Η ακτινογραφία του Ασφαλιστικού

Protagon  /  Η ακτινογραφία του Ασφαλιστικού   /   Γιώργος Στρατόπουλος
Πολλή συζήτηση -υπερβολικά πολλή- έχει γίνει για τις συντάξεις. Λογικό, αφορά όλους μας. Αλλά είναι και επειδή καλλιεργήθηκαν -όχι αθώα- ασάφειες και μύθοι. Ανακρίβειες και σύγχυση επικράτησαν. Αυτό που ακολουθεί είναι ένας οδηγός για το τι πραγματικά συμβαίνει και τι συνέβη

Σε 14 ενότητες όλα όσα θεμελιώδη πρέπει να γνωρίζουμε για το Ασφαλιστικό μας σύστημα: οι δυσλειτουργίες και τα αίτια της κατάρρευσης, η ιστορική εξέλιξη των βασικών μεγεθών από το 1995, τα σημερινά οικονομικά και δημογραφικά στοιχεία, οι μελλοντικοί κίνδυνοι, η σύγκριση με άλλες χώρες. Η παρουσίαση δεν υπεισέρχεται σε εξαντλητικές τεχνικές λεπτομέρειες. Στόχος είναι η αξιόπιστη ενημέρωση του μη ειδικού αναγνώστη, με τρόπο εύληπτο και ευσύνοπτο. Όχι μόνον επειδή δεν νοείται αξιόπιστη γνώμη χωρίς γνώση. Κυρίως επειδή η αντίληψη της κοινής γνώμης για το Ασφαλιστικό περιέχει σύγχυση, ανακρίβειες, δράκους και Αη-Γιώργηδες. Και καθώς προσγειωνόμαστε τώρα στον νέο κόσμο χωρίς δανεικά, η γνώση της πραγματικότητας είναι απαραίτητη για να αναλάβουμε, πολίτες και πολιτικοί, την ευθύνη που μας αναλογεί και για το παρελθόν και για το μέλλον που χτίζεται σήμερα.

Protagon

 

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

8 Responses to Η ακτινογραφία του Ασφαλιστικού

 1. Ο/Η zepos λέει:

  Ολα ή τίποτα: Παύση διαπραγματεύσεων για ενδιάμεση συμφωνία

  Πόσες φορές προσπάθησε ο θίασος να ξεγελάσει την τρόϊκα; Ε όσες φορές το επιχείρησε, αλες τόσες φορές σύρθηκε στα 4 και μας βάρεσαν κατακούθτελα ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ πρόσθετα μέτρα επειδή η επιβάρυνση της ύφεσης από την καθυστερηση και κωλυσιεργία, ανέβασε τα δημοσιονομικά κενά..
  Τώρα έχουμε πάλι τα ίδια. Μέρες διέρρεαν οτι θα κάνουμε διπλή συμφωνία και όλα σχεδόν έχουν συμφωνηθεί και μένουν κάτι λίγα, οτι γράφονται οι χωριστές συμφωνίες κλπ..
  ΤΖΙΦΟΣ! Οι άθλιοι συνεχίζουν την ίδια πρακτική της καθυστέρησης της αδράνειας για να εξυπηρετήσουν το εσωτερικό τους μέτωπο που βράζει από την αγανάκτηση της κοροϊδίας

  Μου αρέσει!

 2. Φανερα «μυστικα» και ψευδη

  1.Στην Ελλάδα το Ασφαλιστικό σύστημα αγνόησε την επιδείνωση της αναλογίας εργαζομένων-συνταξιούχων και συνέχισε να χορηγεί πολύ υψηλές συντάξεις. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το 2009 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης,..»
  2.»Η επιχορήγηση των Ασφαλιστικών Ταμείων απαιτούσε συνεχή αιμορραγία του Κρατικού Προϋπολογισμού. Μόνο τη 10ετία 2000-2009, ο Κρατικός Προϋπολογισμός πρόσφερε στα Ταμεία 98 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 61% της αύξησης του δημόσιου χρέους την ίδια περίοδο. Για τη 15ετία 2000-2014, το ποσό της επιχορήγησης των Ταμείων ανέρχεται σε 169 δισ. Περισσότερο από το μισό δημόσιο χρέος!»
  3. «…Η συνολική, ωστόσο, αποτίμηση της περιόδου 1995-2012 αποδεικνύει πως η μέση απόδοση των αποθεματικών των Ταμείων (2,2%) δεν διαφέρει πολύ από τη μέση απόδοση του 2ετούς Ομολόγου του Γερμανικού Ομολόγου. Υπήρξαν, δηλαδή, εξαιρετικά κακές χρονιές για τα αποθεματικά των Ταμείων στη διάρκεια της κρίσης, υπήρξαν όμως και εξαιρετικά επωφελείς και κερδοφόρες χρονιές, λόγω των υψηλών αποδόσεων που προσέφεραν οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα….»

