«Σκόπιμα διώχνουν τους επενδυτές από την Ελλάδα»

Capital  /  «Σκόπιμα διώχνουν τους επενδυτές από την Ελλάδα»   /  Συνέντευξη στη Δέσποινα Συριοπούλου

«Η συμπεριφορά αυτή της κυβέρνησης αποτρέπει καθένα που θα ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα» αναφέρει το Capital.gr ο Μερκούριος Αγγελιάδης, ο επιχειρηματίας που οραματίστηκε να δημιουργήσει τη «Ριβιέρα της Μεσογείου» στη Ρόδο, ύστερα από την ανακοίνωση του Υπ. Πολιτισμού για το χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικό χώρο μιας έκτασης περισσότερο από 10.000 στρέμματα στην περιοχή της Αφάντου. Επιπροσθέτως, θεωρεί ότι οι επενδύσεις είναι ο μόνος δρόμος μέσα από τον οποίο μπορεί η Ελλάδα να ανακάμψει. 

Η θέληση του Ελληνοαμερικανού εγνωσμένου κύρους επιχειρηματία Μερκούρη Αγγελιάδη, με πείρα σε μεγάλα έργα, και δη ομοσπονδιακά,  να αξιοποιήσει την περιοχή αυτή, μια προοπτική που έδωσε –προς στιγμή– ανάσα ζωής στους κατοίκους, με την απόφαση –τότε της κυβέρνησης Σαμαρά– να δώσει όλο αυτό τον εγκαταλελειμμένο χώρο που ταλαιπωρεί και υποβιβάζει την τουριστική προσέγγιση και εκμετάλλευσή της ήδη από την 10ετία του 1970.

Η επένδυση παρά τις γνωστές γραφειοκρατικές δυσκολίες του ελληνικού δυσκίνητου κράτους, εν τούτοις προχωρούσε σταδιακά έστω και μετ’ εμποδίων. Ο Μερκούρης Αγγελιάδης, ξεχειλίζοντας οργή αλλά και θυμό –πλην όμως όντας ιδιαίτερα φλεγματικός– για  την συνολική συμπεριφορά του ελληνικού δημοσίου –όπως μας είπε ο ίδιος, δεν ξεχωρίζει κόμματα και κυβερνήσεις, ούτε εμπλέκεται στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες– που μετά τα τελευταία γεγονότα με το Υπουργείο Πολιτισμού εμφανίζεται σαν να εξαπατά, για ακόμα μια φορά, έναν υποψήφιο επενδυτή. Επένδυση, η οποία αν προχωρήσει, θα αποφέρει μέγιστα οφέλη όχι μόνο στην περιοχή με την ανάπτυξη, αλλά και συνολικά στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση, όμως, με κάποιο τρόπο φαίνεται να βάζει φρένο στα σχέδια του επιχειρηματία για το μεγαλόπνοο αυτό έργο.

Η επένδυση για την περιοχή της Αφάντου για τον Μερκούριο Αγγελιάδη δεν είναι καινούργια. Από το 1993, επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του είτε για αγορά, είτε για ενοικίαση. Και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ έγιναν ανάλογες προσπάθειες, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα. Από τότε πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια, όπως μας λέει ο ίδιος καθ’ οδόν προς το Άγιο  Όρος, διευκρινίζει πως πριν από λίγα χρόνια και ευρισκόμενος στο ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ για την επίσκεψη του Οικουμενικού πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου  και του Ποντίφικα Φραγκίσκου το 2014, πέρασε από τη Ρόδο –ο ίδιος κατάγεται από τη Σύμη– και εκεί  έμαθε για πρώτη φορά για το διαγωνισμό  που είχε προκηρύξει το  ΤΑΙΠΕΔ.  Ο Μερκούρης Αγγελιάδης θέλησε να πάει κόντρα σε αυτό που υπογραμμίζεται σε ελληνοαμερικανικούς επιχειρηματικούς κύκλους, όταν διαχωρίζονται πλήρως τα πατριωτικά συναισθήματα και η αγάπη για την Ελλάδα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Θέλησε –παρά τα γνωστά προβλήματα του δυσκίνητου και γραφειοκρατικού ελληνικού κράτους– να κάνει όλα όσα απαιτούνται, μέχρι να αρχίσει το έργο να παίρνει σάρκα και οστά.

Χρειάζονται επενδύσεις, όχι δανεικά…

Εμφανώς σαστισμένος και δικαιολογημένα απογοητευμένος από τις τελευταίες εξελίξεις, περιμένει να δει τι θα επακολουθήσει, επαναξιολογώντας τις προθέσεις του και τις επόμενες κινήσεις του.

