Τα μπλόκα των αγροτών, η ιστορία της σταφίδας και τα ρούχα των στρατιωτών που φτιάχνονται στα Άδανα!

Ανεβάζω το άρθρο γιατί εκτός από τα ενδιαφέροντα που λέει, αποτίει φόρο τιμής στη σταφίδα που «με αυτή μεγάλωσαν και σπούδασαν σχεδόν τέσσερις γενιές».  Μέσω της σταφίδας χρηματοδοτήθηκαν και οι δικές μου σπουδές. 

Liberal

Του Δημήτρη Κουρέτα

Η Ελλάδα από τη στιγμή που έγινε κράτος το 1827 και για περίπου 100 χρόνια ζούσε σχεδόν από ένα προϊόν. Τη σταφίδα. Με αυτή μεγάλωσαν και σπούδασαν σχεδόν τέσσερις γενιές. Η σταφίδα κάλυπτε το 50% των εξαγωγών μας ως χώρα, συνολικά. Δηλαδή αν υποθέσουμε ότι σήμερα που οι εξαγωγές μας είναι 27 δις ευρώ, σαν να έχουμε εξαγωγές σταφίδας 13,5 δις. Ενημερωτικά φέτος κλείσαμε με εξαγωγές σταφίδας 39 εκατ. ευρώ. Λίγο πριν το ’80 στην Ελλάδα το 35% του πληθυσμού ασχολείτο με την αγροτική παραγωγή και παρήγαγε το 12% του ΑΕΠ. Σήμερα τα νούμερα είναι 11% του πληθυσμού και μόλις το 2,9% του ΑΕΠ. Θα μπορούσε να πει κάποιος, και τι έγινε;

Σημαντική ερώτηση. Το 2000 η χώρα είχε 60 νηματουργεία και παρήγαγε νήμα από βαμβάκι το οποίο το έκανε ρούχα. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα νηματουργείο μεγάλο, ο Επίλεκτος στα Φάρσαλα. Το βαμβάκι μας εξάγεται στην Τουρκία κυρίως, παίρνουν οι αγρότες 350 εκατ. ευρώ, γίνεται εκεί νήμα και το εισάγουμε πληρώνοντας 1,5 δις! Και τα ρούχα του Ελληνικού Στρατού φτιάχνονται στα Άδανα της Τουρκίας. Αυτό έγινε. Αυτή τη χώρα φτιάξαμε και καλούμαστε όλοι μας να την αλλάξουμε. Και την καταντήσαμε έτσι με σειρά εγκληματικών πολιτικών για τη ανάπτυξη μετά το 1980.

Η χώρα μας είναι η δεύτερη σε βιοποικιλότητα στον πλανήτη, με αποτέλεσμα οι παραγωγές της να έχουν μεγάλη ιδιαιτερότητα άρα και ποιότητα. Η διεθνοποιημένη αγορά έχει οδηγήσει (όλο και περισσότερο) την πρωτογενή παραγωγή σε μια κατεύθυνση συμπίεσης του κόστους, κυρίως μέσα από πρακτικές μη ασφαλούς παραγωγής και αναζήτησης πρώτων υλών που εξυπηρετούν την μαζική βιομηχανία τροφίμων.

Η Ελλάδα, σαν μια περιοχή πρωτογενούς παραγωγής, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με όρους μαζικής φτηνής, παραγωγής, γιατί το μέγεθος της δεν επιτρέπει την μετάβαση σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις. Το πλεονέκτημα της (υπήρξε και οφείλει να συνεχίσει να υπάρχει) ήταν οι μικρές παραγωγές που με κόπο, μεράκι και σεβασμό στον άνθρωπο μπορούσε να αντλήσει από το χώμα της. Η Ελληνική γη και οι άνθρωποι της, απόλυτα συμφιλιωμένοι με το κοινό τους μέλλον, μπορούν να παράγουν καταπληκτικά προϊόντα.

