μουγκαμάρα του, διατροφολόγο για την σχολαστικότητά του με το φαγητό, αν κάνει γενικώς την πάπια για τα πολλά προνόμια που απολαμβάνει από την κοινοβουλευτική δημοκρατική μας διαχείριση και φυσικά αυτοβούλως δεν τα απεμπολεί, όπως έπραξαν οι προκάτοχοί του (;), γράφε και ξαναγράφε, για το διαρκές έγκλημα της δημοκρατίας που απολαμβάνουμε.
  Αποτελειώνοντας λοιπόν το τελειωμένο, γλιτώνουμε τις αμαρτίες μας. Γιατί ο Καραμανλής ψηφίστηκε, κυβέρνησε απέτυχε και δεν ξαναψηφίστηκε. Αυτά όμως που πρόσφερε στο ωρυόμενο πλήθος (που διψούσε για μπόλικο χρήμα), όταν ήρθαν τελικά οι συνθήκες και τα στέρησαν στο λαό, ήρθε ένας άλλος και υποσχέθηκε να συνεχίσει αυτά που δεν αποτέλειωσε ο προηγούμενος. Αυτός είναι μέσες άκρες ο στανικός κύκλος της επιθυμίας που μας κυβερνά σήμερα και που χάρη των υψηλών μας εθνικών πλεονεκτημάτων, ξαφνικά ανακαλύψαμε (ως ανυπότακτες συνειδήσεις) μόλις πρόσφατα, τα χρωστούμενα του πολέμου, ότι οι ξένοι κάνουν λάθη όταν υπολογίζουν το πόσα θα μας δώσουν, ότι το ΔΝΤ (που το ξέραμε μόνο ως λήμμα στην εγκυκλοπαίδεια), είναι ένα παγκόσμιο βαρίδι κλπ. κλπ.
  Έτσι όμως πολιτική δεν κάνουμε, γιατί όταν εμείς σκεφτόμαστε από την αρχή την στραβή πορεία μας ως μαγκιά, που θέλει κάποιος με το ζόρι να την εναρμονίσει, ότι και να λέει η λογική, το συναίσθημα υπερισχύει. Ποιος είναι λοιπόν εκείνος ο τρελός της πολιτικής που θα πει ότι πάω να οδηγήσω ένα «τρελό φορτηγό», που μόνο ως άμυνά του έχει την κόρνα, μια και τα φρένα δεν λειτουργούν, τ’ αντανακλαστικά δεν καθυποτάζονται και τελικά μόνο η σισύφεια ανηφόρα, αποτελεί ένα ανασχετικό παράγοντα; Επειδή λοιπόν δεν υπάρχουν εχέγγυοι πολιτικοί, υπάρχουν οι κατάλληλοι κλακαδόροι, που πολύ απλά λένε. Βάλαμε τον κόφτη να τα ρίξουμε πάνω σας δανειστές, για να γλιτώσουμε το εθνικό γιαούρτωμα. Τελικά τι είναι ο περιβόητος κόφτης; Το αντίδοτο, στο «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα»! Αυτός που το είπε κι έγινε από γήπεδο και πλατεία, μέχρι δρόμοι και ονοματοδοσία της εθνικής πολιτικής σχολής (ακόμα και στο ηχόχρωμα της φωνής).

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Βάλε μέσα τα παλτά και πέτα τη μπάλα στην εξέδρα
  Λεωνίδας Καστανάς

  Όπως είπε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπάρχει και ένας αθέατος και ανεπίσημος τρίτος εταίρος στην κυβέρνηση. Και εννοούσε τους φίλους από το χώρο της συντηρητικής αντιμνημονιακής Δεξιάς, που ένα χεράκι το βάζουν όπως και νάχει. Θεσμικά και μη. Υπάρχει και τέταρτος που δεν ήταν και τόσο κρυφός και ετοιμάζεται να πάρει κυβερνητικά πόστα. Είναι από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της «προοδευτικής» πάντοτε, που θα συνδράμει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της «να κρατήσει την κοινωνία όρθια». Με το αζημίωτο, βεβαίως.

  Τι γυρεύουν όλοι αυτοί στο παζάρι του ΣΥΡΙΖΑ; Πως γίνεται και ένα τόσο ευρύ τόξο πολιτικών δυνάμεων, από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά, να στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα; Μια κυβέρνηση που προσπαθεί ασθμαίνοντας να κρατηθεί στην εξουσία; Ποιο πολιτικό νήμα τους συνδέει και σε τι αποσκοπούν;

  Η εύκολη και πρώτη απάντηση είναι ότι κάποιοι και κάποιες προσπαθούν να καταλάβουν θέσεις στο παιχνίδι νομής της εξουσίας, να ακολουθήσουν δηλαδή το δρόμο που άνοιξαν παλιοί τους σύντροφοι, κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η δική μου όμως σκέψη πηγαίνει μακρύτερα. Κάθε κίνηση εμπεριέχει βαθύτερο πολιτικό νόημα και σηματοδοτεί απόπειρες ελέγχου γενικότερων εξελίξεων.

