«Τορπίλη» από T. Erdogan στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Protagon  /  «Τορπίλη» από T. Erdogan στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

«Τορπίλη» στην Συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας για το μεταναστευτικό έριξε σήμερα ο Ταγιπ Ερντογάν επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που είχαν εκφρασθεί στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η αποχώρηση του Α. Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία ενδεχομένως θα συμπαρασύρει και την Συμφωνία αυτή στην οποία έχουν ποντάρει όλα τα «χαρτιά» τους, Βερολίνο, Αθήνα και Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Μιλώντας σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε στην Ε.Ε. με αφορμή την προϋπόθεση που έχει τεθεί και ακόμη εκκρεμεί για την αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου ώστε να είναι συμβατός με το κοινοτικό κεκτημένο.

«Εμείς θα προχωρήσουμε τον δικό μας δρόμο μας, εσείς το δικό σας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Η Ε.Ε. απαιτεί να αλλάξουμε τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Εκείνοι που επιτρέπουν σε τρομοκράτες να στήνουν αντίσκηνα, παρουσιάζονται σε μας με τέτοιες αξιώσεις..».

Ο τούρκος πρόεδρος με αυτό τον τρόπο εξέφρασε για μια ακόμη φορά την οργή του για το γεγονός ότι κούρδοι διαδηλωτές συμπαθούντες του ΠΚΚ είχαν στήσει σκηνές και περίπτερα στις Βρυξέλλες κατά την τελευταία επίσκεψη του Α. Νταβούτογλου στην έδρα της Ε.Ε..

Η αναφορά αυτή του κ. Ερντογάν στον αντιτρομοκρατικό νόμο ,θέτει υπό αμφισβήτηση την σύντομη ολοκλήρωση της αναθεώρησης του νόμου ώστε να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την Συμφωνία απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες.

Το ήδη επιφυλακτικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προειδοποιήσει ότι εάν δεν έχουν εκπληρωθεί πλήρως όλες οι προϋποθέσεις δεν θα εγκρίνει την Συμφωνία αυτή.

Χωρίς όμως την υλοποίηση της συμφωνίας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τα 76 εκατομμύρια τούρκους πολίτες, που ήδη διχάζει την Ευρώπη, η Τουρκία και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν προειδοποιήσει ότι θα ακυρώσουν και την Συμφωνία για το μεταναστευτικό, απειλώντας ουσιαστικά με άνοιγμα εκ νέου της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών, που θα κατακλύσουν έτσι και πάλι την Ελλάδα.

Οι πέντε προϋποθέσεις που εκκρεμούν αφορούν την αποτροπή φαινομένων διαφθοράς, την προστασία δεδομένων, την συνεργασία με την Europol, την δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη (συνεπώς και με την Κυπριακή Δημοκρατία) για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και την αναθεώρηση της νομοθεσίας άλλα και των πρακτικών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας ώστε να συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ταχύτητα με την οποία η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε δεκάδες ρυθμίσεις ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, είχε δεσμεύει ότι εντός των προσεχών ημερών θα ρυθμίζονταν όλες οι εκκρεμότητες ώστε να μπορεί να υποβληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο προς έγκριση η Συμφωνία για την απελευθέρωση των Θεωρήσεων.

Τώρα πλέον όλα είναι στα χέρια του Ερντογάν, ο οποίος ποτέ δεν είδε με ιδιαίτερη συμπάθεια την Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ούτε φυσικά συζητά την αναμόρφωση του αντιτρομοκρατικού νόμου ,που στρέφεται κυρίως εναντίον των Κούρδων ,με τους οποίους πλέον είναι σε ανοικτό πόλεμο…

Στο ιδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Υπουργός ΕΕ, Μποζκίρ αποκλείοντας και αυτός το ενδεχόμενο αλλαγών στον νόμο: «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε οποιαδήποτε αναθεώρηση της νομοθεσίας και των πρακτικών που αφορούν την τρομοκρατία την στιγμή που η χώρα μας διεξάγει εντατικό αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Ελλάδα, Κύπρος. Bookmark the permalink.

