Αλλαγή κυβέρνησης σημαίνει και αλλαγή πολιτικής

Ο Σ.Μ. παραγνωρίζει ότι ο δημόσιος τομέας είναι κάτι σαν …τοτεμ για τα πολιτικά κόμματα.  Κατά τ’ άλλα και τα 3 μέτρα που προτείνει, είναι μονόδρομος για να βελτιωθούν τα πράγματα.   

Liberal  /  Αλλαγή κυβέρνησης σημαίνει και αλλαγή πολιτικής    /  Του Σάκη Μουμτζή

Διατυπώνεται η άποψη, από σοβαρούς αναλυτές, πως καλόν είναι να συνεχίσει να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αυτός να εφαρμόσει τα μέτρα και να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες. Άλλωστε, υποστηρίζουν, και η Νέα Δημοκρατία θα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα κι έτσι ουσιαστικά δεν θα υπάρχει  διαφορά στην διακυβέρνηση της.

Νομίζω πως αυτή η άποψη παραγνωρίζει πως η ιδιοκτησία του τρίτου μνημονίου είναι ελληνική, κάτι που πολύ απλά σημαίνει πως η κυβέρνηση αποφασίζει τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των προκαθορισμένων στόχων. Οι δανειστές εξετάζουν την αξιοπιστία τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το χαρμάνι των μέτρων του να στηρίζεται στην φορολογία και όχι στην περικοπή κρατικών δαπανών, γιατί ο περιορισμός του κράτους βρίσκεται έξω από τις ιδεολογικοπολιτικές αρχές του. Επιπλέον από την πρώτη μέρα που υπέγραψε το μνημόνιο, στις 13 Ιουλίου του 2015, αρνήθηκε ουσιαστικά την ιδιοκτησία του, καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός διακήρυξε πως ήταν προϊόν πραξικοπήματος και εκβιασμού των δανειστών.

Επιπλέον, ήταν ειλικρινείς όταν έλεγαν πως υπέγραψαν το μνημόνιο για να κερδίσουν χρόνο, γιατί αποδείχθηκε πως επεδίωκαν  να αλώσουν τον κρατικό μηχανισμό με τους δικούς τους ανθρώπους.

Το μνημόνιο προσπαθεί, μέσω του εξορθολογισμού των οικονομικών μεγεθών, να καταστήσει την κοινωνική δομή της χώρας μας συμβατή με αυτήν των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και αυτό ακριβώς βρίσκεται έξω από τις βασικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτός ευαγγελίζεται  ένα άλλο μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας.

Γι΄αυτό και αποστρέφεται τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο και που οδηγούν, άμεσα ή έμμεσα, στην ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί ο φορέας της ανάπτυξης να είναι η επιχειρηματική τάξη, αλλά διάφορα κρατικά μορφώματα σοβιετικού τύπου. Απλώς επειδή δεν έχουν τα λεφτά για να αρχίσουν να προγραμματίζουν την συγκρότηση τους, προσπαθούν να υπονομεύσουν τις δρομολογημένες μεγάλες ιδιωτικές  επενδύσεις.

Τι μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία, αν γίνει κυβέρνηση;

1.   Να αλλάξει το μίγμα των μέτρων δίνοντας βάρος στις περικοπές των κρατικών δαπανών και όχι στην φορολογία, κάτι που ευχαρίστως θα δεχθούν οι δανειστές, καθώς οι περικοπές προσφέρουν την βεβαιότητα της επίτευξης τους ενώ η φορολογία όχι. Άλλωστε, μόνον έτσι θα καταστούν αχρείαστα τα προληπτικά μέτρα των 3.6 δισ. που αυτοί ζητούν.

  1. Να προχωρήσει άμεσα στην επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων και στην ολοκλήρωση όσων βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.

  2. Να προχωρήσει στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος. Είναι κοινός τόπος πως οι αποτιμήσεις των κάθε μορφής αξιών στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές και χρειάζεται μία σπίθα για να σπεύσουν επενδυτές, αλλοδαποί και ημεδαποί.

Τέλος, δεν αναφέρομαι στις αυτονόητες δραστικές παρεμβάσεις στην Παιδεία, στην Δημόσια Τάξη, στον Πολιτισμό, στην Υγεία, δηλαδή σε τομείς που σαρώθηκαν στην κυριολεξία από την λαίλαπα του εθνολαϊκιστικού μορφώματος.

