«Ο εθνικός διχασμός στον 21ο αιώνα»

Ο συγγραφέας Σ. Μουμτζής τόνισε ότι «ο σημερινός διχασμός είναι ο 3ος στη νεότερη ιστορία της χώρας. Ο πρώτος ήταν το 1915, ο δεύτερος μεταξύ 1943 και 1949 και ο τρίτος είναι σε εξέλιξη σήμερα. Ο κ. Μουμτζής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εφτά χρόνια μετά τον πρώτο διχασμό, δηλαδή το 1922 είχαμε μια μεγάλη καταστροφή, τη μικρασιατική. Επίσης, μετά το διχασμό της περιόδου ’43 – ’49 ακολούθησε ο εμφύλιος πόλεμος!
Liberal  /  «Ο εθνικός διχασμός στον 21ο αιώνα»

Με εξαιρετική επιτυχία, παρουσία πολιτικών στελεχών και εκπροσώπους της πνευματικής και επιστημονικής κοινότητας του τόπου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης η εκδήλωση του Liberal στο Polis Art Cafe με τίτλο «Ο εθνικός διχασμός στον 21ο αιώνα», με ομιλητές την καΣώτη Τριανταφύλλου και τους κ.κ. Σάκη Μουμτζή και Πάσχο Μανδραβέλη, ενώ το συντονισμό έκανε ο Ανδρέας Ζαμπούκας.

Πρόκειται για μια εκ των πολλών μηνιαίων εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν από το Forum του Liberal, με στόχο τον προβληματισμό γύρω από το τεράστιο ζήτημα του (νέου) εθνικού διχασμού, που «μαστίζει» όλο το δημόσιο βίο και την κοινωνία την τελευταία 6ετία.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος και έκανε εκτενή παρέμβαση, όπως και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης και πλήθος συγγραφέων, δημοσιογράφων κ.λπ.

Ο συγγραφέας Σ. Μουμτζής τόνισε ότι «ο σημερινός διχασμός είναι ο 3ος στη νεότερη ιστορία της χώρας. Ο πρώτος ήταν το 1915, ο δεύτερος μεταξύ 1943 και 1949 και ο τρίτος είναι σε εξέλιξη σήμερα. Ο κ. Μουμτζής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εφτά χρόνια μετά τον πρώτο διχασμό, δηλαδή το 1922 είχαμε μια μεγάλη καταστροφή, τη μικρασιατική. Επίσης, μετά το διχασμό της περιόδου ’43 – ’49 ακολούθησε ο εμφύλιος πόλεμος!

Αυτό δείχνει ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνος ο διχασμός, και το λέω αυτό για όσους υποστηρίζουν σήμερα ότι χρειάζεται μια… καταστροφή για την επανεκκίνηση της χώρας. Είναι επικίνδυνες αυτές οι απόψεις». Ο ίδιος επισήμανε ότι σήμερα βιώνουμε να γενικευμένο… σκοτάδι για ότι συμβαίνει, καθώς δεν υπάρχει ορατότητα για τίποτα και κυρίως για το «τι θα βγάλει ο τωρινός εθνικός διχασμός. Η σημερινή κυβέρνηση αμφισβητεί τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης και αυτό είναι επικίνδυνο», επισήμανε ο κ. Μουμτζής, σημειώνοντας ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα μιλήσει για σήμερα όταν έρθει η ώρα…».

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος – αρθρογράφος Πάσχος Μανδραβέλης τόνισε ότι έχουν υπάρχει ήδη τα αποτελέσματα δύο εθνικών διχασμών της χώρας και μένει να δούμε τι θα γίνει με το σημερινό…  Ο πρώτος, το 1915 ήταν η διχογνωμία μεταξύ Ελ. Βενιζέλου και Βασιλιά για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στον πόλεμο, ενώ ο δεύτερος το ’43 έφερε εμφύλιο και πολύ άσχημες εξελίξεις. Έφερε την εφταετία της δικτατορίας και πολλές άλλες παθογένειες κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης στην ελληνική κοινωνία. Έφερε το μεγάλο και συγκεντρωτικό κράτος και τον γιγαντισμό της πρωτεύουσας, ως αποτέλεσμα αυτής της παθογένειας. Το υπερσυγκεντρωτικό κράτος δεν ήταν αποτέλεσμα της αριστεράς, αλλά της μετεμφυλιακής – δεξιάς – διακυβέρνησης τόνισε ο κ. Μανδραβέλης, που μάζεψε τα πάντα στην Αθήνα, διογκώνοντας μοιραία και τη γραφειοκρατία.