  4.»το σύνολο των ζημιών των Ταμείων από το PSI ήταν 13.4 δισ., δηλαδή λιγότερα από την ετήσια επιχορήγηση των Ταμείων από το κράτος, αυτός ο ισχυρισμός είναι εντελώς αβάσιμος.»

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  «….Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που προέρχεται από λογιστήριο εταιρείας μέλους του ΣΕΒ είναι ενδεικτικό: Για έναν μηχανικό (ασφαλισμένο στο ΤΣΜΕΔΕ, που είναι «ευγενές ταμείο») με μικτό μισθό €2.500 (συνολικό κόστος εργοδότη €3.114, Διάγραμμα 10) ο εργοδότης αποφασίζει να δώσει αύξηση, για να ανταμείψει τη συστηματική προσπάθεια και καλή απόδοσή του. Του αυξάνει συνεπώς τον μικτό μισθό στις €3.500 (κόστος εργοδότη €4.360). Στο τέλος, η αύξηση αυτή κοστίζει €1.246 στον εργοδότη και ο εργαζόμενος ανταμείβεται για την παραγωγικότητα του με επιπλέον καθαρές αποδοχές €396. Το κράτος από την άλλη εξασφαλίζει για τον εαυτό του επιπλέον έσοδο €850, δηλαδή το 68,2% της αύξησης πηγαίνει στο κράτος!..»

  Το κείμενο αυτό γράφτηκε από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο. Μπορείς να το διαβάσεις ολόκληρο εδώ: http://www.georgakopoulos.org/2015/11/our_money/#ixzz47VZWsObd
  Follow us: @tgeorgakopoulos on Twitter

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ωστόσο όλοι όσοι συμφωνούν με τις περικοπές συντάξεων – και μάλιστα ορισμένοι προτείνουν να υπάρξουν και μεγαλύτερες στους νυν συνταξιούχους – θα έχουν διαπιστώσει ότι τα μεγάλα θύματα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  Και για αυτούς κόπηκαν οι συντάξεις. Αλλά για τα επιστημονικά επαγγέλματα, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και δεκάδες άλλες ειδικότητες, πέραν των περικοπών, το κόστος ασφάλισης τριπλασιάζεται, αφού καλούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα τις εισφορές του εργαζομένου και τις εργοδοτικές εισφορές (ως αυτοπασχολούμενοι).

  Παρά τις εκπτώσεις που προβλέπονται για μεταβατικό στάδιο τριών μέχρι πέντε ετών, το κόστος είναι μεγάλο, και μάλιστα πολλοί γιατροί θα υποστούν και «κούρεμα» εισφορών που έχουν ήδη καταβάλει, αφού με ένα άρθρο χάνονται οι επιπλέον εισφορές που κατέβαλαν επί σειρά ετών για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη σύνταξη.

  Οι κατηγορίες αυτές, ακόμη κι αν αποδεχθούν τα μέτρα, όπως άλλωστε όλοι οι εργαζόμενοι με υψηλά εισοδήματα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτε, αφού το ανώτατο όριο, το πλαφόν, στη σύνταξη καταργεί ακόμη και την έννοια της ανταποδοτικότητας.

  Ισως κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια η ευρεία πλειοψηφία βουλευτών και πολιτικών δυνάμεων, που συμφωνεί φανερά ή κρυφά με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, διορθώσει τις αδικίες, οι οποίες το μόνο που τροφοδοτούν είναι την αγανάκτηση και τη ροπή προς τη φοροδιαφυγή…

  http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=796202

  Μου αρέσει!

 5. Η αριστεία ή η πολυ καλη επιδοση για τους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς» που επετυχαν σε σχολες της Αθηνας και της Θεσσαλονικης (στην εποχη μου) δεν ειναι μονον ρετσινια, οπως ειπε δημοσιως ο τοτε Υπουργος Παιδειας Αριστειδης Μπλατας, αλλα -τελικως- και μ@λ@κια, μετα απο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «αφού καλούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα τις εισφορές του εργαζομένου και τις εργοδοτικές εισφορές (ως αυτοπασχολούμενοι).»

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Ηρθε η …αχρηστία, εξοβελίστηκε η αριστεία 🙂

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Αφώτιστος Φιλέλλην λέει:

  Μήπως η …αχρηστία ειναι μια καποια λυσις, και καλως, σχεδον αριστως 🙂 εξοβελίστηκε η αριστεία 🙂 , διοτι η αριστεια ενυπαρχει μόλις στο ανω 10% των ελληνων ;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.