Ο Τσίπρας, για να πάρει την εξουσία, πλασαρίστηκε σαν το νερό του Καματερού που όλα τα γιατρεύει

Συνέντευξη του Διονύση Χαριτόπουλου στην  «εφημερίδα των συντακτών »   

efsyn.gr  /  «Ο Τσίπρας πλασαρίστηκε σαν το νερό του Καματερού»

• Κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ένα κύμα αντίστασης, αλλά χάθηκε στη μετάφραση του «όχι» σε «ναι».

Είδαμε την κωλοτούμπα του αιώνα με το «όχι» που έγινε «ναι». Το χειρότερο είναι πως ο λαϊκός ριζοσπαστισμός που δημιουργήθηκε λόγω μνημονίων ευτελίστηκε και διαλύθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας, για να πάρει την εξουσία, πλασαρίστηκε σαν το νερό του Καματερού που όλα τα γιατρεύει. Και γίναμε μπάχαλο. Βλέπεις υπουργούς και αναρωτιέσαι από πού ήρθαν και γιατί…

• Μα αυτό δεν διεκδικούσαν; Να κυβερνήσουν;

Ηταν για χρόνια εκτός ζωής. Μιλούσαν με τεράστια σιγουριά για πράγματα που αγνοούσαν εντελώς. Από το 4% η απελπισία του ελληνικού λαού τούς έφερε στην εξουσία. Η υποσχεσιολογία δημιούργησε προσδοκίες. Αλλά αυτοί οι τύποι, στα λόγια και στις πράξεις, προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα.

Ανακατεύουν λίγο Μαρξ, λίγο Κέινς, λίγο Σμιθ και λίγο πολίτικαλ κορέκτ. Τι λύσεις να βρουν αφού αγνοούν το πρόβλημα; Οι άνθρωποι για χρόνια δεν βρίσκονταν μέσα στη ζωή αλλά σ’ ένα κομματικό γραφείο κουβεντιάζοντας όλη μέρα ή σε καμιά δημόσια υπηρεσία όπου τηλεφωνιούνταν για τα ζητήματα της οργάνωσης. Πόσοι απ’ αυτούς ξέρουν το ευλογημένο 8ωρο;

Το ΠΑΣΟΚ του ’81 ήταν της πιάτσας, ήξεραν τι να κάνουν, γι’ αυτό και μας κατάκλεψαν. Αυτοί εδώ είναι άσχετοι. Αλλά το χειρότερο είναι ότι εγκλώβισαν τον κόσμο μέσα στη θλίψη.

• Αδιέξοδο λοιπόν;

Κοίτα, η ζωή δεν είναι μόνο πολιτική και μάλιστα τύπου κουτσομπολιού, πρωινάδικου. Μας έχουν βάλει μέσα σ’ ένα ξεκατίνιασμα που ενδιαφέρει μόνο τα κόμματα, τους δημοσιογράφους και τα λαμόγια που κινούνται γύρω γύρω. Τον κόσμο δεν τον αφορούν οι φαντασιώσεις τους αλλά η ζωή του.

Ο καθένας έχει να σκεφτεί δουλειά, χαρές, λύπες, πένθη, επιθυμίες, Δεν γίνεται να μας βάζουν στο παιχνίδι τους. Το «όλα είναι πολιτική» είναι μια μπαρούφα. Εχουμε μια ζωή να ζήσουμε, δεν θα μας την πάρουν. Εγώ δεν θέλω να βλέπω ειδήσεις, αρνούμαι να ασχολούμαι με όλους αυτούς τους παπάρες.

Πότε η σύνταξη μειώνεται, πότε καταργείται, πότε βγαίνουμε από το ευρώ, πότε μένουμε. Λόγια, λόγια, λόγια και τρομοκρατία. Εχουν άγνοια της ζωής κι εγώ φοβάμαι πια μήπως προκαλέσουν καμιά εθνική καταστροφή. Δεν καταλαβαίνω τι κάνουν με τους πρόσφυγες. Θα μπαίνουν και θα βγαίνουν στα Σκόπια οι πρόσφυγες και οι Σκοπιανοί θα τους κυνηγούν στο ελληνικό έδαφος; Θα είμαστε η μοναδική χώρα με ανοιχτά σύνορα; Η Μητέρα Τερέζα του κόσμου;

• Μπορούμε να αρνηθούμε τη διάσωση στο Αιγαίο;

Φυσικά δεν εννοώ να τους πνίξουμε. Οι κυβερνώντες ας βρουν τον τρόπο, δεν είναι δική μου δουλειά να δώσω λύση. Ξέρω ότι όσο καλός πρέπει να είμαι ως πολίτης με τους πρόσφυγες άλλο τόσο -μήπως περισσότερο;- πρέπει να είμαι με τον ταλαιπωρημένο συμπατριώτη μου.