Αυτά είναι τα καθήκοντα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας τις πρώτες εξήντα μέρες της διακυβέρνησης της. Οι διαφορές με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τόσο ορατές που ανατρέπουν την άποψη πως «και η Νέα Δημοκρατία τι διαφορετικό μπορεί να κάνει μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου»;

Συνεπώς, επειδή αλλαγή κυβέρνησης σημαίνει και αλλαγή πολιτικής σε όλους τους τομείς, οι εκλογές είναι η μόνη λύση.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

16 Responses to Αλλαγή κυβέρνησης σημαίνει και αλλαγή πολιτικής

  1. Ο/Η zepos λέει:

    Παυλόπουλος: «Το νόμισμα αποκτά νόημα μόνον όταν υπηρετεί τον άνθρωπο»…
    Η καθιερωμένη μπαρούφα του μήνα και μάλιστα από Π.τ.Δ…

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δυσφημίζει τους Μεσσήνιους ο Πάκης 🙂

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Ο Πάκης είναι σαν τον Τσίπρα. Θα πει οτιδήποτε και θα κάνει οτιδήποτε, προκειμένου να βρίσκεται στην καρέκλα, ανεξάρτητα αν αυτά που λέει ταιριάζουν με αυτά που κάνει και αυτά που κάνει είναι προς το συμφέρον της χώρας. Με αυτά τα κριτήρια τον διάλεξε ο Τσίπρας για πρόεδρο και έπεσε διάνα μέσα. Η πολιτική αλητεία δεν έχει ιδεολογία.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Δεν την ωφέλησε το φως 🙂

    http://www.liberal.gr/arthro/46932/politiki/2016/ol-gerobasili-oi-ektimiseis-tis-komision-gia-oikonomiki-anakampsi-dikaionoun-tin-kubernisi.html

    Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομική ανάκαμψη, δικαιώνουν την πολιτική της κυβέρνησης, τονίζει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    Σημειώνει ειδικότερα ότι «οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνουν, για μια ακόμα φορά, ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο άντεξε στην κρίση, αλλά βρίσκεται πλέον στο κατώφλι της ανάκαμψης» και υπογραμμίζει ότι «η εικόνα αυτή δικαιώνει την επιμονή της κυβέρνησης στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από την στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων».

    Η κ. Γεροβασίλη τονίζει επιπλέον ότι «αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα και αποτυχίες προσδοκώντας πολιτικά οφέλη, θα απογοητεύονται, ημέρα με την ημέρα, ολοένα και περισσότερο» και συμπληρώνει: «Τους ευχόμαστε καλό κουράγιο και ταχεία προσγείωση στην πραγματικότητα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μου αρέσει!

  5. Ο Γιάννης Καλλιάνος στα «Παραπολιτικά 90.1 FM» (29.04.16)

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η Ενη λέει:

    Απο το κειμενο

    «Τι μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία, αν γίνει κυβέρνηση;

    1. Να αλλάξει το μίγμα των μέτρων δίνοντας βάρος στις περικοπές των κρατικών δαπανών και όχι στην φορολογία, κάτι που ευχαρίστως θα δεχθούν οι δανειστές, καθώς οι περικοπές προσφέρουν την βεβαιότητα της επίτευξης τους ενώ η φορολογία όχι. Άλλωστε, μόνον έτσι θα καταστούν αχρείαστα τα προληπτικά μέτρα των 3.6 δισ. που αυτοί ζητούν.

    Να προχωρήσει άμεσα στην επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων και στην ολοκλήρωση όσων βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.
    Να προχωρήσει στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος. Είναι κοινός τόπος πως οι αποτιμήσεις των κάθε μορφής αξιών στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές και χρειάζεται μία σπίθα για να σπεύσουν επενδυτές, αλλοδαποί και ημεδαποί.

    Δηλαδή με λιγα λογια , «περικοπες δημοσιων δαπανων», «ιδιωτικοποιησεις», και «μεταρρυθμισεις για τη δημιουργία ευνοικου επενδυτικου κλιματος».

    Οι περικοπες δημοσιων δαπανων, δεν γινονται μονο με μειωσεις μισθων και συνταξεων, αλλά και με την καταργηση πληθους δημοσιων οργανισμων εντελως αχρησστων και μαλιστα χωρίς συγκεκριμενο αντικειμενο. Ειχε καποτε δημοσιοποιηθει ενας μακρυς καταλογος, τι εγινε επ’ αυτου;; (οι τυχόν απολυσεις προσωπικου μπορουν να διοχετευθουν στις νεες θεσεις εργασίας που θα φερουν οι επενδυσεις, ολα ειναι αλληλοεξαρτωμενα).

    Οι ιδιωτικοποιησεις μπορουν να υλοποιηθουν οταν προσβλεπουν στην αξιοποιηση και οχι στο ξεπουλημα της δημοσιας περιουσίας. Εχει γινει ηδη μια μεγαλη προετοιμασία και απο τις προηγουμενες κυβερνησεις , ας συνεχισθει.