– Πώς σχολιάζετε τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες;

Πολλά πράγματα δεν μπορώ να τα εξηγήσω. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι όταν ανέφερα και ανέλυσα στους Ροδίτες τι θέλω να κάνω, υπήρξε ενθουσιασμός. Όλοι αγάπησαν το έργο. Η επένδυση είναι πολύ μεγάλη. Χρειάζονται πολύ μεγάλα ποσά, και θεωρούσα ότι μπορώ να προσελκύσω και άλλους επιτυχημένους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και άλλους με επενδυτικό ενδιαφέρον. Προσωπικά με ενδιέφερε να γίνει το έργο, αλλά και να μην χάσω χρήματα. Ένα έργο που το θέλει η Ρόδος. Αν γίνει, θα μπορέσει να προσελκύσει και άλλου είδους τουρίστες. Δεν θα αφορά μόνο τους τουρίστες με το βραχιολάκι (σ.σ. all inclusive). Μην παρεξηγηθώ, δεν το κατηγορώ αυτό το είδος (τουρίστα), ένας από αυτούς είμαι και εγώ. Αφορά και ανθρώπους/επισκέπτες που για παράδειγμα παίζουν γκολφ, όχι τον Αύγουστο, που έχει πολλή ζέστη, αλλά τον Οκτώβριο ή ακόμα και τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Είναι αυτός που θα «κλείσει» κάποιο γιοτ. Είναι αυτός που θα πάει στην παλιά πόλη να φάει. Γι’ αυτό λέω ότι αυτό το έργο μπορεί να δημιουργήσει τη «ριβιέρα της Μεσογείου». Δεν είναι δυνατόν ο τουρισμός να σταματάει στις 15 Οκτωβρίου. Και αυτό επιδιώκουμε με αυτή την επένδυση. Τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.

-Με αυτή τη συμπεριφορά, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση βοηθάει τις επενδύσεις; 

Κατηγορηματικά όχι. Θα σας πω την εμπειρία μου στην Αμερική, όντας μέλος σε μεγάλους οργανισμούς. Συζητώντας με επιτυχημένους επιχειρηματίες, με πολλά χρήματα, Ελληνοαμερικανούς δεύτερης και τρίτης, με κοροϊδεύουν για την απόφασή μου. Μου λένε «ο πατέρας μου είχε χάσει τα χρήματά του και μου είχε πει να μην κάνω κάποια κίνηση». Είναι πολύ λυπηρό αυτό που λέω. Κανένας επιχειρηματίας με πολλά χρήματα δεν θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Απόδειξη ότι κανείς επιχειρηματίας από την μεταπολίτευση και μετά δεν κατάφερε να κάνει κάποιο έργο.

– Τι θα θέλατε να πείτε στην πολιτική ηγεσία;

Χρειάζονται οπωσδήποτε επενδύσεις για να ανοίξουν δουλειές. Είναι το πρωταρχικό και το βασικό. Όχι δανεικά. Χρειάζονται ανθρώπους να έρθουν να επενδύσουν! Δεν το καταλαβαίνουν; Και να πάψουν τα εγώ κα εσύ και η καρέκλα. Οι επενδύσεις είναι ο μόνος τρόπος να σωθεί η Ελλάδα μας! Είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στην συζήτηση με τον Μερκούρη Αγγελιάδη, ήταν παρών και ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα και στενός του συνεργάτης στην επένδυση, Αναστάσιος Ατσίδης, ο οποίος πολύ γλαφυρά μας περιγράφει τα γεγονότα των τελευταίων δυο ετών, θεωρώντας μάλιστα με την τελευταία απόφαση ο στόχος ήταν να ματαιωθεί η επένδυση.