Μας έχουν φέρει σ’ αυτή την κατάσταση, να βλέπουμε τους κατατρεγμένους πρόσφυγες στο λιμάνι και στην Ειδομένη και να μας κολάζουν, να δοκιμάζουν την αξιοπρέπεια και το φιλότιμό μας. Δυστυχώς, ακόμα κι αν φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, εναλλακτική δεν έχουμε. Και τι ζητάμε; Μια διαχείριση, βρε αδελφέ, όχι τον δεύτερο Ελευθέριο Βενιζέλο…

• Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα που επιτρέπουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις;

Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν ώστε να ανακουφιστεί ο κόσμος, αλλά κανείς δεν ταράζεται. Τι άλλο έκαναν πέρα από τις 100 δόσεις και το σύμφωνο συμβίωσης; Ακούς υπουργό που μορφώθηκε, απέκτησε εμπειρίες, δίδαξε, να υποστηρίζει την κατάργηση της αριστείας. Το πολιτικό προσωπικό είναι από μέτριο και κάτω.

Από τη μεταπολίτευση και μετά οι σοβαροί, άξιοι και χαρισματικοί δεν εμπλέκονται με την πολιτική. Ασχολούνται με τις δουλειές, τις επιχειρήσεις τους ή φεύγουν. Δεν πάει ο άλλος να γίνει βουλευτής με δέκα κομματόσκυλα γύρω του να τον φάνε.

Ως πολίτες το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταφέρουμε να ζήσουμε ερήμην τους. Να μην τους υπολογίζουμε, να μην περιμένουμε τίποτα απ’ αυτούς. Να κλείσουμε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα.

• Η επιμονή σας στην υπεράσπιση θεμάτων που άπτονται του έθνους, της πατρίδας, έχει δημιουργήσει μια παρεξήγηση σχετικά με τις θέσεις σας.

Οτι με θεωρούν εθνικιστή; Κοίτα, ο μικρόμυαλος μπορεί να με πει και καράφλα… Εγώ δηλώνω εθνιστής, μιλάω για την πατρίδα, λέξη που την ακούνε κάποιοι και βγάζουν σπυριά. Γιατί; Δεν μισώ καμιά χώρα, να είναι καλά και οι γείτονές μας και όλοι οι λαοί του κόσμου. Ομως πάνω απ’ όλα νοιάζομαι για την πατρίδα μου κι αυτό γιατί θέλω να είναι ελεύθερη.

Αν δεν είναι ελεύθερη, όλα αυτά για τα οποία κόπτονται σήμερα οι φερόμενοι ως «διεθνιστές», δικαιοσύνη, δουλειά, αξιοπρέπεια, διεκδίκηση δικαιωμάτων, δεν θα υπάρχουν. Πήγαινε σ’ έναν Γάλλο, Αγγλο, Γερμανό να κακολογήσεις την πατρίδα του…

• Γιατί σε εμάς η έννοια πατρίδα φορτίστηκε με την ιδέα του συντηρητισμού, του εθνικισμού;

Η Αριστερά μάς έμαθε γράμματα σε λάθος βιβλία. Η λέξη πατρίδα έγινε λέξη πορνό στον δημόσιο λόγο της Αριστεράς. Μέχρι και την περίοδο της μεταπολίτευσης οι ενταγμένοι αριστεροί απέρριπταν τους Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη ως εκπροσώπους της σάπιας αστικής κοινωνίας. Κάποτε διάβαζα τον κανόνα της Αριστεράς, όμως τα μάτια μου άνοιξαν όταν ανοίχτηκα και σε συντηρητικούς διανοούμενους και συγγραφείς.

•Αυτό ήταν κάποτε επιταγή της στρατευμένης τέχνης. Το παρατηρείτε και σήμερα;

Γιατί, λίγους μέτριους και άχρηστους έχει δοξάσει η Αριστερά; Δεν καθιέρωσε την υπογραφή τους σε συλλαλητήρια; Θεωρώ σολιψισμό, μέγιστη κατάρα, το να βλέπει κανείς τη ζωή μέσα από την οπτική οποιουδήποτε κόμματος.

Δεν μου αρέσουν οι ανόητοι διαχωρισμοί πάνω στην τέχνη. Αντί δηλαδή να πρυτανεύει στην εκτίμησή μας η αισθητική απόλαυση που εισπράττουμε, να κατηγοριοποιούμε τους καλλιτέχνες σε δεξιούς ή αριστερούς.

• Εσείς, γράφοντας τον «Αρη», δεν ταυτιστήκατε με τον ήρωά σας, τις επιλογές, το όραμά του;

Δεν κάνεις βιογραφία χωρίς αγάπη για το πρόσωπο. Ο Αρης Βελουχιώτης ήταν η μεγαλύτερη μορφή του 20ού αιώνα. Αν έχουμε έναν ήρωα, αυτός είναι. Ηταν ο ήρωάς μου, ήμουν κοντά του και είμαι ακόμα. Ακούω από διανοούμενους της Αριστεράς το «επιχείρημα» ότι η έννοια πατρίδα ανήκει στο φαντασιακό μας. Μήπως η αγάπη, ο έρωτας δεν είναι στο φαντασιακό μας; Αλλά καθορίζουν τη ζωή μας.