Από τα 27 δισ. ευρώ εξαγωγές της Ελλάδος το 2014, τα 10 δις είναι ορυκτέλαια τα οποία προκύπτουν από το πετρέλαιο που εισάγουμε, 5 δισ. προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής από τα οποία 1 δις ψάρια ( είμαστε πρώτοι σε εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακιού στον κόσμο), 4 δισ. τρόφιμα, 1 δισ. γενόσημα φάρμακα. Δηλαδή το 35 % των εξαγωγών μας αφορούν την γη. Άρα η απάντηση στην ερώτηση και τι έγινε που η Ελλάδα έχει συρρικνώσει την παραγωγή της, είναι σαν να απεμπολούν οι Άραβες το πετρέλαιο. Μερικοί «έξυπνοι» σύμβουλοι προσπαθούν να πείσουν τους ιθαγενείς ότι θα βγουν από την κρίση με τη δημιουργία start-ups.

Τους λένε όμως τη μισή αλήθεια. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, Ελληνιστί (τον όρο start-up τον άκουσα σε ένα συνέδριο στην Καλαμπάκα το 1995), είναι φυσικά μία διέξοδος. Σε ποιο τομέα όμως; Στην πληροφορική; Η μήπως στην μικροηλεκτρονική; Όχι κύριοι σύμβουλοι επιχειρήσεων. Η σύγχρονη γεωργία μικρών χωρών όπως η Ελλάδα απαιτεί μικρές παραγωγές εξειδικευμένων προϊόντων τα οποία:

 1. Είτε θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή καινοτόμων, μοναδικών τροφίμων, ελκυστικών στον καταναλωτή, ικανών να εξαχθούν στην παγκόσμια αγορά

 2. Είτε θα εξαχθούν ως έχουν, ως μοναδικά ελληνικά προϊόντα, ύστερα από μία βασική επεξεργασία (όπως καθαρισμός), και κατάλληλα συσκευασμένα με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές.

Και στις δύο περιπτώσεις επιτυγχάνεται η παραγωγή τελικού διατροφικού, μοναδικού, ελληνικού προϊόντος το οποίο θα πωληθεί στην διεθνή αγορά ως Greek brand name, με υψηλή προστιθέμενη αξία, και συνεπώς με υψηλή τιμή τέτοια που να εξασφαλίζει τελικά ικανοποιητικό εισόδημα σε όλους τους εμπλεκόμενους στην διαδικασία συμπεριλαμβανομένων και των γεωργών.

Ένα παράδειγμα: Ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού ελαιολάδου έχει τέτοια περιεκτικότητα σε φαινόλες, οι οποίες του επιτρέπουν να έχει ισχυρισμό υγείας ότι προστατεύει από την οξείδωση της χοληστερόλης και βοηθά στην υγεία των αγγείων. Όμως μόνο ελάχιστο μέρος του τυποποιείται έτσι, για να πουλιέται ως φάρμακο σε φαρμακεία και ακριβά καταστήματα στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά ένα τέτοιο ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας πουλιέται πάνω από 80 ευρώ το κιλό, σήμερα σε πολλά σημεία στην Νέα Υόρκη.

Μια τέτοια παρέμβαση θα σήμαινε έσοδα για τον παραγωγό περίπου 1,5 δις. Δηλαδή 10 φορές περισσότερα από ότι βγάζει τώρα.

 

* Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας είναι Καθηγητής Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρώην Αναπληρωτής Πρύτανης.

Advertisements

About σχολιαστης

Σχολιάζω...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

21 Responses to Τα μπλόκα των αγροτών, η ιστορία της σταφίδας και τα ρούχα των στρατιωτών που φτιάχνονται στα Άδανα!

 1. Ο/Η ΣΑΘ λέει:

  «Τα ρούχα τού Ελληνικού Στρατού φτιάχνονται στα Άδανα της Τουρκίας.» (!!!)