Αναφερόμενος στη σημερινή αριστερά, ο αρθρογράφος της «Καθημερινής» τόνισε ότι «αυτή, η σύγχρονη αριστερά τεμπέλιασε, ενώ η προηγούμενη διάβαζε». Εύκολα η τωρινή αριστερά «παραδόθηκε» στα εύκολα συνθήματα και στις λαϊκίστικες φωνές, εύκολα δαιμονοποιήθηκε – ποινικοποιήθηκε η αντίθετη άποψη, δηλαδή εντρύφησε σε απολύτως διχαστικές τακτικές. Γι΄ αυτό πλησίασε ή ταυτίστηκε περισσότερο με την ακροδεξιά ή λαϊκή δεξιά συνθηματολογία, μπολιαζόμενη παράλληλα από μεταμοντέρνες ανόητες αιτιάσεις. Εύκολα η κοινωνία παραδόθηκε σε καταγγελτικό λόγο του τύπου «μερκελιστές», «τσολιάδες» και λοιπές διχαστικές… ατάκες, που βρήκαν περισσό έδαφος στην αγραμματοσύνη και στην παράνοια.

H συγγραφέας κυρία Σώτη Τριανταφύλλου έκανε εκτενή αναφορά στο ταξικό μίσος που επέβαλε και καλλιέργησε η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά, σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν υπέρ της ανεκτικότητας και της κατανόησης, πλην της Χρυσής Αυγής. Από το 2010 έχουμε μια διχαστική κατάσταση που επιδεινώνει αυτά τα συμπτώματα διαχωρισμού της κοινωνίας, ενώ συμφώνησε με τον κ. Πάσχο Μανδραβέλη για τις αιτίες της διόγκωσης του μεγάλου κράτους. Η κ. Τριανταφύλλου επισήμανε ότι τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά έχουν αλλάξει σε πολλές χώρες, ενώ υπάρχουν παραδείγματα διεθνώς όπου η αριστερά συνεννοήθηκα και έδωσε το παράδειγμα, προς όφελος της χώρας της. Στηλίτευσε τις νοοτροπίες του επαρχιωτισμού και της αμάθειας που δεσπόζουν στο δημόσιο βίο σήμερα, όμως επισήμανε ότι «προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη, οπότε πιστεύω ότι η εξασθένιση των πολιτικών ακροτήτων – συνδυαστικά με το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται φανατικά για την πολιτική – θα φέρει κάποια… ελάσσονα ισορροπία και κάποια επιστροφή στην κανονικότητα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Αθανάσιος Βερέμης, καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Πολιτική Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, με τους παρευρισκόμενους να ακούν με τεράστια προσοχή την παρέμβασή του. Ο κ. Βερέμης τόνισε ότι ουσιαστικά η χώρα και η κοινωνία είναι κατακερματισμένη, «κουλτούρα» που προέρχεται από το 1921 όπου και τότε το μεγάλο δίλημμα ήταν μεταξύ των αρματωλών και των κλεφτών. Και οι δύο αυτές «εξουσίες» κυριάρχησαν συνειδησιακά στην κοινωνία και δεν εκριζώθηκαν ποτέ, οδηγώντας και στα σημερινά φαινόμενα κατακερματισμού. Οι εμφύλιοι πόλεμοι, όπως τόνισε ο καθηγητής ήταν αποτέλεσμα αυτού του κατακερματισμένου κράτους, ενώ και η υπερσυγκέντρωση των εξουσιών στην πρωτεύουσα, ήταν αποτέλεσμα αυτής της κουλτούρας. Δεν είναι τυχαίο ότι έως το 1980 είχε καταπατηθεί το 75% της ελληνικής γης από τους πολίτες, ενώ έτσι δημιουργήθηκε και το πελατειακό κράτος. Η οικογενειοκρατία είναι μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα, τόνισε ο κ. Βερέμης και αυτό φαίνεται σ’ όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, των συναλλαγών κράτους – πολιτών και όλων των υπολοίπων «σχέσεων».

Άδωνις Γεωργιάδης: Αν δεν υπάρξει καταστροφή, η κοινωνία θα βγει πιο ώριμη

Την άποψη ότι αν δεν υπάρξει ανήκεστος βλάβη στη χώρα και ολική καταστροφή από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τότε η κοινωνία θα βγει πιο ώριμη και πιο συνειδητοποιημένη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης στην παρέμβασή του στην εκδήλωση «Ο Εθνικός διχασμός στον 21ο αιώνα» που διοργάνωσε το liberal.gr την Πέμπτη.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι μέσω της διακυβέρνησης αυτής της κυβέρνησης βγήκαν στην επιφάνεια όλες οι παραδοξότητες και οι φαντασιώσεις χωρίς αντίκρισμα για δανεισμό από Ρωσία, Κίνα, Περσία κ.λπ.

«Κανένας δεν μπορούσε να πείσει ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας ότι αυτές οι δοξασίες είναι απολύτως ανεφάρμοστες πολιτικές και ψευδείς φαντασιώσεις. Η τωρινή διακυβέρνηση, καλώς ή κακώς έδιωξε αυτά τα διλήμματα. Βλέπετε τι γίνεται με το λιμάνι του Πειραιά και την Cosco. Όταν κάνει την αποκρατικοποίηση ο κ. Δρίτσας είναι καλύτερα, δείχνει το ιδεολογικό τους αδιέξοδο και οδηγεί σε ταχύτατη ωρίμανση την κοινωνία. Το επικίνδυνο βεβαίως είναι οι θεσμικές εκτροπές που κάνουν, οι διορισμοί και όλα τα υπόλοιπα».