23 Responses to «Τορπίλη» από T. Erdogan στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

  1. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Σαφώς αρνητική εξέλιξη για την ελευθερία του λόγου στην Γερμανία.

    Γερμανία: Απαγορεύτηκε η αναδημοσίευση του ποιήματος που χλευάζει τον Ερντογάν

    http://www.kathimerini.gr/860124/article/epikairothta/kosmos/germania-apagoreythke-h-anadhmosieysh-toy-poihmatos-poy-xleyazei-ton-erntogan

    To πρωτοδικείο του Αμβούργου (βόρεια) εξέδωσε σήμερα μια απόφαση με την οποία απαγορεύει στον συγγραφέα ενός ποιήματος που σατιρίζει με προσβλητικές εκφράσεις τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει δημοσίως ή να αναδημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα αυτού του ποιήματος στο σύνολο της Γερμανίας.

    Το δικαστήριο, όπου είχε προσφύγει ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, «έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα» του Ερντογάν και «απαγορεύει στον Μπέμερμαν (τον συγγραφέα του ποιήματος) την αναδημοσίευση ορισμένων στίχων το περιεχόμενο των οποίων καθώς είναι προσβλητικό και πλήττει την τιμή του δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τον Ερντογάν» υπογραμμίζει το δικαστήριο σε ένα δελτίο τύπου.

    Ο Ερντογάν ζήτησε από τη Γερμανία να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Μπέμερμαν επειδή ο τελευταίος, σε εκπομπή της ZDF στις 31 Μαρτίου, απήγγειλε ένα ποίημα για τον Τούρκο ηγέτη, οι στίχοι του οποίου ανέφεραν πως χτυπάει κορίτσια, παρακολουθεί παιδική πορνογραφία και επιδίδεται σε κτηνοβασία.

    Εκ των 24 στίχων του ποιήματος επιτρέπεται πλέον η αναδημοσίευση μόλις 6 στίχων βάση της απόφασης του δικαστηρίου.

    «Στο πλαίσιο μιας κριτικής απέναντι στη συμπεριφορά ενός τρίτου προσώπου η οποία διατυπώνεται υπό τη μορφή της σάτιρας, υπάρχουν όρια που τίθενται όταν πρόκειται για ξεκάθαρη προσβολή ή για επίσημη εξύβριση που πλήττει την αξιοπρέπεια ενός προσώπου» εξηγεί το δικαστήριο.

    «Σύμφωνα με το σώμα (του δικαστηρίου) αυτά τα όρια παραβιάστηκαν σε ορισμένα αποσπάσματα του ποιήματος» υπογραμμίζεται.

    Οι έξι στίχοι που το δικαστήριο δεν απαγόρευσε περιλαμβάνουν αναφορές σχετικά με τον τρόπο που η Άγκυρα αντιμετωπίζει τις μειονότητες.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η physicist λέει:

    Η καταγγελία του Ερντογάν κατά του Μπέμερμαν βασίζεται στο άρθρο 103 του Ποινικού Κώδικα της ΟΔΓ. Δεν είναι ούτε αυθαίρετη, ούτε παράνομη, και δεν αποτελεί απόπειρα να φιμωθεί η ελευθερία του λόγου στη Γερμανία ή, τουλάχιστον, στον βαθμό που το αποτελεί δεν έγινε βάσει μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας του Ερντογάν αλλά βάσει ισχυόντων γερμανικών νόμων.

    Θεωρώ περιττό να δηλώσω ότι ο Ε. μου είναι απεχθέστατος, απλώς ανέφερα το παραπάνω επειδή πολλά ΜΜΕ παραλείπουν να πουν ολόκληρη την ιστορία, διαστρεβλώνοντας έτσι την αλήθεια.