  Finis Graeciae…

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Πάνος λέει:

  ΣΑΘ,

  θυμάμαι πως ήμουν νεοσύλλεκτος (άρα στα 1989) όταν άκουσα για πρώτη φορά πως ο ελληνικός στρατός έκλεισε μια μεγάλη παρτίδα κουβέρτες (αυτές τις χακί) στην Κίνα. Λίγο αργότερα κλείσανε οι μονάδες παραγωγής στο Αγρίνιο και λίγο μετά στη Δ. Μακεδονία. Ώσπου απόμεινε σήμερα μόνο μια μονάδα, αυτή που αναφέρει ο καθ. Κουρέτας.

  Κρατάει χρόνια (δεκαετίες) αυτή η κολόνια – και το κοροϊδιλίκι μας είναι ανώτερον πάσης περιγραφής.

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η elias λέει:

  Δεν ισχύει, απ΄ όσο ξέρω φτιάχνονται στην Κίνα. Υπάρχει μια μονάδα παραγωγής εκεί (βασικά εκμεταλλεύεται τους ικανούς τεχνίτες από την Συρία), και ήταν να αναλάβει κάποια παντελόνια αλλά φτιάχτηκαν τελικά στην Ελλάδα.

  Αλλά από την άλλη ας τα φτιάξουν οι ικανότεροι. Προσπαθώ να βρω ανθρώπους εδώ για κατασκευή και δεν υπάρχουν. Παρ΄ όλη τη κρίση ελάχιστα παιδιά από την Ελλάδα καταδέχονται να ασχοληθούν με την ταπεινή τέχνη της ραφής. Στην πιάτσα δίνουν τώρα 6 ευρώ την ώρα δηλαδή 1200 το μήνα, (μια και οι ικανότεροι ξένοι φεύγουν), αλλά δεν υπάρχει κανείς να θέλει να ασχοληθεί. Όλοι θέλουν να γίνουν γιατροί, δικηγόροι ή να μπουν στο δημόσιο.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Πάνος λέει:

  Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, Ηλία: φοβάμαι πως έχει ήδη χαθεί η «θεσμική μνήμη» σε πολλούς τομείς της παραγωγής και όχι μόνο στην υφαντουργία. Και όχι, ας μη τα «φτιάξουν οι ικανότεροι», δηλαδή οι φτηνότεροι. Αυτή η λογική ήταν που (ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’80) ξεπάτωσε τα πάντα, ακόμα και πριν την παγκοσμιοποίηση. Τα κόστη πρέπει να μετριούνται στις πραγματικές τους διαστάσεις και όχι με βάση την τιμή μονάδας ενός προϊόντος, η οποία μπορεί και να είναι καταστροφικά παραπλανητική.

  Αύριο η Ελλάδα απεργεί – ίσως είναι μια ευκαιρία να τα σκεφτούμε όλ’ αυτά εξαρχής.

  Μου αρέσει!

 5. Ο/Η xberliner λέει:

  χμμμμμ…..
  Αν θέλεις να φτιάχνεις ρούχα στην Ελλάδα θα πρέπει να είσαι ικανοποιημένος με το μισθός εργάτη στην Τουρκία (στην καλύτερη περίπτωση). Σχετικά με το στρατό νομίζω ότι αγοράζει ρούχα από ελληνικές εταιρείες/προμηθευτές. Αμφιβάλλω όμως ότι αυτά παράγονται στην Ελλάδα.

  Elias 6 ευρώ την ώρα επί 40 την εβδομάδα επί 4 βδομάδες μας κάνουν 960 το μήνα. Αυτά είναι καθαρά στο χέρι ή μεικτά; Αν είναι μικτά το συνολικό κόστος (εφορίες, εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου) πρέπει να είναι κοντά στα 1600 το μήνα. Αν δεν πρόκειται για ρούχα επί παραγγελία στα οποία ο πελάτης είναι διατεθειμένος να δώσει το κάτι πολύ παραπάνω αλλά για βιοτεχνία πρέπει να είσαι μάγος που επιβιώνεις. Αν πάλι είναι μικτά μιλάμε για κάτω από 600 το μήνα.

