Παρεμβάσεις στο χρέος με προϋπόθεση πρωτογενή πλεονάσματα «για δεκαετίες»

Capital.gr  /  Παρεμβάσεις στο χρέος με προϋπόθεση πρωτογενή πλεονάσματα «για δεκαετίες»

Το Eurogroup είχε σήμερα την πρώτη συζήτηση για τα μέτρα ανακούφισης στο χρέος της Ελλάδας, χωρίς πάντως να καταλήξει σε κάποια απόφαση καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα πακέτα των μέτρων που θα διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο πρόεδρος του EurogroupJeroen Dijsselbloem καλωσόρισε το πακέτο μέτρων που νομοθετήθηκε από τις ελληνικές αρχές, προσθέτοντας ότι απομένει δουλειά στο σκέλος των κόκκινων δανείων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι θεσμοί θα εξετάσουν τα μέτρα που νομοθέτησαν οι ελληνικές αρχές, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το πλαίσιο του μηχανισμού με τα έκτακτα μέτρα. Όπως διευκρίνισε, αυτό θα πρέπει να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και ο μηχανισμός θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους των πλεονασμάτων. Επίσης θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι ο μηχανισμός θα μπαίνει αυτόματα σε ισχύ όταν χρειάζεται.

Τα έκτακτα μέτρα θα περιλαμβάνουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού, αλλά και την πλευρά των εσόδων, διευκρίνισε. Επίσης, σε περίπτωση που ο μηχανισμός μπει σε εφαρμογή και δρομολογηθούν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, το επόμενο έτος θα πρέπει να να μπουν σε εφαρμογή μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα προκειμένου ο προϋπολογισμός να επανέλθει σε κανονική τροχιά. Τα μόνιμα αυτά μέτρα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Χρέος

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε επίσης ότι σήμερα έγινε ένας πρώτος γύρος συζητήσεων για το ελληνικό χρέος και για το είδος των μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επισήμανε ότι «θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το πλαίσιο των μέτρων και οι αποφάσεις για το χρέος θα ακολουθήσουν μετά», επαναλαμβάνοντας ότι διατηρούνται οι κόκκινες γραμμές του Eurgogroup, ήτοι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα και δεν μπορούν να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του προγράμματος σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

«Τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μόλις έχουν εφαρμοστεί όλα τα προαπαιτούμενα», δήλωσε.

Όπως ανέφερε, το Eurogroup συμφώνησε στις ακόλουθες γενικές κατευθυντήριες αρχές για πιθανά πρόσθετα μέτρα στο χρέος: (i) διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές, (ii) ομαλοποίηση του προφίλ αποπληρωμών (iii) παροχή κινήτρων στη διαδικασία προσαρμογής της χώρας ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος (iv) ευελιξία ώστε να ληφθούν υπόψη η αβέβαια ανάπτυξη του ΑΕΠ και εξελίξεις στα επιτόκιο στο μέλλον.

Το Eurogroup συμφώνησε επίσης να διαμορφώσει ένα σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το οποίο υπό το βασικό σενάριο της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA), οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμο μονοπάτι.

Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup θα εξετάσει:
–    Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τις πιθανότητες για να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση του χρέους.

–    Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο το EWG θα εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα, όπως μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εάν χρειαστεί, στο τέλος του προγράμματος τουESM. Επίσης, μέτρα όπως η χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SMP και ANFA).

–    Και τέλος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το Eurogroup παραμένει έτοιμο, εάν χρειαστεί και με την προϋπόθεση συμμόρφωσης με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, να αξιολογήσει περαιτέρω στο τέλος προγράμματος την ανάγκη για πιθανά επιπρόσθετα μέτρα στο χρέος, για να διασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας παραμένουν σε βιώσιμα επίπεδα.

Το EWG θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πακέτο των μέτρων στο χρέος ενόψει της νέας συνεδρίασης στις 24 Μαΐου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε εξάλλου ότι ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ξεκινήσουν στο τέλος του προγράμματος, δηλαδή στο μέσο του 2018 ή στην αρχή του 2019.

