Ζητούν την «κρατικοποίηση» των ιδιωτικών θεραπευτηρίων;

Capital  /  Απίστευτο! Ζητούν την «κρατικοποίηση» των ιδιωτικών θεραπευτηρίων

Μπροστά σε ένα άκρως εκβιαστικό δίλημμα βρέθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές όταν πήγαν να διαπραγματευτούν την ανανέωση των συμβάσεών τους με τον ΕΟΠΥΥ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η τριμελής επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της περίθαλψης, η οποία αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Οργανισμού και έναν του υπουργείου Υγείας, και πιο συγκεκριμένα του αναπλ. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ζήτησε σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, και μάλιστα ως απαράβατο όρο προκειμένου να συνεχιστούν οι συμβάσεις, να θέσουν το 25% των κλινών τους στη διάθεση του ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή να ενταχθεί το ¼ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς φυσικά να μπορούν οι κλινικές να ζητήσουν την προβλεπόμενη συμμετοχή από τους ασφαλισμένους (30% για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και 50% για όσους ανήκουν στονΟΓΑ).

Όπως αναφέρει στο Capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ο όρος αυτός είναι μόνο ένας από τους συνολικά 16 που τέθηκαν ώστε να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον Οργανισμό.

Οι υπόλοιποι όροι κινούνται στο ίδιο κλίμα. Η επιτροπή ζήτησε από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να αναλάβουν και το κόστος της διαχείρισης των φιαλών αίματος που ζητούνται από τους ασθενείς για τη διενέργεια επεμβάσεων, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ αγγίζει τα 250 ευρώ περίπου για κάθε φιάλη, το οποίο- όπως φαίνεται να απαιτήθηκε- θα μετακυλίεται στη συνέχεια στους ασθενείς!

Μιλάμε για 100 περίπου γενικές κλινικές που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, μεταξύ των οποίων και τα μεγάλα θεραπευτήρια όπως το Ιασώ, ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ο όμιλος Υγείας, και για άλλες 40 ψυχιατρικές μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι κλινικές θα πρέπει να συνεισφέρουν και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ που ασχολούνται με τον έλεγχο των παραστατικών και την εφαρμογή του ελέγχου τους σε πραγματικό χρόνο. Το «τίμημα” ορίστηκε στο 1,8% επί των μηνιαίων υποβολών των κλινικών, που σε ετήσια βάση αγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στους όρους ήταν τέλος να πληρώνονται οι γιατροί που απασχολούνται στις κλινικές από τα χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ για τις μηνιαίες υποβολές των θεραπευτηρίων.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο Capital.gr οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, δεν δέχθηκαν κανένα από τους παραπάνω όρους και αποφάσισαν να διακόψουν κάθε συζήτηση με τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, κάνοντας λόγο για ωμό εκβιασμό, κατάφωρη καταπάτηση της λειτουργίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και για προσπάθεια κρατικοποίησης της ιδιωτικής υγείας, κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς. Εξάλλου, ανοιχτά η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει τεθεί κατά των ιδιωτικών κλινικών, διοχετεύοντας τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία και στέλνοντας στα ιδιωτικά μόνο όσους δεν μπορούν να εξυπηρετούνται από το ΕΣΥ.

Αυτό που σκέφτονται τώρα είναι να μην δεχθούν την παράταση που δόθηκε για την υπογραφή των νέων συμβάσεων μέχρι το τέλος του Ιουνίου, αντιθέτως να καταγγείλουν την υπάρχουσα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν στον αέρα.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

 

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

15 Responses to Ζητούν την «κρατικοποίηση» των ιδιωτικών θεραπευτηρίων;

 1. Ο/Η Don Johnson λέει:

  Και την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χρέους. Ξέρουν αυτό από αριστερομενιές…

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Ενη λέει:

  Να μην παμε ομως απο το ενα ακρο στο αλλο, δηλαδή υπερασπιζοντας την ιδιωτικη οικονομία να μην ειμαστε αρνητικοι για καθε μετρο που μπορει να εμποδιζει την οποια, (αν υπαρχει, «ασυδοσια» στο ν ιδιωτικο τομεα της υγειας.