«Τον Ιούλιο του 2014, ο κ. Αγγελιάδης ήταν πλειοδότης στο διαγωνισμό με 26, 9 εκατ. με τον δεύτερο πλειοδότη στα 17 εκατ., με ενδιαφέρον να πάρει το βόρειο τμήμα του Γκολφ, ενώ το νότιο πήρε η εταιρεία του κ. Νικολαϊδη. Από το διαγωνισμό, προβλεπόταν η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής 2 εκατ. ευρώ. Την περίοδο εκείνη η διαφορά ευρώ δολαρίου ήταν περίπου στο 1,4 και ο πλειοδότης χρειάστηκε να στείλει ένα ποσό περίπου 3 εκατ. δολάρια στην τράπεζα της Ρόδου και εν συνεχεία εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή. Υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις για την υπογραφή των συμβολαίων, από διάφορα θέματα που είχαν προκύψει. Πριν από περίπου 3 μήνες κληθήκαμε από το Υπουργείο Πολιτισμού που ήθελε ένα αρχαιολογικό τμήμα 209 στρεμμάτων, το βουνό του Ερημόκαστρου, να εξαιρεθεί από το Project. Αφού λοιπόν ζήτησαν τα 209 στρέμματα να βγουν από το συμβόλαιο που θα γινόταν, εμείς το αποδεχθήκαμε, διότι η χρήση του ήταν αρχαιολογική και δεν μπορείς να χτίσεις μέσα σε αυτό. Η οποιαδήποτε κατασκευή γινόταν εκεί (πεζόδρομοι κλπ), θα ήταν κατόπιν έγκρισης του τοπικού συμβουλίου και στη συνέχεια αρχαιολογικού συμβουλίου. Δεχθήκαμε λοιπόν να φύγουν αυτά τα 209 στρέμματα από τον διαγωνισμό. Πριν από 10 ημέρες κληθήκαμε εκ νέου από το Υπουργείο περιβάλλοντος, όπου μας ζητήθηκε ένας υδροβιότοπος, περίπου 10,5 στρέμματα να βγει από τον διαγωνισμό. Τους είπα ότι αυτός ο χώρος δεν είναι υδροβιότοπος, διότι γνωρίζω την περιοχή και ότι αυτός ο χώρος ήταν «μπαζότοπος» και όχι υδροβιότοπος. Δυσκολεύτηκαν να το καταλάβουν. Επίσης τους εξήγησα ότι δεν θα γινόταν κάποιο κτίσμα στο χώρο αυτό και ότι η εταιρεία που έκανε τον διαγωνισμό, σωστά προέβλεψε να δοθεί στον επενδυτή διότι θα τον κρατούσε πάντα καθαρό. Ζήτησαν να φύγει και αυτό, ενώ από την πλευρά μου επιφυλάχθηκα να τους στείλω φωτογραφίες. Από και πέρα δεν ξέρω ποια ήταν η τύχη του. Στις 22 Απριλίου έλαβε χώρα το Συμβούλιο Διοίκησης, όπου τα συναρμόδια υπουργεία συνεδριάζουν για τη δημοσίευση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα ισχύσει. Και ενώ πιστεύαμε ότι το θέμα θα τελείωνε, προς έκπληξή μας, ο δικηγόρος του κ. Αγγελιάδη στην Αθήνα και οι τεχνικοί του σύμβουλοι τον ειδοποίησαν ότι στο Συμβούλιο Διοίκησης εμφανίστηκε κάποιος εκπρόσωπος του Υπουργείου πολιτισμού και δήλωσε ότι όλο το ακίνητο τίθεται σε αρχαιολογική ζώνη και μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες του από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και ότι διάταγμα στις 21 Απριλίου του 2016 αναφέρει σαφέστατα ότι γίνεται επαναπροσδιορισμός της έκτασης του Ερημοκράστρου που από 209 στρέμματα που μας ζητούσαν, έγινε 10.000 στρέμματα.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι γίνεται με την επένδυση του βόρειου και του νότιου Γκολφ. Όλη η επένδυση ‘πάει περίπατο’. Φαίνεται ότι δεν θέλουν να την κάνουν την επένδυση. Θέτουν δηλαδή το βόρειο Γκόλφ, αλλά και το νότιο, των οποίων πλειοδότες είναι ο κ. Αγγελιάδης και ο κ. Νικολάιδης ως αρχαιολογική ζώνη. Θεωρώ, λοιπόν, ότι θέλουν να ματαιώσουν την επένδυση.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι του κ. Αγγελιάδη στην Αθήνα και το νομικό του γραφείο παρακολουθούσαν την πορεία της υπόθεσης. Υπήρχε βέβαια κάποια μεγάλη καθυστέρηση, διότι υπήρχαν κάποια προβλήματα από πλευράς της Διοίκησης –γνωρίζετε πώς δουλεύει το κράτος–, γι’ αυτό και πιστεύαμε πως η υπόθεση θα έκλεινε. Γι’ αυτό και ο κ. Αγγελιάδης έχει δαπανήσει ένα μεγάλο ποσό, πάνω από 1 εκατ. ευρώ τόσο για το Master plan της επένδυσης από μελετητικό γραφείο της Νέας Υόρκης, όσο και για την νομική υποστήριξη στην Αθήνα, καθώς αντίστοιχα και τεχνική υποστήριξη. Και έρχονται σήμερα και του λένε ότι η επένδυση σχεδόν ακυρώνεται».