  Μου αρέσει!

 6. Μια και αναφερόμαστε στην ύφανση, είδα ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, το πώς εργοστάσιο στην Ισπανία εκμεταλλεύεται τα πεταμένα πορτοκάλια και φτιάχνει νήματα και βαφές για ρουχισμό υψηλών προδιαγραφών.

  Μου αρέσει!

 7. Ο/Η elias λέει:

  Για καθαρά μιλάμε, μια και αυτό ενδιαφέρει όλους, αλλά για να γλυτώσουν τις εισφορές οι περισσότεροι δηλώνουν σημαντικά λιγότερα. Αυτή είναι η διαφορά μας και με τους ξένους: οι τρελές εργοδοτικές εισφορές και οι λοιποί φόροι που εξαφανίζουν το εισόδημα. Στην Τουρκία ο βασικός μισθός είναι περί τα 420 ευρώ, δηλαδή λίγο λιγότερο από το δικό μας και οι εξειδικευμένοι τεχνίτες πέρνουν σημαντικά περισσότερα. Η ανεργία είναι μόνο 4% και έτσι δεν μπορείς να πιέσεις τον εργαζόμενο για ότι θες όπως γίνεται στην Ελλάδα.

  Θα μπορούσαμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με αυτούς παρ΄ όλο τη μισθολογική διαφορά, αλλά υπάρχουν πολλά που δημιουργούν αναχώματα
  1. Η τρελή φορολόγηση που επιβαρύνει τα πάντα, από τις πρώτες ύλες, τα μηχανήματα, τις εγκαταστάσεις (ΕΝΦΙΑ) , την ενέργεια. Δεν μιλάμε ακόμα για τις επιστροφές ΦΠΑ που δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν, για την προκαταβολή φορολόγησης που φτάνει το 100% αλλά και η αντιμετώπιση του κράτους που μας αντιμετωπίζει σαν κλέφτες

  2. Δεν υπάρχουν πλέον τεχνίτες και υποδομές (υφαντουργίες που έκλεισαν, αξεσουάρ)

  3. Ειδικά για τις προμήθειες, ενώ σε όλη της Ευρώπη υπάρχουν προβλέψεις ώστε να υπάρχει διαφάνεια για να συμμετέχει ο ίδιος ο παραγωγός, ώστε και το κόστος να πέφτει, εδώ δεν γίνεται αυτό. Εδώ τις προμήθειες τις λυμαίνονται ειδικοί προμηθευτές του δημοσίου πάντα σε συνεργασία με τους πολιτικούς. Τελικά επειδή το κράτος πληρώνει και το κόστος του εμπορεύματος και το κέδρος του πολιτικού μεσάζοντα πληρώνει ακριβά το προιόν και αγοράζει το εξωτερικό. Θα μπορούσαν οι παραγωγοί να προσφέρουν το προϊόν αυτό σε παρόμοια τιμή αλλά δεν θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν και το μεσάζοντα και το πολιτικό. Νομίζω ότι αυτός είναι ο σοβαρότερος λόγος που οι παραγγελίες γίνονται με το τρόπο που γίνονται.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 8. Ο/Η ΣΑΘ λέει:

  Ο Μέγας Γκάντι ύφαινε τα ρούχα του (μόνος του) στον αργαλειό!
  Διδάσκοντας έτσι, (με το προσωπικό του παράδειγμα), τον τρόπο να ορθώνεις το ανάστημά σου απέναντι σε πανίσχυρες αυτοκρατορίες, και να νικάς…

  Μου αρέσει!