Η πατρίδα δεν είναι η γειτονιά μας στον κόσμο, αυτό που καθόρισε την κουλτούρα, το ήθος, τη συμπεριφορά στα πράγματα, το είναι μας; Θα μπορούσαμε να εκληφθούμε δηλαδή ως Βέλγοι;… Δεν νοείται κοινωνική επανάσταση που δεν ταυτίζεται με την πατρίδα. Ο Αρης, ο Πάμπλο, ως εθνιστές συστήνονταν. Οποιος δεν καταλαβαίνει τη διαφορά ας ανοίξει λεξικό… Δεν θα μπω σε συζήτηση.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική, καινούργιο συκώτι. Bookmark the permalink.

32 Responses to Ο Τσίπρας, για να πάρει την εξουσία, πλασαρίστηκε σαν το νερό του Καματερού που όλα τα γιατρεύει

  1. «Από τη μεταπολίτευση και μετά οι σοβαροί, άξιοι και χαρισματικοί δεν εμπλέκονται με την πολιτική. Ασχολούνται με τις δουλειές, τις επιχειρήσεις τους ή φεύγουν.» ++++

    Μου αρέσει!

  2. «Η Αριστερά μάς έμαθε γράμματα σε λάθος βιβλία. Η λέξη πατρίδα έγινε λέξη πορνό στον δημόσιο λόγο της Αριστεράς. » ++++++

    Μου αρέσει!

  3. «Ηταν για χρόνια εκτός ζωής. Μιλούσαν με τεράστια σιγουριά για πράγματα που αγνοούσαν εντελώς. Από το 4% η απελπισία του ελληνικού λαού τούς έφερε στην εξουσία. Η υποσχεσιολογία δημιούργησε προσδοκίες. Αλλά αυτοί οι τύποι, στα λόγια και στις πράξεις, προσπαθούν να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα.

    Ανακατεύουν λίγο Μαρξ, λίγο Κέινς, λίγο Σμιθ και λίγο πολίτικαλ κορέκτ.(**) Τι λύσεις να βρουν αφού αγνοούν το πρόβλημα; Οι άνθρωποι για χρόνια δεν βρίσκονταν μέσα στη ζωή αλλά σ’ ένα κομματικό γραφείο κουβεντιάζοντας όλη μέρα(*) ή σε καμιά δημόσια υπηρεσία όπου τηλεφωνιούνταν για τα ζητήματα της οργάνωσης. Πόσοι απ’ αυτούς ξέρουν το ευλογημένο 8ωρο;»

    ΥΓ Fair Play
    Μανόλης Ἀναγνωστάκης
    (ὁ ποιητὴς ὑπογράφει ὡς: Μανοῦσος Φάσσης)

    Τῷ φίλω Μ.Ἄν.

    Πόσες χιλάδες ὧρες πέρασαν μὲ συνεδρίαση(*) ,
    σ᾿ αχτίδες, κόβες καὶ κομματικοὺς πυρῆνες,
    στὸ τέλος πάθαμε χρονία νικοτινίαση
    κι ὁ πονοκέφαλος οὔτε περνοῦσε μ᾿ ασπιρίνες.

    Μάθαμε ἀπ᾿ ὄξω -βασικὰ- ὅλα τὰ προβλήματα
    καὶ τὴν ἀναγκαιότητα τῆς πάλης
    καὶ γίναμε τὰ δακτυλοδειχτούμενα τὰ βλήματα.(**)
    κρατώντας τὸν Μὰρξ – Ἔγκελς ὑπὸ μάλης.

    Μέρα τὴ μέρα θά ῾ρχονταν ἡ Ἐπανάσταση
    καὶ περιμένοντας πέρασαν τὰ χρόνια
    κι ὅμως σ᾿ τὸ λέγαν οἱ γονεῖς σου «ἄσ᾿ τα σὺ
    πάντα θὰ βρίσκονται στὸν κόσμο ἄλλα κωθώνια».

    Πάντοτε ὁ καπιταλισμὸς βρίσκει περάσματα
    καὶ ξεπερνᾶ τὶς δύσκολες τὶς κρίσεις.
    Κι ἕνα πρωί: «Ἀπαγορεύονται τὰ ἄσματα
    καὶ κοπιάστε στὸ τμῆμα γιὰ ἀνακρίσεις».

    […]
    ……………………………………………………………………………….

    Δὲν ἄκουσες ποτὲ τὴ μάνα σου τὴν ἅγια
    σ᾿ ἐνοχλοῦσε καὶ σένα τὸ κατεστημένο,
    δὲν εἶδες γύρω σου χιλιάδες τὰ ναυάγια
    δὲν τὸ χαμπάρισες πὼς τὸ παιχνίδι ἦταν στημένο.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Πάνος λέει:

    (Ενημερωτικόν)

    Σημείωμα, Αθήνα 17.04.2016

    Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης

    1. Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

    2. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

    3. Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις «κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

    4. Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα «πακέτο» που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.