  Ξερουμε π.χ. αν υπαρχουν κανονες (directives) της ΕΕ, που αφορουν στην ασκηση του ιδιωτικου τομεα της υγειας στα κρατη μελη , ποιοι ειναι, αν προυποθετουν καποιους ορους και περιορισμους κλπ.

  Οι ασφαλισμενοι πολιτες δεν ειναι ουτε «της κυβερνησης» αλλά ουτε και της «αντιπολιτευσης», ειναι ο πληθυσμος που εχει δικαιωμα στη δημοσια υγειονομικη ασφαλιση.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Δεν πήγαμε εμεις. Αρκετοί ψηφοφόροι πήγαν στο άκρο 🙂

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Don Johnson λέει:

  Αν είμαστε περισσότερο καχύποπτοι στην ΑΣΥΔΟΣΙΑ του ΚΡΑΤΟΥΣ δεν θα φτάναμε σ αυτήν την κατάντια.

  Γιατί το πρόβλημα είναι οι αυθαιρεσίες του κράτους και των «υπηρετών¨του παρά ο ιδιωτικός τομέας, ο ποιός;

  ΥΓ 50 χρόνια βάλτου είναι αυτά πως θα ταραχθούν άραγε τα νερά;

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η xberliner λέει:

  Στις διαπραγματεύσεις ο καθένας μπορεί να βάλει τους όρους του για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τα συμφέροντά του. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα εδώ.
  Δουλειά του υπουργείου είναι από τη να εξασφαλίσει τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους στα δημόσια ταμεία και να μεγιστοποιήσει το κέρδος ή αλλιώς να ελαχιστοποιήσει το κόστος για το δημόσιο.
  Δεν βλέπω τίποτα το μεμπτό εδώ. Δεν πέρασε κανένα νόμο που να επιβάλει στις ιδιωτικές κλινικές τί θα κάνουν. Κάνει μια προσφορά που προφανώς δεν αρέσει στις κλινικές. Οι ιδιωτικές κλινικές μπορούν είτε αν αρνηθούν είτε να προτείνουν άλλη προσφορά είτε να αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις.
  Συνήθως οι διαπραγματεύσεις στις οποίες τα δύο μέρη έχουν ανάγκη το ένα το άλλο οδηγούνται σε μια win-win συμφωνία με το μεγαλύτερο κέρδος να το έχει αυτός που έχει το πάνω χέρι, δηλαδή ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη τον άλλο, οι κλινικές τα λεφτά των ταμείων ή το υπουργείο τις υπηρεσίες των κλινικών;

  Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Ενη λέει:

  «ποιος έχει μεγαλύτερη ανάγκη τον άλλο, οι κλινικές τα λεφτά των ταμείων ή το υπουργείο τις υπηρεσίες των κλινικών; »

  Δεν θελει ρωτημα, νομιζω. Οι κλινικές τα λεφτα των ταμειων……… 😉

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η xberliner λέει:

  «Δεν θελει ρωτημα, νομιζω. Οι κλινικές τα λεφτα των ταμειων………»
  Είσαι σίγουρη; Εγώ καθόλου. Για μένα το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να αντέξει περισσότερο. Το υπουργείο το πολιτικό κόστος με το συνωστισμό στα κρατικά νοσοκομεία ή οι κλινικές χωρίς πελατεία; Και να είσαι σίγουρη ότι κάποιο χαρτζολικάκι θα πέσει προς τα μίντια να αναδείξουν το θέμα.

  Μου αρέσει!

 8. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αν με αυθαίρετο τρόπο αφαιρέσουν έσοδα από τις κλινικές, θα κάνουν απολύσεις εργαζομένων, δεν είναι μόνο η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Ενη λέει:

  O κοσμος σημερα ουτε ιδιωτικη ασφαλιση κανει οπως καποτε οταν υπηρχε χρημα, ουτε ως ιδιωτες ειναι πολλοι που θα πηγαιναν για νοσοκομειακη περιθαλψη στις ιδιωτικες κλινικές.
  Συνεπως τα ιδιωτικά θεραπευτηρια και μαλιστα τα μεγαλα των ομιλων λειτουργουν ως «ομιλοι γιατρων», και βεβαια οι τιμες τους ειναι υπερογκες. Και οι υπηρεσιες τους εχουν πολυ υποβαθμισθει.