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Είναι απολύτως γνωστό ότι η δίωξη του συγκεκριμένου κωμικού στην Γερμανία έγινε με βάση κάποιους συγκεκριμένους νόμους που ισχύουν εκεί, ως προς αυτό λοιπόν τα ΜΜΕ δεν έχουν αποκρύψει απολύτως τίποτα.

    Είναι επίσης πολύ γνωστό ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να έχει αποφασίσει ότι η συγκεκριμένη νομική διάταξη δεν παραβιάστηκε από τον συγκεκριμένο κωμικό και έτσι να έχει τελειώσει εκεί το θέμα. Βέβαια στην περίπτωση αυτή θα είχε ενοχληθεί σφόδρα ο μεγαλομανής δικτάτορας από δίπλα.

    Η ελευθερία του λόγου σαφώς και θα πληγεί στην Γερμανία γιατί κανείς εκεί δεν θα τολμήσει να σατιρίσει τον συγκεκριμένο τριτοκοσμικό δικτάτορα όταν πλέον γνωρίζει ότι θα επικρέμεται πάνω από το κεφάλι του το ενδεχόμενο μίας καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του από τα δικαστήρια της χώρας του.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η physicist λέει:

    Το δικαστήριο δεν αποφάσισε τίποτε ακόμη: η Καγκελάριος αποφάσισε να επιτραπεί η εκδίκαση της υπόθεσης, και έπραξε ορθά. Αναμένεται είτε αθώωση του Μπέμερμαν είτε μια αστεία «καταδίκη» του με ελαφρό χρηματικό ποσό. Δεν διαταράσσεται θεσμικώς τίποτε.

    Θεσμική διαταραχή ήταν η προεκλογική εμφάνιση του Ερντογάν πριν λίγα χρόνια μπροστά σ’ ένα πλήθος 50.000 Τούρκων με ισλαμοτσεμπέρια και θεούσες με μακρυμάνικα που ανέμιζαν τουρκικές σημαίες, καθώς και η προτροπή του «μην αφομοιωθείτε στη Γερμανία». Εκεί όμως μούγκα τα ΜΜΕ, αφού χαίρονται για τον εξισλαμισμό της Ευρώπης που θα μας απαλλάξει επιτέλους από τους κακούς, λευκούς ετεροσεξουαλικούς άνδρες.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η physicist λέει:

    Και για να γίνω σαφέστερος: τα ΜΜΕ τα οποία ωρύονται «ρατισμός» και προτρέπουν σε μηνύσεις και πορείες ενάντια στον ναζισμό έτσι και στραβοκοιτάξει κανείς καμιά μουσουλμάνα με νικάμπ, είναι υποκριτικά να κριτικάρουν τον Ερνοτγάν για την άσκηση των δικών του θεσμικών δικαιωμάτων. Άλλες είναι οι μεγάλες αμαρτίες του Ερντογάν, όχι η (υπερεθαίσθητη, φαιδρή αλλά σε καμία περίπτωση επικίνδυνη) μήνυσή του στον Μπέμερμαν.

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η physicist λέει:

    Και τέλος: η ωραιότατη, εφευρετική, αστεία σάτιρα του NDR, η οποία προηγήθηκε, δεν διώχθηκε κι ας ενόχλησε τον Σατράπη της Άγκυρας. Όταν όμως ο τυχοδιώκτης Μπέμερμαν προσπάθησε να επωφεληθεί, το τελείωσε.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η xBerliner λέει:

    «Όταν όμως ο τυχοδιώκτης Μπέμερμαν προσπάθησε να επωφεληθεί, το τελείωσε»
    «η ωραιότατη, εφευρετική, αστεία σάτιρα του NDR» προκάλεσε αντιδράσεις στην Άγκυρα (κάλεσαν για εξηγήσεις και παράπονα τον γερμανό πρέσβη). Δεν διώχθηκε αλλά έδειξε πόσο δικτατορίσκος είναι ο Ερντογάν.
    Ο Μπέμερμαν σκόπιμα το πήγε στα άκρα και εν γνώσει του νόμου ώστε να προκαλέσει τον Ερντογάν να του κάνει μήνυση. Κατά τη γνώμη μου πολύ καλά έκανε.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ε, πως δεν αποφάσισε το δικαστήριο, σαφώς και αποφάσισε, το αναφέρει ρητά και το άρθρο, η αναδημοσίευση του εν λόγω σατιρικού ποιήματος – ως προς το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του – απαγορεύτηκε.