Από εκεί και πέρα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «ο κεντρικός εθνικός διχασμός ενυπάρχει δεκαετίες. Ανήκουμε στη Δύση ή στην Ανατολή; Αυτό είναι. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ταίριαξαν καθώς τους ενώνει δομικά ο αντιδυτισμός τους», επισήμανε…

«Η κοινωνία καλείται και σήμερα να απαντήσει», συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης. «Θέλουμε κράτος αξιοκρατίας και θεσμών ή έναν κυβερνήτη που θα κάνει ότι θέλει», ρώτησε ρητορικά.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

27 Responses to «Ο εθνικός διχασμός στον 21ο αιώνα»

  1. Ο/Η ΣΑΘ λέει:

    «μετά το διχασμό της περιόδου ’43 – ’49 ακολούθησε ο εμφύλιος πόλεμος!» (;;;)

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Εννοεί, μετά το διχασμό της περιόδου αυτής, ακολούθησε ο εμφύλιος πόλεμος!

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η Ενη λέει:

    Δεν πρέπει να αγνοουνται και οι δυναμεις της κεντροαριστερας , δεν εχουμε σημερα Δεξια-Αριστερά, αλλά και υφισταται και ενας ενδιαμεσος πολιτικος χωρος.

    http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500072042

    Η Δημοκρατικη Συμπαραταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΚΙΝΗΣΕΙς ΠΟΛΙΤΩΝ), οπως και το ΠΟΤΑΜΙ συνιστουν τις πολιτικες δυναμεις που βρισκονται απεναντι και στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ.

    Η πολωση αναμεσα, δηθεν σε δυο, αποπροσανατολιζει την κοινη γνωμη.

    Μου αρέσει!

  4. Ο/Η Ενη λέει:

    αλλά υφισταται (οχι και)
    υγ. διορθωση για τους «σχολαστικους» 🙂

    Μου αρέσει!

  5. Ο/Η Πάνος λέει:

    Δεν πιστεύω στα μάτια μου, μ’ αυτά που διάβασα πως ειπώθηκαν στην εκδήλωση του Liberal!

    Αποφεύγω να σχολιάσω το παραμικρό, γιατί θα παρασυρθώ, θα ξεφύγω από τα όρια της αστικής ευγένειας και θα τα πω στα (ομιλούμενα) Καλαματιανά 😉

    Μου αρέσει!

  6. «H… Σώτη Τριανταφύλλου έκανε εκτενή αναφορά στο ταξικό μίσος που επέβαλε και καλλιέργησε η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά, σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν υπέρ της ανεκτικότητας και της κατανόησης, πλην της Χρυσής Αυγής. Από το 2010 έχουμε μια διχαστική κατάσταση που επιδεινώνει αυτά τα συμπτώματα διαχωρισμού της κοινωνίας, ενώ συμφώνησε ….για τις αιτίες της διόγκωσης του μεγάλου κράτους. .. επισήμανε ότι τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά έχουν αλλάξει σε πολλές χώρες, ενώ υπάρχουν παραδείγματα διεθνώς όπου η αριστερά συνεννοήθηκα και έδωσε το παράδειγμα, προς όφελος της χώρας της. Στηλίτευσε τις νοοτροπίες του επαρχιωτισμού και της αμάθειας που δεσπόζουν στο δημόσιο βίο σήμερα, όμως επισήμανε ότι «προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη, οπότε πιστεύω ότι η εξασθένιση των πολιτικών ακροτήτων – συνδυαστικά με το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται φανατικά για την πολιτική – θα φέρει κάποια… ελάσσονα ισορροπία και κάποια επιστροφή στην κανονικότητα. »

    ΥΓ Παντα με την Σωτη :-). Οχι παντα δηλ. ασχετα αν ηταν στην ευρυτερη παρεα της συμβιας (πτοτου να την γνωρισω) αλλα απο το 1996 που διαβασα το «Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης»

    Μεροληπτω αλλα εχει σπουδασει και ταξιδεψει πολυ, εχει γραψει και μεταφρασει απειρα βιβλια…. Και τα λεει καλα οπως «Στηλίτευσε τις νοοτροπίες του επαρχιωτισμού και της αμάθειας που δεσπόζουν στο δημόσιο βίο σήμερα,» και ιδιαιτερα για την αδυναμια πληρους ενσωματωσης των μωαμεθανων στις ευρωπαικες κοινωνιες.

    ΥΓ2 «Μια καποια λυσις» για τον επαρχιωτισμο και τους επαρχιωτες (λ.χ. Πολακης) ειναι το ΑΤΤΙκο ΚΙνημα ΠΕΡιφερειακης ΑΝαπτυξης και ΠΑΡαγωγικης Ανασυγκροτησης (ΑΤΤΙΚΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΡΑ) σε συνεργασια με το Θεσσαλονικιο αντιστοιχο κομμα οπως ανεπτυξα χθες.

    Πώς μεθοδεύουν το Grexit

    Μου αρέσει!