«Δεν ζητάμε νέους όρους αλλά ότι είναι στο πρόγραμμα», εξήγησε, υπενθυμίζοντας ότι το μνημόνιο αναφέρεται σε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά, και διευκρίνισε ότι για το απώτερο μέλλον και το τρίτο στάδιο παρεμβάσεων στο χρέος (μακροπρόθεσμο) θα πρέπει να εξεταστεί  «τι πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε  να περιμένουμε τις επόμενες 10ετίες….».

Τα προαπαιτούμενα

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup η Ελλάδα θα εφαρμόσει στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση:

Ένα πρώτο πακέτο παραμετρικών μέτρων έως 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2018: το πακέτο περιλαμβάνει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και μέτρα στο μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα.

Ένας πρόσθετος έκτακτος μηχανισμός, ο οποίος θα νομοθετηθεί για να διασφαλίσει πως το πακέτο των μέτρων θα εφαρμόζεται αυτόματα όταν υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα ότι ο στόχος επίτευξης των στόχων του ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο) δεν εκπληρώνεται.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ως προαπαιτούμενα, θα ληφθούν μέτρα για να ανοίξει η αγορά για την πώληση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την προσωρινή εξαίρεση μικρών δανείων διασφαλισμένα με την κύρια κατοικία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε συνδυασμό με τη συμφωνία για την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής, αυτή η συμφωνία στο χρέος και οι επαρκείς χρηματοδοτικές εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους «αναμένεται να επιτρέψουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα».

Ιδιωτικοποιήσεις

Το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία για την επερχόμενη υιοθέτηση του νόμου για την ίδρυση του συμφωνημένου Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, περιλαμβανόμενης μιας αρχικής μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης. Το Δ.Σ. του Ταμείου θα διοριστεί έως τον Ιούνιο του 2016, και το Ταμείο θα είναι σε πλήρη λειτουργία όχι αργότερα από το Σεπτέμβριο.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to Παρεμβάσεις στο χρέος με προϋπόθεση πρωτογενή πλεονάσματα «για δεκαετίες»

 1. Ο/Η Don Johnson λέει:

  Και τι σχέση ο κομμουνισμός του Τσίπρα με την οικονομία;

  ‘Οση έχει ο Φάνης με το ρετσινόλαδο…

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η zepos λέει:

  Μα τι λέει αυτός εδώ; Μπα..προπαγάνδα των νεοφιλελέ θάναι…
  O Π/Θ μας διαβεβαίωσε οτι κερδάμε και ο Μπόμπολας το επιβεβαιώνει.. Ασε τα σκυλιά να ουρλιάζουν…
  «Το παράσημο της ανοιχτής παλάμης στους Τσίπρα-Τσακαλώτο-Βαρουφάκη. Οι σαμαροβενιζέλοι και ο Στουρνάρας είχαν πάρει την επιστροφή των κερδών ομολόγων διακράτησης ΕΚΤ το Νοέμβριο 2012. Τα αριστερά αστροπελέκια τα άφησαν στα αζήτητα. Τώρα, ο ESM θα χρησιμοποιήσει μετά το 2018 τα «δικά μας λεφτά» για να χρηματοδοτήσει τις μετακυλίσεις χρέους! Πέταξαν απ’ το παράθυρο €10.5 δις τα σούργελα και θα λένε πως παίρνουν και ελάφρυνση χρέους.»

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Ενη λέει:

  Ολα ειναι πολυπλοκα. Δειτε τι γραφει και ενας απλος σχολιαστης στο ανωτερω αρθρο του Capital

  «GAB πριν 15 ώρες
  6 ψήφοι
  1.ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΕΙΣ Mr DIJSSELBLOEM ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ HOLLAND.
  Τι κατάσταση ειναι αυτή να ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΞΕΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΕ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΕΚΜΗΡΙΟ (Ι.Χ.ΣΠΙΤΙ»?

  2.Τα Εισοδήματα απο ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑΡΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ -ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ -ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΕ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΩΣ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΟΧΕ ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ 5%.

  3. ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ (δημοσιουπαλληλοι) -ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ -ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2012 ΟΠΩΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ -ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ -ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΟΠΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΕ.
  ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ -ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ -ΕΝΣΤΟΛΟΥ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2012?
  ΟΧΙ!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s