    Στην επιτευξη ευνοικου επενδυτικου κλιματος, φυσικα θα πρέπει να γινουν αλλαγες στη λειτουργια αλλά και στη νοοτροπια των δημοσιων υπηρεσιων, να εκλειψουν ολα τα εμποδια της γραφειοκρατιας.

    Αλλά για να γινουν ολα αυτα γιατί θα πρεπει να γινουν εκλογες;; Μια κυβερνηση απο αυτη τη βουλή μπορει να υλοποιησει ενα τετοιο προγραμμα. Αρκει να κατανοησουν τα κομματα οτι μια συμπραξη των δημοκρατικων πολιτικων δυναμεων, μπορει να αποδειχθει η λυση. Αρκει να μην υπολογισουν, ολοι, κανενα πολιτικο κοστος αλλά το οφελος της χωρας.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Είναι ένα θέμα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι …φυσιολογικό δημοκρατικό κόμμα. Χλωμό το βλέπω. 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

  8. Ο/Η zepos λέει:

    Για όσους τους ψήφισαν …μάλλον θα ήταν, Το ερώτημα είναι αν ακόμη το πιστεύουν

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Συνολικά, η συμπεριφορά της σημερινής κυβέρνησης δίνει την εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας πιστεύει πως οι εταίροι μας αδυνατούν να αντιληφθούν και να κρίνουν τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του και τους αντικρουόμενους χειρισμούς του. Πιθανώς μερικοί να συμπεραίνουν πως η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται χωρίς να διαθέτει σχέδιο και συγκεκριμένους στόχους. Δηλαδή, ότι αυτοσχεδιάζει, ανάλογα με κάθε θέμα που προκύπτει. Ο υπογράφων πιστεύει κάτι χειρότερο. Πως σε όλο το διάστημα του 15μήνου, ο κ. Τσίπρας πασχίζει, μέσω της κυβερνητικής πολιτικής (!), να «ανταποκριθεί» στις «ανάγκες» του κομματικού του προσωπικού. Δηλαδή να εξασφαλίσει την πίστη των 153 βουλευτών του, να προλάβει τις αντιδράσεις των «53» διαφωνούντων και να συνετίσει τους λαφαζανίζοντες. Κοντολογίς, να μετατρέψει ένα συνονθύλευμα ομάδων και ατόμων σε πολιτικό κόμμα που πιστεύει και υπηρετεί έναν συγκεκριμένο στόχο. Η δε προσπάθεια αυτή γίνεται με κίνητρο τη διατήρηση της εξουσίας και διακύβευμα την επιβίωση της χώρας.

    http://www.kathimerini.gr/858304/opinion/epikairothta/politikh/otan-oi-daneistes-exoyn-dikio

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο δήλωσε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας χειροτερεύουν δραματικά.

    «Μετά την αναγκαστική ολιγοήμερη σιωπή λόγω των εορτών του Πάσχα, το θράσος και η προπαγάνδα της κυβέρνησης επέστρεψαν. Επιχειρούν και πάλι εξαπάτηση», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Δίνοντας απάντηση στην κυβερνητική εκπρόσωπο Ο. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από ένα χρόνο προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% ενώ σήμερα προβλέπει ύφεση 0,3%, μείωση της ανεργίας στο 23,2% ενώ σήμερα την προβλέπει στο 24,7% και μείωση του δημοσίου χρέους στο 173,5% του ΑΕΠ ενώ σήμερα προβλέπει αύξησή του στο 182,8% του ΑΕΠ.

    «Ας σταματήσουν να θριαμβολογούν για τις αποτυχίες τους που πληρώνουν ακριβά όλοι οι Έλληνες», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    http://www.kathimerini.gr/858438/article/epikairothta/politikh/nd-as-stamathsoyn-na-8riamvologoyn-gia-tis-apotyxies-toys

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η Don Johnson λέει:

    Υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα – ίσως οι περισσότεροι – που πιστεύουν ότι αν μειώσεις το κράτος θα έρθει η γενική καταστροφή κι ο κόσμος δεν θα βρίσκει δουλειές.

    Ευτυχώς εμείς δεν το μειώσαμε – οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξοδεύουν ακόμη περισσότερα για να το τροφοδοτούν – κι έτσι δεν υποκύψαμε στις νεοφιλελεύθερες εντολές του ΔΝΤ και δεν έχουμε ανεργία.