    5. Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες.
    6. Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ’ αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.
    7. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το «πακέτο» που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Πάνος λέει:

    Φαίνεται ότι η αξιολόγηση κλείνει με τους όρους των Ευρωπαίων, που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση. Η πρόσθετη κουρά των αμνών που ζητά το ΔΝΤ συμφωνείται να γίνει μετά το 2018, ΑΝ δεν επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι – και στο βαθμό που θα υπολείπονται. Με αυτή τη σατανική επινόηση, εκλογές θα έχουμε το 2019, όπως προβλεπόταν – ίσως λίγους μήνες νωρίτερα. Και η ειρωνεία είναι πως ο Μητσοτάκης θα θέλει οπωσδήποτε να πετύχει ο Τσίπρας, γιατί έτσι και δεν, τότε το κούρεμα (μέχρις αίματος) που λέγαμε θα είναι υποχρεωμένος να το κάνει ο ίδιος, με τα χεράκια του! Αν υποθέσουμε ότι τότε θα είναι ακόμα αρχηγός της ΝΔ, φυσικά (θα είναι) και ότι η ΝΔ θα προβάλει ως ο βασικός διεκδικητής της κυβερνητικής εξουσίας (προσωπικά δεν θα πόνταρα περισσότερο από μισό ευρώ σ’ αυτήν την πιθανότητα).

    Μου αρέσει!

  6. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Βλέπω Ευρωπαίους και ΔΝΤ να είναι μια γροθιά. Μετά τα …μαυρίκια και κυπατζίδικα που πήγαν να αξιοποιήσουν οι μπούφοι, τους έφεραν κοντά.

    Τα πρόσθετα μέτρα θα ψηφιστούν τώρα. Το ερώτημα είναι αν μπορεί η συριζανελ κοινοβουλευτική ομάδα να ψηφίσει τα καλοκαιρινά + άλλα τόσα.

    Ολοι ξέρουμε ότι με αυτά τα κελεπούρια στην εξουσία, ακόμα και απο το 2016 θα έχει ξεκαθαριστεί ότι και τα πρόσθετα μέτρα θα εφαρμοστούν. Και πολλά ακόμα, που θα είναι επίθεση στους παραγωγούς του πλούτου, μπας και μπορούν να πληρώνουν την πελατεία.

    Ζητείται ελπίς.

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η Πάνος λέει:

    Θέμα οπτικής, σχο. Εγώ βλέπω άλλα.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Πάνος λέει:

    ΑΝ κλείσει η αξιολόγηση, φυσικά. Γιατί η στραβή μπορεί να γίνει – όχι κατά λάθος, αλλά εσκεμμένα. Ελπίζω να μην. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πράξη, μαζί «αισιόδοξοι» και καταστροφολόγοι.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Θα έλεγα ότι μετά το Γενάρη του 15, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουμε βιώσει σημαντική χειροτέρευση της κρίσης. Χαιρόμαστε που αυτό δεν ισχύει για όλους. Δεν μπορούμε για πρακτικούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι, ούτε έχουμε καμιά καΐλα να είμαστε καταστροφολόγοι. Ας συμπεριφερθεί με στοιχειώδη λογική η κυβέρνηση και θα την ανεχθούμε μέχρι να πάει για βρούβες. 🙂

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η Ενη λέει:

    Απο ενημερωσεις σημερα αφθονες

    «n.gr » Ειδήσεις » Οικονομία RSS : Οικονομία
    Δημοσίευση: 17 Απρ. 2016, 11:04
    Απαιτούν «αυτόματους σταθεροποιητές»
    Οι πιστωτές ζητούν πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ ως εγγύηση

    Αθήνα
    Όλες οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι πιστωτές, Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατέληξαν σε ενιαία στάση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα.

    Υπό το βάρος της αμφισβήτησης από την πλευρά του Ταμείου της επίτευξης των στόχων του προγράμματος απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα έτοιμα να εφαρμοστούν αυτόματα μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από τους διακηρυγμένους στόχους για πλεόνασμα 3,5% το 2018.

    Συγκεκριμένα απαιτούν από τον κ. Τσίπρα να ψηφίσει προληπτικά μέτρα, πέραν των προβλεπόμενων 5,5 δισ. ευρώ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

    Τα πρόσθετα αυτά μέτρα θα τελούν εν αναμονή, εν είδει αυτόματων σταθεροποιητών στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροχιασμός του προγράμματος.

    Πληροφορίες για τα επιπλέον μέτρα δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

    Τα μέτρα αυτά, ύψους «περίπου 3 δισ. ευρώ» θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον η Ελλάδα αποτύχει στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων που συμφωνήθηκαν για τα επόμενα χρόνια βάσει του προγράμματος.