  7. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Το διχαστικό κλίμα που καλλιεργούν οι συριζαίοι και οι ανελ, έχει κάνει μεγάλη ζημιά ήδη. Αλλά το έχουμε πάρει απόφαση, τέτοια στάνη, τέτοιο τυρί κάνει. Αρκεί να μην τερματίσουν τη χώρα με τις μαλακίες τους. Η ανοχή έχει τελειώσει.

    Μου αρέσει!

  8. Ο/Η Πάνος λέει:

    σχο,

    ο πρώτος διχασμός προκλήθηκε γιατί ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας (Κωνσταντίνος) έγραφε συνεχώς και επί σειρά ετών στα βασιλικά του @@ τους κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος και σ’ ένα διαρκές πραξικόπημα απαγόρευε στον Βενιζέλο να κυβερνήσει ή τον σαμποτάριζε ανοιχτά, σε συνεννόηση και συνεργασία με την ηγεσία ξένης δύναμης.

    Περιληπτικά, εδώ: https://greekcivilwar.wordpress.com/2016/02/25/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%B1/

    Ο δεύτερος διχασμός, της δεκαετίας του ’40, συντελέστηκε σε συνθήκες τριπλής ξένης Κατοχής, η οποία διαδέχτηκε μια σκληρή βασιλική δικτατορία (του Μεταξά), σε συνθήκες ενός φοβερού Παγκόσμιου Πολέμου και του απόλυτου χάους στο εσωτερικό της χώρας, το οποίο επέτρεψε να συμβούν όσα συνέβησαν.

    Και μόνο η επιχείρηση να παρουσιαστούν οι σημερινές πολιτικές διενέξεις ως δήθεν τρίτος εθνικός διχασμός συνιστά (κατ’ εμέ) τουλάχιστον μη σοβαρή απόπειρα πολιτικής παρέμβασης. Κρατώ τον σχολιασμό στο «μη σοβαρή» και δεν επεκτείνομαι, γιατί είμαι σίγουρος ότι αυτά τα ληρήματα (όπως έλεγε ο Ροΐδης) θα αντιμετωπιστούν με ωριμότητα και ψυχραιμία και δεν θα μεταβληθούν σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

    Μου αρέσει!

  9. Ο/Η Ενη λέει:

    Θα μπορουσε κανεις να υποστηριξει ομως οτι ο μεγαλυτερος διχασμός ηταν αυτός της εποχης των «αγανακτισμενων’ , το 2010 – 2011.

    Οταν οι «γερμανοτσολιαδες» οι «προδοτες», οι «μερκελιστες» και τα ικριωματα «κοσμουσαν» το συνταγμα στην Αθηνα. Οταν κυρίες ¨αγανακτισμενες» χτυπουσαν με τις τσαντες τους τα αυτοκινητα των βουλευτων που πηγαιναν στη βουλή, οταν τα σοσιαλμιντια ηταν γεματα προσβλητικοτατους χαρακτηρισμους για τη κυβερνηση , οταν εριχναν αυγα σε συγκεντρωσεις κομματων, οταν ενας «ανηλεης πολεμος» ηταν η καθημερινοτητα, οταν το κυριαρχο αισθημα ηταν εναντια στους ξενους που «μας πινουν το αιμα» και αλλα που φαινεται σιγα σιγα, ωχριουν ……ως αναμνησεις.

    Ασφαλως ηταν και ο Συριζα που πρωτοστατουσε σε ολα αυτά αλλά και ολες οι αλλες αριστεροδεξιες δυναμεις που πραγματι ειχαν καλλιεργησει την ιδεα οτι τα μνημοσια τα εφεραν οι ξενοι και οι κυβερνησεις που ηταν τα πιονια τους.

    Αλλά καλυτερα να τα ξεχναμε και να κοιταξουμε μπροστα. Αλλωστε σιγα σιγα ξεκαθαριζουν πολλά για το τι ακριβως ηταν αυτά τα χρονια της κρισης……..

    Και καλυτερα να βρει ενα αλλο θεμα το liberal για αναλυση, γιατί μαλλον φερνει αντιθετο αποτελεσμα. Δηλαδή περισσοτερο αναπτερωνει το διχασμο παρα τη συνεννοηση και τη συναινεση.

    Μου αρέσει!

  10. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Πάνο,

    Υπάρχει μια διαφορά νομίζω.

    Οι παλιοί διχασμοί είναι παρελθόν και τους αντιμετωπίζουμε ως διδακτικό ιστορικό ανάγνωσμα, ο σημερινός είναι σε εξέλιξη. Ολοι ελπίζουμε να μη ζήσουμε μια νέα καταστροφή.

    Αλλά όσο ανεχόμαστε να χαρακτηρίζονται όσοι διαφωνούν με τον Τσίπρα ως ακροδεξιοί και νεοφιλελεύθεροι, όσο ανεχόμαστε να λέει ο Τσίπρας -ο θαυμαστής του Μάο και του Φιντέλ- με θράσος, ότι ήταν καταστροφικά τα 40 χρόνια της δημοκρατίας στη χώρα, όσο ανεχόμαστε να επιχειρούν να κλείσουν ΜΜΕ με μοναδικό σκοπό να το βουλώσουν, όσο …, ο κίνδυνος να μας οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις είναι υπαρκτός.