 9. Ολλανδία στην κορυφή (upd)
  του Νίκου Λάππα, από την «ΥΧ» #12 (22-1-2016)

  1.02.2016, 14:15
  Πώς η Ολλανδία βρέθηκε στην κορυφή του παγκόσμιου ανταγωνισμού
  Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η γεωργία της χώρας στηρίχθηκε στην ουσιαστική διασύνδεση έρευνας – εκπαίδευσης – παραγωγής
  Η Ολλανδία, μία μεσαίου μεγέθους χώρα, που διαθέτει δέκα φορές λιγότερους αγρότες και 2 ½ φορές λιγότερη αγροτική γη από ό,τι η Ελλάδα, αποτελεί τον πρώτο εξαγωγέα τροφίμων της Ε.Ε. και τον δεύτερο του πλανήτη. Αυτό το επίτευγμα οφείλεται στον ιδιαίτερα υψηλό βαθμό καινοτομίας που διαπνέει ολόκληρη την αγροδιατροφική αλυσίδα αλλά και τις δημόσιες αρχές της χώρας. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανέθεσε στον ΟΟΣΑ να αξιολογήσει τις επιδόσεις του αγροδιατροφικού τομέα. Η αξιολόγηση αυτή γίνεται στα πλαίσια τακτικών αξιολογήσεων του Οργανισμού για την καινοτομία, την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα των χωρών που είναι μέλη του.

  Η Έκθεση αξιολόγησης, καταρχήν παρουσιάζει τις προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα. Ακολουθεί η αποτίμηση των πολιτικών που καθορίζουν τα κίνητρα καινοτομίας, δηλαδή οικονομική σταθερότητα, διακυβέρνηση και εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ιδιαίτερη παρουσίαση γίνεται στο φιλικό και προβλέψιμο για επενδύσεις περιβάλλον και τη συμβολή της κυβέρνησης και των δημόσιων υπηρεσιών. Τέλος, αναλύονται οι ακολουθούμενες αγροτικές πολιτικές και η λειτουργία του συστήματος αγροτικής καινοτομίας.

  Σε ό,τι αφορά το σύστημα καινοτομίας, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι από το έτος 2011 οι δημόσιοι πόροι για έρευνα και ανάπτυξη επικεντρώνονται αποκλειστικά στους εννέα πιο εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας, δύο εκ των οποίων αφορούν την αγροδιατροφή και τα κηπευτικά – πολλαπλασιαστικό υλικό. Η συγκέντρωση δημόσιων πόρων και η ένταξη όλων των πανεπιστημίων και ιδρυμάτων αγροτικής καινοτομίας σε ένα ενιαίο δίκτυο με κοινό συντονισμό, πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματα. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η ολλανδική γεωργία στηρίχθηκε στην ουσιαστική διασύνδεση έρευνας – εκπαίδευσης – παραγωγής.
  [/…]

  http://www.ypaithros.gr/%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/

  ΥΓ Αν και το αρθρο , αναφερει υπερβολικα λιγες εκτασεις και εργαζομενους (διοτι οπως θα δειτε στα πολυ ενδιαφεροντα σχολια δεν συμπεριλαμβανεται outcourcing προιοντων) ειναι σιγουρο οτι οι ελληνες αγροτες και κτηνοτροφοι, μπορουν να παρουν πολλες ιδεες και να τις προσαρμοσουν στην ελληνκη ιδιαιτεροτητα.

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η physicist λέει:

  @ΣΑΘ

  Ο Μέγας Γκάντι ύφαινε τα ρούχα του (μόνος του) στον αργαλειό!
  Διδάσκοντας έτσι, (με το προσωπικό του παράδειγμα), τον τρόπο να ορθώνεις το ανάστημά σου απέναντι σε πανίσχυρες αυτοκρατορίες, και να νικάς…

