Κυβερνητική εμπλοκή με τις ιδιωτικοποιήσεις

Liberal  /  Κυβερνητική εμπλοκή με τις ιδιωτικοποιήσεις

Σοβαρή εμπλοκή με τις αποκρατικοποιήσεις βρίσκεται πίσω από την παύση εργασιών που κήρυξε τα χαράματα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς οι δανειστές επιμένουν για 27 και όχι 9 όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση, η οποία βλέπει πλέον ότι ο βαθμός πολιτικής δυσκολίας αυξάνεται με εκθετικούς ρυθμούς.

Το μαρτυρά η χθεσινή δήλωση του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περισουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Στέργιου Πιτσιόρλα στο Reuters ότι η Ελλάδα ζητά την έγκριση των θεσμών να παραταθεί κατά ένα χρόνο ο στόχος για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 6,4 δισ. ευρώ.

Τα κουκιά δεν βγαίνουν

Η αβεβαιότητα που συνεπάγεται η παράταση της αξιολόγησης, το γεγονός ότι όσο αυτή καθυστερεί τόσο θα μεγαλώνει το ρίσκο για την Ελλάδα και θα λιγοστεύουν οι υποψήφιοι επενδυτές, μαζί με τις συνεχείς τρικλοποδιές υπουργών, καθιστούν ανέφικτο το στόχο.

Με βάση τον ιδρυτικό του νόμο του 2011, η διάρκεια ζωής του ΤΑΙΠΕΔ εκπνέει μετά από έξι χρόνια, δηλαδή σε δεκατέσσερις μήνες, την 1η Ιουλίου του 2017. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, αν μέχρι τότε δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους του, η ζωή του μπορεί να παραταθεί κατά ένα ακόμη έτος, έως και το 2018, με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών.

Αυτό ακριβώς είπε χθες και ο κ. Πιτσιόρλας στο Reuters. Ούτως ή άλλως, η παράταση θεωρούνταν δεδομένη, αφού ο στόχος που έχει εδώ και καιρό τεθεί μιλά για συνολικά έσοδα ύψους 6,4 δισ. ευρώ έως και το 2018, κάτι που πρακτικά θεωρείται αδύνατο. Από την έναρξη λειτουργίας του έως και σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει συγκεντρώσει μόνο 3 δισ. ευρώ, και υπό τις παρούσες συνθήκες, το πολύ να καταφέρει να μαζέψει ακόμη έως τον Ιούλιο του 2017 μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια.

Τι δείχνουν τα παραπάνω; Ότι, όπως έχει γράψει το Liberal, ναι μεν το ΤΑΙΠΕΔ θα αποτελέσει θυγατρική του νέου υπερ-Ταμείου, αλλά ο ρόλος του θα αναβαθμιστεί, παρ’ ότι η πλειονότητα των σημερινών υπουργών και το ίδιο το Μαξίμου θα ήθελαν το αντίθετο.

Υπό την ομπρέλα του νέου Ταμείου, το ΤΑΙΠΕΔ θα αποτελέσει τον εκτελεστικό φορέα της δεύτερης γενιάς των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων, και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά μέχρι να ολοκληρώσει τους στόχους του, που αφορούν 27 αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με draft που κυκλοφόρησε χθες, και όχι 9+2, όπως ισχυρίζονται οι Θ. Δρίτσας (υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής), Χρ. Σπίρτζης (αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Π. Σκουρλέτης (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας) κ.ά.

Κανείς στην κυβέρνηση δεν μπορεί να «σηκώσει» άλλες αποκρατικοποιήσεις…

Οι προαναφερθέντες υπουργοί ήταν ενήμεροι εδώ και ημέρες για τις πιέσεις, ουδείς όμως στη κυβέρνηση είναι έτοιμος να διαχειριστεί πολιτικά περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, εξ ου και οι αντιδράσεις τους. Έτσι εξηγούνται οι φωνές του Θ. Δρίτσα τόσο χθες, όσο και στη περίφημη συνέντευξή του στο Mega τη Κυριακή. Η ίδια εξήγηση βρίσκεται πίσω από τις φωνές του Χρ. Σπίρτζη (Επένδυση-Σάββατο), όπως και οι δηλώσεις Σκουρλέτη προχθές το βράδυ στο Χίλτον ότι «θα υπάρξει πρόβλημα, εφόσον οι δανειστές επιμείνουν με την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών».