    Μου αρέσει!

  11. Ο/Η aftercrisis λέει:

    Do you remeber the «dirty 1989»?
    Και μερικά χρόνια πριν…
    Ο τέταρτος (και πιο «κοντός») εθνικός διχασμός. Με πλέ και με μπράσινα καφενεία, με ουίσκι και τεκίλα, με φώς και σκότος, με ρόζ βίλες και με πύργους του Κόμητος στα Καρπάθια…
    Ήταν πολλοί οι εθνικοί διχασμοι, αλλά υπάρχει διαφορά.
    Συνήθως οι ιστορικές τραγωδίες επαναλαμβάνονται σαν κωμωδίες και μετά το 1949 ο κανόνας τηρείται σχολαστικά
    Με τέτοιους θιάσους που εχουμε, ίσως δούμε και άλλες οπερέτες, προσεχώς. Ίσως και τα παιδιά μας δεν θα χάσουν «θέαμα»

    Μου αρέσει!

  12. Διχασμος για την μασα τελικως , αλλα απομεινανε -προς το παρον – μερικοι διορισμοι νυν και τεως συντροφων του Αρνητου Καρανικα μη εξαιρουμενου, ουτε και του αοιδου Ζαμπα 🙂

    Μου αρέσει!

  13. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  14. Ο/Η Mitsos λέει:

    Μου αρέσει!

  15. Ο/Η Mitsos λέει:

    Πάρτε να διαβάσετε τον νόμο 4332/15 της Τασούλας και ίσως καταλάβετε γιατί έγιναν όλα αυτά που γίνονται στη χώρα μας. Διότι καλά είναι όλα αυτά που μας σερβίρουνε οι Συριζαίοι αλλά το θέμα έχει βάθος. Ο νόμος θα τεθεί στα δικαστήρια για να κριθεί η συνταγματικότητά του και θα δούμε αν ισχύσει τελικά. Αν εφαρμοστεί σε 30 χρόνια το πολύ δεν πρόκειται να υπάρχουν στην Ελλάδα πάνω από 50% Ελληνες επί του συνόλου του πληθυσμού. Καιρός είναι ο Ελλην να διαβάσει και τίποτα πέραν από τις εξυπνάδες των φυλλάδων και να αρχίσει να διαβαζει την εφημερίδα της κυβερνήσεως. Εκεί φαίνεται σε βάθος η γενοκτονία που διαπράττουν συστηματικά εις βάρος των Ελλήνων.

    http://www.karagilanis.gr/epikairotita/nomos-4332-2015-fek-76-a-09-07-2015.html

    Μου αρέσει!

  16. Ο/Η Mitsos λέει:

    Εχω μάθει από πρώτο χέρι και από απολύτως έμπιστη πηγή ότι πάνε διάφοροι από ΜΚΟ και πιάνουν ιδιοκτήτες οικιών και τους δίνουν 24 μήνες προκαταβολή ενοικίων στο χέρι. Προσπαθούν να βρουν περί τα 1,5 εκατομμύριο σπίτια. Το μέγα ερώτημα είναι πού βρίσκουνε τόσα λεφτά για να κλείνουν σπίτια με προκαταβολές 24 μηνες.

    Μας ευχαρίστησε τελικά και ο Πάππας που θα τους κρατήσουμε στην Ελλάδα και είμαστε καλοί Χριστιανοί. Αυτός βέβαια έβαλε στο αεροπλάνο για το Βατικανό 10 άτομα, τους υπόλοιπους τους ευλόγισε.

    Λοιπόν. Ξυπνάτε διότι η χώρα χάνεται και αφήστε τα μνημόνια, τις δραχμές-ευρώ και τις θεωρίες περί Ντράγκι, Δρακουλέσκου κλπ κλπ διότι η φωτιά είναι αλλού αυτή τη στιγμή και όχι στο αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμή. Δραχμή είχαμε επί αιώνες και χρεωκοπήσαμε πολλές φορές και μετά μεγάλωνε η Ελλάδα και εδαφικά και οικονομικά. Τώρα κινδυνεύει να μην υπάρχει σε λίγες δεκαετίες από σήμερα αν δεν ξυπνήσετε.

    Καληνύχτα και προσοχή οι Αθηναίοι ειδικά τις μέρες του Πάσχα από τα κοψίδια, το αλκοόλ και κοιτάτε τριγύρω σας, διότι το Ισλάμ το Πάσχα και κάτι καρναβάλια επιτίθεται και βάζει και καμιά βόμβα. Μισούν το Πάσχα όπως ο διάολος το λιβάνι.

    Μου αρέσει!

  17. Ο/Η δεξιος λέει:

    Mήτσο όσοι ψήφισαν Σαμαρά στις προηγούμενες εκλογές ήσαν απολύτως ξύπνιοι και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.Άλλοι είναι που πρέπει να ξυπνήσουν.

    Μου αρέσει!

  18. Ο/Η Πάνος λέει:

    Στις προηγούμενες εκλογές ο Σαμαράς πήρε μέρος ως πρώην πρωθυπουργός και εξελέγη βουλευτής. Τόσο γρήγορα ξεχάστηκε ο ηρωικός Βαγγέλας;

    Μου αρέσει!