  Συνεπως η ιδιωτικη νοσοκομειακη περιθαλψη δεν βρισκεται στα πανω της και ασφαλως εχει αναγκη να περιθαλπει τους ασφαλισμενους των ταμειων, προς οφελος της.

  Στα δημοσια νοσοκομεια δεν ειναι σιγουρο οτι υπαρχει συνωστισμος. Π.χ. ενα παραρτημα Αγιος Σββας που δημιουργηθηκε προσφατα με τη χορηγια της Λατση, για να αρχισει να λειτουργει ειχε αντιμετωπισει τις αντιρρησεις των γιατρων που εργαζονται στο κεντρικο νοσοκομειο.

  Τώρα τι κανουν τα ΜΜΕ θα αναρωτηθει κανεις η οι εμπειριες του κοσμου που εχουν ταλαιπωρηθει απο τις ιατρικες υπηρεσίες τωρα και πολλά χρονια. Τα φακελάκια δεν ηταν μια παγια κατασταση;
  Ο ιατρικος κοσμος .οχι ολοι αλλά πολλοι, δεν εχουν δειξει την ευασθησία που οφειλεται για θεματα υγειας. Με αλλο τροπο οι ιδιωτες γιατροι που ειναι ακριβοι, και με αλλο τροπο οι γιατροι του δημοσιου.

  Ακριβως γι’αυτο χρειαζεται να υπαρχουν κανονες λειτουργιας των υπηρεσιων υγειας που να εναρμονιζονται και με τις ευρωπαικες ρυθμισεις της ΕΕ.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η xberliner λέει:

  σχολιαστή
  Οι θέσεις εργασίας δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για υπερκοστολόγιση υπηρεσιών ή να μην επιδιώξει το δημόσιο την καλύτερη τιμή, όπως και δεν ήταν δικαιολογία για τη διατήρηση ζημιογόνων επιχειρήσεων ή τη μη περικοπή δαπανών στο δημόσιο.
  Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, η ποιότητα των υπηρεσιών και το κόστος είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολούν το δημόσιο. Οι θέσεις εργασίας (πόσες; ποιες; σε ποιους τομείς; κτλ.) ας τα αποφασίσει η αγορά. Αμφιβάλλω βέβαια ότι οι φίλοι του Καρανίκου είναι σε θέση να βελτιστοποιήσουν μια πολυπαραγοντική συνάρτηση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτώ a priori τις θέσεις των κλινικών.

  Ενη
  Τα νοσοκομεία είναι (γενικώς) γεμάτα με τεράστιες λίστες αναμονής. Εν μέρη λόγω μη επαρκών κλινών, εν μέρη λόγω μειωμένου προσωπικού και εν μέρει τεχνητά φουσκωμένες ελέω φακελακίου. Οι ιδιωτικές κλινικές μπορούν να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση. Το κράτος όμως το μέγιστο που επιτρέπεται να πληρώσει είναι το πραγματικό κόστος της υπηρεσίας συν ένα λογικό κέρδος για τον ιδιώτη. Από εκεί και πέρα έχει υποχρέωση να πετύχει το μέγιστο έστω και αν δεν αφορά άμεσα το κόστος, π.χ. το να κατοχυρώσει ένα μίνιμουμ αριθμό κλινών για τους ασφαλισμένους στα δημόσια ταμεία δεν το βρίσκω κακή ιδέα.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  xberliner

  γι’ αυτό έβαλα στον τίτλο ερωτηματικό 🙂

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η aftercrisis λέει:

  Οι χρεώσεις των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και διαγνωστικών σε συμβεβλημένα ταμεία, σε ασφάλειες περίθαλψης κτλ, τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και μετά το 2008. συνέχισαν να είναι εξωπραγματικά ανοδικές, παρατείνοντας την περίοδο της άτακτης φούσκας 2000-2008.
  Έτσι ζημίωσαν τα ταμεία (δηλαδή το δημόσιο). Αλλά και οι ιδιωτικά ασφαλισμένοι, λογω της αθέμιστης και καταστροφικής αύξησης των ασφαλίστρων που προκάλεσε η τακτική αυτών των φαταούληδων.
  Επόμενο ήταν, με τέτοια αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, να χάσουν πελατεία σε τεράστια έκταση. Πάντα υπάρχει τρόπος να αποφύγεις το καβούρι που ροκανίζει στην τσέπη σου: π.χ. για κάποιους βόρειους, υπάρχουν και τα διαγνωστικα κέντρα στη Φιλιππούπολη ή στο Βέλες.

  Το σωστό και δίκαιο είναι, να ανακτήσει τώρα το δημόσιο ένα μέρος της αθέμιτης επιβάρυνσης που υπέστη όλα τα χρονια της λίγδας και της χλίδας. Για τους ιδιωτικά ασφαλισμένους, δυστυχώς είναι αδύνατο.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η Don Johnson λέει:

  Ατές οι λογικές μας έφεραν εδώ. Το πρόβλημα είναι ότι το δημόσιο – με ότι ρεμούλα αυτό σημαίνει – είναι και πάροχος ασφάλισης και πάροχος περίθαλψης.

  Θα μπορούσε να μείνει το δημόσιο πάροχος ασφάλισης και να ιδιωτικοποιήσει και ν ανοίξει την παροχή περίθαλψης. Επίσης θα μπορούσε να δώσει φοροαπαλλαγές σε όσους χρησιμοποιούν ιδιωτική ασφάλεια περίθαλψης.

  Όμως αυτά δεν γίνονται για τους γνωστούς λόγους που όλοι ξέρουμε.

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η σχολιαστης λέει:

  Αφτερ, για τα υλικά και τις προμήθειες, αντίστοιχες τιμές πλήρωναν και τα δημόσια νοσοκομεία. Να πληρώσει πρώτα το κράτος ένα μέρος της αθέμιτης επιβάρυνσης που υπέβαλε στους φορολογούμενους 🙂

  Η ουσία είναι ότι έχουν γίνει μεγάλες -μνημονιακές- μειώσεις στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα. Και σε αυτά που ξοδεύει το ΕΣΥ

  Ο χώρος της υγείας είναι ευαίσθητος. Δε νομίζω ότι είναι ένα καπιταλιστικό παιχνίδι που το κράτος πιέζει και όποιος ιδιώτης αντέξει. Γιατί αυτός που την πληρώνει είναι ο ασφαλισμένος.

  Μόνη λύση είναι η αξιοποίηση όλων των δομών υγείας -δημόσιων και ιδιωτικών- ώστε αυτός που αρρωσταίνει να μη περνάει των παθών του τον τάραχο.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η zepos λέει:

  Το τσίρκο εν δράσει.. υπουργός αντιπολιτεύεται τον Π/Θ του..

  Δεν πρόλαβε να υπογραφεί η συμφωνία με την Cosco, την Παρασκευή, και ο Θοδωρής Δρίτσας διεμήνυσε ότι δεν τελείωσε η διαδικασία για την πώληση του ΟΛΠ.
  «Εχουμε μπροστά μας δρόμο μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών τον Ιούνιο» δήλωσε με νόημα ο υπουργός Ναυτιλίας, μιλώντας στο Mega, ενώ προέβαλε ως επιχείρημα σειρά νομικών διαδικασιών και δήλωσε ότι ετοιμάζονται ρυθμίσεις όπως η Δημόσια Αρχή Λιμένα Πειραιά που εκτιμάται ότι δημιουργεί νέο «κρατικό» ΟΛΠ.
  «Η πώληση του λιμανιού γίνεται για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, όχι για την ανάπτυξη του λιμένα», πρόσθεσε ο κ. Δρίτσας και εξαπέλυσε νέα πυρά κατά του ΤΑΙΠΕΔ. «Λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Είναι παράλληλη εξουσία στην αιρετή εξουσία του ελληνικού λαού. Πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο το κομμάτι της απαράδεκτης λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ», είπε και συνέχισε «Κάνει αξιοποίηση ή ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας το ΤΑΙΠΕΔ; Είναι επινόηση των δανειστών το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι κυβέρνηση».
  «Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο Πιτσιώρλας, είναι οργανισμός που ελέγχεται πλήρως από δανειστές, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς και λειτουργεί βάσει κανόνων που θέλουμε να αλλάξουμε», τόνισε ακόμη ο υπουργός.
  http://www.iefimerida.gr/news/261251/epimenei-o-dritsas-den-teleiose-i-diadikasia-gia-tin-polisi-toy-olp-epithesi-sto-taiped

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.