…με τον ΟΛΠ να είναι η αφορμή

Με άλλα λόγια, ο χαμός που έγινε γύρω από τον ΟΛΠ δεν ήταν παρά η αφορμή. Το είχε πει άλλωστε ξεκάθαρα ο Θ. Δρίτσας στο Mega, αν και πέρασε απαρατήρητο μέσα στο γενικότερο χαμό που προκάλεσαν οι δηλώσεις του. «Δεν έχουμε δεσμευτεί για έσοδα 50 δισ. ευρώ από νέες ιδιωτικοποιήσεις για το νέο Ταμείο, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι 23 ιδιωτικοποιήσεις, αντί για τις 9 της συμφωνίας».

Οι 23 αποκρατικοποιήσεις είναι μέσα σε παραρτήματα που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση του Αυγούστου…

Το αίτημα των δανειστών δεν προέκυψε ξαφνικά, ούτε έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Μαξίμου. Όταν τον περασμένο Αύγουστο κατατέθηκε η δανειακή σύμβαση στη Βουλή προς ψήφιση, συνοδευόταν από δύο παραρτήματα. Το πρώτο αφορούσε το Στρατηγικό Σχέδιο Αξιοποίησης («Asset Development Plan» – ADP) του ΤΑΙΠΕΔ που συμπεριελάμβανε 23 περιουσιακά στοιχεία τα οποία βρίσκονταν στην ιδιοκτησία του από τις 31/12/2014. Το δεύτερο παράρτημα περιελάμβανε 74 προαπαιτούμενα (prior actions) που όφειλε να κάνει το Δημόσιο, προκειμένου να υλοποιηθούν αυτές ακριβώς οι 23 αποκρατικοποιήσεις.

…τα οποία «εξαφανίστηκαν» την ημέρα της ψήφισης του Μνημονίου…

Για κάποιο περίεργο λόγο, που ουδέποτε εξηγήθηκε, και τα δύο αυτά παραρτήματα εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από το Μνημόνιο. Μέχρι και την ημέρα της ψήφισης, Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015, βουλευτές τόσο της αντιπολίτευσης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσαν εις μάτην τα χαμένα παραρτήματα, και ρωτούσαν υπουργούς της κυβέρνησης τι απέγιναν, δίχως να παίρνουν απάντηση.

…με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραλείπει να τα αναφέρει στο προεκλογικό του πρόγραμμα

Έπειτα προκηρύχθηκαν εκλογές, και στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η συμφωνία με τους δανειστές που ψηφίστηκε τον Αύγουστο περιελάμβανε μόνο 9 ιδιωτικοποιήσεις.

Οι δανειστές, που δεν ξεχνούν

Οι δανειστές ουδέποτε ξέχασαν τι έγραφαν τα παραρτήματα. Επανέφεραν το ζήτημα με κάθε ευκαιρία, προκαλώντας ρίγη ανησυχίας στην ελληνική πλευρά, το είπε και πριν μια εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, στο Βερολίνο. «Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να συμπεριληφθούν στο Μνημόνιο έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις».

Τα ίδια πρέπει να άκουσαν και προχθές το βράδυ από τους εκπροσώπους των θεσμών οι Τσακαλώτος- Σταθάκης – Σκουρλέτης, και ενώ οι 23 αποκρατικοποιήσεις φαίνεται ότι έχουν γίνει στη πορεία 27.

Εξ ου και οι συντονισμένες επιθέσεις υπουργών την τελευταία εβδομάδα κατά του ΤΑΙΠΕΔ και του ρόλου που επιτελεί. Αν σήμερα μπορούν να μπλοκάρουν τη λειτουργία του βάζοντας τρικλοποδιές σε κρίσιμες αποκρατικοποιήσεις, όταν το ΤΑΙΠΕΔ ενσωματωθεί στους κόλπους του νέου Υπερταμείου, θα ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχό τους.