    ΥΓ. Κατανοώ – έστω κι ως κοντόφθαλμη ανόητη επιλογή – να με θες απολύσεις στο δημόσιο αν είσαι δημόσιος υπάλληλος. Το τομάρι σου θες να σώσεις. Δεν το κατανοώ από όλους τους υπόλοιπους, εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι κι αυτοί έχουν κερδίσουν…

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Ενη λέει:

    Κι.ομως η μη νεοφιλελευθερη πολιτικη λεει οτι για τη μειωση της ανεργιας πρέπει να γινονται αφενος «δημοσιες επενδυσεις» και αφετερου «επενδυσεις στην πραγματικη οικονομία» . (σε μια τετοια λυση μαλλον δεν εχει αντιρρησεις ακομα και η κυβερνηση ΣΥΡ-ΑΝΕΛ.), οποτε μειωνεται και η ανεργια με τη δημιουργια νεων θεσεων εργασίας.

    Οχι ντε και καλά να διατηρειται ενας δημοσιος τομεας που δεν ειναι, σε ολους τους τομεις παραγωγικός. Αρα το να γινουν απολυσεις στο δημοσιο, δεν θα ειναι η καταστροφή αλλά ισως και μια ανασυγκροτηση του. Ετσι δεν χρειαζονται μειωσεις μισθων και συνταξεων αλλά μειωσεις του κρατικου τομεα, οπου αυτός ειναι αχρηστος. Αυτό δεν σημαινει οτι και ο δημοσιος τομεας δεν χρειαζεται ανανεωση με νεο δυναμικό αρτιοτερο και κατατοπισμενο βασει επιστημονικων γνωσεων.

    Αυτα δεν ειναι νεοφιλελευθερα μετρα, αλλά μετρα αναπτυξης.

    Επι πλεον ολοι οι πιστωτες (ΔΝΤ – ΕΕ), αυτό που ζητουν απο την ελληνικη κυβερνηση ειναι να γινει ενα κρατος οπως ολα τα αναπτυγμενα δυτικα κρατη. και οχι οτι θελουν να μας τιμωρουν με αβασταχτα μετρα. Η οτι προσπαθουν να φθειρουν μια αριστερη κυβερνηση, η οποια εχει ηδη υπογραψει συμφωνία (το 3ο μνημονιο) και εχει υλοποιησει πολλες απο τις υποχρεωσεις που εχει υπογραψει.

    Ενας μυθος αναπαραγεται συνεχως που δεν βοηθαει καθολου ουτε στις διαπραγματευσεις της Ελλάδας αλλά ουτε και στο εσωτερικό κοινό. Ο κοσμος ζηταει λυσεις, αρκετα εχει υποφερει και περιμενει βελτιωση των ορων διαβιωσης του (μειωση της ανεργιας – επανεκκινηση της οικονομίας – σταθεροποιηση) και οχι καταστροφολογίες για….εκτονωση της αγανακτησης του.

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Ενη λέει:

    Συνεχεια

    Επίσης δεν βοηθουν καθολου δηλωσεις ατυχεστατες, οπως του ΠτΔ, περι νομισματος κλπ. γιατί δημιουργουν απατηλες εντυπωσεις, που τοσο θελουν οι ρεκτες της δραχμης για να αρχισουν τα….τροπαρια.
    Ευτυχως τα ανασκευασε ο Προεδρος, αλλά ενα 24ωρο ζησαμε τον αποηχο της …..»δηλωσης του».
    εις βαρος της θεσης της Ελλαδας, η οποια δεν εχει τετοιες βλεψεις δηλαδή να βγει απο το ευρωπαικο νομισμα το ευρώ, Ουτε η κυβερνηση ουτε η δημοκρατικη αντιπολιτευση. εχουν δωσει τετοια δειγματα.

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    «Ουτε η κυβερνηση ουτε η δημοκρατικη αντιπολιτευση. εχουν δωσει τετοια δειγματα»

    Σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έδρασαν με στόχο να μας πάνε στη δραχμή.

    Εφυγαν ορισμένοι, αλλά σίγουρα και αυτοί που έμειναν δεν θα είχαν αντίρρηση αν τους κάτσει. Αρκεί να μην το χρεωθούν οι ίδιοι αλλά να έρθει μαλακά. 🙂

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Ενη λέει:

    Σχολιαστή,

    Δεν εχουν καμιά σημασία οι βλεψεις και οι επιθυμιες ορισμενων ατομων. Αυτό που μετραει ειναι η γενικη πολιτικη μιας κυβερνησης, αυτή δεν εχει δωσει δειγματα αποχωρησης απο το ευρω.

    Ουτε απο τα κομματα της δημοκρατικης αντιπολιτευσης, εχουν δοθει τετοια δειγματα.

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Η κυβέρνηση με την πολιτική του 1ου 7μήνου του 2015 έδειξε ότι είχε στην ατζέντα της και αυτή την προοπτική. 🙂

    Μια φορά ακραία επικίνδυνος για τη χώρα, πάντα θέλεις επιτήρηση για να μην υποτροπιάσεις. 🙂

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.