    «Η ιδέα, η οποία έχει την υποστήριξη από την κυρίαρχη δύναμη της ευρωζώνης, τη Γερμανία, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, και αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών έλεγαν ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο για την κυβέρνηση στην Ελλάδα να αποδεχτεί.

    »Οι πιστωτές λένε ότι με την ιδέα των μέτρων έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε ξεπεραστεί τελικά η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και του ΔΝΤ σχετικά με τις προοπτικές του προϋπολογισμού της Ελλάδας. Αυτός ο διχασμός έχει παραλύσει τις συνομιλίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ και να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη» αναφέρει η Wall Street Journal.
    Newsroom

    Aπο το in,gr

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η zepos λέει:

    @sxo:«Τα πρόσθετα μέτρα θα ψηφιστούν τώρα. Το ερώτημα είναι αν μπορεί η συριζανελ κοινοβουλευτική ομάδα να ψηφίσει τα καλοκαιρινά + άλλα τόσα.»

    Δυστυχώς για μας και θα ψηφιστούν και θα υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Γιατί το πλεόνασμα που έχουν υπογράψει 3,5% του ΑΕΠ είναι για το 2018. Αρα ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί το 2017 πρέπει να προβλέπει αυτό ακριβώς το πλεόνασμα. Και η οικονομία ΠΡΕΠΕΙ να τρέχει με ρυθμούς ανάλογης ανάπτυξης από το 2017…
    Βλέπει κανείς οτι του χρόνου θα έχουμε …εκτιναχτεί; Από την σημερινή ΥΦΕΣΗ θα πάμε σε ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 3%; Ούτε τα γιουσουφάκια του Τσίπρα δεν το …αισθάνονται.
    Αρα τα μέτρα που θα ψηφιστούν ΤΩΡΑ θα είναι έτοιμα…για να καλύψουν τον στόχο.. Θα ψηφιστούν από τους συριζανέλους με το σύνθημα τα ψηφίζουμε αλλά δεν ΘΑ τα χρειαστούμε…Το ΘΑ πάλι όπως τόσους μήνες..

    Στο μεταξύ, ΔΕΝ κατάφερε ο τσίπρας να πείσει τον χοντρό να κόψει αμυντικές δαπάνες. Αυτό είναι ΤΟ όνειδος μιας δήθεν αριστεράς που ενώ επί χρόνια σιχτίριζε τις πολεμικές δαπάνες, σήμερα ΔΕΝ κόβει ούτε τα συμφωνηθέντα για να ελαφρώσει λιγάκι το πακέτο.. Ούτε τις δημοσιονομικές δαπάνες για τις μεγάλες συντάξεις του δημοσίου.. Η πελατεία βλέπεις..

    Το ζήτημα είναι οτι ο Τσίπρας ξέρει πολύ καλά οτι άλλοι θα κληθούν να τα εφαρμόσουν!. Αυτός και πάλι θα είναι στα κάγκελα μαζί με τους ηρωϊκούς υποστηρικτές του..

    Μου αρέσει!

  12. Ο/Η Πάνος λέει:

    Χθες: συγκρούσεις μεταναστών και «διαδηλωτών» στο Παρίσι. https://www.youtube.com/watch?v=0xNGI-kFj8o
    Λεπτομέρειες στο άθλιο (μεν) αλλά ενημερωτικό ΠΘ: http://www.protothema.gr/world/article/571074/video-agria-epeisodia-metaxu-metanaston-kai-diadiloton-sto-parisi/

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Don Johnson λέει:

    Είναι δεδομένο ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να ψηφίσει τα μέτρα που η ίδια πρότεινε. 153 είναι λίγοι ή πολλοί; Ο μαφιόζικος εκβιασμός θα δουλέψει ξανά;

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η δεξιος λέει:

    Mέσα στο κόλπο της αριστεράς της μεταπολίτευσης ήταν και ο Χαριτόπουλος και τώρα που φάνηκε ότι είναι μάπα το καρπούζι κοιτάζει να αποστασιοποιηθεί.

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Πάνος λέει:

    δεξιέ,

    εδώ δεν υπάρχει δεξιά ευρωπαϊκού τύπου (πολιτικά και κοινωνικά) – γιατί αγχώνεστε με την «αριστερά»; Το είδωλό σας στον καθρέφτη είναι! 😉

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Σπάνια συμφωνούμε, αλλά επι του προκειμένου (τα της ανάρτησης) ο δεξιός έχει δίκιο.
    Αν υποστηρίζεις ότι «ο Αρης Βελουχιώτης ήταν η μεγαλύτερη μορφή του 20ού αιώνα,αν έχουμε έναν ήρωα, αυτός είναι» και ταυτόχρονα δηλώνεις «εθνιστής» (που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, εκτός άν σημαίνει εθνικιστή που δεν έχει συνείδηση του τι είναι) δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν:
    Είτε δεν μπορείς να κάνεις έναν απλό λογικό συλλογισμό.
    Είτε αμολάς μελάνι στο πέλαγο, ως σουπιά που θέλει να παραστήσει το αεροπλανοφόρο
    Η τυπική παρακμή της γενιάς μου

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Ο Αρης Βελουχιώτης ήταν η μεγαλύτερη μορφή του 20ού αιώνα.»