  Εχμ, ναι, αλλά η πανίσχυρη Αυτοκρατορία απέναντι στην οποία βρισκόταν ο Γκάντι ήταν η Βρεταννική. Ανθρώπους που να έκαναν μη βίαιες μορφές αντίστασης στους ναζήδες, στην ΕΣΣΔ, στη Βόρεια Κορέα ή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν έχω υπόψη μου — και δεν μιλάω καν για νίκη τους. Απ’ ό,τι υποθέτω, η μη βίαιη αντίστασή τους δεν διάρκεσε αρκετά ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστοί.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η ΣΑΘ λέει:

  @ physicist

  Εννοείτε ότι η τότε βρετανική εξουσία και ισχύς ήταν πιο ανεκτική και πιο ανθρώπινη από την αντίστοιχη ναζιστική, κομμουνιστική, ισλαμιστική;

  Εν πάση περιπτώσει, αυτό που ήθελα να πω είναι ότι, παρά τις σοβαρότατες δυσκολίες, μπορούμε και εμείς οι Έλληνες, αγωνιζόμενοι με νύχια και με δόντια, να τα καταφέρουμε.
  Με αρραγή ενότητα πριν απ’ όλα, με θέληση σιδερένια, με αποφασιστικότητα, με πίστη στον σκοπό, με υπομονή και επιμονή.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η physicist λέει:

  @ΣΑΘ

  Κατάλαβα το πνεύμα σας — απλώς, ναι, εννοούσα ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα αφορά μία περίπτωση η αξία της οποίας μάλλον είναι υπερεκτιμημένη. Οι αδίστακτοι δεν καταλαβαίνουν από ειρηνική αντίσταση και τα τοιαύτα.

  Οσο για τα δικά μας, δίκιο έχετε, μόνο που δεν υπάρχει εχθρός άλλος από τον κακό μας εαυτό.

  Μου αρέσει!

 13. Ο/Η ΣΑΘ λέει:

  @ physicist

  «δεν υπάρχει εχθρός άλλος από τον κακό μας εαυτό.»

  Συμφωνούμε απολύτως.

  Και το χειρότερο κομμάτι αυτού του κακού μας εαυτού, νομίζω ότι είναι αυτό πού μας λέει όλη την ώρα στο αφτί πως για όλα τα κακά που μας συμβαίνουν, φταίνε μονίμως κάποιοι άλλοι.
  Εμείς οι ίδιοι, ως πολίτες, ως λαός, ως κράτος, είμαστε πάντα τα αθώα θύματα κάποιων κακών και αδίκων άλλων.
  Στην καλύτερη περίπτωση, αν φταίμε, φταίμε ελάχιστα…

  Όταν καμιά φορά αναρωτιέμαι φωναχτά: «Πώς καταντήσαμε έτσι;», συνήθως με διορθώνουν οργισμένα με τη φράση:
  «Όχι πώς καταντήσαμε. Πώς μας κατάντησαν είναι το σωστό»!

  Μάλλον πρόκειται περί ανηκέστου εγκεφαλικής / ψυχικής βλάβης…

  Μου αρέσει!

 14. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Ανθρώπους που να έκαναν μη βίαιες μορφές αντίστασης στους ναζήδες, στην ΕΣΣΔ, στη Βόρεια Κορέα ή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν έχω υπόψη μου»

  Όχι ακριβώς φυσικέ.
  Στους ναζιστές προβάλλαν μη-βίαιη αντίσταση στην Δανία, για να προστατεύσουν τους εβραίους συμπολίτες τους. Και υπάρχουν και άλλα παραδείγματα. Αν ήσουν βέβαια εβραίος και προβαλες ειρηνική αντίσταση εναντίον τους δεν νομίζω πως θα σε βοηθούσε. Παρόλα αυτά υπήρχαν κάποια περιθώρια για την ανάπτυξη ειρηνικής αντίστασης ακόμα και εναντίον τους.