  19. Ο/Η nikiplos λέει:

    Καθαρές παπαριές καμαρωτές…
    σιγά μην το πούμε Εθνικό διχασμό αν αρχίσουν σιγά, σιγά να περνάν τα κάγκελα της φυλακής οι κλέφτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ… 🙂

    Μου αρέσει!

  20. Ο/Η δεξιος λέει:

    Νίκιπλε για φυλακές μίλαγε και ο Ανδρέας και στο τέλος παρ ολίγον να μπει ο ίδιος φυλακή.
    Πάνο ο Βαγγέλας ήταν όπως ελέχθη μεταβατικός.

    Μου αρέσει!

  21. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Γιατί, είναι …δικαστές οι συριζαίοι; 🙂

    Σε ένα ζήτημα που η αντιπολίτευση ζήτησε εξεταστική επιτροπή τους πήγε …τσιρλιπιπομ και δεν τόλμησαν.

    Μου αρέσει!

  22. Ο/Η nikiplos λέει:

    Δεξιέ, όπως θα γνωρίζεις δεν έχω διόλου … οπαδική συμπεριφορά… Σε κάθε συντεταγμένο κράτος όποιος κλέβει το Δημόσιο πηγαίνει Φυλακή… γιατί έτσι πρέπει…

    Όσο για τον Αντρέα, με πήγες 27 χρόνια πίσω, αλλά θα πω την άποψή μου: Ήταν γκάφα ολκής του Μηστοτάκη που προσήγαγε τον Αντρέα… Αν δεν το είχε κάνει, θα ήταν στην κυβέρνηση πρωθυπουργός το 1993… 🙂

    ε, και δεν μπορώ να συγκρίνω τον Αντρέα, τον Μητσοτάκη τον πρεσβύτερο με σημερινούς βουλευτίσκους και παραγοντίσκους τύπου Παπασταύρου, όπως και να το κάνουμε…

    Μου αρέσει!

  23. Ο/Η nikiplos λέει:

    Φίλτατε Σχολιαστή, εχθές τα διεθνή μέσα κάλυπταν την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο. Η ΕΡΤ κάλυπτε επίσης την επίσκεψη. Τα ιδιωτικά κανάλια κάλυπταν σαχλαμαράκηδες που συζητούσαν το πουκάμισο του Καρανίκα ή τη σκέψη του Πολάκη στο τι θα ήθελε να κάνει στο Δημοσιοκάφρο. Τέλος η Βουλή τηλεόραση κάλυπτε τη συζήτηση για τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα και τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Για να δούμε η ΝΔ, θα συναινέσει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής? τι λες? 🙂

    Μου αρέσει!

  24. Ο/Η σχολιαστης λέει:

    Φίλε nikiplos,

    και τα ιδιωτικά κανάλια παρουσίασαν αποσπάσματα από την επίσκεψη του Πάπα. Εξάλλου θα κλείσουν το επόμενο διάστημα και δεν θα σε στενοχωρούν πλέον 🙂 Θα μείνει η ΥΕΝΕΔ να δείχνει τη δράση του …Παπά 🙂 και οι επιλεγμένοι καναλάρχες από τους συριζανελ, για να τα λένε όπως αρέσει στην εξουσία. Οσο για τον Πολάκη, δεν έκανε απλώς επίθεση σε δημοσιογράφο, απείλησε ευθέως τα ΜΜΕ που δεν του κάθονται ότι έφτασε η ώρα τους.

    Οσο για τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα, τα έχει πει όλα ο Τσίπρας με την επιστολή του

    Η επιστολή που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στην Εθνική Τράπεζα για τα δάνεια του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Οσο για την πρόταση της ΝΔ για επιτροπή που θα συζητούσε τα πεπραγμένα της 1ης θητείας των συριζανελ και του ξεπουλήματος των τραπεζών, οι συριζαίοι δεν τόλμησαν αν και έχουν την πλειοψηφία και δεν κινδυνεύουν να πάνε σε ειδικό δικαστήριο. Δεν αντέχουν τη συζήτηση για τη …ματωμένη διαπραγμάτευση κι ας μην υπάρχει κίνδυνος ποινικών διερευνήσεων λόγω των συσχετισμών.

    Μου αρέσει!