    Τα υπόλοιπα, περί της εμφάνισης του Ερντογάν μπροστά στις ισλαμοθεούσες ή της γενικότερης στάσης των γερμανικών ΜΜΕ απέναντι στο ισλάμ, ενδεχομένως να έχουν βάση αλλά δεν έχουν σχέση με το γεγονός που διαπραγματευόμαστε, ότι δηλαδή ένας τριτοκοσμικός δικτάτορας όπως ο ερντογάν μπορεί να αποφασίζει ποιός θα τον σατιρίζει και ποιός όχι σε μία άλλη χώρα.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η physicist λέει:

    Φοβάμαι ότι δεν ισχύει αυτό που λες, ΔΠ. Ο Ερντογάν δεν αποφάσισε μονομερώς τίποτε: οι δικηγόροι του άσκησαν μήνυση βάσει της παραγράφου 103 του Ποινικού Κώδικα, όπως είχαν κάθε δικαίωμα. Δεν έλαβε χώρα ούτε εκβιασμός ούτε τίποτε, και τα γερμανικά Δικαστήρια θ’ αποφασίσουν. Σάτιρα όπως αυτή που είχε προηγηθεί δεν έχει θιγεί.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «τα γερμανικά Δικαστήρια θ’ αποφασίσουν.»

    Τα γερμανικά δικαστήρια δεν θα αποφασίσουν – αποφάσισαν.

    «Σάτιρα όπως αυτή που είχε προηγηθεί δεν έχει θιγεί.»

    Αρα ο Ερντογάν θα κρίνει πότε τον προσβάλλει η σάτιρα και πότε όχι, και ανάλογα θα πράττουν τα γερμανικά δικαστήρια. Η ελευθερία του λόγου σε αυτή την περίπτωση σαφώς και έχει θιγεί.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η physicist λέει:

    Αρα ο Ερντογάν θα κρίνει πότε τον προσβάλλει η σάτιρα και πότε όχι, και ανάλογα θα πράττουν τα γερμανικά δικαστήρια.

    Όχι, καθόλου. Απλώς, η προηγούμενη περίπτωση θα ήταν εξωφρενικό να τεθεί υπό την παράγραφο 103, και οι δικηγόροι του Ερντογάν προφανώς τον συμβούλεψαν να μην κάνει καμια μ… να κινηθεί νομικώς. Η ξεφτίλα έγκειται στο ότι η δημόσια τηλεόραση NRD απέσυρε εκείνο το εξαιρετικό και αστείο βίντεο [*] από τη βιντεοθήκη της ύστερα από πίεση του Ερντογάν. Το να υποκύπτεις σε πολιτικές πιέσεις και τσαμπουκάδες, αυτό είναι επικίνδυνο, το να αφήνεις μια νόμιμη μήνυση να την εκδικάσουν τα δικαστήρια της χώρας του είναι κατ’ αρχήν έντιμο και θεσμικό. Εφόσον δεν παρεμβαίνεις πολιτικά στη δικαιοσύνη, εννοείται.