  Το διακύβευμα σήμερα είναι ο ρόλος του κράτους στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Αργά αλλά σταθερά ευρύτερα κοινωνικά στρώματα κατανοούν, συχνά δραματικά, ότι με αυτό το κράτος είναι αδύνατον να βγούμε από την κρίση. Με τέτοια κλειστή και κρατικά ελεγχόμενη οικονομία είναι αδύνατον να προσδοκούμε σε επενδύσεις, ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και πλεονάσματα. Ήδη μεγάλες συντεχνίες του ιδιωτικού τομέα, που αγωνίσθηκαν για να φέρουν την αριστερά στην εξουσία, βιώνουν τις συνέπειες του κρατισμού μέσω της ασφυκτικής φορολογίας και των παράλογων εισφορών. Ήδη οι επιχειρηματίες και οι παραγωγοί καταλαβαίνουν ότι εξαπατήθηκαν και μεταβάλουν τη στάση τους. Ήδη ο περίφημος «κόφτης» ετοιμάζεται να επέμβει στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Η ασφυξία και η φτωχοποίηση δεν αφορά μόνο τους αδύναμους, αλλά τώρα πια όλους.

  Το πολιτικό σύστημα που εμμένει στον κρατισμό, ανεξαρτήτως χρώματος, πρέπει να αντιδράσει. Αντιλαμβάνεται ότι αν η οικονομία ανοίξει, αν το κράτος αποψιλωθεί, αν η πολιτική του δύναμη μειωθεί, αν τα φέουδα, από τα οποία αντλεί πολιτική ισχύ, πέσουν, ήρθε και η δική του σειρά. Η μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος αφορά πρωτίστως αυτό. Η επόμενη μέρα θα το βρει αποδυναμωμένο και έρημο στα αζήτητα. Ήδη για πολλούς, άλλοτε ισχυρούς παράγοντες της σοσιαλδημοκρατίας η απαξίωση είναι δραματική. Οι κομματικοί τους φίλοι στον κρατικό μηχανισμό έχουν ήδη περάσει στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε και η σειρά τους και δεν πρέπει να ολιγωρούν. Η επιβίωση αυτής της κυβέρνησης είναι το στοίχημα του συστήματος στην προσπάθειά του να διαφυλάξει τα κεκτημένα του από τον φιλελευθερισμό του οποίου την ανάσα νιώθει ή νομίζει ότι νιώθει στο σβέρκο του. Γι αυτό και τον ξορκίζει.

  Η φτωχή Ελλάδα δεν του είναι πρόβλημα. Όσο και αν φτωχύνει πάντα θα έχει για τους επιβήτορές της. Το πρόβλημα για το κρατικιστικό πολιτικό σύστημα είναι η ελεύθερη, δημιουργική Ελλάδα. Η Ελλάδα της παραγωγής, της καινοτομίας, της ισονομίας, της επιστήμης, η σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα. Αυτή θέλουν να κρατήσουν κάτω, αυτή θέλουν να εξοντώσουν. Πολιτικοί που διέπρεψαν στον αμφίσημο λόγο, στους κομματικούς διαδρόμους, στον πελατειασμό και την προσοδοθηρία, έχουν βάλει το ισχνό πλέον πολιτικό τους κεφάλαιο πάνω στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και ευελπιστούν σε αποδόσεις. Ευρύτερες και προσωπικές.

  Η κυβερνώσα αριστερά που αιμορραγεί καθημερινά από τα Αριστερά της μη έχοντας άλλη επιλογή θα αποπειραθεί να παίξει με καμένα χαρτιά του μεσαίου χώρου, τα λεγόμενα και παλτά στην ποδοσφαιρική διάλεκτο, προκειμένου να διατηρηθεί στο τιμόνι της χώρας. Ο στόχος τους είναι κοινός. Και είναι η σωτηρία του κυριάρχου κράτους και των διαπλεκόμενων με αυτό. Η αναπαραγωγή της εξουσίας των φορέων της κρατικιστικής ιδεολογίας που αποφέρει κέρδη στο ανάλογο πολιτικό σύστημα. Φυσικά και δεν έχει ελπίδες να διασωθεί από τέτοιες κινήσεις και το ξέρει. Αλλά μπορεί να καθυστερήσει την πτώση της. Σε αυτό ελπίζει.

  http://metarithmisi.gr/post

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s