    Εντάξει, τον αγαπάς τον Βελουχιώτη, οκ, κάνε και λίγο κράτει όμως.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Πάνος λέει:

    Αστειεύεσαι, Γιάννη; Μιαν περιουσία έβγαλε ο συγγραφεύς από τον Βελουχιώτη! Άσε που… το εννοεί κιόλας! 😉

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η ΣΑΘ λέει:

    Φαίνεται ότι η, (απολύτως ενδεικτική τού επιπέδου μας ως αναγνωστών), εξαιρετική εκδοτική επιτυχία τής εμετικής αγιογραφίας τού Άρη, τον έκαμε καπιταλεθνικιστή.
    Το κόβω να ψηφίζει Άδωνι, «δαγκωτό»…

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η δεξιος λέει:

    Δεν αγχωνόμαστε.Απλώς αυτό είναι το ζήτημα του άρθρου.Οι κρίσεις του Χαριτόπουλου περί αριστεράς.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η Mitsos λέει:

    ΣΑΘ Ο Αρης ήταν ο πρώτος που τόλμησε να κάνει αντίσταση και κατάφερε να οργανώσει έναν ολόκληρο στρατό. Από εκεί και πέρα έκανε λάθη και διέπραξε και σφαγές. Δεν ήταν άγιος και δεν ήθελε να αγιάσει. Πολεμιστής ήτανε και όποιος είναι πολεμιστής είναι και δολοφόνος. Ενίοτε χρειάζεται να γίνει και σαδιστής, ψυχρός δολοφόνος. Από εκεί και πέρα ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η σημερινή αριστερά του χαβιαριού τον αγιοποιεί την ώρα που η ίδια έχει κατεβάσει τα σώβρακα, υπογράφει μνημόνια και ξεπουλάει τα πάντα. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η σημερινή δεξιά, η οποία δεν έχει ούτε μία σχέση με το περίφημο πατρίς θρησκεία οικογένεια ενοχλείται από τον Αρη. Ο Αρης το μόνο πράγμα που δεν σκέφτηκε ποτέ ήταν αν θα αγιάσει.. Πιστεύω ότι μορφές σαν τον Αρη γεννιούνται λίγες σε κάθε γενιά πάντως. Οι πολλοί άνθρωποι με το μόνο που ασχολούνται είναι με το τι θα φάνε. Αποδεικνύεται σήμερα που η χώρα διαλύεται και ίσχυε σε κάθε εποχή. Την επανάσταση του 21 την κάνανε 30 χιλιάδες Ελληνες. Οι άλλοι πετούσανε χαρταετό. Και επειδη πετούσανε χαρταετό, οι απόγονοί τους σήμερα θεωρούν ότι είναι δεδομένο ότι η Γη που πατάνε τους ανήκει και μπορούν ελεύθερα να πετάνε και αυτοί χαρταετό. Αλλά πολύ φοβούμαι ότι θα εκπλαγούν δυσάρεστα.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η δεξιος λέει:

    Δεν είναι θέμα ενοχλήσεως Μήτσο.Είναι θέμα οπτικής της ιστορίας την οποία καλλιέργησε ο Χαριτόπουλος και όχι μόνο και έχει και κάποια σχέση με όσα λέει τώρα κατά των κομματικών γραφείων και περί ασχέτων.
    Καλλιέργησε δηλαδή την εικόνα ενός Κολοκοτρώνη Άρη παραγνωρίζοντας ότι ο πραγματικός Κολοκοτρώνης δεν υπάκουε σε καμμία κεντρική επιτροπή ενώ ο Άρης με όλες τις πρωτοβουλίες του καλές ή κακές δεν ήταν παρά ένας εντολοδόχος του κόμματος.Ο Χαριτόπουλος τον εξύψωσε σε αυτόνομο παράγοντα σε αντιπαράθεση με το κόμμα στο οποίο ανήκε,κάτι που ο ίδιος ποτέ δεν είχε επιδιώξει και έτσι κέρδισε όλους τους αυτοπροσδιοριζόμενους αριστερούς άνευ κόμματος στους οποίους πούλαγε το βιβλίο του.Όλοι αυτοί οι γενικού περιεχομένου αριστεροί χωρίς αρχή και τέλος και φυσικά χωρίς πρόγραμμα ήταν σε μεγάλο βαθμό ο στρατός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΟΧΙ που τον έφεραν στην εξουσία και μετά δεν ήξερε τι να κάνει.Από αυτό προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί τώρα ο Χαριτόπουλος,να μη θεωρηθεί δηλαδή ότι η λογική γιούργια και τους φάγαμε που οδήγησε στις συριζοπατάτες από τον Βαρουφάκη έως την Τασία έχει σχέση με το πρότυπο που πρόβαλλε ο ίδιος.