Να σεβαστούν την προκήρυξη του διαγωνισμού

– Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Όπως αναφέρει ο κ. Αγγελιάδης: αν δεν μου το δώσουν όπως λέει η προκήρυξη του διαγωνισμού και όπως το πήρα, κάνοντας αυτή την προσφορά, θα αποχωρήσω, θα απαιτήσω από το ελληνικό δημόσιο τις δαπάνες που έχω ξοδέψει μέχρι σήμερα και θα ζητήσω και τις αποζημιώσεις στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ή όπου αλλού χρειαστεί.

Όλη η περιοχή δεν είναι αρχαιολογική. Αυτοί το βάφτισαν έτσι, προκειμένου να ματαιώσουν την επένδυση. Διότι ένας αρχαιολογικός χώρος προσδιορίζεται από τα πόσα αρχαία έχουν βρεθεί, στις ανασκαφές που έχουν γίνει. Το βουνό του Ερημόκαστρου είναι ένα βουνό που λένε ότι υπήρξαν κάποια ευρήματα στο παρελθόν, ας επαναπροσδιορίσουν λοιπόν τις συντεταγμένες εκεί και από τα 209 στρέμματα ως αρχαιολογική ζώνη, ας το κάνουν 210, 220, άντε 250. Το να την επαναπροσδιορίζουν σε 10.000 στρέμματα, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει σκοπιμότητα.

-Όλη η επένδυση πόσα στρέμματα είναι;

Η καθαρή οικοδομήσιμη επένδυση είναι 540 στρέμματα. Από εκεί και πέρα παραδίδονται για χρήση άλλα 500 στρέμματα που είναι το Golf και έχει την υποχρέωση η Μ.Α. Angeliades (σ.σ η εταιρεία του κ. Αγγελιάδη) να το φτιάξει και επιπλέον είναι κάποιες ακόμη εκτάσεις μη οικοδομήσιμες.

-Είπατε ότι υπάρχει σκοπιμότητα; 

Ναι, όλη αυτή η ιστορία είναι για να ματαιωθεί η επένδυση. Είναι δυνατό πριν γίνει ο διαγωνισμός να μην έχει ελεγχθεί ότι ο χώρος είναι αρχαιολογικός. Πώς είδαν τότε το Ερημόκαστρο με 209 στρέμματα και το έβαλαν στο project και έρχονται τώρα και λένε δεν είναι 209, αλλά 10.000 στρέμματα.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

5 Responses to «Σκόπιμα διώχνουν τους επενδυτές από την Ελλάδα»

 1. Ο/Η δεξιος λέει:

  Eιδικά τους Αμερικανούς προσπαθούν να διώξουν και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ.Οι αρχαιολογικοί λόγοι είναι ένας δοκιμασμένος τρόπος σαμποταρίσματος των επενδύσεων.Ένας άλλος τρόπος είναι ο περιβαλλοντικός,τα υποκινούμενα «κινήματα κατοίκων» και οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  Μετά και αφού τα έχουν κάνει αυτά αρχίζουν να κατηγορούν τους δανειστές,την τρόικα,τον καπιταλισμό και άλλους.
  Οι Σκουριές στη Χαλκιδική είναι απλώς μία περίπτωση.Όταν δεν βρίσκουν λόγους περιβάλλοντος θυμούνται τα αρχαία όπως στο Αφάντου.Και όταν δεν βρίσκουν ούτε αρχαία ουτε περιβάλλον ούτε κατοίκους βρίσκουν Αφγανούς.
  Όταν έγινε η συμφωνία Σαμαρά με την Cosco για τη μεταφορά ηλεκτρονικών προιόντων από την Κίνα μέσω Πειραιά και σιδηροδρόμου στην Ευρώπη αναρωτήθηκα πως θα σαμποτάρει τη συμφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ.Ούτε αρχαία υπήρχαν ούτε περιβάλλον ούτε κανένας κάτοικος μπορούσε να κινητοποιηθεί αφού τα τραίνα έτσι κι αλλιώς περνούσαν πάντα και τα είχαν συνηθίσει.Ε,λοιπόν βρήκαν τον τρόπο.Έφεραν Αφγανούς,Σύρους και Ιρανούς πρόσφυγες – λαθρομετανάστες που κατέλαβαν τη γραμμή στην Ειδομένη επειδή τους έκλεισαν τα σύνορα τα Σκόπια.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Αναγνώστης ο αθηναίος λέει:

  Μήπως τους υπερτιμάς;; (αυτά θέλουν ικανότητες και στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση, δηλαδή ακόμη και αν δεχθούμε ότι έχεις δίκιο σχετικά με την πρόθεση, σημειώνω μακροπρόθεσμη και διαρκή και ακόμη και εάν δεχθούμε ότι αυτές οι προθέσεις δεν αφορούν συγκεκριμένες ..συνιστώσες και δη μειοψηφικές , όπως νομίζω, αλλά το ..όλον συριζα, πάλι δεν πείθομαι ότι θα μπορούσαν) ,

  Μου αρέσει!

