Περί μπλογκς και άλλων τινών

Ενα κείμενο του φίλου Βαγγέλη Καργούδη, στην ιστοσελίδα του Καπετάνιου.  Το πρότεινε ο  Αναγνώστης ο  αθηναίος, για τη νέα κατηγορία, «επιλογές των σχολιαστών».  

carnagio.wordpress.com  /   Περί μπλογκς και άλλων τινών  /  Του Β. Καργούδη

Καλημέρα σε όλους, @καπετάνιο & παρεπιδημούντες “στο καρνάγιο”, μόνιμους & περαστικούς.

Χωρίς ίχνος πρόθεσης να προτείνω “βάσεις” σχολιασμού και αφετηρίες πολιτικών θέσεων, ή να διαβουκοληθεί με τον οποιοδήποτε τρόπο το ύφος των σχολιαστών του “καρνάγιου”, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια προσωπική παρατήρησή μου, με στατιστική βάση και (ελπίζω) πολιτική στόχευση, αποτέλεσμα μιας σύντομης, συνοπτικής περιήγησής μου στο παρελθόν και το παρόν του σύμπαντος της ελληνικής μπλογκόσφαιρας.

Φρέσκος γαρ στο είδος, -πάει να πει “νιούμπης”
(κι αυτό “καινούργιο κοσκινάκι μου” λεξιλογικό, αλλά τουλάχιστο αυτό,ξέρω πού να το… κρεμάσω..), προσπάθησα να διαμορφώσω τη δική μου “big picture” του χώρου στον οποίο, χωρίς και να πολυ-χαμπαρίζω, μόλις είχα μπει.

Η διαπίστωσή μου λοιπόν, αυτή μάλλον με τη μεγαλύτερη χρηστική αξία, είναι πως τη μακροημέρευση σε ένα ηλεκτρονικό δημόσιο στέκι διαλόγου, δεν την εξασφαλίζουν μήτε η ποιότητα και η διαθεσιμότητα, ή η (τόσο αξιοθαύμαστη) “προσφορά εαυτού” προς ανάλωση, η (πάντα πολύτιμη) εφευρετικότητα ή το μπρίο των ιδρυτών, μήτε η (τόσο σπάνια που βγάζει πάντα μάτια) γνωστική-σχολιαστική (ή πολιτική, μιλώντας για μπλογκς πολιτικού -κυρίως- σχολιασμού) επάρκεια των συζητητών-σχολιαστών που θα προσελκυσθούν, είτε σαν μόνιμο πλήρωμα, ή σαν “εξ εφέδρων” προσθήκες, είτε ακόμα και σαν περαστικοί.
Ούτε ακόμα-ακόμα και η εφευρετικότητα, ή η ποικιλία, είτε ακόμα και το εύρος, ο πλούτος του θεματολογίου και των τίτλων των ποστς.(Που φυσικά έχουν πάντα τη σημασία τους).

Εκείνο που εγώ κατάλαβα πως αποτελεί την απολύτως ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ βάση για την αντοχή & τη μακροημέρευση (και άρα και το κύρος, & την αξιοπιστία, που χτίζονται ΜΟΝΟ με παραμέτρους χρονικής αντοχής**) δεν είναι άλλο, από τη διατήρηση της ισορροπίας των απόψεων,
από το όσο το δυνατό πιο μεγάλο “άνοιγμα της βεντάλιας” σε ματιές από όλο -αν είναι δυνατό- το πολιτικό φάσμα, από τις λογικές του λεγόμενου “κοινοβουλευτικού τόξου”, μέχρι και λογικές εναλλακτικές (ή και “εναλλακτικές”), που μπορούν -και πρέπει- να εκτείνονται και σε λογικές που αρνούνται στη βάση της, τη δημοκρατία την ίδια.

___________________________________________________________________
**Πράγματα, (το κύρος & η αξιοπιστία, το “βάρος των λόγων”) που εγώ τουλάχιστο, κατάλαβα πως ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ (αν δεν είναι οι μοναδικές) στις ΚΥΡΙΕΣ επιδιώξεις αυτών που έχουν την αρχική πρωτοβουλία στο στήσιμο των μπλογκς, κι ας διατείνονται όλοι τους με μια φωνή (έλεος!μεγάλα παιδιά είμαστε ΠΙΑ!) πως ΟΛΑ -μα ΟΛΑ- ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ “ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ -λέει- του διαλόγου”(;)…
____________________________________________________________________

Κι από την άλλη, -ιδίως μετά και από μερικές τελευταίες, πολύ πυκνές, και για όλους καθόλου ευχάριστες εξελίξεις-, ενισχύθηκε η (στα όρια του “μπετόβλακα”) πίστη μου, πως η απόλυτη συνταγή της ΑΥΤΟΧΕΙΡΙΑΣ (υποβοηθούμενης ή μη!) για μια ιστοσελίδα, (και όχι μόνο, βέβαια), δεν είναι παρά η αποκάλυψη “της ερημίας των εμμονών”, των πάσης φύσεως εμμονών, σαν του ενοποιητικού ιστού και του προσδιοριστικού χαρακτηριστικού της ταυτότητάς της.

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Επιλογές των σχολιαστών. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.