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    «Μιαν περιουσία έβγαλε ο συγγραφεύς από τον Βελουχιώτη! Άσε που… το εννοεί κιόλας!»

    Αμ, αυτό είναι το θέμα Πάνο, ότι το εννοεί, δυστυχώς. 😉

    Τέλος πάντων, πιστεύω πως οσο εσφαλμένοι είναι αυτοί που δαιμονοποιούν τον Βελουχιώτη οσο πιο υπέρμετρα γίνεται, άλλο τόσο εσφαλμένοι είναι και αυτοί που του φιλοτεχνούν αγιογραφίες, όπως π.χ. ο Χαριτόπουλος. Πρόκειται για μία άκρως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, με έντονα αρνητικές πλευρές, από την άλλη όμως σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία πήρε μία πολύ σωστή απόφαση, αποφάσισε να αντισταθεί στον στρατιωτικό εισβολέα της χώρας, αυτό οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα του αναγνωρίσουμε και κάποιες άλλες, πολύ πιο σκοτεινές, πτυχές της δράσης του).

    Όπως και να ‘χει, τόσο η δαιμονοποίηση οσο και η εξιδανίκευση του Βελουχιώτη καθιστούν πολύ δύσκολη την συναισθηματική αποστασιοποίηση, που είναι όμως μία απόλυτα αναγκαία προϋπόθεση εαν κανείς θέλει να μελετήσει στα σοβαρά το συγκεκριμένο ιστορικό πρόσωπο.

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η λέει:

    Χθες: συγκρούσεις μεταναστών και «διαδηλωτών» στο Παρίσι
    Λεπτομέρειες στο άθλιο (μεν) αλλά ενημερωτικό ΠΘ

    η ρηξη ηταν μεταξυ των μεταναστων

    εψαξα και αριστερους ιστοτοπους και εκει το ιδιο λενε
    μαλλον ειδαν καδρονια και παρανοησαν
    ειναι ξυλα απο παλλετες
    δεν πιστευω να τολμουσαν ακροδεξιοι να πανε εκει
    επιτιθενται μονο εαν ξεμοναχιασουν κανεναν

    εκει κατω απο το εναεριο μετρο στη σταση Σταλινγκραντ μια 500αρια προσφυγες εχουν στησει τη ζουγκλα του Παρισιου οπως πια εχει καθιερωθει ο ορος ζουγκλα
    η αστυνομια εκκενωσε τη περιοχη αλλα ξαναεπεστρεψαν

    ανεκαθεν ομως εκει γυρω στη σταση του μετρο Σταλινγκραντ ηταν προβληματικη περιοχη
    ηταν και ισως ειναι ακομα λημερι μαφιοζων και ναρκομαφιοζων

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η ΣΑΘ λέει:

    Δεν με ενοχλεί ο Άρης. Με ενοχλεί η προκλητική διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητος.
    Έχω την αίσθηση ότι το σημερινό κατάντημά μας ως λαού και ως χώρας, δεν είναι καθόλου άσχετο με τη διαστρέβλωση αυτή, επί πολλές δεκαετίες τώρα.

    Και κάτι ακόμα:
    Αφού ο Άρης ήταν τόσο ανεξάρτητος και τόσο δυναμικός ηγέτης, κι αφού έκανε κουμάντο στον στρατό που τάχα μου μόνος του είχε δημιουργήσει, γιατί την κρίσιμη ώρα δεν αγνόησε την ηγεσία τού ΚΚΕ (που είχε αντίθετη γνώμη) και δεν κατέβηκε στην Αθήνα να πάρει την εξουσία με τον τσαμπουκά του, (πριν προλάβουν να επέμβουν οι Άγγλοι), πράγμα που ο ίδιος ήθελε (και ζήτησε γραπτώς) να γίνει;

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η Don Johnson λέει:

    Το δράμα της μεταπολίτευσης σε μια ανάρτησης. Ασχολούμαστε με πεθαμένα πρόσωπα και ιδεολογίες όταν ο πισινός μας έχει πάρει φωτιά.

    Εβδομήντα χρόνια μετά θα έπρεπε να χαμογελούμε λιγάκι στο άκουσμα του κομμαντάντε και να συνεχίζουμε τη ζωή μας. Αντίθετα ο μύθος του συνεχίζει να μας εξουσιάζει: ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά λέει η πρώτη φορά αριστερά.

    Έλεος ρε! Γκώσαμε με τον Βελουχιώτη σας. Δεν θα πληρώσει ούτε συντάξεις ούτε ελλείμματα!