 3. Αναγνώστης ο αθηναίος

  Συμφωνω και επαυξανω. Οπως γλαφυρα ελεγε ο λαος οταν χρησιμοποιουσε τα βασανισμενα τετραποδα, αυτοι (και ολοι οι προηγουμενοι) δεν μπορουν (ουσαν) να ξεχωρισουν δυο γαϊδουριων αχυρα»

  Ποιο σχεδιο; Μερικες σκορπιες ιδεες, κατι σαν προκαταρκτικη μελετη, κατι σαν δευτεροβαθμια εξισωση, ενω το προβλημα ειναι πολλων πεπλεγμενων συναρτησεων :-).

  Καλη Ανασταστη!

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η δεξιος λέει:

  Για να σκορπίσεις το χάος και την ανομία δεν χρειάζεται μεγάλος σχεδιασμός.Αρκεί να πλασάρεις τις κατάλληλες ιδεολογίες και να υπάρχουν αρκετοί ηλίθιοι να σε πιστέψουν και φυσικά να μη σε έχουν πάρει είδηση όσοι πλήττονται πραγματικά που είναι ουσιαστικά οι πάντες,όλοι όσοι περιμένουν από τα έσοδα του κράτους.
  π.χ. για να κλείσει η Ειδομένη αρκούσε να πείσεις ένα κρίσιμο αριθμό ηλιθίων ότι όλη η Ασία έχει δικαίωμα να μεταναστεύσει στην Ευρώπη και εσύ καθήκον να το διευκολύνεις.Στο τέλος θα έκλειναν την πόρτα και οι μετανάστες μαζί με τους αλληλέγγυους θα έκαναν «δράσεις» στο δικό σου έδαφος.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η Ενη λέει:

  Δεξιέ,

  Si non e vero e ben trovato ,για την Ειδομενη (δεν ειμαι σιγουρη για τη λατινικη ορθογραφια). Ομως μαλλον ολα εγιναν τυχαια και οχι κατοπιν «στρατηγικης».

  Αυτο ομως που εχει σημασία για ολους ειναι το θεμα «εσοδα του κρατους»

  Ενταξει υπουργοι και συμβουλοι βρισκονται συνεχως σε διαπραγ,ατευσεις μεταξυ Αθηνας-Βρυξελλων και αλλου, ομως

  οι υπηρεσίες του δημοσιου τομεα τι κανουν ετσι ωστε και ο ΕΝΦΙΑ να εισπραττεται και να καταττιθενται εγκαιρα οι φορολογικες δηλωσεις για να εισπραξει το κρατος τη φορολογια εισοδηματος.;;;

  Τιποτα δεν εχει γινει ακομα και ειμαστε στο …Μαιο.

  Η καταθεση των φορολογικων δηλωσεων εχουν καθυστερησει λογω «πολλαπλων αιτίων», και ο μη εισπραχθεις ακομη ΕΝΦΙΑ, δε δειχνει να απασχολει τις αρμοδιες υπηρεσίες, ωστε να ερευνηθει ποιοι δεν πληρωσαν και γιατι. Οι αλλοι που εχουν ηδη πληρωσει ειναι τα συνηθη κοροιδα.

  Δεν μπορει οι αρμοδιες υπηρεσίες του δημοσιου να βρισκονται σε…..αναμονή της αξιολογησης. Αυτοι πρέπει να διεκπεραιωνουν τα καθημερινα τους καθηκοντα ειτε εχουν υπουργο Συριζα ειτε οποιου αλλου πολιτικου κομματος.

  Το δημοσιο λειτουργει αυτονομα απο την πολιτικη. Δηλαδή θα πρέπει να λειτουργει.

  Οχι να περιμενουν αν θα γινουν εκλογες, δημοψηφισμα η οτιδηποτε αλλο και στ μεταξυ…..κατεβασαν τα μολυβια η για κατι πιο συγχρονο ,εκλεισαν τους υπολογιστες.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: