M. Draghi: Η απόφαση για δημοψήφισμα οδήγησε στα capital controls

Αχρηστοι των αχρήστων. Και τους πάει τσιρλιπιπομ να γίνει εξεταστική για το φόνο.  ithaki-thraki-arkas

Liberal  /  M. Draghi: Η απόφαση για δημοψήφισμα οδήγησε στα capital controls

Παρόλο που αποσοβήθηκαν οι καταστροφικές εξελίξεις που θα είχε μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το συγκεκριμένο επεισόδιο που διαδραματίστηκε το καλοκαίρι του 2015 επιβεβαίωσε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η νομισματική ένωση, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ στο ετήσιο σημείωμα της Τράπεζας για το 2015.

Ο Mario Draghi κάνει εκτενή αναφορά στην ελληνική κρίση και στις επιδράσεις που είχε στη χώρα αλλά και την ευρωζώνη συνολικά. «Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ συνέβαλε στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης το 2015 ήταν αντιμετωπίζοντας απειλές κατά της ακεραιότητας της ζώνης του ευρώ, οι οποίες συνδέονταν κυρίως με τις εξελίξεις στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο του έτους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Mario Draghi «λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε σχετικά με τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, οι τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσαν την πρόσβαση στις αγορές και οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν από τις τράπεζες τα χρήματά τους με ταχύτερους ρυθμούς».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτούργησε σε βελτιωμένες συνθήκες χρηματοδότησης και βελτιωμένο κλίμα στην αγορά κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2014, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της εξάρτησής του από χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους αποπληρωμής της ρευστότητας που του είχε χορηγηθεί μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).Εντούτοις, η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντικές αναλήψεις καταθέσεων και αύξησε τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2015. Έτσι επανήλθε η εξάρτηση από τον ELA, ενώ αυξήθηκε η προσφυγή σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα».

Κατά τον κ. Draghi «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών συνεχίστηκαν και το επόμενο διάστημα, αλλά οι χρηματοοικονομικές προοπτικές και το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδος επιδεινώνονταν σταθερά, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα, κυρίως με τη μορφή αυξημένων εκροών καταθέσεων, οδηγώντας σε αυξανόμενη προσφυγή στον ELA».

«Στο τέλος Ιουνίου του 2015», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ,« μια σειρά γεγονότων, όπως η απόφαση των ελληνικών αρχών να προκηρύξουν δημοψήφισμα και η μη παράταση του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, οδήγησαν σε περαιτέρω εντάσεις».

«Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εκτεταμένες εκροές ρευστότητας, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν στις 28.6.2015 τη θέσπιση τραπεζικής αργίας ώστε να σταθεροποιηθούν οι συνθήκες ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος» επισημαίνει.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση της ΕΚΤ.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Ελλάδα, Πολιτική. Bookmark the permalink.

3 Responses to M. Draghi: Η απόφαση για δημοψήφισμα οδήγησε στα capital controls

 1. Ο/Η Don Johnson λέει:

  Δεν είναι ανάγκη να μας πει ο Ντράγκι ποιος είναι ο δολοφόνος.

  Ας προσέχαμε.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η zepos λέει:

  Πέφτω απ’τα σύννεφα….

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η zepos λέει:

  Κ.Λαγκάρντ: «το ασφαλιστικό οδηγείται στα βράχια»…
  Από τους πανηγυρισμούς Κατρούγκαλου.. στα βράχια.. Ως συνήθως κολυμπάμε στο ψέμα..χωρίς σωσίβια

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.