  Στην Σοβιετική Ένωση, αν αναφέρεσαι στην σταλινική περίοδο, είμαστε σύμφωνοι. Αν αναφέρεσαι γενικά, όχι, δεν ισχύει αυτό που λές. Υπήρξε ειρηνική αντίσταση – το κίνημα των αντιφρονούντων, από την δεκαετία του ’60 και έπειτα (και όχι μόνο στην Σοβιετική αλλά σε όλο το κομμουνιστικό μπλοκ της Ανατολικής Ευρώπης).

  Η εντύπωση που επικρατεί ότι στα δικτατορικά καθεστώτα δεν μπορεί να υπάρξει οργανωμένη μη-βίαιη εναντίωση – ή αν υπάρξει, να μην είναι επιτυχής – είναι εσφαλμένη. Παρόλα αυτά πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις για να είναι επιτυχής, εαν τελικά λάβει χώρα. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις τότε είναι αδύνατο να ευδοκιμήσει σε αυτά τα καθεστώτα η ειρηνική αντίσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι σε καθεστώτα όπως αυτό της Β. Κορέας ή σαν και αυτό που έχει στήσει το ΙΚ, ή σαν του Άσσαντ στην Συρία, δεν υπάρχει μη-βίαιη αντίσταση.

  Μου αρέσει!

 15. Ο/Η physicist λέει:

  @ΔΠ

  Στέκομαι ευχαρίστως διορθωμένος 😉 Φυσικά και έχεις δίκιο για τις αναλαμπές ανοχής στο Ανατολικό Μπλοκ. Για τη Δανία υπό την κατοχή των ναζήδων δεν το ήξερα. Ήταν εκπεφρασμένη αντίσταση ή κρυφή;

  Μου αρέσει!

 16. Ο/Η Δύστροπη Πραγματικότητα λέει:

  «Φυσικά και έχεις δίκιο για τις αναλαμπές ανοχής στο Ανατολικό Μπλοκ.»

  Αναλαμπές οι οποίες σε διάφορες περιπτώσεις φτάσανε ακόμα και σε ανοιχτή εναντίωση (πάντα ειρηνική) στο καθεστώς, όπως στην Πολωνία η Αλληλεγγύη το ’80 ή έκαναν πολύ σημαντική ζημιά στην εικόνα του καθεστώτος στο εξωτερικό, όπως οι διαμαρτυρίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες και γενικότερα διανοούμενους (αλλά και άλλους) στην Σοβ. Ένωση τις δεκαετίες του ’60 και ’70.

  «Για τη Δανία υπό την κατοχή των ναζήδων δεν το ήξερα. Ήταν εκπεφρασμένη αντίσταση ή κρυφή;»

  Ειρηνική και εκπεφρασμένη.

  http://nvdatabase.swarthmore.edu/content/danish-citizens-resist-nazis-1940-1945

  (Το άρθρο περιέχει και άλλες πράξεις μη-βίαιης αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς)

  On September 8, 1943, a roundup of the Danish Jews was called for by the German troops. However, when word of the plan became known, Danes united and spread warnings to members of the Jewish population. The Danes offered their homes and offices as hiding spots for the Jews. After a German decree declared that all non-Jews turn over the Jews to authorities, it became clear that Jews were no longer safe hiding in Denmark. Fishermen volunteered to move the Jews to Sweden, and all but a few hundred were safely removed from Denmark.

  Μου αρέσει!

 17. Ο/Η physicist λέει:

  Ευχαριστώ πολύ Γιάννη!

  Μου αρέσει!

 18. Ο/Η Ενη λέει:

  Μετα το σχολιο του ΑΦ, επι του θεματος του ποστ, ενα δημοσιευμα για το αγροτικο ζητημα

  «Ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

  Μητρώο αγροτών: Ευνοϊκή φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση

  Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει το τεταμένο κλίμα με τους αγρότες, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για την ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρεί στη σύνταξη μητρώου αγροτών με αυστηρά κριτήρια, μέσω του οποίου θα παρέχονται φορολογικά, ασφαλιστικά και επενδυτικά κίνητρα στους αγρότες.