Γ.Φ.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Διεθνή, Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

7 Responses to Κυβερνητική εμπλοκή με τις ιδιωτικοποιήσεις

 1. » οι δανειστές επιμένουν για 27 και όχι 9 όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση,…»

  Η μαθηματικη απαντησ ειναι : 3×9=27 🙂

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Πάνος λέει:

  Καλά, στραγάλια είναι 23 ιδιωτικοποιήσεις και εξαφανίστηκαν – για να γίνουν μετά 27; Τι σαχλαμάρες είν’ αυτές;

  Όσο για τα 50 δις που περιμένει ο Σόιμπλε (ενώ ως τώρα έχουν εισπραχθεί από καταβολής ΤΑΙΠΕΔ 3 όλα κι όλα – λέει το άρθρο) είναι προφανές ότι δουλεύει τους πάντες – εκτός αν δουλεύεται από μόνος του: 50 δις (ή έστω διψήφιος αριθμός δις) θα υπάρξουν μόνο αν…ανέβουν οι τιμές. Κι αυτό δεν θα συμβεί με κανέναν τρόπο όσο συνεχίζεται η ασφυξία στη χώρα που χρωστάει.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Μην το ξεπερνάς τόσο εύκολα. Π.χ. ο Δρίτσας αντιμετωπίζει τον Πιτσιόρλα ως πράκτορα του ιμπεριαλισμού 🙂

  Ο …σχεδιασμός είναι, πως να κάνουν ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να έχουν -μέσω της υπονόμευσης- το παραμικρό κέρδος στο επενδυτικό κλίμα, για να πουν μετά, σας τα λέγαμε και μεις και ο Μάο. 🙂

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Σχετικό:

  Δυσαρέσκεια Fraport για μπλόκο κλιμακίου της στο «Μακεδονία»

  http://www.kathimerini.gr/856503/article/oikonomia/epixeirhseis/dysareskeia-fraport-gia-mploko-klimakioy-ths-sto-makedonia

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η xberliner λέει:

  «Καλά, στραγάλια είναι 23 ιδιωτικοποιήσεις και εξαφανίστηκαν – για να γίνουν μετά 27; Τι σαχλαμάρες είν’ αυτές;»
  Να ρωτήσεις το Δρίτσα. Αυτός ξέρει από σαχλαμάρες και ιδιωτικοποιήσεις.
  Περίεργο σου φαίνεται οι σανελ να έκρυψαν το παράρτημα από τους βουλευτές;

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Πάνος λέει:

  Ρωτάω αυτούς που το υιοθετούν – άρα ξέρουν. Και οι απαντήσεις είναι ασαφείς, για να το πω κομψά.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Η κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είναι χαρακτηριστική του χαμηλότατου πολιτικού επιπέδου της σημερινής κυβέρνησης, αφού πρώτο ρόλο παίζουν τα εκλογικά συμφέροντα υπουργών και βουλευτών και τελευταίο τα πραγματικά ζητήματα. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Πολλοί δημόσιοι χώροι υποφέρουν από παράνομες χρήσεις, καταπατήσεις, αυθαίρετες κατασκευές, καταλήψεις, καταστροφές και κλοπές εξοπλισμού από διάφορους κλπ κλπ. Οι χώροι αυτοί δεν είναι δυνατό σοβαρά να χαρακτηριστούν δημόσιοι, τη στιγμή που λειτουργούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Οι λαλίστατοι υπουργάρες μας κάνουν φυσικά πολυάριθμες δηλώσεις προθέσεων αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει πραγματικά, είναι να προσεταιριστούν το μέρος εκείνο του εκλογικού σώματος που πιπιλάει το στερεότυπο «κρατικό ίσον καλό, ιδιωτικό ίσον κακό» – και πέραν τούτου ουδέν. Γι αυτό και μόλις σφίξουν λίγο οι ζέστες θα κάνουν δήθεν κλαίγοντας την πολυαναμενόμενη κολοτούμπα, έχοντας πουλήσει αριστεριλίκι στους αφελείς.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s