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η δεξιος λέει:

    Ιστορίες για αλληλέγγυους συριζαίους και διακινητές.

    http://www.protothema.gr/greece/article/571143/trigono-labrou-upopton-mko-diakiniton-/

    Μου αρέσει!

  28. Ο/Η ΣΑΘ λέει:

    @ Don Johnson

    «Το δράμα τής μεταπολίτευσης σε μια ανάρτηση. Ασχολούμαστε με πεθαμένα πρόσωπα και ιδεολογίες όταν ο πισινός μας έχει πάρει φωτιά.
    …………………………………………………………………………………..
    Έλεος ρε! Γκώσαμε με τον Βελουχιώτη σας. Δεν θα πληρώσει ούτε συντάξεις ούτε ελλείμματα!»

    Αντίλογος:

    Το δράμα ενός λαού σ’ ένα σχόλιο…

    Όχι, αγαπητέ!
    Η σταθερή και προκλητική διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητος, (αυτό είναι το θέμα), δεν είναι παρωνυχίδα. Και, ναι, έχει συνέπειες. Ακόμα και (αν όχι ιδίως για) τις συντάξεις και τα ελλείμματα…
    Αν δεν ξέρεις ποιος είσαι και από πού προέρχεσαι, ούτε και πού πας ξέρεις.

    Όχι, αγαπητέ! Στην Ελλάδα, ούτε ο Άρης Βελουχιώτης είναι πεθαμένος, ούτε η ιδεολογία του.

    Οι…μισοί υπουργοί τής κυβέρνησης δηλώνουν κομμουνιστές!
    Ένας, μάλιστα, από αυτούς, (μιλάμε για πολύ «high» και «κουλτουρέ» τύπο), δήλωσε κάποτε, (όταν δέχθηκε κριτική για γραφόμενά του σχετικά με τον Εμφύλιο):
    «Έγραψα κατ’ εντολήν τού κόμματός μου» !!!

    Και για να το πάμε λίγο βαθύτερα:
    Σε πολύ μεγάλο βαθμό, τους ζωντανούς τους κυβερνούσαν πάντα, (και εξακολουθούν να τους κυβερνούν), οι νεκροί.

    Και κάτι πιο εύληπτο:

    Μπορεί ο γονιός μας να είναι πεθαμένος. Το συμβόλαιο, όμως, π.χ. της γονικής παροχής που μας έκανε όσο ζούσε, ή τη διαθήκη του, τα φυλάμε ως κόρη οφθαλμού σε σεντούκια και σε χρηματοκιβώτια…

    Να είστε καλά.

    Μου αρέσει!

  29. Ο/Η Γιάννης -2 λέει:

    Σχετικά με τον συγγραφέα Χαριτόπουλο, δεν είναι μόνο ότι ηρωποίησε έναν σαδιστή σφαγέα, αλλά χωρίς ντροπή απέκρυψε βασικά γεγονότα της δολοφονικής δράσης του.

    Το πιό κτυπητό παράδειγμα: υποστηρίζει ότι δεν ήταν στον Μελιγαλά!!

    Μου αρέσει!

  30. Ο/Η δεξιος λέει:

    Γιάννη δεν είναι αυτό το κύριο ζήτημα για το οποίο βάλλει κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
    Εσύ μπορείς να έχεις αυτή την γνώμη αλλά οι μισοί και λίγο παραπάνω στην Ελλάδα άλλη και αυτό το κοινό τον ενδιαφέρει.
    Στο κοινό αυτό λοιπόν ειδωλοποίησε μια υποτίθεται αυθόρμητη και μερικές φορές ίσως κατά παράβασιν κομματικών εντολών δράση,περίπου σαν τον Τσε Γκεβάρα.
    Ο φόβος του λοιπόν είναι μήπως συνδεθεί αυτή η αντίληψη πολιτικής με τις ταρζανιές του ΣΥΡΙΖΑ και τις μαγκιές του αρχηγού των ατάκτων οικονομολόγων Βαρουφάκη που καυγαδίζει μπροστά στις κάμερες με έξω το πουκάμισο με τους κατακτητές τροικανούς οπότε σπεύδει να αποστασιοποιηθεί.

    Μου αρέσει!

  31. Ο/Η Γιάννης -2 λέει:

    δεξιέ,

    Δεν είπα εγώ ότι είναι αυτό το ζήτημα γι αυτόν.

    Εγώ είπα τι ….μηδενικό αντικειμενικότητος είναι ο Χαριτόπουλος ως βιογράφος του θανάση Κλάρα.

    Απλά, αυτό. Δεν σχολίασα ούτε την καινούργια λέξη ..παπάρα (να δανειστώ τον ίδιο), ότι δηλαδή είναι …εθνιστής, όπως ήταν κατ’αυτόν πάντα και ο Κλάρας!

    Τι άλλο θα δούμε και θα ακούσομε από τους αριστερούς της Ελλάδος. 🙂

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.