    [*] Το ρεφραίν σε κείνο το τργουδάκι ήταν το έξοχο Erdo-wie, Erdo-wo, Erdo-wann, που παίζει με τον όνομα Erdogan, τα επιρρήματα wie, wo, wann (πώς, πού, πότε) αλλά κυρίως με την ομοηχία ανάμεσα στο επίρρημα wann και στο ουσιαστικό Wahn (παράνοια, τρέλα, παλαβομάρα). Δυστυχώς όλο αυτό το χιούμορ πήγε χαμένο από την ηλίθια παρέμβαση του Μπέμερμαν. Ελπίζω να αθωωθεί αλλά εκτίμηση γι’ αυτό που έκανε δεν έχω. Απλώς του αναγνωρίζω το δικαίωμα να κάνει και βλακείες μέσω της ελευθερίας του λόγου του.

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η physicist λέει:

    Διόρθωση: NDR όχι NRD.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η physicist λέει:

    Γενικότερες ερωτήσεις στην ομήγυρη:

    1. Αν κάποιος αποκαλέσει ένα πολιτικό πρόσωπο παιδεραστή και κατισκογαμιά, αποτελεί προσβολή ή πολιτικώς αποδεκτή σάτιρα;

    (Η δική μου απάντηση: είναι προσβολή — αλλά δεν έκανε αυτό ο Μπέμερμαν).

    2. Αν κάποιος πει σ’ έναν πολιτικό: «αυτό που έκανε η εκπομπή που σε προσέβαλε δεν ήταν προσβολή, προσβολή θα ήταν να σε είχαν αποκαλέσει παιδεραστή και κατισκογαμιά», είναι προσβολή ή όχι;

    (Δεν έχω απάντηση, το θέμα είναι πολύ λεπτό γιατί μπορείς μ’ αυτόν τον τρόπο να προσβάλεις άνθρωπο άσχημα χωρίς να το πεις ευθέως. Αυτό είναι που έκανε ο Μπέμερμαν).

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Το να υποκύπτεις σε πολιτικές πιέσεις και τσαμπουκάδες, αυτό είναι επικίνδυνο,»

    Σαφώς.

    «το να αφήνεις μια νόμιμη μήνυση να την εκδικάσουν τα δικαστήρια της χώρας του είναι κατ’ αρχήν έντιμο και θεσμικό.»

    Έντιμο και θεσμικό μπορεί να είναι (και είναι) αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία μιλάμε, εφόσον η απόφαση είναι καταδικαστική (που είναι), δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο το οποίο σαφώς και μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, σε ότι αφορά την σάτιρα του συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου. Ποιός θα διανοηθεί να σατιρίσει τον λεγάμενο από εδω και πέρα, και να μπλέξει κατόπιν με δικαστήρια και ιστορίες? Προφανώς ελάχιστοι (και αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων). Εαν όμως η απόφαση του δικαστηρίου δεν ήταν καταδικαστική όλα θα ήταν διαφορετικά, οσοι θα ήθελαν να σατιρίσουν αυτόν τον δικτάτορα (ή οποιονδήποτε άλλο) θα μπορούσαν να το κάνουν χωρίς τον όποιο φόβο νομικών κυρώσεων εις βάρος τους. Επιπλέον, ο δικτάτορας, από την μεριά του, θα ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να καταστείλει την κριτική διαμέσου της σάτιρας χρησιμοποιώντας το νομικό οπολοστάσιο της ξένης χώρας στην οποία λαμβάνει χώρα η εναντίον του σατιρική κριτική.

    «Το ρεφραίν σε κείνο το τργουδάκι ήταν το έξοχο Erdo-wie, Erdo-wo, Erdo-wann, που παίζει με τον όνομα Erdogan,»

    Το είχα δει στο ΥΤ εκείνο το σατιρικό τραγουδάκι, ήταν πολύ καλό. Πέρα από τα λογοπαίγνια στους στίχους, καταπληκτικές ήταν και κάτι γκριμάτσες τις οποίες έκαναν τον Ερντογάν να παίρνει, ξεφτιλίζοντας έτσι την δικτατορική του εξουσία ακόμα περισσότερο.
    Ξεφτίλα της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης που το απέσυρε. Που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη εαν όντως το έκανε κάτω από την πίεση του δικτάτορα.

    «Δυστυχώς όλο αυτό το χιούμορ πήγε χαμένο από την ηλίθια παρέμβαση του Μπέμερμαν.»

    Με βάση ποιά λογική πήγε χαμένο από την παρέμβαση του Μπέμερμαν? Δεν ευθύνεται ο Μπέμερμαν εαν οι άλλοι υποκύπτουν τόσο εύκολα στις πιέσεις τριτοκοσμικών δικτατόρων. Βασικά δεν ευθύνεται καθόλου.

    Σε σχέση τώρα με τις ερωτήσεις που θέτεις, πολύ βασική παράμετρος είναι αν αυτός που του απευθύνεις τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς (ή άλλους ανάλογους) είναι δημόσιο πρόσωπο που κατέχει εξουσία, πολύ περισσότερο αν κάνει κατάχρηση εξουσίας, πόσο μάλλον δε αν αυτή η εξουσία είναι δικτατορική (και σε αυτή την τελευταία περίπτωση εμπίπτει ο λεγάμενος). Όπως και να το κάνουμε, η σάτιρα προς ένα ισχυρό πρόσωπο που κατέχει εξουσία – πολύ περισσότερο δε αν κάνει κατάχρηση αυτής – αποσκοπεί σε αυτό ακριβώς, στο να προσβάλλει αυτό το πρόσωπο. Ακριβώς επειδή προσβάλλοντάς το δείχνεις σε όλο τον κόσμο ότι δεν είναι ατρωτό, ότι παρόλη την εξουσία που έχει περιβληθεί δεν μπορεί αυτή να το σώσει από την περιφρόνηση, την γελοιποίηση, την ξεφτίλα.
    Και εν τέλει αυτός είναι και ο λόγος που οι δικτάτορες διώκουν την σάτιρα (στο μέτρο που μπορούν), επειδή δείχνει ότι υπάρχουν και κάποιοι που δεν τους φοβούνται αρκετά ώστε να απέχουν από την γελοιοποίησή τους

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η xBerliner λέει:

    @ physicist
    1. Είναι πολύ κακή αποτυχημένη σάτιρα και προσβολή. Ο πολιτικός έχοντας μεν το δικαίωμα δεν θα έπρεπε να απαντήσει, είτε δικαστικά είτε αλλιώς. Οι λόγοι είναι ότι (1) είναι προφανές ότι η σάτιρα δεν είναι σάτιρα και αυτός που εκτίθεται είναι ο κωμικός και (2) ο πολιτικός είναι αυτός που έχει την εξουσία και η σάτιρα (καλή, κακή, πετυχημένη, αποτυχημένη ή προσβολή) είναι μέρος του παιχνιδιού. Σημ.: Άλλο πράγμα η προσβολή και άλλος πράγμα η διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό να μειώσουν τον πολιτικό.

    2. Όχι δεν είναι προσβολή. Είναι πρόκληση. Ο Ερντογάν έχασε το επικοινωνιακό παιχνίδι την πρώτη φορά που κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας. Φανταστείτε π.χ. να καλούσαν τον έλληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο κάθε φορά που ο Τράγκας έδειχνε τη Μέρκελ ως Χίτλερ και ο Λαζόπουλος έκανε «χιούμορ» με την αναπηρία του Σόιμπλε. Τη δεύτερη φορά απλώς έπεσε στην παγίδα που του έστησε ο Μπέμερμαν και το ζήτημα σηκώθηκε ακόμα περισσότερο επικοινωνιακά. Ο Ερντογάν τράβηξε και τη Μέρκελ στην ίδια παγίδα που φάνηκε σε πολλούς ότι κάνει χατίρια στο σουλτάνο πράγμα που σημαίνει ότι πραγματικά χατίρια στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο ακριβά για τη Μέρκελ.
    Ο Ερντογάν μπλέχτηκε σε ένα παιχνίδι που μόνο να χάσει μπορούσε. Ας πρόσεχε.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η physicist λέει:

    @ΔΠ,

    εκφράστηκα ανακριβώς. Όταν έγραψα «πήγε χαμένο» εννοούσα δύο πράγματα. Αφενός ότι ξεχάστηκε το τραγουδάκι και η σάτιρα που στόλιζε μια χαρά τον επίδοξο Σουλτάνο και πέρασε στο προσκήνιο το άλλο ζήτημα και αφετέρου ότι η χοντράδα του Μπέμερμαν του έδωσε πάτημα να παραστήσει το θύμα.