  25. Ο/Η nikiplos λέει:

    *Αν θέλεις μια γνώμη, χωρίς καμία εμπάθεια είναι τουλάχιστον γελοία η πρόταση της ΝΔ. Για να μην πω τίποτε χειρότερο… Θα ήμουν ικανοποιημένος αν έκανε πρόταση για τα δικά της πεπραγμένα… και δεν το εξηγώ περαιτέρω, είμαι σίγουρος ότι κατανοείς περί αυτού. Δεν περιμένω τίποτε από αυτόν το χώρο γιατί έχει μαζευτεί η κόπρος του Αυγεία και δύσκολο το βλέπω να καθαρίσει σε πραγματικό ιστορικό χρόνο…

    Ο Πολάκης στα κανάλια παίχτηκε γιατί είπε δυνατά μια σκέψη του… Τα άλλα πεπραγμένα του δεν τα έδειξαν τα κανάλια, οπότε δεν τα είδα… Δεν κάθισα να ψάξω το ποιόν του για να τον αντιπαθήσω ή να τον συμπαθήσω ιδεολογικά… Ιατρικά τον γνωρίζω ως έναν άριστο κάποτε εντατικολόγο, όμως και αυτό αν δεν κάνω λάθος το έχει εγκαταλείψει χρόνια, αφού ασχολείται με την πολιτική… Είδα εχθές το πρωί όμως έναν γελοιωδέστατο Γιώργο Αφτιά, να προσπαθεί να τρολάρει την Θεανώ Φωτίου, την οποία δεν είχα πουθενά ξανα-ακούσει και ο Γιώργαρος με τη γαϊδουρινή και πανηλίθια στάση του μέχρι και να την συμπαθήσω με έκανε…

    Μου αρέσει!

  26. Ο/Η δεξιος λέει:

    Eάν δεν παρακολούθησες τη συζήτηση.φυσικά και δέχθηκε η ΝΔ την πρόταση για εξεταστική επιτρόπή για τα κόμματα και τα ΜΜΕ.
    Ο Μητσοτάκης μάλιστα παρουσίασε επιστολή Τσίπρα του 2010 που ζητούσε από την Εθνική Τράπεζα να δώσει δάνειο στον ΣΥΡΙΖΑ με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση των επομένων ετών και έγραφε ότι πρέπει να μη χρησιμοποιηθούν αυστηρά τραπεζικά κριτήρια για τη δανειοδότηση επειδή είναι πολιτικό κόμμα.Οπότε η συζήτηση προμηνύεται ενδιαφέρουσα.
    Ενδιαφέρουσα θα είναι και η συζήτηση για τις δανειοδοτήσεις των ΜΜΕ και το φέσι που έριξε στις τράπεζες ο Κουρής κλείνοντας το ALTER και μετά φτιάχνοντας το Kontra για να πουλάει αντιμνημόνιο και ΣΥΡΙΖΑ από το νέο κανάλι.

    Μου αρέσει!

  27. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

    Ένα άρθρο που εκφράζει μία συγκρατημένη αισιοδοξία, αναγκαίο αντίβαρο στην μαυρίλα των ημερών.

    http://www.kathimerini.gr/857047/opinion/epikairothta/politikh/to-kostos-ths-avevaiothtas

    ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗΣ*

    Σ​​τη λογοτεχνία, στον έρωτα και στο ποδόσφαιρο, η αβεβαιότητα –όπως και τα μπαχαρικά– ανεβάζει τον δείκτη ποιότητας του εδέσματος. Αντιθέτως, στην οικονομία και την πολιτική η αβεβαιότητα μπορεί να καταλήξει σε ολέθρια αποτελέσματα. Και η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν ξεφεύγει, δυστυχώς, από αυτήν την παραδοχή.

    Παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην τηλεοπτική πραγματικότητα της χώρας μας, διαπιστώνει κανείς ότι η αβεβαιότητα ζει και βασιλεύει! Ενδεικτικά, αιωρούνται αμέτρητα ερωτήματα: Θα κλείσει η αξιολόγηση από τους θεσμούς (τρόικα/κουαρτέτο) του προτεινόμενου ελληνικού οικονομικού προγράμματος στις 22 Απριλίου ή στις αρχές του Μαΐου; Και τι θα γίνει αν αυτό δεν κλείσει; Θα συνεχίσει να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην περαιτέρω διαπραγμάτευση για την τύχη του λεγόμενου τρίτου μνημονίου, με δεδομένους τους διστακτικούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης; Η παρατεταμένη εκκρεμότητα στη μακρόσυρτη διαδικασία της δίκης της Χρυσής Αυγής (ως εγκληματικής οργάνωσης) θα λήξει στο εγγύς μέλλον; Και η πρόσφατη ίδρυση δεξιότερου της Νέας Δημοκρατίας κόμματος (από τους κ. Καρατζαφέρη και Μπαλτάκο) είναι μια δεξιά απάντηση στη Λαϊκή Ενότητα του κ. Λαφαζάνη και των συντρόφων του ή μήπως σχετίζεται με άλλη μία προσπάθεια πολιτειακής νεκρανάστασης της «μαρμαρωμένης» βασιλείας; Θα υπάρξει διέξοδος στο κλιμακούμενο προσφυγικό πρόβλημα στο λιμάνι του Πειραιά και στην Ειδομένη; Ή, Θεός φυλάξοι, η σύγκρουση πολιτισμών και θρησκειών θα βρει γόνιμο έδαφος για να φουντώσει και στην Ελλάδα; Και, τέλος, θα συνεχίσουν να σέρνονται οι συνταγές παραμονής στην εξουσία του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος ή θα καταφύγουμε σε κυβέρνηση ευρύτερης διακομματικής συνεργασίας (όπως απαιτούν τα μικρά κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης – ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων) ή σε άμεσες εκλογές, όπως προτείνεται μετ’ επιτάσεως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας;