  Σύμφωνα με το Έθνος, προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στο μητρώο αγροτών θα πρέπει:

  να αντλεί τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός του από τον αγροτικό τομέα
  να ασχολείται επαγγελματικά στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας
  να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ
  Τα οφέλη για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που θα ενταχθούν στο μητρώο θα έχουν να κάνουν με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το πρόγραμμα επενδύσεων.

  Ειδικότερα, θα προβλέπεται χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής, θέσπιση αφορολόγητου ορίου για το οικογενειακό εισόδημα, μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και παροχών, καθώς και μοριοδότηση για συμμετοχή στις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.»

  Απο το in.gr

  Μου αρέσει!

 19. Ο/Η Marianna Tolia λέει:

  Elias, exberliner, Πάνο
  νωμίζω ότι απλά δεν έχετε διασυνδέσεις με το παραγωγικό κομμάτι γα το οποίο μιλάτε που πάντως ναι, είναι γενικά σε αδιέξοδο. Υπάρχουν πάμπολοι έλληνες και ελληνίδες τεχνίτες, που φυτοζωούν ή παρακμάζουν. Π.χ. ξέρω, κόσμο με βιοτεχνίες καπέλων, τσαντών και ζώνων, και πάρα πολύ κόσμο από τον κλάδο του ρούχου. Οι καπελλάδες και τσαντάδες ζούσαν στα όρια ως το 2010, βασιζόμενοι στο άφθονο χρήμα που κυκλοφορούσε, κι επέτρεπε σε κάποιους δίνουν κάτι παραπάνω για μια δερμάτινη π.χ. τσάντα, αλλά μετά το 2010 έχουν πρόβλημα και είτε έκλεισαν είτε δουλεύουν μόνοι τους με ένα π.χ. πακιστανό που δέχεται να παίρνει 500 ευρώ. Στο ρούχο πάλι είναι άλλη η εικόνα, η Ελλάδα ήταν μεν σε διαρκή παραγωγική συρρίκνωση από το 2000 ως το 2008, γατί άλλαξαν όλα με τις εσαγωγές των φτηνών κινέζικων, αλλά πάλι είχε πολύ πράμα, σε νέο παραγωγικό πλαίσιο, με νεά μηχανήματα, και ιδίως στο παιδικό, αλλά δεν φρόντισαν οι ετιαρείες να γίνουν στα καλά χρόνια Ζάρα του παιδικού ρούχου στην Ευρώπη, και μετά το 2010 δεν είχαν τις δυνατότητες να το κάνουν. Τεχνίτες παραγωγής υπάρχουν, αυτό που λείπει είναι βιώσιμη οργάνωση παραγωγής και πώλησης.

  Μου αρέσει!

 20. Ο/Η Ενη λέει:

  ΔΠ

  +++++ για ολες τις απαντησεις σχετικα με την «ειρηνικη αντισταση στους Ναζι».
  Εχουν γινει και κινηματογραφικες ταινιες για την ειρηνικη αντισταση των Δανων.

  Οπως και οι αντιφρονουντες στην ΕΣΣΔ.., Υπηρξαν διανοουμενοι που εγραψαν βιβλια ,τα οποια κυκλοφορησαν ευρεως στη Δυση.

  Μου αρέσει!

 21. Ο/Η Greek Raisins λέει:

  Η κορινθιακή σταφίδα τότε (19ος αιώνας) κάλυπτε το 50% των εξαγωγών μας. Η κορινθιακή σταφίδα σήμερα είναι το μοναδικό είδος σταφίδας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ που διαθέτει πιστοποίηση από κλινικές μελέτες σε εθελοντές για την εξέχουσα διατροφική της αξία!
  Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός (ultrafood) και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;
  Ανακαλύψτε το εδώ:
  https://greekraisins.wordpress.com/
  https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
  http://goo.gl/GdRG1R

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.