    @ΔΠ και Βερολινέζος,

    δεν διαφέρουν οι εκτιμήσεις μας. Ωστόσο, στο 2 στέκομαι λίγο περισσότερο κριτικά επειδή το χτύπημα είναι λίγο κάτω από τη ζώνη και νομίζω ότι εκτός από ελαφρώς ανήθικο είναι και αντιπαραγωγικό.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η physicist λέει:

    … του Ερντογάν έδωσε πάτημα να παραστήσει το θύμα, όχι του Μπέμερμαν. Διάολε, μέχρι να γράψω μια φράση συγκροτημένη θα πας πιάσουν μεσάνυχτα …

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η physicist λέει:

    Α, ΔΠ, και κάτι άλλο που νομίζω είναι ουσιώδες. Το επίμαχο άρθρο της Καθημερινής δεν μας λέει αν η απαγόρευση της δημοσίευσης ισχύει τελεσίδικα ή μέχρι να εκδικαστεί η μήνυση του Ερντογάν. Επειδή έχω την εντύπωση ότι πρόκειται για το δεύτερο, γι’ αυτό έγραψα ότι «τα δικαστήρια θα αποφασίσουν». Νομίζω ότι πρόκειται για σύνηθες προσωρινό μέτρο και όχι για οριστική απόφαση. Μπορεί να κάνω λάθος, δεν έχω αυτή τη στιγμή χρόνο να το ψάξω. Ξέρεις εσύ καλύτερα, Βερολινέζε;

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η xBerliner λέει:

    physicist
    Όχι δεν το παρακολουθώ το θέμα από τόσο κοντά, αλλά αν υπάρξει αθώωση στο δικαστήριο η απαγόρευση της δημοσίευσης θα είναι καραμπινάτη λογοκρισία και δεν βλέπω ποιος και πως θα μπορεί να την απαγορεύσει χωρίς να τον πάρουν με τις τομάτες.

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η Elias λέει:

    Αυτό το κανάλι πότε θα τον δώσουμε στον Τούρκο επενδυτή?
    Θα μπορέσουμε μάλιστα, στα πλαίσια της φιλίας των λαών να του δώσουμε την ΕΡΤ ολόκληρη.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Φυσικέ ούτε εγω είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιά από τις δύο εκδοχές ισχύει, αν δηλαδή η απόφαση είναι τελεσίδικη ή αν είναι προσωρινή. Εαν ισχύει η δεύτερη εκδοχή υπάρχει ακόμα η ευκαιρία η τελική απόφαση να ανατρέψει αυτή που ισχύει τώρα. Εαν όμως δεν συμβεί αυτό τότε σαφώς και θα είναι κακή εξέλιξη για την ελευθερία του λόγου στην Γερμανία.

    Και δεν νομίζω πως βλέπει κανείς τον Ερντογάν σαν «θύμα» λόγω του προσβλητικού ποιήματος του Μπέμερμαν αλλά μάλλον τον βλέπουν ως αυτό που όντως είναι, ένας δικτάτορας του κερατά που επιχειρεί να φιμώσει οσους δια της σάτιρας τον ξεφτιλίζουν – ακόμα και αν αυτοί βρίσκονται πάνω από δύο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η Physicist λέει:

    Οι Γερμανοί όντως έτσι τον βλέπουν, Γιάννη, όμως δεν απευθύνεται σε κείνους ο Ρετζέπ Εφέντης.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.