    Δυστυχώς οι αβεβαιότητες πολλαπλασιάζονται στον διεθνή μας περίγυρο: Βαδίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση προς την ένωση ή την πολυδιάσπαση; Τι απάντηση θα δώσουν τον Ιούνιο οι Βρετανοί ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα παραμονής ή αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ενωμένη Ευρώπη; Το λεγόμενο Brexit μπορεί να ενισχύσει τους υποστηρικτές του Grexit εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων; Και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της ραγδαίας ανόδου των δυνάμεων της ευρωφοβικής Δεξιάς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Σλοβακία και πάει λέγοντας; Θα αρχίσει, συμπερασματικά, να απειλείται ο μονόδρομος της ευρωπαϊκής ενοποίησης που έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει επτά δεκαετίες ειρήνης στην, τόσο ταλαιπωρημένη από την Ιστορία, Γηραιά Ηπειρο; Αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες –σε προεκλογική περίοδο στις μέρες μας– θεριεύει το τέρας του λαϊκισμού και της αβεβαιότητας, με απρόβλεπτους και εκρηκτικούς μνηστήρες της προεδρικής εξουσίας στον ρεπουμπλικανικό χώρο, όπως ο ανεκδιήγητος κ. Τραμπ. Σίγουρα, η προοπτική μιας αυτιστικής υπερδύναμης, περικυκλωμένης από ηλεκτροφόρα τείχη, δεν εξασφαλίζει τη διατήρηση του κλίματος της ειρηνικής συνύπαρξης και των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, που έχει σταδιακά επικρατήσει μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

    Αλλά τι γίνεται και στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο (ιδίως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου); Μετά τη χρεοκοπία της Αραβικής Ανοιξης και την επιστροφή των στρατιωτικών καθεστώτων (π.χ. στην Αίγυπτο του στρατηγού Αλ Σίσι), τι είδους βιώσιμες προβλέψεις (και ανάλογους προγραμματισμούς) επενδύσεων/ανάπτυξης μπορούν να γίνουν; Και, γενικότερα, τι βλέπει ο προφήτης/αναλυτής ως προοπτική στη μακροχρόνια αποσταθεροποιημένη Μέση Ανατολή, στην οποία στις μέρες μας συνωστίζονται οι δύσμοιροι πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες από τις υποψήφιες προς διάλυση χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν;

    Για να επιστρέψουμε στα δικά μας, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιλέξει άμεσα (και χωρίς αμφιταλάντευση) έναν στρατηγικό στόχο, ο οποίος θα κινείται ανάμεσα «στο κακό και στο χειρότερο». Ετσι, με βάση το σοφό ρητό «το μη χείρον βέλτιστον», η μόνη αβλαβής επιλογή είναι η παραμονή μας στον χώρο της σχετικής σταθερότητας που προσφέρεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωατλαντική Κοινότητα (ως αναπόσπαστα τμήματα της λεγόμενης «Δύσης»). Η διαιώνιση του προβληματισμού επιλογής εθνικού νομίσματος, του κλεισίματος των συνόρων στο όνομα της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας και η μάταιη επίκληση ανάδειξης νέων συμμάχων και προστατών εκτός του ευρωατλαντικού χώρου (π.χ. Ρωσίας και Κίνας) οδηγούν απλά στην αυτοαπομόνωση και την αυτοαποσταθεροποίηση. Αμεση προτεραιότητά μας, επομένως, είναι να παραδειγματιστούμε από τη συμπεριφορά εταίρων μας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος, που αντιμετώπισαν κρίσεις προσαρμογής (παρόμοιες με την ελληνική) και κατάφεραν να επιστρέψουν στην οικονομική κανονικότητα εκτός κοινοτικής επιτήρησης και μνημονίων. Και εδώ πάλι, κορυφαία προϋπόθεση είναι η αποφυγή διχαστικών συνθημάτων που χωρίζουν τους Ελληνες σε «καταστροφείς» και «σωτήρες». Είναι, δεν πρέπει να ξεχάσουμε, η μανιχαϊκή ρητορική και οι αταβιστικές συνταγές που παραπέμπουν στους καταστροφικούς διχασμούς του 20ού αιώνα, μεταξύ Βασιλικών και Βενιζελικών και αργότερα κομμουνιστών και εθνικιστών. Και κάθε φορά που διχαστήκαμε, ακολούθησαν εθνικές τραγωδίες, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

    Με λίγα λόγια, στις δύσκολες μέρες που περνούμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια του διαχωρισμού των πολιτικών μας δυνάμεων και του λαού μας σε μειοδότες και πατριώτες ή ακόμα χειρότερα σε δαίμονες και αγγέλους. Η πατρίδα μας είναι μία, η γειτονιά μας απρόβλεπτη και ασταθής, και ο δρόμος δύσκολος. Λίγη εγκράτεια και η χρησιμοποίηση της κοινής λογικής θα μας βγάλουν με ασφάλεια από τον λαβύρινθο στον οποίο παραζαλισμένοι περιφερόμαστε.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.